Schaatsliga 2019-2020 afgelast

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Camila, 3 okt 2019.

?

Zou je (weer) mee willen doen? (gesloten)

Peiling gesloten op 14 okt 2019.
 1. ik doe zeker mee en vind de opzet van vorig jaar prima

  4 stem(men)
  66,7%
 2. ik doe zeker mee maar vind de opzet met 2 poules en finalepoule beter

  0 stem(men)
  0,0%
 3. ik overweeg om mee te doen maar moet me er nog in verdiepen

  2 stem(men)
  33,3%
 4. ik doe niet mee omdat het spel te voorspelbaar is

  0 stem(men)
  0,0%
 5. ik doe niet mee omdat ik er geen tijd voor heb

  0 stem(men)
  0,0%
 6. ik doe niet mee om een andere reden

  0 stem(men)
  0,0%
 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Waarom maar 10 namen in lijst 1 en niet 16 (het aantal deelnemers?)
 2. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Dat hangt samen met de tweede lijst. Ik kwam tot 24 interessante namen totaal, een verdeling 10-14 vond ik het mooist.
 3. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Voor de organisatie is het belangrijk om te weten wie er mee gaan doen. Dus wil je graag mee doen, meld je dan z.s.m. aan in dit topic en ga niet wachten tot het laatste moment.
 4. willempaap

  willempaap Active Member

  Graag doe ik weer mee.
 5. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  In eerste instantie wilde ik niet het initiatief nemen omdat ik ook al de VSS organiseer en hoopte dat iemand zich spontaan zou melden. Dit gebeurde niet. Op een gegeven moment moest er dan toch actie ondernomen worden. Voor dit jaar wilde ik het spel wel organiseren, aangezien ZeeKoei er waarschijnlijk in de loop van het seizoen niet meer aan toe zou komen. Eerst wilde ik peilen hoe men dacht over de huidige opzet van het spel en of de voorspelbaarheid een struikelblok vormde. Hierop kwamen in vier dagen tijd nauwelijks antwoorden binnen. Ook kwamen er vrijwel geen reacties of vragen binnen over het spel. Als er wel een discussie was los gekomen, hadden we nog kunnen kijken welke struikelblokken men zag en hoe zaken verbeterd hadden kunnen worden.

  Afgelopen dinsdag is besloten om de spelopzet van dit jaar on-line te zetten en de inschrijving te openen. Er was een harde kern die wel mee wilde spelen. Natuurlijk hoopte ik dat men zich massaal en spontaan zou aanmelden. Helaas bleek in dit weekend dat de boel stagneerde en heb ik nog geprobeerd de boel wakker te krijgen via persoonlijke uitnodigingen naar ex-deelnemers en andere mogelijk geïnteresseerden. Ook hier is nauwelijks op gereageerd. Al met al kreeg ik vandaag het gevoel dat iedereen aan het wachten was
  en dat dit niet meer ging werken. Daarom heb ik besloten dat als er voor vanavond niet minimaal 14 aanmeldingen zouden zijn, ik de boel zou gaan afblazen. Het is jammer om tot zo'n besluit te moeten komen maar wat mij betreft was het een uitgemaakte zaak. Van mijn kant heb ik nu duidelijkheid gegeven, ik blijf echter in het duister tasten hoe jullie er tegen aan kijken. Wat ik vooral jammer vind is dat het spel blijkbaar te weinig leefde terwijl het best een leuke manier is om de bredere schaatskennis te testen.
 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Misschien komen velen pas rond het WBKT weer hier kijken, maar dat is al te laat om dit spel te starten.
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Thanks @SprintMaster voor de uitnodiging, maar ik sla ook dit jaar over. In het oeverloos ouwehoeren over marathons en oefenwedstrijdjes langebaanschaatsen gaat al meer dan genoeg tijd zitten ;)

  *
  zeker met belangrijke tentamens voor de boeg is het raadzaam om de overblijvende tijd wél goed te besteden hehe
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik heb die uitnodiging niet gehad. Maar misschien omdat je al wel in schatte dat ik toch niet mee zou doen. Ik vond het niet een heel interessant spel het 1e seizoen (en dat lag niet aan mijn slechte prestaties) en heb vorig seizoen al niet meegedaan. Dat blijft zo.

  Jammer voor de mensen die wel graag hadden willen spelen, maar persoonlijk zal ik het spel niet missen.
 9. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Ik denk dat het grote probleem met dit spel de duelstructuur was. Toen ik 2 jaar geleden meedeed wist ik vaak voor het weekend op basis van de hoeveelheid deelnemers al of ik van mijn directe tegenstander zou winnen of niet. Dan voegt het niks toe aan de beleving van een gewoon schaatsweekend om ook nog dit spel erbij te hebben. Ik vond de biedingsrondes leuk, maar daarna was de spanning de rest van het jaar ver te zoeken.
 10. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  snap ik, daarom net de poll ivm de opzet ;)
 11. Jaco

  Jaco Active Member

  Jammer dat het niet doorgaat, maar als er geen deelnemers zijn, dan houdt het gewoon op. Sprintmaster: in elk geval bedankt voor je moeite!
 12. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Maar de poll doet toch niet zoveel met het duel-systeem? Ik keek dit jaar ook even mee om te zien wat de opzet zou zijn, maar de duels dit icm de gesloten veiling leek me toch niet zo leuk. Wat is het alternatief?, hoor ik je denken. Goede vraag.
 13. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Het alternatief is denk ik dat je al snel naar een soort Zweeler systeem toegaat. Daar kun je elk weekend kiezen welke schaatsers je opstelt met een maximum budget. Belangrijkste voor de organisator is het juist inschatten van de waardes van de schaatsers. Die zouden elk weekend nog kunnen veranderen aan de hand van de actuele resultaten. Dit vraagt wel steeds interactie van de deelnemers.

