Schaatsinstructeurs

Discussie in 'Techniek & training' gestart door binne, 26 jan 2008.

  1. binne

    binne New Member

    Wanneer ik op de baan ben dan kijk ik als instructeur automatisch naar de instructeurs die daar werken en let er op hoe zijn rijden en soms ook wat zij zeggen. Daar zitten hele goeie bij maar tot mijn verwondering zie ik er ook bij die zelf nog vele lessen kunnen gebruiken. En dan niet eens bij de gevorderden...
    In groepslessen van 10 of 15 cursisten is de individuele aandacht beperkt.
    Een gevolg van een gebrek aan persoonlijke aandacht en gebrekkige kwaliteit van de instructeur m/v zie je b.v. aan het probleem van ENKELTJE, waar de instr. tekort schiet in elementaire zaken, de cursist geen steek verder helpt en het schaatsplezier wordt vergald. Jammer.Jammer
    Het leek mij daarom een goed idee om op dit forum mijn diensten aan de bieden aan schaatsers die met problemen kampen en graag willen dat er eens iemand met kennis van zaken goed naar kijkt. m.n. beginners en gevorderden.
    Dat zou kunnen in Alkmaar, Hoorn, Amsterdam of Haarlem. Niet op commerciële basis. Liefdewerk oud papier.
  2. MargotBoerFan

    MargotBoerFan New Member

    nou mijn schaatsleraar begrijpt niet dat omdat ik 2 jaar schaats, ik het een belediging vind om met een rekje te moeten schaatsen

    okeej hij had een geode reden: het was om in de bocht te oefenen
    maar dan nog... het enige wat hielp was ff aan hem hangen in de bocht en toen kon ik het .... daar had ik het rekje niet voor nodig (wat ik echt stom vond :S:S:S)

    maar verder zijn ze wel goed bij schaatscschool Zoetermeer hoor!

    doeg
  3. gaisdergerman

    gaisdergerman New Member

    Het lijkt me dat je na 2 jaar wel een bocht kan rijden. Ik ben zelf een jaar bezig (jan 2007). En ik moet zeggen dat ik geen moeite heb om een bocht door te komen. Ligt er natuurlijk ook aan hoe vaak je schaatst maar na 2 jaar moet het toch enigszins lukken lijkt me.
  4. binne

    binne New Member

    Sterk staaltje van tactloosheid van je leraar. Even hangen aan een andere schaatser als oefensteuntje is een goede methode.

    doeg
    Binne
  5. Babe

    Babe New Member

    Het niveau van instructeurs verschilt dramatisch, zelfs bij dezelfde schaatsschool. Ik heb er nu eentje die ik niet eens kan verstaan, ze staat tegen het ijs te mompelen. Maar die van de vorige cursus was juist super. Hoe word je eigenlijk schaatsinstructeur, zijn daar geen minimumeisen voor?

    @Binne: helaas zit ik buiten je regio, anders mocht je me de bochten doorhelpen. Dat blijft problematisch.
  6. binne

    binne New Member

    Er zijn geen minumumeisen . De schaatsscholen bepalen zelf of een instructeur voldoende capabel is. De schaatsschool waar ik gewerkt heb had een gedegen opleiding voor de instructeurs. Er waren zelfs z.g. instructeursuren om de techniek bij te schaven.

    Binne
  7. binne

    binne New Member

    Wat vind je het grootste probleem in de bochten?

    Binne
  8. MargotBoerFan

    MargotBoerFan New Member

    :p okeej goed opgemerkt, maar k heb niet alles verteld.
    k schaatste ongeveer 2 jaar op combinoren bij les, waar redelijk lang werd gedaan over het aanleren van de bocht (en de stap moest in mn hoofd ook ff omgezet wordne, om het te durven) maar nu schaats ik op lage noren en das een heel verschil... dus daarom kan k het nu weer net

    doeg
  9. fred

    fred Member

    De methode Henk Gemser; 'in gesprek met het ijs' ? :shock:

    @ Binne; die verschillen in schaatsvaardigheid (tussen d'ene en d'andere instructeur) zijn in Alkmaar wel groot inderdaad, valt mij ook op.
  10. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Hmm... ken ik haar? ;)

    Ik heb zelf ook instructie gegeven op Kardinge. Het is soms ook maar net of de groep je een beetje ligt. Maar de basiskennis moet wel aanwezig zijn. Van Kardinge weet ik dat ze werven onder de mensen die zelf actief schaatsen en/of een opleiding tot instructeur hebben (alleen de opleiding zegt nog niks over of je schaatsles kan geven!!!)
  11. MargotBoerFan

