Snelle schaatsbaan bovenop een Nederlandse berg?

Discussie in 'IJs' gestart door Oxylus, 15 aug 2011.

  1. Mcat

    Mcat Well-Known Member

    Waarom een berg bouwen, als je al heuvels in Nederland hebt?
    Ik vind het een belachelijk plan in een tijd waar overal op bezuinigd moet worden.
  2. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Ik denk dat de meeste mensen op dit forum (en al helemaal in Nederland) het daar wel mee eens zijn. Echter, wanneer het project door het bedrijfsleven gefinancierd zou kunnen worden, dan is er toch niets op tegen? Denk aan alle mooie dingen die er gerealiseerd zouden kunnen worden: een schaatsbaan op hoogte, prachtige wielrenroutes, toeristische initiatieven etc.
  3. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Maar het bedrijfsleven heeft ook een behoorlijke klap gehad.
  4. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Ik zeg ook niet dat het gaat lukken. Ik zeg alleen dat ik hoop dat het gaat lukken, en dat er niets op tegen zou zijn als het gaat lukken en er geen overheidsgeld in zit.
  5. Sjoerd

    Sjoerd Active Member

  6. hidden

    hidden Active Member

    Ik vind het ook wel een leuk idee, maar hoe haalbaar is het. Een holle berg is in feite hetzelfde als een enorm gebouw bouwen en hoger dan die 800m in Dubai is nog niet gehaald. Bovendien is een berg veel breder wat constructiestevigheid misschien wel ten goede komt, maar volgens mij is het project nog wat te groot om daadwerkelijk uit te kunnen voeren.

    Zou wel een mooie manier zijn om Nederland op de kaart te zetten :)
  7. Edwin

    Edwin Active Member

    Emile Romer vond het in KvdB het idee belachelijk. Maar Thijs Zonneveld zei toen gelijk dat het overheid niks gaat kosten. Het is het bedrijfsleven, exploitanten van bepaalde dingen, zoals een skilift, hotels, bungalows, tolweg, schaatsbaan, etc. die er geldt insteken en er later winst op kunnen maken.

    En het bedrijfsleven steekt er al tijd en geld in. Wat begon als grap resulteert nu in architecten, klimatologen e.d. die berekeningen, maquettes en ontwerpen maken voor de mogelijke berg. Er zijn mensen die er wel in geloven. Thijs' mailbox is niet voor niks ontploft met allerlei mensen die willen helpen, ideeën hebben over wat er op die berg allemaal kan, mensen die al eerder dit idee hadden maar door iedereen voor gek werden verklaard.

    Een hol gebouw als berg is nu het laatst idee van Architectenbureau Hoffers Krüger. Want als het in Dubai kan, waarom niet hier? Het is een aanwinst voor Nederland voor verschillende sporten, het bedrijfsleven, werkgelegenheid (gemeente Almere heeft zich ook al gemeld om mee te denken vanwege hun werkgelegenheidsdoelen), trekt toeristen, wij hoeven niet meer 10 uur te jakkeren over de Franse wegen tussen idioot rijdende Fransen. Niet meer op de zwarte zaterdag uren wachten voor de péage.

    Tuurlijk heeft zo'n berg honderden haken en ogen en gaat het miljarden kosten, maar als er mensen/bedrijven zijn die het kunnen en wil realiseren, waarom zullen we dan allemaal van te voren het idee al afschieten maar over 30 jaar wel op die berg fietsen of schaatsen of een andere vorm van recreëren. We moeten ons hoofd niet gelijk in het zand steken als er iemand met een idee komt.
  8. kfaber

    kfaber New Member

    Een fantastisch idee!

