Skeelers vraag

Discussie in 'Skeeleren' gestart door knukkel, 12 mrt 2012.

 1. knukkel

  knukkel Member

  OK, officieel niet het juiste forum, maar omdat hier nogal wat skeeleraars zitten probeer ik het toch maar :wink:

  Ik heb nu Fila M90 skates van ~ 4 jaar oud. Ze hebben een hoge schoen (met carbon hielstuk) en 90mm wielen. Valt in de categorie fitness skates. Heb destijds ook Mogema crosstrainers geprobeerd, maar die gaven (toen) te weinig steun. De Fila's zijn er comfortabel en bevallen eigenlijk prima.

  Ik schaats inmiddels wat beter en overweeg nu 100mm skates te kopen. Frame en wielen omzetten zou ook kunnen, maar dan ben ik al flink wat geld kwijt. Ik wil ze gebruiken voor 1-2 uur per keer flink doorrijden. Ik rij nooit op een skeelerbaan, en heb dus te maken met wat slechtere stukken asfalt. Nu vraag ik me af of ik weer voor hoge, of toch maar halfhoge zal gaan. Bv de Powerslide S2.

  Omdat ik niet goed kan inschatten waar voor mij het optimum ligt tussen snelheid/comfort een paar vragen:
  - ga je harder met lage schoenen? of is het verschil te verwaarlozen?
  - zijn lage skeelers qua steun te vergelijken met schaats schoenen? bv Gold 2005's?
  - hoe lang hou je het vol op lage skeelers?
  - wat zijn goede skeelers voor rond de 300 euro?

  Ter info, ik schaats op gold 2005's (ongeveer 80 rondjes per uur) en kan het prima een paar uur uithouden met die schoen.
 2. schaatsbart

  schaatsbart Member

  hallo knukkel,
  Er is een aparte categorie op het forum over skeeleren; denk dat je je vraag beter daar kunt plaatsen. heb toevallig (eigenlijk helemaal niet) want het schaatsseizoen is net voorbij hier in haarlem,gisteren een aantal skeeler topics gelezen; iemand advisserde op soortgelijke vraag om op skatedump te kijken; stond een leuke combinatie bontschoen carbon en thermo, op een onderstel 4 wielen 110mm wielen, en las ook een tip dat 4 wielen meer geschikt is voor minder ideaal terrein, dan 5 wielen.
  vr groet bart.
  http://www.oomssport.nl/products/Bont_C ... 4-294.html
 3. knukkel

  knukkel Member

  Oeps... had ik helemaal niet gezien. Ik zal dit even bij de mods melden zodat het verplaatst kan worden... tnx
 4. jezzels41

  jezzels41 New Member

  zijn lage skeelers qua steun te vergelijken met schaats schoenen? bv Gold 2005's?

  Niet echt. Skeelerschoenen zijn een stuk stijver dan schaatschoenen over het algemeen. Ze geven dus ook iets meer steun. Bij Bont zijn de skeelerschoenen erg stijf. Bij Bont heb je ook een driepunts bevestiging zodat je lager boven de grond staat. Dit zorgt ook voor extra stabiliteit.

  wat zijn goede skeelers voor rond de 300 euro?

  Ik zou toch eerder gaan voor de bont jet. Deze is net iets beter dan de Cheetah. Het prijsverschil is niet zo groot. Maar je moet ze uiteindelijk zelf passen en zelf oordelen welke het lekkerst zit.
  http://www.oomssport.nl/products/Bont_Jet_pt_mm_pack_-53063-294.html
 5. sibet

  sibet New Member

  Het verschil is er zeker tussen hoge en lage schoenen maar dit hangt ook veel af van je techniek. Heb je niet zo'n goede techniek, dan zal je eerder trager gaan op lage. Lage schoenen zijn meestal keihard dus brengen beter kracht over.

  Op lage skeelers kan je 2-3 uur op skaten als ze goed zitten.

  Je geef echter aan dat je ook veel op grof asfalt zou rijden. Hou er rekening mee dat lage carbon of fiberglas schoenen heel slechte demping hebben omdat ze zo hard zijn. Het is echt geen plezier om over een lang stuk oneven asfalt te gaan.

  Ik heb zelf naast mijn lage (piste)schoen ook de K2 radical 100's en vind deze echt wel goed voor langere ritten over banen van wisselende kwaliteit. Veel zal wel afhangen van je eigen voorkeur. Tegenwoordig draag ik ook meer m'n lage schoenen zelfs al is er soms slecht asfalt.
 6. Lammert

  Lammert Member

  Ja en nee. Ja in de zin van: je kúnt sneller doordat de lage schoen een kleinere enkelhoek mogelijk maakt. Je kunt dan dieper zitten, wat zorgt voor een betere balans en betere afzet. Et voilá: meer snelheid. Maar het komt dus niet alleen aan op de schoen, maar ook op je techniek. Als je die diepe zit niet trekt en je bovenbenen er van uit elkaar lijken te klappen, schiet je weinig op met je lage schoenen.

  Nee. Ze zijn doorgaans ietsje hoger en een stuk harder waardoor ze meer steun bieden. Heb je ook wel nodig, want asfalt is toch wel wat minder glad dan ijs. ;-)

  Valt weinig van te zeggen, want sterk afhankelijk van hoe goed je de schaats/skate-techniek beheerst.

  Ook daar is niet zomaar een antwoord op te geven, want pasvorm is alles en geen voet is hetzelfde. Mij bevalt Cadomutus heel goed, anderen zweren bij Bont en Powerslide heeft ook genoeg fans. Je mantra moet zijn: passen, passen en nog eens passen.
 7. knukkel

  knukkel Member

  Bedankt voor de reakties. Ik ga maar eens kijken of ik de plaatselijke winkel tot een uitgebreide proefrit kan verleiden...

Deel Deze Pagina