Schaatswinkel regio Utrecht

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door mi, 14 jan 2024.

 1. mi

  mi Well-Known Member

  Beste schaatsvrienden,
  Ik wil nieuwe schaatsen. Vele vele jaren geleden best wat lessen gehad op mijn marathon mids. Helaas het niveau wiebelend overstappen nooit ontstegen. Er kwamen kinderen en aan schaatsen kwam ik niet meer toe. Af en toe een keer met kids maar enorme pijn in mijn voeten/kuiten etc. Dat wijtte ik aan gebrek aan conditie. Echter ben ik er inmiddels via een omweg achter (skischoenen gaven zelfde probleem) dat mijn schaatsen waarschijnlijk gewoon te smal zijn nu, en natuurlijk speelt conditie ook.
  Ik wil eigenlijk gewoon lekker beetje schaatsen op de ijsbaan zonder al teveel ambitie en denk erover daarom naar combinoren te gaan. Ik wil comfortabel plezier hebben. Zelf en met mijn kids.
  Wat adviseren jullie: wel of geen klapmechaniek? Hoge of toch de lagere?

  Als kind leren schaatsen op houtjes, noren maar ook een tijdje combischoen-kunstschaatsen gehad (in mijn herinnering waren die het fijnste want geen blaren, warme voeten en met mijn zijwaartse afzet kon ik toch best hard en tochten maken).

  Welke winkel in de regio Utrecht kan mij hier het beste mee helpen?

  dank voor het meedenken!
 2. ReneW

  ReneW Active Member

  Mijn tip, ga naar een schaatsbaan en leg daar je verhaal voor en vraag of je schaatsen kan huren en daarbij verschillende soorten kan proberen. Zou wel eerst met een vast ijzer gaan leren om goede techniek aan te leren. Met klappers kan je ook makkelijk met minder goede techniek schaatsen maar merk je minder goed wanneer die techniek niet goed is.
 3. JJS

  JJS Active Member

  Die mening begin ik ook steeds meer te omarmen. Ben zelf vrij vroeg overgestapt op klappers omdat iedereen riep dat je daar als beginner ook prima mee uit de voeten kan. Klopt, maar vooral je slechte techniek voel je dan veel minder....

  Misschien ook eens naar kluunschaatsen kijken? Die langlaufschoenen (Salomon) met lage ijzers eronder. Schijnt ideaal te zijn op natuurijs maar op de schaatsbaan zie je ze ook veel.
 4. mi

  mi Well-Known Member

  Ik neig dan juist wel naar klappers? Ik wil gewoon zo relaxt mogelijk mijn rondjes maken. Geen ambitie om die techniek nog te perfectioneren.
  Op Salomons heb ik ooit in Breda geschaatst op proef maar vond ik super wiebelig. Ik wil wel als ik bijv op een kant afzet dat mijn schaatsmes dan ook daadwerkelijk dat doet.
 5. ReneW

  ReneW Active Member

  Heb ook jaren op te smalle schaatsen geschaatst. Uiteindelijk ben ik op de Viking xbr (extra breed ) uitgekomen. Zou je toch aanraden te gaan huren bij een schaatsbaan en dan alle soorten schaatsen te proberen. Vaak kan dat wel voor 1 prijs als je je verhaal uitlegt. Van daaruit kan je dan bepalen welk type schaats je wil.

  Er zijn meerdere topics over brede maten.

  https://schaatsforum.nl/index.php?threads/breedtematen-in-mm.11022/

  https://schaatsforum.nl/index.php?threads/advies-schoen-gevraagd-brede-voet-hoge-wreef.10101/

  https://schaatsforum.nl/index.php?threads/schaatsschoen-voor-brede-voet.9225/

  Succes!
 6. MJK

  MJK New Member

  De Viking combi noor (hoog en wel klap) lijkt mij een prima schaats voor jou. Voor zo’n schaats is de techniek minder belangrijk. Als je (later) toch aan je techniek wilt werken, kan je op deze schaats ook nog vooruitgang boeken door (1) je gewicht op je hiel te houden (2) je been onder je zwaartepunt plaatsen.
  Met een betere lage schoen kan je inderdaad beter aan je techniek werken en harder schaatsen. Het nadeel is dat je met zo’n schoen ook aan je techniek MOET werken. Dat betekent eigenlijk minstens twee keer per week op de baan staan.
  mi vindt dit leuk.
 7. ReneW

  ReneW Active Member

  Als je voor een softbooth zou gaan zou ik eerder de viking unlimited (is er ook in klapschaats) nemen ipv de viking combi. Maar als eerder de Salomons al niet prettig vind weet ik niet of dit wel fijn voor je is. Zou echt verschillende soorten gaan huren. Ook zulke kluunschaatsen als de Salomon. Misschien is die kwaliteit inmiddels wel veel beter dan je eerder hebt geprobeerd.
  MJK en mi vinden dit leuk.
 8. MJK

  MJK New Member

  Je hebt gelijk. Mijn fout. Ik bedoel de Viking Unlimited.
  Laatst bewerkt: 15 jan 2024
  ReneW vindt dit leuk.
 9. MJK

  MJK New Member

  Je woont in Nijmegen of omgeving toch? Ken je de schaats speciaal zaak Brun in Heumen?
 10. Pieter Jansen

  Pieter Jansen New Member

  Bij de schaatswinkel bij de Vechtsebanen kunnen ze je waarschijnlijk wel een heel eind op weg helpen. Anders is een goede optie Mijnten in Achterveld. Het assortiment is daar een stuk groter en ik denk (correct me if I'm wrong) dat ze je daar ook iets gespecialiseerder advies kunnen geven.
  mi en ReneW vinden dit leuk.
 11. mi

  mi Well-Known Member

  Ik ben vandaag bij de vechtsebanen geweest. Vanalles gepast en ik ging met de combi het ijs op. Viel me zwaar tegen, toen met de unlimited en WOW! Wat een verademing! Met een brede grijns rondjes gereden en toen ik het klapmechaniek opende werd dat nog beter!
  Dank voor het meedenken, ik kan weer vooruit! (Met zijwaarts afzetten!)
  MJK, ReneW en Pieter Jansen vinden dit leuk.
 12. ReneW

  ReneW Active Member

  Aaah leuk te horen. Succes en geniet ervan!
 13. Ronald Kramer

  Ronald Kramer Member

  Als ik mijn ervaring met kluunschaatsen en vaste noren naast elkaar leg, gaat pootje over de bochten door met vaste noren vele malen makkelijker. Kluun schaatsen zijn veel meer geschikt om lange tochten op natuurijs te maken.

Deel Deze Pagina