Schaatspakken per land

Discussie in 'Lange baan' gestart door FuGeE_Volkova, 5 jul 2016.

 1. FuGeE_Volkova

  FuGeE_Volkova Well-Known Member

  [​IMG]
  De Keizer en ZeeKoei vinden dit leuk.
 2. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Als je het plaatje goed bekijkt zie je het volgende:

  Tsjechië, Nederland, Taiwan, China, Australie, Zuid-Korea, Frankrijk, Belgie, Finland & Noorwegen dragen allemaal hetzelfde pak van Sportconfex. Het design hiervan is gelimiteerd tot een effe kleur op de borst, onderbenen eventueel andere kleur en een print op de armen. Ze hebben allemaal de grijze strepen aan de binnenkant van de benen en de puntige vlakken onder de oksels.

  Canada, Japan & Duitsland dragen Mizuno pakken. Het is in mijn ogen het lelijkste pak dat op de markt is. Ze hebben de butterfly op de borst en een groot incontinentieverband in de kruis. Daarnaast lubbert het onwijs op de rug wanneer je niet in de schaatshouding zit.

  Verenigde staten gebruikt als enige pakken van Under Armour (Met wisselend resultaat).

  De overige landen dragen het pak van Hunter. Het biedt de meeste personalisatie maar is in verhouding ongelofelijk duur. Niet iets dat een beginnend team zonder hoofdsponsor eenvoudig neerlegt.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Wel opmerkelijk dat juist een aantal kleine schaatslanden voor een duur Hunter-pak kiest.
  Trouwens, @FuGeE_Volkova's plaatje is wel van twee seizoenen geleden. Is er in de afgelopen jaren nog wat veranderd qua pakleveranciers? Weet iemand dat? Een heel stel pakken (Rus, Ned, USA, Bel, Ita, Dui bijvoorbeeld) heeft sindsdien een make-over gehad en nog wat andere pakken kregen kleine aanpassingen.
 4. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Wel opmerkelijk inderdaad. Nu is er met land bonden meestal wel iets meer budget voor dit soort dingen vanwege de gegarandeerde wereldwijde exposure, sponsorships, politieke dingen, etc.

  Van de pak keuzes van verschillende landen ben ik niet zo op de hoogte. Wel weet ik dat Sportconfex 2 verschillende wedstrijdpakken maakt. Het high tech top of the line model en het alombekende Vancouver pak. De geclaimde marginale performance winsten zijn in werkelijkheid verwaarloosbaar. Het Vancouverpak kan je van Nice of van Zaes al voor zo'n 300,- krijgen, terwijl hetzelfde pak van Craft of Fila het dubbele kost. Het top of the line model kost zo'n 700,-. Het Hunter Mach pak kost al gauw 900,-. Als je als beginnend team een tiental of miss twintigtal pakken moet aanschaffen, dan is de keuze snel gemaakt lijkt mij.
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dit is het overzicht van 14/15 (kon geen nieuwere vinden, maar afgezien van Italië is er tussen 14/15 en 15/16 niks veranderd:)
  [​IMG]
  De meeste landen hebben inderdaad een "lege" borst. Duitsland, Japan, Canada hebben weer een iets ander pak. USA en Rusland vallen op met een ander merk. Wat voor pak China heeft, weet ik niet, alternatief is het wel. Alhoewel, het is nog altijd een best saai pak. In vergelijking met deze "prachtige" pakken van 20 jaar geleden (dit zijn video-stills uit midden jaren 90)
  Schermafbeelding 2016-07-05 om 21.08.56.png Schermafbeelding 2016-07-05 om 21.07.08.png Schermafbeelding 2016-07-05 om 21.06.11.png
  Je zou toch zeggen dat er met de vooruitgang in de techniek nog gekkere pakken gemaakt moeten kunnen worden tegenwoordig.

  Maar wacht eens even... Schermafbeelding 2016-07-05 om 21.12.56.png
  In deze pakjes rijden de Takagi's en Kato's van de toekomst. Jeugdwedstrijd, Japan, vorig jaar.


  Er is nog hoop voor mensen die terugverlangen naar een oranje-zilver geblokt Amerikaans pak uit 1988 (mochten die er zijn.) Aparte pakken bestaan nog.
  Laatst bewerkt: 5 jul 2016
  leenstrafan vindt dit leuk.
 6. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Ik ben voorstander van het door de jaren heen niet veel wijzigen van de kleurstelling van landen. Noorwegen hoort voor mij in het rood te schaatsen en Italië is blauw. Bij een Zwitser wil ik een wit kruis op een rode achtergrond zien en bij Kazachstan natuurlijk die prachtige gouden adelaar en zon op een lichtblauwe achtergrond.
  Zo'n pak als dat van Letland, Verenigde Staten of Zuid-Korea, dat is toch helemaal niets. Al is er één land pas echt schandalig bezig en dat is Nederland. Nederland is oranje of desnoods rood-wit-blauw, maar nooit groen-blauw. Op verzoek van KPN heeft de KSNB het bondspak laten verkrachten door KPN. Ik hoop dat de KNVB meer ruggengraat heeft als de KPN de voetbalbond gaat sponsoren....
  strawbale, fransvanbakel en leenstrafan vinden dit leuk.
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik denk dat de KNVB sponsoren sowieso al meer bekendheid geeft, dus het shirt verklooien is dan niet nodig. Ik snap de KNSB wel. Sponsoren vinden in het schaatsen is al moeilijk genoeg. Dat beter zo dan helemaal niks.