    Het enige echte probleem lijkt me de invloed op het weer. De rest moet op te lossen zijn.
  9. Edwin

    Edwin Active Member

    Klimaat. Een echte berg beïnvloedt plaatselijk het klimaat. Aan de loefzijde (zuidwesten) wordt het natter (in de winter: lekker veel sneeuw!), aan de lijzijde (noordoosten) droger (dus zonniger, prima voor strand, vakantiehuisjes etc). De noordoostzijde is dus prima te verkopen met een droog klimaat, zeker in de huidige 'zomers' in de rest van Nederland.
    De haarspeldbochten weg dus aan de zuidoost/oostkant leggen.
  10. kfaber

    kfaber New Member

    Edwin,

    Je schetst enkel voordelen. Hoe bestaat het dat die berg er nog niet is!
  11. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Je zou ook alleen het bovenste gedeelte van de berg hol kunnen maken. Dat is technisch eenvoudiger.
  12. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

  13. dedeut

    dedeut Well-Known Member

  14. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Die wetenschappers (pfff..mogen volgens mij de naam niet hebben) vergelijken 1 losstaande berg van 2k hoogte gelijk aan de trechter gevormd door het grootste hoogland plateau (Hardangervidda) ten oosten van Bergen en de bergrug de Jotunheimen met daarop Europa's grootste gletscher de Jostedalsbreen ten Noordoosten van Bergen waar aan het begin van de trechter Bergen ligt. Gelukkig loopt de kustlijn bij Bergen ook direct al flink omhoog dus ja elk wolkje kan daar leegregenen.
    Dat Bergen ook precies aan het einde van de Golfstroom ligt en Nederland net ten zuiden van de golfstroom zijn deze gnagna wetenschappers even vergeten te vermelden.
  15. sharky

    sharky New Member

    Hmm lekker buiten klauteren in plaats van in de hal....... :D, Hoe vaak heb ik al niet een paar van die rotsjes mee willen nemen.......... Maar het is en blijft natuurlijk een nepberg. Nee, ik blijf wel heerlijk genieten van het mooie buitenland. Je moet er toch niet aandenken dat je die apres-ski ongein in je achtertuin hebt.
    Bovendien het is toch leuk om naar het buitenland te gaan. Het is heerlijk om op een klein grieks mini eilandje in de stralende zon te klimmen, of op een echte belgische rots.

    Hihi het klinkt een beetje als calimero, zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk oh nee en dan stampvoetend 'ik wil ook een berg'. Vast bedacht door het mannelijk geslacht (iets met '.... die van mij is lekker groter....' LOL)
  16. HA01761

    HA01761 Active Member

    Welnee, gewoon ff lezen, in dat artikeltje staat dat er in de buurt van de berg meer neerslag gaat vallen, niet in heel NL ofzo.

    Het verbaast mij niks dat een berg van 2 km een grote invloed heeft, zelfs de Utrechtse heuvelrug heeft al invloed op de hoeveelheid neerslag hier in de buurt.
  17. Mcat

    Mcat Well-Known Member

    Gisteren was er iets op radio 2 over de berg en de conclusie was dat er in een gebied rondom de berg 3x zoveel neerslag zou gaan vallen.
  18. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    je hebt sneeuw nodig voor de skipiste, dus dat lijkt me een voordeel ipv een nadeel

    zolang je hem maar niet bouwt op de Belgische grens dan [​IMG]
  19. GerbenB

    GerbenB New Member

    Ik (als bouwtechnisch architect) ben hier nogal skeptisch over... Zoals eerder aangegeven is er een niet voor te stellen volume aarde nodig die vervolgens op slappe veengrond komt. Maar je de berg een klein beetje hoger heb je al 4x zoveel volume nodig, etc.

    Constructieve bureaus als Bartels laten een paar afstuderende studenten er hun scriptie over schrijven en vervolgens mogen zij hun naam koppelen aan het project. (naamsbekendheid) Tuurlijk, het is technisch mogelijk maar dit gaat miljarden kosten, vele miljarden.... Daarnaast moet je ook bedenken dat dit een project van misschien wel 20-30 jaar is wanneer er een bouwvergunning (lol) komt..

    Idee is leuk, voor bouwkundig bureaus als architecten superboeiend om aan mee te werken! Maar dan als pilot of fictief project om de innovaties van de bouw te ontdekken. Reeel is het in mijn ogen niet.
  20. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Ben wel benieuwd wat rintje ritsma van het plan vindt; heeft met flevo onice wel een realistisch plan uitgevoerd!

Deel Deze Pagina