Hallo iedereen,
Ik heb veel berichten gelezen waarin wordt gezegd dat je het zwaartepunt boven je linkerbeen moet brengen en dan moet proberen daar over heen te komen. Hoe kom je daar overheen? Niet met behulp van je linkerbeen want die kan geen kracht naar links leveren. De kracht van je linkerbeen werkt dan namelijk vertikaal en kan je niet in horizontale richting over je linkervoet heen helpen. Het enige wat nog kan helpen is je rechterbeen, die moet je dan maar over dat punt heen helpen. Dat lukt ook niet wat dat been is al helemaal uitgestrekt aan het eind van de afzet en kan niet verder. Dan maar het linkerbeen wat eerder op het ijs? Dat zou kunnen, maar dan verliest de afzet van je rechterbeen aan kracht en dat moet ook niet. Dit zgn. steppen moet altijd vermeden worden.
Toch moet je over dat linker steunpunt heen. Dan gooien we maar de linkerheup in de strijd en duwen die naar buiten. Hoe doen we dat? Het linkerbeen kunnen we daar niet voor gebruiken want die werkt alleen maar in vertikale richting en we willen de bilpartij juist opzij bewegen. Dus wringen we ons lichaam in een vreemde boog om die heupen maar naar links te krijgen. Gevolg: heupen naar links en bovenlichaam naar rechts én ...... het zwaartepunt zit nog steeds min of meer boven je linkervoet !! Dan is er nog een andere mogelijkheid: draai je romp maar naar binnen en probeer zo je zwaartepunt te verplaatsen. Maar dat werkt ook niet goed want daarvoor moet je eigenlijk een vaste stand van je voet hebben en dan kan je je bovenlichaam draaien. Maar, als je recht boven je linkerschaats staat dan draait die in wezen zonder probleem alle kanten op. Dus geen vaste stand van je linkervoet. Daarmee lijken zo langzamerhand alle mogelijkheden op gebruikt. Dus geen oplossing?
Jawel, er is een oplossing en die gaat van een ander idee uit. Die oplossing heeft veel overeenkomst met het gezegde: als de berg niet naar Mohammed komt, dan moet Mohammed maar naar de berg gaan. De oplossing is even simpel als geniaal. We willen het zwaartepunt links van het steunpunt hebben, maar dat lukt niet, dus brengen we het steunpunt rechts van het zwaartepunt. Zet je linker schaats schuin onder je lichaam zodat de linkerschaats zich rechts van je zwaartepunt bevindt en voila: missie volbracht. En dan? Dan ben je niet in balans en als je niets doet kun je heel gemeen gaan vallen. Gelukkig herinneren we ons waarom we het zwaartepunt links van de linkervoet wilden hebben. We wilden een bocht maken! Maar dat gaat niet vanzelf, daar moet je wel iets voor doen, nl. afzetten met je linkerbeen. Doe je dat namelijk niet dan ga je mooi gewoon recht door en val je links over je linkerbeen heen. Een schaatser die in de bocht gevallen gevallen is en zich niet meer kan afzetten, gaat ook gewoon rechtdoor. Dus we gaan meteen als de schaats is neergezet de afzet met links maken. Dat kan alleen als op je de buitenkant van de je linkerschaats staat. En wat blijkt? We vallen niet naar beneden zolang we afzetten (met de juiste kracht) en aan het eind van de afzet komt ons rechterbeen ons weer te hulp.
Het klinkt dus heel simpel, maar onze geest wil daar nog niet zo aan. Want als je het niet goed doet dan ga je het ijs van wat dichterbij bekijken. Onze angst om te vallen belemmert ons in het goed uitvoeren van de plaatsing van de linkerschaats en het direct afzetten, wie denkt daar op zo'n spannend moment nog aan? Is misschien zo het "compromis" ontstaan van het eerst plaatsen van het linkerbeen en dan maar zien dat het zwaartepunt daar links overheen komt? In elk geval, voor het schaatsen van een goede bocht is dat compromis volkomen funest. Probeer je lichaam
niet te gebruiken en laat je benen het werk doen. Dan gaat je lichaam in een prachtige boog door de bocht. Het volgende filmpje maakt heel goede duidelijk wat ik bedoel, ondanks dat het enigszins onderbelicht is. Let niet alleen op de benen van de schaatser maar ook op het lichaam. Zie je hoe stil hij lichaam houdt? En denk er aan:
laat je benen het werk doen. Succes met het oefenen.
En oh ja, breng je zwaartepunt omlaag door door je knieen te gaan. Dat helpt echt een heleboel, want zo krijg je de mogelijkheid om je linkerbeen goed schuin te plaatsen.