"Schaatsteams en KNSB op ramkoers"

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door leenstrafan, 3 feb 2014.

 1. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Conflict schaatsteams met KNSB

  KNSB teleurgesteld in VPS
 2. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  In AD staat een wat uitgebreider artikel hierover:

  Schaatsteams zeggen vertrouwen op in KNSB

  Sotsji 2014 De professionele schaatsteams hebben gisteravond laat, kort na de aankomst van hun olympiërs in Sotsji, het vertrouwen in de directie van de KNSB opgezegd. De teams voelen zich niet serieus genomen in gesprekken over samenwerking na de Winterspelen. Ze vrezen dat ze ook straks te veel geld kwijt zijn aan de bond en daarvoor te weinig terugkrijgen.

  'We krijgen niet het gevoel dat dat nog goedkomt, daarom zeggen we nu het vertrouwen op', zegt Tim Senden, teammanager van BrandLoyalty/Activia, namens de VPS, waarvan alle merkenteams lid zijn. 'De timing is niet ideaal, maar we kunnen niet langer wachten. Op 1 april lopen de meeste contracten af en we moeten onderhand weten waar we aan toe zijn.'

  De teamsponsors klagen al lange tijd dat ze te weinig exposure krijgen. Bij internationale wedstrijden (EK's, WK's en World Cups) rijden hun schaatsers in de nationale pakken, waarop vooral de logo's van bondssponsor KPN zichtbaar zijn. Uit protest namen vier teams in plaats van een A-licentie, die 125.000 euro kostte, een B-licentie, die een ton goedkoper was. De KNSB was hierover not amused.

  Na dit seizoen komt er nog slechts één soort licentie, zo is de bedoeling. Maar wat die gaat kosten, en wat de teams daarvoor terugkrijgen van de KNSB, is niet bekend. Gesprekken hierover verlopen bijzonder stroef, vindt de VPS.

  De merkenteams willen onder meer dat zij voortaan mogen delen in recettes en tv-inkomsten van EK's, WK's en World Cups die de KNSB in Nederland organiseert. Ook eisen zij dat de KNSB voortaan de reiskosten van schaatsers betaalt voor wedstrijden in het buitenland. De sponsorteams claimen ook de mutslogo's, die nu door KPN worden gebruikt.

  'Het zijn onze schaatsers die ervoor zorgen dat de mensen naar het stadion komen, dus als de KNSB daar geld aan verdient, is het redelijk dat wij en de atleten delen in het succes', aldus Senden. 'En als voetbalclubs spelers afstaan voor buitenlandse wedstrijden van Oranje, dan is het ook normaal dat de KNVB dan hun reiskosten betaalt. Vandaar ons voorstel, maar we hebben niet het idee dat de KNSB hier serieus naar kijkt.''

  Afgelopen dinsdag zaten de merkenteams nog met de KNSB rond de tafel. Na crisisberaad besloten de merkenteams dit weekeinde het vertrouwen op te zeggen. De boodschap werd gisteravond laat schriftelijk naar de bond gestuurd.

  De meeste schaatsers waren toen al in Sotsji gearriveerd. De sponsorteams gaan hun schaatsers niet terugtrekken. Voorlopig lijkt de vertrouwensbreuk geen consequenties te hebben. Het schept wel chaos voor het nieuwe seizoen. Sponsors (bestaande en nieuwe) weten niet wat ze straks terugkrijgen voor hun geld.
 3. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  Schaatsteams klaar met KNSB
  door Frank Woestenburg
  SOTSJI -
  De schaatsteams, verenigd in de Vereniging Professionele Schaatsteams (VPS), hebben collectief hun vertrouwen opgezegd in de directie van de KNSB. Dat schrijft de VPS in een verklaring die vandaag wereldkundig wordt gemaakt. Het is de teams een doorn in het oog dat er voor komend seizoen nog altijd geen collectieve samenwerkingsovereenkomst (cso) is gesloten.

