slijpen, nat of droog?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door ijsmonster, 23 jan 2007.

  1. MargotBoerFan

    MargotBoerFan New Member

    k laat slijpen :p

    k lift ff heeeeel kort mee op het topic slijpen :p
    moet je je schaatsen geslepen opbergen of moet je ze aan het begin van het seizoen slijpen?
  2. binne

    binne New Member

    Jouw schaatsen moeten gewoon het hele seizoen scherp zijn en dus regelmatig geslepen worden.
  3. MargotBoerFan

    MargotBoerFan New Member

    ja weet ik, maar mn vraag was: moet k ze morgenavond laten slijpen, omdat dat de laatste keer is, of moet k ze (ongeslepen) opbergen en aan het begin weer slijpen
  4. binne

    binne New Member

    MargorBoerfan

    Wanneer ze nu niet meer heel scherp zijn zou ik ze laten slijpen, dan begin je het nieuwe seizoen meteen op scherpe schaatsen.

    met vriendelijke groet
  5. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Ik zou ze aan het begin van het seizoen laten slijpen. Eventuele roest of andere onregelmatigheidjes ben je dan mooi kwijt. Je start dan met echt goeie scherpe schaatsen.

    Terug naar de slijpsteen, ze gaan bij mij wel een seizoen mee maar dan zijn ze niet meer helemaal vlak...
  6. hollander

    hollander New Member

    Is er iemand die ervaring heeft met alternatieve olieën. Sommigen gebruiken bepaalde merken baby olie. Ik vraag me af of er hier ook mensen zijn die dit doen?[/img]
  7. waterijs

    waterijs New Member

    Ik slijp nat, en gewoon met water. Ooit is het me geleerd met olie (gewoon een klots er overheen, laten intrekken en gaan) maar dat wordt een zooi. Later de tip gekregen om het met water te doen, en dat gaat me prima af. Even de gootsteen schoonspoelen, paar cm water erin, steen erbij, wachten tot er geen bubbels meer uit de steen komen, even afvegen en het slijpt perfect. Doordat de steen vol water zit, loopt er langzaam wat water uit tijdens het slijpen. Af en toe spoel ik de steen nog even af onder de kraan waarna er soms een golf grijze “slijpzooi” vanaf komt.

    En wat polijsten betreft: met water en de “gladde” kant van m’n steen gaat het naar mijn idee goed genoeg (ben dan wel alleen recreatief schaatser), maar het doet me denken aan polijsten van iets met van dat polijstschuurpapier (moet ook met water). Het wordt in ieder geval spiegel-glad.

    Het valt me trouwens op dat als ik m’n steen over de glasplaat heb gehad, hij weer heel ruw is. Iets van m’n schaatsen afslijpen gaat dan razendsnel. Zijn er mensen die ook zulke ervaringen hebben?
  8. binne

    binne New Member

    Ik slijp op dezelfde wijze. Gewoon met water en regelmatig de steen afspoelen. Als de steen over de glasplaat is gehaald is deze inderdaad ruw en daardoor de schaats heel snel scherp.
    Kort geleden heb ik ook de gladde kant over de glasplaat gehaald omdat deze niet helemaal vlak meer was. Nu gebruikt ik alleen deze kant om te slijpen en zijn ze ook snel scherp.
    Daarna gebruik ik een z.g. Arkansas slijpsteentje om te polijsten en het Zandstra polijstsysteem [aluminium driehoek] om spiegelglad te polijsten.
  9. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Neh... ik gebruik alleen olie voor volwassenen: lampenolie. Fikt lekker maar of het nou beter slijpt dan waterig of droog... daar ben ik nog niet uit. Ik heb niet het idee dat je steen er langer vers door blijft oid. Slijpsel en vocht levert doorgaans prut op. Prut plakt. Ik heb het vermoeden dat mijn steen sneller vol met prut komt te zitten.

    Ik ben antiprut en heb inmiddels een sterke voorkeur ontwikkeld voor lekker hard en hevig droog schurend piepend slijpen. Bij nat slijpen glijdt de steen wat te soepel en het gevoel van weerstand is nagenoeg nihil. Bij slijpen wil ik weerstand!

    Oh en zelfs een gekregen telegraaf komt er bij mij niet in... ook niet voor het slijpen. :evil:
  10. hollander

    hollander New Member

    Wat is die ijsmonster voor iemand? Meent ie dit serieus of is ie een treiter/hofnar (hij/zij heeft 188 berichten :?: :!: :roll:)? Slijpen met lampen olie? Lampenolie is een brandstof/ontvetter nog al wiedus dat joe piepend slijpt. Als je met een steen over een ijzer gaat en er vonken afspringen met die licht ontvlambare olie lijkt me dat ronduit gevaarlijk.

    In de techniek gebruikt men bij draaien schaven en andere verspanende bewerkingen met metalen zogenaamde snijolie. Vermoedelijk is dit spotgoedkoop en zal het bij schaatsen slijpen heel goed werken. Eigenlijk is snijolie (verkrijgbaar bij de ijzerhandel) bedoeld om verhitting van het materiaal te voorkomen. Gebruik je het niet in de techniek dan worden de randen van het metaal grof en niet gelijkmatig. Wel wordt dit normaliter bij machinale bewerking gebruikt.

