Skate houding - hoe diep?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door EenBrabander, 31 aug 2016.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Bijbehorende info: Bij het recreatief skaten van langere afstanden - zeg 15 of 20 km - rijd ik vaak langere tijd in een wat diepere houding. Niet zo diep als Jan Smeekens natuurlijk, ik gok dat de houding van een vermoeide Denis Kuzin meer in de buurt komt :D. Maar even geen gekkigheid: ik zit dan vrij diep (voor een skater, heb ik het gevoel), en dat is waarschijnlijk een automatisme dat ik overgenomen heb van het ijs. Op schaatsen is diep zitten uiteraard belangrijk.
  The point: als ik andere recreatieve skaters zie, zitten die bijna nooit zo diep als ik. Die rijden veel rechter op. Beter gezegd, bijna rechtop. Nu is dus de vraag: zit ik te diep?
 2. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Diep zitten bij schaatsen noem ik een kniehoek van 90-110 graden. Bij het skaten is die hoek eigenlijk nooit 90 graden maar duidelijk groter. Omdat het te vermoeiend is vanwege meer weerstand.
  Het gros van de skaters die je tegenkomt zullen funskaters zijn en geen speedskaters.
 3. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Diep zitten bij schaatsen doe je omdat je pas aan het eind van je afzet druk hebt. Dus hoe dieper je zit, hoe verder je je been kunt uitstrekken en hoe harder je kunt afzetten. Bij het skeeleren/skaten ligt dat anders, omdat je op wieltjes juist grip en dus druk verliest aan het einde van je afzet. Aan de andere kant heb je op skates tijdens de hele afzet druk. Daardoor is het niet nodig om extreem diep te zitten.

  Natuurlijk geeft het wel een aerodynamisch voordeel om diep te zitten en daardoor zie je wedstrijdskaters meestal wel goede hoeken hebben.
 4. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  @SprintMaster @De Goudsche Doorloper
  Dank voor de informatie. Dat verhaal over gripverlies en beenstrekken klinkt eigenlijk heel logisch, maar ik had het me nog niet gerealiseerd.
  ---
  Ik gebruik skaten met name als voorbereiding op het schaatsen. Is het dan nuttig om wel af en toe (op langere stukken) wat dieper te zitten om een goede houding te oefenen en je rug sterker te maken? In februari had ik bij de SPI (schaats prestatie insigne - zoveel mogelijk rondjes rijden in een (half) uur) al vrij snel last van mijn rug. Later bleek dat te komen door een verkeerde houding.
 5. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Denk er aan dat je met een bolle rug rijd. Hierbij moet je de buikspieren aanspannen. Oefeningen zijn er genoeg te vinden op internet (buikspierkwartier, core stability)
 6. dsdevries

  dsdevries Active Member

  De een heeft lange benen, de ander weer korte. Ook verhouding bovenbeen, onderbeen is bij iedereen verschillend. Als trainer let je daarom altijd op het volgende. Als de bijhaal op k5 is, moet de knie onder de het dikste punt van de kuitspier zitten, maar meestal net boven de pees aanhechting.
  [​IMG]

  In het bovenstaande plaatje zit de linker schaatser goed (wellicht ietsje te hoog), de rechter schaatser zit te diep. Zij moet de schaats zo hoog op trekken dat er geen ontspanning meer mogelijk is. Ze zal te snel verzuren.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 7. Cervino

  Cervino New Member

  Over bovenstaande foto: Van de rechterdame is de punt van de rechterschaats hoger dan van de linkerdame. Waarschijnlijk nog 'onderweg' naar een lager moment.Voetje van de linkerdame was waarschijnlijk iets tevoren ook hoger. Bewegingen van beide dames lopen niet synchroon. Foto is ook van heel dichtbij genomen. Je krijgt een heel ander beeld met een tele en vanaf een lager punt. Filmpje met meer fragmenten geeft een betere indruk.
 8. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Precies vanwege al deze redenen kijk je dus naar de hoogte van de knie ten opzichte van de kuit en niet naar al het andere. Die zal namelijk niet zo heel veel veranderen. Als dat wel zo is dan ben je aan het pompen, Je lichaamszwaartepunt beweegt dan op een neer.
 9. senior

  senior Member

  Dat de achterste schaatser een dame is geloof ik meteen, maar ik heb twijfels over de voorste. De foto komt me bekend voor maar ik dacht dat Lobysjeva hier achter een mannelijke collega rijdt. Maar ik kan het mis hebben.
  Laatst bewerkt: 24 jan 2017
  Eelco en SprintMaster vinden dit leuk.
 10. strawbale

  strawbale Well-Known Member

Deel Deze Pagina