  Waar ik dit jaar ook aan zat te denken was om de loting van tevoren te doen. Om deelnemers de kans te geven voor bepaalde toernooien nog net die schaatsers binnen te halen waarmee ze het duel zouden kunnen winnen. Denk aan het WK junioren, EK afstanden of NK sprint/allround.
 14. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Ik zou gestemd hebben op "ik doe niet mee om een andere reden".
  Nou zitten jullie misschien helemaal niet te wachten op een reden voor dit nee-stemmen maar ik wil me toch even verantwoorden.

  Eigenlijk wil ik tijdens het seizoen (maar ook gedurende de zomer) vooral genieten van het langebaan-schaatsen en de verhalen en analyses daarom heen. Een spel zoals de Schaatsliga staat daar voor mij toch wat verder vanaf en kost me teveel tijd om er enigszins serieus aan mee te kunnen doen. Daarnaast snap ik de hele opzet niet zo goed maar dat komt dan waarschijnlijk omdat ik me nooit echt in de spelregels heb verdiept.

  Als het om fietsen gaat: daar doe ik al bijna vijftien jaar mee met een eigen clubje bij Sportpools. Daar beperk ik me dan ook wel tot de drie grote rondes omdat ik dat eigenlijk wel meer dan genoeg vind. Dat is ook de reden waarom ik hier in het Sportforum niet meegok in de wielerspelen: het heeft voor mij geen toegevoegde waarde meer.

  Los van dit alles: wel jammer dat de Schaatsliga niet doorgaat maar als er niet voldoende deelnemers zijn, dan houdt het op (zoals Jaco zei).
 15. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Als uitbreiding op het huidige spel zou er een wekelijkse transferronde gehouden kunnen worden. Bijvoorbeeld elke deelnemer kan maximaal 2 schaatsers aanbieden en kan met dat geld andere schaatsers kopen. Dit kan lucratief zijn voor teams die nog niet hun hele budget hadden opgemaakt.
 16. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Wat zijn de verschillende opties nu eigenlijk precies. We kunnen de volgende onderscheidselen maken:

  - Veilen of selecteren;
  • Bij veilen wordt elke schaatser gekocht door ten hoogste 1 deelnemers. Zo heeft elke deelnemer zijn eigen unieke set om voor te juichen. Nadelen: meerdere biedrondes nodig om elk team compleet te krijgen; sommige teams zijn veel beter dan anderen.
  • Bij selecteren kiest elke deelnemer zijn team aan het begin aan de hand van een lijst (met beperkingen, zoals waardes voor elke schaatser en een budget voor elke deelnemer). Nadelen: Schaatsers komen in veelvoud voor/veel teams zijn gelijkvormig; niet bevorderlijk om risico's te nemen; hoe kom je aan die lijst met waardes (hier is nog wel een mouw aan te passen).
  - Een keer een team kiezen of elke speelronde (of hybride, namelijk met transfermarkten enzo);
  • Eenmalig: Je kiest (of veilt) aan het begin van het spel een x-aantal schaatsers en daar moet je het het jaar meedoen. Elke ronde tellen je beste y-renners mee. Wel zo makkelijk voor de passieve volger. Nadelen: eventueel weinig binding met het spel.
  • Elke speelronde: Elke speelronde selecteer je een aantal schaatsers (evt uit je eigen voorgeselecteerde clubje). Zo kun je fouten uit het begin nog herstellen, en blijf je betrokken. Nadelen: Veel werk voor de passieve volger. Mensen gaan dit vergeten.
  • Transfermarkt: Je hebt de kans om tegen de odds in een matig presterende Jutta Leerdam op te pikken, of een tot dan toe overpresterende Giovaninni voor de hoofdprijs te verkopen. Nadelen: onduidelijkheid, heeft het echt nut? Is dit nou leuk?
  - Duels of uitslagen per ronde of 1 totaalscore
  • Alle gevallen hebben als nadeel dat heel snel duidelijk is welk team beter is dan welk andere team, zolang die teams onveranderlijk zijn gedurende het seizoen.
  • Alle gevallen hebben als nadeel dat belangrijke wedstrijden even zwaar mee gaan tellen als bijvoorbeeld het NK Sprint. Dan kun je wel Min Kyu Cha hebben, maar de echte winst wordt behaald met het aantrekken van Dione Voskamp omdat die relatief veel punten gaat scoren bij de obscuurdere NK's, EK's en WBKT's.
  • Bij duels is het meer willekeur dan per ronde een uitslag opstellen of een totaalscore bijhouden. Dit kán eventueel wel meer teams langer in de race houden voor de overwinning.
  • Duels hebben als nadeel dat je vooraf al wel kunt inschatten of je gaat winnen of niet; en bij sommige toernooien zelfs ver voordat ze plaatsvinden al. Zeker als er geveild is.


  Wat is dan wijsheid he...
  Laatst bewerkt: 21 okt 2019
 17. Camila

  Camila Well-Known Member

  Jammer dat het niet doorgaat! Sprintmaster, toch bedankt voor alle moeite om het spel van de grond te krijgen:)

Deel Deze Pagina