schaatsers uit Indonesie

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Mjøsaman, 18 jun 2017.

 1. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Jullie hebben nog het verhaal tegoed over de Indonesische link van de laatste man op de Adelskalenderen. Dat was gedurende lange tijd de heer W. Gronert. Deze man kwam uit Amsterdam en deed mee aan het allereerste WK met de huidige 4 afstanden. Dat was in 1893 op het Museumplein in datzelfde Amsterdam. Omdat Gronert de enige Amsterdammer aan de start was, werd hij volgens de krantenberichten flink toegejuicht. En zal hij zich misschien verplicht gevoeld hebben om alle afstanden uit te rijden. Waar anderen al gauw een afstand oversloegen of halverwege opgaven. De wereldtitel werd immers vergeven aan degene die 3 van de 4 afstanden won. Jaap Eden won de eerste drie afstanden, was daarmee wereldkampioen en gaf halverwege de 10 kilometer op. Zonder repercussies voor zijn titel. Overigens was van de huidige puntentelling pas sprake in 1928. Een adelskalender van prestaties voor die tijd is zuiver theoretisch. De arme Gronert zal niet geweten hebben dat hij laatste stond met zijn rijtje van 61.2 - 3.38.4 - 11.52.0 - 23.45.0
  (*Knap he, de 10 kilometer vrijwel precies 2x de 5 km.*)

  De 10 kilometer werd in die dagen nauwelijks verreden (eigenlijk alleen op WKs) en van meneer Gronert werd niet veel meer vernomen op de ijsbanen. Net zoals van de meeste Nederlandse deelnemers aan dat eerste WK. Een paar ijsloze winters zorgden daarvoor.

  Wel werd Gronert vermeld in een wedstrijd (het Noord-Hollands kampioenschap) een week later in Haarlem. De journalist vond hem toen bar tegen vallen na zijn goede prestatie bij het WK een week eerder.

  Gronert is niet zo'n veel voorkomende naam en dus had wat speurwerk al snel succes. Hij was een allround-atleet, want we vonden ook uitslagen van hardloop- en wielerwedstrijden in die jaren. Maar ook dat ene W.Gronert op 23 maart 1895 aan boord ging op het Stoomschip Burgemeester Den Tex op weg naar Batavia.
  En dat ene W.Gronert op 29 juni 1897 de 3000m met handicap wielerwedstrijd won op de baan van Batavia. En een tweede plaats op de 25 km.

  Wilhelm Gronert bouwt verder aan zijn carrière in Indië. Bij zijn overlijden in 1937 verschijnt er zelfs een artikel in het Nieuws van de Dag voor Nederlands-Indie. Hij werkte als handelaar in rubber en peper, en later als makelaar in Semarang.

  Maar het speurwerk leverde nog wat op. Namelijk de precieze uitslag van die wedstrijd in Haarlem. Dat ging alleen over een 1500m. En hoewel Gronert daar maar 7e werd, was het wel in een duidelijk betere tijd dan die hij in Amsterdam had gereden. (3.25.6).

  En met dat PR bleek hij beter dan Jan Vervoort uit Deventer, de (theoretisch) voorlaatste van dat WK uit 1893. Gronert was dus maar 1 week echt laatste geweest...
  Jan Vervoort is echter een moeilijker noot om daar het verhaal van te vinden....

  Ik ben benieuwd of er meer schaatsers zijn met links met Indië (of andere voormalige kolonien)
  proeme, leenstrafan en fransvanbakel vinden dit leuk.
 2. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Mooi verhaal! Nou denk ik dat er wel een paar Indo's en/of Molukkers in Nederland wonen die als clubschaatser onder de 61.2 - 3.25.6 - 11.52.0 - 23.45.0 kunnen schaatsen.

  De enige bekende naam die me zo te binnen schiet is shorttrackster Liesbeth Mau Asam, viervoudig Nederlands kampioen en deelnemer aan Turijn 2006 en Vancouver 2010, haar naam doet enigszins Maleis aan?

Deel Deze Pagina