    MargotBoerFan New Member

    ja ik heb nu elk half seizoen een ander (dus vanaf oktober tot december en vanaf januari tot maart ongeveer) en ik heb ongeveer 2 hele goede gehad, 1 die ik doodeng vind en 1 die ik nu nog niet zo goed ken en nog een paar invallers... maar die doodenge is zó iemand die je door de bocht wil helpen door achter je rug je achterwerk :)P) vast te houden en je zo te leiden.. die vind ik echt creepy
    en ik heb twee hele goede gehad, waar ik het ook echt SUPER leuk vond (enige probleem is dat 1 van die 2 (Esther Boer) weg is en 1 me naar een hogere groep heeft gestuurd (snif) duzzz

    doeg
  12. binne

    binne New Member

    Dat laatste klopt, maar in een goede opleiding leer je niet alleen welke lessen je moet geven maar ook hoe je les moet geven [ditactiek]

    Binne
  13. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Het niveauverschil tussen trainers is inderdaad groot. In de 15 jaar dat ik nu schaats (ongeveer :wink: , ben nu 21) heb ik verschillende trainers gehad. De één beter dan de ander, sommigen met oog voor techniektraining, anderen welke je gewoon rondjes laten stoempen. Ik vind zelf techniektraining een belangrijk aspect van schaatsen, helaas denken niet alle trainers er zo over.

    Sinds dit seizoen heb ik een trainer waarbij ik het gevoel krijg dat ik nu pas ECHT leer schaatsen. Een beetje raar gevoel, net alsof het die andere jaren niet goed was, maar zo voelt het wel. Ik ben technisch zéker een stuk vooruit gegaan de afgelopen maanden, terwijl ik toch een aardig potje al kon schaatsen (47'er op de 500m als PR is toch niet zo slecht voor een meisje van ten tijde van deze tijd 16 jaar?)
  14. gaisdergerman

    gaisdergerman New Member

    Hoe kun je eigenlijk schaatstrainer worden? Over een paar jaar lijkt me dat best leuk om te doen.

    Even ter achtergrond info, geef momenteel tennisles en zit op het ALO (in de volksmond gymleraar :)).
  15. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Je kunt cursussen doen bij de KSNB. Volgens mij mag je er met je ALO diploma een heleboel al overslaan en kun je ook zo trainig geven, aan lagere groepen.
  16. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Binne,

    Ik heb het niet over didactiek. Dat is wel aan te leren, de kennis over het schaatsen ook wel.
    Wat niet aan te leren is, is "het oog".

    Zie je als trainer/instructeur wat er mis gaat in de beweging, waar de oorzaak zit en vooral wat je er aan kan/moet doen. Dát is, naar mijn mening, de sleutel van de goeie instructeur.
  17. binne

    binne New Member

    Dat je als 16-jarige al in staat bent geweest een dergelijke tijd te rijden is niet verkeerd. Je hebt natuurlijk geluk dat je een trainer hebt getroffen die ziet welke [subtiele] verbeteringen nog mogelijk in je schaatstechniek. Het zijn soms de heel kleine verbeteringen die veel effect opleveren. Dat geeft steeds weer een kick en werkt heel stimulerend. Een [bijna] hemelse ervaring!

    Binne
  18. binne

    binne New Member

    Reitse

    Ik ben het helemaal met je eens. Het is dan een voordeel als instructeur wanneer je zelf een lange weg [zoals in mijn geval] heb moeten gaan om een goed schaatser te worden. Het is mij niet komen aanwaaien. Het overwinnen en oplossen van een hele reeks van kleine en grotere schaatsproblemen geeft een waardevolle "bagage" bij het zien van andermans gebreken en wat er moet gebeuren om ervan af te komen.

    Binne
  19. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Durf nog een stap verder te gaan.. het is niet alleen de fout kunnen zien maar met welke ingreep je het kan corrigeren.
    Mijn ervaring is dat soms miniscule foutjes in bekken en/of schouder positie vooral in bochten heftige verergering van het rijden door de bochten geeft. Daarna nog de juiste tip geven... om het probleem te voorkomen..
    Het is heel simpel om te zeggen zus en zo moet je schouder zitten... maar voel het maar eens en waarom trekt hij/zij die schouder op of om...

    Het valt mij vaak op bij schaatscholen dat de meeste instructeurs in mijn ogen NIET kunnen schaatsen.. dat zie je ook nog wel bij trainingsgroepen.. kijk eens naar het nivo van de wedstrijdrijders en of er doorstroom is van jeugd naar senior en hoe het nivo is.. dat zegt meer over het gemiddelde trainers nivo.

    Nu hoef je zelf niet te kunnen schaatsen om het wel goed te kunnen zien en uitleggen.. maar er achter schaatsend zie je wel veel meer kleine foutjes die je langs de kant niet ziet...

    Krizz
  20. binne

    binne New Member

    Met je eerste opmerkingen kan ik het alleen maar eens zijn. Ten aanzien van de laatste evenwel vind ik het toch van belang als trainer/instructeur ervaringsdeskundige te zijn en, zoals in mijn geval, zelf van alles fout te hebben gedaan en met van alle getobd. Daarmee kun je je beter "inleven " in de cursist en vandaaruit tot goede aanwijzigingen komen

    Binne

Deel Deze Pagina