Sigtunarännet: Zaterdag 15 februari 2020

Discussie in 'IJs' gestart door Bor, 9 nov 2019.

 1. Bor

  Bor Active Member

  Zaterdag 15 februari 2020 wordt voor de derde maal de Sigtunarännet georganiseerd; een schaatstoertocht over 25 of 50 km. De gezellige en ongedwongen Zweedse schaatssfeer zal ook zeker veel Nederlandse schaatsliefhebbers aanspreken. Het stadje Sigtuna (oudste stad van Zweden) ligt op slechts 15 minuten van vliegveld Arlanda,is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en kent goede accomodaties. De Sigtunarännet is goed te combineren met een dagje Stockholm over ander schaatsvertier in Zweden.
  www.sigtunarannnet.se/nl/
  Inimene vindt dit leuk.
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  En wie vorig jaar mee zou doen, toen het door niet-normale dooi niet door kon gaan, mag dit jaar gratis. Ik denk dat ik oversla, aangezien ik al naar de Weissensee ga.
 3. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  ik kan er dit jaar helaas niet bij zijn, hopelijk geldt die gratis inschrijving ook nog voor volgend jaar...
 4. Bor

  Bor Active Member

  Ik vrees het Zeekoei. Ik kreeg een keurig mailtje met instructie om me gratis in te schrijven voor de tocht van 2020. Maar of ze dat voor volgend jaar nog een keer doen betwijfel ik. Wij gaan wel weer dit jaar. Hopelijk wordt het dit jaar een echter winter in Zweden.
 5. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  I should definitely start saving up to see this! But gladly a trip from Tallinn to Stockholm is not that expensive at all, all hail the ferry.
  ZeeKoei, fransvanbakel en Bor vinden dit leuk.
 6. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  zag er lang niet goed uit, en nu ook officieel... canceled :(
 7. Bor

  Bor Active Member

  Ja, Helaas. Het is een voor Scandinavische begrippen een erg zachte winter. Gelukkig ben ik blij dat ze het nieuws in een vroeg stadium naar buiten hebben gebracht. Dat stelde ons in staat nog een extra inlandse vlucht te boeken naar Lulea. Dan zijn we weliswaar één week te vroeg voor alle activiteiten die daar worden georganiseerd maar de organisatie heeft ons verzekerd dat de baan er ook dan al goed bij ligt. En in Luleo vriest het tenminste stevig.
  Trouwens van de organisatie van Sigtunarännet keurig bericht ontvangen dat de inschrijving blijft staan voor volgend jaar, althans dat we niet opnieuw hoeven te betalen bij inschrijving. Dat wordt dus hopelijk "drie keer is Scheepsrecht"
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik denk nu bijna: had ik me nou maar ingeschreven. Vorig jaar was ik ingeschreven en ging het niet door dus kon ik nu gratis. Maar ik ga niet dus schreef me niet in. Had ik dat wel gedaan was hij nu alsnog doorgeschoven en had ik er misschien alsnog gebruik van kunnen maken... :p

  Ik hoop wel voor ze dat het volgend jaar gaat lukken. Deze organisatie stond toch op omdat de Vikingarännet te vaak niet doorging (en daarom stopte) en ze een alternatief met meer zekerheid wilden bieden?
 9. Bor

  Bor Active Member

  Dat was zeker de bedoeling en op basis van de ervaringen met de Vikigarännat ook gerechtvaardigd. Het gedeelte van het parcours op de Malaren was altijd het meest ijszeker en ook meestal voorzien van mooi/goed ijs. Maar het blijft altijd "ijs en wederdienende" en zo extreem als de weersomstandigheden deze winter zijn dat komt zelden voor. Zou het toch iets met een veranderend klimaat hebben te maken? Zelfs in Falun is het nog niet vertrouwd om op het grote meer te schaatsen. Daar zoeken ze ook hun heil op de kleinere meertjes. Trouwens @proeme: succes de komende week, ik hoop dat het ook op de Weissensee goed komt.
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik las het ook ja. Vorig jaar had Zweden al geen beste winter, dit jaar is nog erger. Klimaatverandering speelt ongetwijfeld een rol...
 11. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  en ook de Runn Winter Week afgelast... wat een winter
 12. strawbale

  strawbale Well-Known Member

 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  Is er al iets bekend over plannen voor komende winter?

  Ik ben aan het overwegen of ik naar de Weissensee wil (dan ben ik vrij laat met een slaapplek regelen, maar goed) of toch naar Zweden. En dan Sigtuna, of Runn, of nog noordelijker...

  Afgelopen jaar ging er niks door vanwege corona. Ik weet niet hoe de situatie in Zweden nu is. Is men van plan weer tochten te organiseren? En zijn er dan al data bekend?

  Bij het maken van mijn keus ben ik afhankelijk van het opnemen van vrije dagen. En dus van de data. Vandaar dat ik nu al aan het zoeken ben...
 14. Dennly

  Dennly New Member


  Op de website van de Weissensee staat het programma. https://www.weissensee.nl/programma-2022/, maar die had je waarschijnlijk al gezien. Qua COVID-19 houden ze wel een slag om de arm (https://www.weissensee.nl/veelgestelde-vragen/#covid19). Ik ben bang dat er op dit moment voor geen enkel event op de wat langere termijn de zekerheid zal worden gegeven. Het goede nieuws is dat er iig weer gepland wordt.
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ja, Weissensee had ik gezien. Ik doelde met mijn vraag op de Zweedse planning. Die zie ik nog nergens, maar ik hoopte dat dat aan mijn zoekkwaliteiten ligt (of dat iemand hier connecties heeft en meer weet). Lulea wel gevonden inmiddels, maar Runn of Sigtuna nog niet. Als er nou wat in mijn voorjaarsvakantie valt... past een stuk beter in mijn agenda...

  en ja, uiteraard is corona een voorbehoud.
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik krijg net te horen dat de gemeentes van Borlänge en Falun hun subsidies hebben ingetrokken, en dat er daar dus alleen maar een baantje van 3km komt... :(
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik meende dat we een topic hadden om schaatsen op buitenlands natuurijs te bespreken. Blijkbaar zat dat in dit topic. Wellicht een apart topic een idee, wat we dan elk jaar weer van stal kunnen halen?


  Anyway: ik zag deze week dat er vanaf Airport Eelde naar Scandinavian Mountains gevlogen kan worden. Maar kun je daar dan ook schaatsen? Verder dan 1 zinnetje over dat je zou kunnen schaatsen op de meren ten oosten van Sälen ben ik niet gekomen. De rest gaat over skiën.

  Weet iemand dit? Of is er iemand die beter kan googlen dan ik?
 18. Bor

  Bor Active Member

  Ik heb eerlijk gezegd nog nooit over schaatsmogelijkheden nabij Sälen gehoord.
  Maar probeer www.natuurijszweden.nl eens. Daar is veel info over schaatsen in Zweden te vinden. Mijn indruk is dat Corona de verschillende organisaties dwars zit. Ook in Sigtuna blijft het opvallend stil dit jaar.
 19. proeme

  proeme Well-Known Member

  die had ik al gecontact, maar wist het ook niet...
 20. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Sälen ken ik idd vooral van de Vasaloppet.

  Vanuit Orsa-Mora en Falun alleszins veel mooie schaatsplaatjes zien voorbij komen de afgelopen weken.
  Respectievelijk pakweg 100km en 200km vanaf Scandinavian Mountains Airport, met een huurwagen prima te doen dus.

Deel Deze Pagina