smartphone veilig mee op de ijsbaan

Discussie in 'Techniek & training' gestart door proeme, 2 okt 2013.

 1. proeme

  proeme Well-Known Member

  Oktober is begonnen, de ijsbaan van Kardinge gaat bijna open. Nog deze maand loop ik mijn laatste serieuze hardloopwedstrijden. Daarna gaat de training op een wat lager pitje om ruimte te maken voor een wekelijks bezoekje aan de ijsbaan.

  Bij het hardlopen gebruik ik sinds een half jaartje ofzo mijn smartphone met RunKeeper. En nu dacht ik: dat kan op de ijsbaan natuurlijk ook wel. Kan ik achteraf zien hoeveel ik nou geschaatst heb (want ik raak zelf altijd de tel kwijt) en hoe lang en topsnelheid enzovoort. Alleen... die smartphone moet wel veilig mee. In principe is het niet de bedoeling om te vallen, maar als ik wel val moet die smartphone (a) me geen extra pijn bezorgen en (b) zelf ook heel blijven.

  Heeft iemand hier ervaring mee? Hoe neem ik dan ding veilig mee?
  Bij het hardlopen bind ik hem om mijn bovenarm (met zo'n speciale drager)
 2. Volgens mij heeft dit geen zin. Ik neem even aan dat Kardinge op z'n minst half overdekt is en dan heb je geen goed GPS signaal. Mijn hardloophorloge van Garmin deed het voor geen meter op de Uithof (half overdekt)

  Misschien beter om ouderwets een stopwatch en\of rondeteller te pakken. Of MyLaps natuurlijk.
 3. proeme

  proeme Well-Known Member

  Hmm, dat klinkt logisch...

  maar het ding heeft laatst een hele dag onderin een zeilboot gelegen (in zo'n veiligheidston zodat ie droog blijft als de boot omslaat). Dat werkte ook. Dus ik zou het graag een keer proberen.
 4. Paulien

  Paulien New Member

  Hoi

  Ik heb vorig jaar de rondeteller app gebruikt op de ijsbaan. Je kan dan achteraf zien hoeveel ronden je hebt gereden en hoe hard (wel opslaan voordat je reset anders ben je alles weer kwijt, je kan het ook meteen e-mailen naar jezelf).
  Dit werkte bijna altijd goed je hebt af en toe een rondje die niet goed geteld wordt, maar dat is evt. weer terug te rekenen als je dat zou willen.
  Je kan hem ook koppelen via bleutooth zodat je ook je hartslag nog zou kunnen volgen, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

  De i-phone had ik tijdens het schaatsen in een lifeproof waterdichte hoes in mijn achterzak zitten. Ik ben er gelukkig niet mee gevallen, dus daar kan ik niks over zeggen.

  Succes en veel schaatsplezier
  Paulien
 5. anonieme

  anonieme Member

  De ronden laten tellen door een mylaps transponder en de resultaten bekijken via je smartphone.
  Die neem je mee in een halsportemonnee die onder je kleding op je buik hangt.'
  Bij het komen van zo'n ding wel letten op de grootte van je phone.
  Goedkoper: een knoop in een washandje maken en een koord aan het washandje maken.

  Veel succes bij het beoefenen van deze mooie sport
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  ah, onder de kleding op de buik klinkt wel slim ja. Als je valt, is dat meestal niet plat voorover. Misschien is op de rug dan nog wel slimmer?

  anyway: waar koop ik zo'n ding?
 7. anonieme

  anonieme Member

  Wat voor een ding bedoel je?
  Een transponder koop je online bij Mylaps ong eur 95
  Een hals portemonnee heb ik bij Zeeman vandaan, maar dat is al een paar jaar geleden.
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik bedoelde die halsprotemonnee inderdaad. Als die gewoon bij de Zeeman ligt, is het wel heel simpel :)
 9. HA01761

  HA01761 Active Member

  Als Strava 15 jaar eerder was uitgevonden, waren er nu een stuk meer openluchtbanen geweest :mrgreen:
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 10. BP