  Dat groen niet in het pak thuis hoort zijn niemand ontkennen lijkt me, behalve degene die over het geld gaat...


  maar ach, schaatst België ook niet in een sponsorpak ipv een landspak?
 8. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Nou, dat iele lichtblauw van België is wel de nationale kleur. Kijk maar naar het uitshirt van de Rode Duivels. Het zijn die donkerblauwe banden op dat pak waar je de sponsor Stressless aan kan herkennen. Dus het is wel een half sponsorpak ja.

  Maar er zijn (waren) ook gewone donkerblauwe Stressless-pakken. Die had Jan Blokhuijsen bijvoorbeeld aan op NK's en de KNSB Cup.
 9. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  België fietst al van voor de oorlog in het lichtblauw. Dat is de Belgische kleur, alleen de voetbalclub wijkt af.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Daar zeg je wel wat. Laten we eens kijken wat voor pakken de USA had de afgelopen 30 jaar.

  [​IMG]
  (1985)

  [​IMG]
  (1988-1)

  [​IMG]
  (1988-2)  [​IMG]
  (±1990)

  [​IMG]
  (1992)

  [​IMG]
  (1994)

  [​IMG]
  (±1996)

  Okee, EenBrabander, stop maar! 't Is duidelijk!
  Ieder jaar of iedere twee jaar veranderen de Amerikanen hun pak, maar een lijn is daarin niet te ontdekken (behalve dan dat de Amerikanen rond 2010 een paar jaar lang in een saai donkergrijsblauw pak reden).

  Noorwegen heeft trouwens ook wel eens een geelzwart of blauw pak gehad. Waarom Japan al heel lang in een zwart/goudkleur combinatie rijdt, weet ik ook niet. De Canadezen hebben ook een enorme lijst aan wazige pakken gehad. De Russen reden nog eens rond met de skyline van Moskou op hun buik. (OS2010) Er is maar een land écht consistent: Tsjechië!
  Nederland heeft lang hetzelfde pak met V-vorm op de borst gehad. Daarna een rood-wit-blauw pak, gevolgd door een oranje-blauw pak met nu een groen-blauw pak. Op de spelen zijn de dan wel vaker oranje-zwart. Rood, wit, zwart, blauw, oranje, groen... dat heeft dus allemaal in een Nederlands pak gezeten. Niet allemaal tegelijk natuurlijk. Waar Nederland wel goed in is, is het veranderen van het pak na een Oympische vierjarencyclus. Dan lijkt het nog ietwat logisch.
  De Keizer en leenstrafan vinden dit leuk.
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  vooruit, je hebt gelijk. Toch lijken de pakken van Stressless en België best wel op elkaar.

  aantal jaar geleden schaatste België niet in het lichtblauw trouwens.
 12. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ik vind dit best een interessant onderwerp.

  Als ik het goed begrijp rijden Tsjechië, Nederland, Taiwan, China, Australie, Zuid-Korea, Frankrijk, Belgie, Finland & Noorwegen in het pak van het Nederlandse bedrijf Sportconfex.

  Canada, Japan & Duitsland dragen pakken van het Japanse merk Mizuno

  Verenigde Staten gebruikt blijkbaar als enige pakken van het Amerikaanse merk Under Armour. Maar die pakken faalden tijdens de OS 2014, terwijl Under Armour best een hip en opkomend merk is die ook in het rugby een aantal grote landen kleden.

  En dan rest mij dezelfde vraag als @EenBrabander , waarom kiezen juist sommige kleine landen voor het dure (ook weer Nederlandse) Hunter?

  In het atletiek is het vooral Nike, Adidas en ASICS, in het voetbal vooral Nike, Adidas en Puma; maar in het schaatsen is het verschil tussen de pakken volgens mij groter en belangrijker dan in veel andere sporten.
 13. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Sorry, maar dit klopt totaal niet. Hockey, atletiek, handbal, volleybal, basketbal, rugby, korfbal, paardensport... allemaal rood.

  In het lichtblauw ken ik behalve wielrennen alleen skeeleren.

  Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk

Deel Deze Pagina