  In een cso worden alle commerciële afspraken tussen bond en teams vastgelegd. "We praten al driekwart jaar, maar we zijn geen steek opgeschoten. En we hebben ook niet langer het vertrouwen dat we er überhaupt nog uit gaan komen”, stelt oud-schaatser Yuri Solinger namens de VPS. De directie van de KNSB bestaat uit directeur sport Arie Koops, die gisteravond nietsvermoedend met de olympische schaatsploeg in Sotsji arriveerde, en algemeen directeur Paul Sanders.

  Saillant

  Saillant detail is dat Koops tijdens de Spelen zal optreden als bondscoach voor de ploegachtervolging en derhalve moet werken met schaatsers van ploegen die hem als directeur sport niet meer zien zitten.

  De grieven van de merkenteams zijn al lange tijd bekend bij de KNSB. Naast een tegemoetkoming in de (reis)kosten voor internationale wedstrijden is meer zichtbaarheid de belangrijkste eis die via de VPS op tafel is gelegd bij de bond. Tenminste het meest prominente reclamelogo op de muts moet aan de teams beschikbaar worden gesteld, meent de vereniging. Dit seizoen prijkt daar nog de naam van KNSB-hoofdsponsor KPN.

  Na dit seizoen lopen bijna alle sponsorcontracten van de teams af. Alleen de mannenploeg van coach Jac Orie (Brand Loyalty) heeft zekerheid over de periode na Sotsji. Andere teams hebben te maken met sponsors die ophouden (TVM, BAM/Univé) of zich nog beraden (Beslist.nl, Liga, Corendon, Activia).

  'Verdomd lastig'

  „Maar het is verdomd lastig om met sponsors of andere geïnteresseerden te praten als je niet weet wat je te bieden hebt”, zegt Solinger, die namens Beslist.nl van Gerard van Velde in de VPS zit. De onzekere situatie is volgens hem volledig te wijten aan de KNSB. "Ik mis de intentie om eruit te komen. De KNSB wil op dezelfde voet verder. Voor de teams is dat onbespreekbaar.”

  Afgelopen zomer verlengde de KNSB overigens wel reeds het contract met hoofdsponsor KPN met twee jaar tot en met 2016 plus een optie voor nog eens twee jaar. Vorige week zat een delegatie van de VPS met onder anderen Paul Sanders rond de tafel om weer over een nieuwe cso te praten. Zonder resultaat.

  Solinger: "Wij hadden er uiterlijk eind december ook uit willen zijn met de KNSB, vooral ook voor de continuïteit van het schaatsen. Maar op deze manier gaat dat niet meer gebeuren. Ik heb nog geen enkel concreet voorstel van de KNSB voorbij zien komen. Dat zegt alles. Men heeft meer dan eens gezegd dat we samen verantwoordelijkheid moeten nemen, maar in de praktijk komt daar helemaal niets van terecht. Hoe het nu verder moet? Geen idee! Zonder afspraken kan je niet schaatsen, dus we moeten op een gegeven moment weer door één deur zien te kunnen. Maar dat gaat voorlopig niet gebeuren, vrees ik. Nee, er staat ook geen vervolggesprek gepland.”

  Solinger zegt te betreuren dat de VPS zo hard stelling neemt tegen de directie van de KNSB en ook dat de timing zo vlak voor de Spelen in Sotsji niet ideaal is. "Maar wij kunnen niet meer wachten”, aldus Solinger. De VPS is volgens hem verdere acties aan het voorbereiden. Solinger benadrukt dat die niet tijdens de Olympische Spelen zelf zullen plaatsvinden.
 4. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  lekkere timing zo vlak voor de Spelen
  dedeut vindt dit leuk.
 5. Davey

  Davey Active Member

  Voetbalclubs dragen een steentje bij door hun jeugdopleiding, die de merkenteams dan weer niet hebben. Ik ben benieuwd wat een schaatser tussen zijn eerste en achtiende levensjaar kost en wie die lasten draagt. Want uiteindelijk zijn de merkenteams die er, zonder een vinger uit te steken, de vruchten van plukken. Misschien moeten die kosten ook maar bij de teams in rekening gebracht moeten worden.
 6. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Partijen bereiken akkoord over nieuw CSO

Deel Deze Pagina