  BP Active Member

  Op sommige IJsbanen werkt de GPS van de smartphone prima. Maar Mylaps geeft je natuurlijk dezelfde informatie. Als je ene marathonpak draagt heb je vaak ene zakje op je rug waar de smartphone in past. Je kunt ook een wielershirt onder je schaatskleding dragen en de smartphone in het rugzakje doen. Kan ook je portemonaie in natuurlijk.
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  ow, zo'n wielershirt heb ik wel. Dat is ook geen slecht idee. Thnx
 12. 1997giorgio1

  1997giorgio1 Member

  Ik wil er dit jaar ook mee beginnen. Ik heb nog ergens zo een hardloopband liggen, maar weet niet of ik die ga gebruiken. Ik moet er nog eens over denken.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  Zojuist uitgeprobeerd, maar helaas hadden jullie gelijk. Het GPS-signaal in Kardinge is te zwak. In het begin had hij even maximaal signaal, maar uiteindelijk schijn ik in 40 minuten maar 180 meter geschaatst te hebben.

  Jammer...
 14. TjerkB

  TjerkB New Member

  Al had de GPS bereik, de afwijking is te groot voor een nauwkeurige meting. Zeker omdat je in een relatief klein gebied blijft.
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik vind een ongeveer-meting genoeg. Dat is nog altijd beter dan mijn steeds vergeten zelf te tellen.
 16. pieterjm

  pieterjm New Member

  Ik heb de afgelopen weken wat zitten experimenteren met een Smartwatch, in dit geval de Pebble (getpebble.com) in combinatie met een MYLAPS transponder. Bij elke passage van het MYLAPS meetpunt (finishlijn) komt kort daarop een berichtje op het horloge met het aantal rondjes, en de laatste rondetijd. De ervaring hiermee vond ik erg leuk.

  Als je andere schaatsers kent die een MYLAPS transponder en een smartwatch (bij voorkeur Pebble) hebben, en het leuk vinden om hier wat mee te experimenteren, dan hoor ik dat graag. Het lijkt mij leuk om zo een goede bruikbare MYLAPS app voor android te ontwikkelen die het ook nog op een smartwatch doet.

  zie ook: http://wordpress.meulenhoff.org/?p=550

  Groeten,

  Pieter
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik heb het spul niet, en ga ze niet speciaal aanschaffen, maar als ik op een andere manier iets kan testen tijdens het maken van mijn rondjes vind ik dat best.

  maar... moet je dan niet een of ander apparaatje bij de finish leggen die signaleert dat je langskomt? Anders weet die watch (en als het lukt de android) toch niet wanneer je rondje afgelopen is?
 18. pieterjm

  pieterjm New Member

  Hoi Proeme,

  Ik zie dat je (net als ik) in Kardinge schaatst (toch?). Mischien leuk om een keer af te spreken, dan zou je met mijn horloge eens kunnen uitproberen in ruil voor wat feedback.

  Ik zit bij de YVG en rijd op dinsdagavond en tijdens het open uur op zondag.

  Groeten,

  Pieter
 19. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik schaats op maandag overdag en ben helaas niet echt flexibel in tijden, maar als jij dat wel bent kunnen we best een keer afspreken.

  Op de maandag zelf, 's ochtends of 's middags, ben ik best flexibel. Daar buiten helaas niet (ja, in de schoolvakanties, maar die is niet geweest)
 20. willemw

  willemw New Member

  Ik schaats al tijden met Sports Tracker-app (gratis, http://www.sports-tracker.com/) op een Sony Xperia in zak achterop mijn jack. Ik val met enige regelmaat, maar eigenlijk nooit op mijn rug. Dus tot nu toe gaat dat goed.
  Het meten werkt ook gedetailleerd genoeg om afstand & snelheid af te lezen. GPS werkt ook prima op de Jaap Edenbaan. Maar die heeft dan ook niet zo'n dakkie :)

Deel Deze Pagina