    In mijn korte slijpcarriere heb ik nog een handig trucje ontdekt. Met de achterkant van de schuifmaat kun je op de honderdste milimeter de ronding van je ijzers opmeten. Dit maakt een peperduur "klokje" (dat idd nog nauwkeuriger werkt indien deze geeikt en gecertificeerd zou zijn (peperduur!)) overbodig.
  11. Sphere

    Sphere New Member

    Lampolie is niet lichtontvlambaar hoor :wink:

    Maar ik slijp gewoon met een natte steen, werkt prima, en inderdaad, een goede (electronische) schuifmaat werkt perfect, en die dingen kosten nog geen 2 tientjes
  12. ijsmonster

    ijsmonster Member

    All of the above...
  13. hollander

    hollander New Member

    Ik trek 'm weer in ijssie. Kusje, Hollander :lol: :lol: :lol: :wink:
  14. ouwe

    ouwe New Member

    Nat slijpen geeft een gladder oppervlak, door gebruik te maken van een glijmiddel (water enz.) polijst je als het waren je ijzers.
    Zie als voorbeeld het waterproof schuren.
    Zelf slijp ik droog; gewoon uit het gemak, het geeft veel minder troep en ik ben sneller klaar.
    Ik zeg hier welbij dat ik mijn schaatsen en steen na het slijpen schoon spuit met perslucht.
  15. keessie

    keessie New Member

    Ik slijp met Diamant en nat. Eerst 30mu, dan 9mu. Ik gebruik meestal een sopje met dubro, dat blijft langer nat en spoel je makkelijker weg.
    Hierna ontbraan ik in het blok, waarna nog 1x met de fijnste slijpsteen erover.
    Dan polijst ik met belgisch hardsteen met diamantpasta 3mu :idea: . Kleiner dan een erwt opbrengen en zoveel mogelijk in lengterichting.
    Gebruik geen olie, dan lopen de porien vol.
  16. hollander

    hollander New Member

    Het woord is gevallen... pasta. Wanneer je professioneel wil polijsten heb je dit nodig. In hoeverre je schaatsijzers kunt vergelijken met b.v. auto's of hi-tech surfboards valt te betwijfelen. Maar bij dit soort polijst activiteiten gebruikt men drie verschillende polijst "pads" (hier dus de steen) en dan heb je grof/medium en fijn polijst pasta. Uiteindelijk kun je je spiegelbeeld in het werkstuk zien. Ik ben nog benieuwd of het ook daadwerkelijk in snelheid tot uitdrukking komt...meestal is polijsten voor het mooi. Kennelijk dacht ik ten onrechte dat dit ook met schaatsen zo was.
  17. ijsmonster

    ijsmonster Member

    yay!!! Ein-de-lijk iemand die van me houdt! :)

    \o/

    :-9
    [​IMG]

    Maar... als je dat op je slijpsteen doet, wordt het dan niet erg pruttig? Lopen de porieën dan niet vreselijk vol? (serieus hè?)
  18. hollander

    hollander New Member

    Het zal bij verspanende bewerking zonder twijfel beter functioneren dan lampenolie. Overigens is het veel minder gevaarlijk. Als je steen vol loopt geen probleem. Gooi hem in de lampenolie. Vlammetje erbij. PATS!BOEM! En je slijpt weer verder :lol: :lol: .

    Iemand gaf aan dat lampenolie niet licht ontvlambaar zou zijn... Lampenolie is zuivere Kerosine :lol: (check anders even wikipedia). Omdat het een ontvetter is zal het geluid tijdens het slijpen enigzins doen denken aan een squadron laag overkomende 747's.

    Dat ik vanaf nu ijsmonster koester wil nog niet zeggen dat ik tijdens het slijpen er ook in een wil veranderen.
  19. hollander

    hollander New Member

    Waarom een serieus alom gerespecteerd persoon als ik dan een nozem als ijsmonster koestert? Hij is de man die een schitterende site met slijp filmpjes heeft gepost! Overigens kreeg ik van iedereen zeer bruikbaar advies. Mijn dank is groot!

    Gisteren ben ik weer wezen schaatsen, na een afknapper vorige week. Dit maal heb ik mijn schaatsen wel goed geslepen. De vorige keer waren ze idd wel scherp en alles was goed. Maar ik heb niet in de lengte richting van de ijzers nageslepen. Dit leek me slechts polijstwerk en "voor het mooi". Nu ging het perfect! En ik heb volgens mij nog beter geslepen dan de expert die de ronding erin heeft geslepen. Ik had veel meer grip en slip nu nooit meer weg in de bochten.

    Wel moet ik de uiteinden anders slijpen. Dit moet veel beter. Ik vraag me af hoe anderen dit doen. In het filmpje en op mijn geposte website zie je dit niet.
  20. hollander

    hollander New Member

    Ik schrijf hierboven dat ik geloof dat ik beter heb geslepen dan de expert. Waarschijnlijk komt dit doordat ik meer ijzer heb weggehaald dan misschien strikt noodzakelijk is.

    Mijn eerste paar hockey schaatsn (echte Canadese Daoust Jet's!.. mijn hart slaat even over...nostalgie!). Op die schaatsen heb ik zoveel geschaatst (woonde naast de ijsbaan) dat uiteindelijk door het bijna wekelijks slijpen de ijzers voor drie kwart weg waren en schaatsen bijna niet meer mogelijk was. In de bochten raakten de kunstof kappen het ijs en viel ik.

    Ik ben benieuwd of er iemand ervaring heeft met te veel wegslijpen met noren?

Deel Deze Pagina