schaatsen voor oefenen met lage schoenen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Daniël S., 19 feb 2015.

 1. Daniël S.

  Daniël S. New Member

  hallo mensen,

  Ik wil volgend seizoen beginnen met wedstrijd training in Deventer, en de ham-vraag is nu voor mij welke schaatsen ik moet gaan kopen. Ik heb eigenlijk nooit goede schaatsen in bezit gehad, en nadat ik uit de oude schaatsen van mn vader gegroeid was, heb ik altijd schaatsen met hoge schoen gehuurt. Hierdoor kan ik nu ook niet schaatsen op schaatsen met lage schoenen, iets wat ik vandaag geprobeert heb. Ik ga enorm veel trillen en sta niet lang genoeg recht op de schaats om de rust te pakken na een slag, hierdoor verkrampen m'n voeten enorm en ben ik dus halverwegen terug gestapt naar de vertrouwde hoge schoen. Ook heb ik consult gevraagd bij de winkel op de baan.

  Hier zeiden ze dat ik vooral veel moest trainen (duh) en vooral geen hoge schoen meer moest dragen. Verder wezen ze me daar op een schaats die volgens hen tussen hoge en lage schoen in zat, en ik daarmee wel twee seizoenen op kon rijden voordat ik de overstap kan/wil maken naar lage schoen. Dit was volgens mij de Viking unlimited. Wat zijn jullie meningen hierover? moet ik deze zomer gewoon enorm gaan werken aan mijn balans, zo ja, heeft iemand hier goede oefeningen voor? en wat vinden jullie van het advies over de Viking unlimited? is dit een goede optie?

  Alvast bedankt
 2. martwest

  martwest New Member

  Als je met wedstrijdtraining wilt starten lijkt me de Unlimited geen goede keus. Kies liever voor een lage schoen met voldoende steun, thermoplast als de prijs geen bezwaar is.
 3. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Beter een goede tweedehands thermoplast dan een nieuw slapper model.
  Laat je straks in de zomer goed informeren bij een gerenommeerde schaatswinkel.
  Kijk dan juist ook naar schoenen waar je later klappers onder kan zetten.
 4. Daniël S.

  Daniël S. New Member

  oke, de verkoper in deventer wees mij juist op de Unlimited omdat deze meer steun zou bieden dan gewone lage schoenen, hij zij hier tevens ook bij dat ik na een paar seizoenen daarna beter over kon stappen op gewone noren.
  Toegegeven, ik heb ook nogniet op de Unlimited gestaan, om eerlijk te zijn hadden mn voeten t een beetje gehad na vier uur op van die plastic huur dingen te hebben gestaan. Moet ik nog kijken naar een speciaal model thermoplast?
  ik wil eerlijk gezegt niet te veeluitgeven aan een eerste schaats,
  ik zat te denken max €350, al betwijfel ik het of ik hiermee ver kom.
  Wat is een goede winkel in Gelderland waar ik eventueel ook even op verschillende schaatsen kan staan?
  bedankt voor de snelle reacties
 5. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Denk dat je budget prima is. viking unlimited lijkt me ook eigenlijk geen goed keus.
 6. Spits

  Spits Active Member

  Misschien is een EVO Adore met vast onderstel wat voor je, ligt in ieder geval binnen je budget en zijn thermoplasten. Als je niet groter dan maat 38 hebt dan kan je eventueel de 'kids' uitvoering nemen en blijf je zelfs onder de 300,-. Heb geen ervaring met het merk, maar het ziet er kwalitatief goed uit. Later, als het budget het toelaat, kan je upgraden naar klappers door middel van een klapset op je ijzers te (laten) zetten.
  Google er eventjes op, mocht je meer info willen.
  Unlimited is "limited"........ in ieder gal voor je techniek (zegt mijn Lerares), maar dat geldt ook voor mijn kluuners.......
 7. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Tip: Rij naar Stouwdam in Wezep en bespreek je ambitie en budget. Waarschijnlijk zijn ze ook bereid je wat tweedehands schaatsen te laten uitprobreren. Nu nog een goed moment daarvoor, zo tegen het einde van het seizoen, zo wel voor eventuele opruimprijzen als voor het vergelijk met je oude schaatsen. Alternatief is Mijnten in Achterveld (bij Hoevelaken). Zij verhuren goede schaatsen en geven deskundig advies.
  Wedstrijden rijden met hoge schoenen is m.i. niet goed te doen. Met hoge schoenen kom je niet in de juiste enkelhoek.
  Succes.
  Laatst bewerkt: 25 feb 2015
 8. Miki

  Miki Member

  Dit jaar ben ik overgestapt van hoge schoenen (Zandstra 1292) naar lage schoenen (Viking marathon mid). De reden dat ik voor de Viking schoenen heb gekozen is omdat er bij de marathon serie van Viking
  lage potjes en hoge potjes te verkrijgen zijn. Je kunt dan met lage potjes beginnen en als je balans beter wordt kun je er later hoge potjes onder plaatsen of eventueel klappers.

  Mijn advies is ga voor een lage schoen. De reden is dat ik heb gemerkt dat hoge schoenen heel veel verhullen. Pas als je overstapt op de lage noren merk je de dingen die je niet goed doet. Ik merkte bijvoorbeeld meteen dat ik onvoldoende achterop zat en dat ik nog veel moet werken aan recht op de schaatsen staan. Dit is in het begin een beetje confronterend, maar als je het wat beter onder de knie krijgt geeft het juist heel veel voldoening.
  Spits vindt dit leuk.
 9. Spits

  Spits Active Member

  Zou het voor het trainen en oefenen/versterken (van enkels) een goed idee zijn om een paar leder schoenen zonder thermische vervorming te nemen, zoals een Raps silvertrack (erg lage schoen) of gelijkwaardigs, en als dat gedaan is dan pas in een hogere klasse schaats te stappen?
 10. Daniël S.

  Daniël S. New Member

  bedankt allen voor jullie inbreng op zulke korte termijn, iets wat ik nognooit op zo'n korte termijn op een forum ben tegengekomen.

  Na wat rond dwalen over dit forum en het internet kwam ik twee modellen tegen die misschien wel een goede optie zouden zijn.
  Viking adverteert zijn "Viking 1" als extra stevig, en de schoen ziet er ook hoger uit. Deze leek mij wel een optie.
  Echter, na wat meer dwalen kwam ik bij de EVO adore, een schoen die ook wat hoger was (zoals de viking 1) maar deze EVO had ook een thermoplast hak, iets wat mij wel aanspreekt
  zeker voor die prijs overigens (na wat zoeken pak m beet €250/€300). Ook wel interessant om te zien dat hier ook nog een klapset onder gezet kan worden, en zelfs een wielen set
  (hiervoor vrij druk geweest op skeelers, maar dan hoge schoen).
  Heeft iemand ervaring met de EVO adore? ik ga zeker proberen om voor het einde van dit seizoen nog even op deze schaatsen te staan, maar ik denk niet dat Deventer ze heeft

  Edit: de verkoper op de baan zelf heeft ze niet, de andere winkel in deventer heeft alleen de schoen, en niet het ijzer
  Laatst bewerkt: 20 feb 2015
 11. VVA

  VVA Member

  Hoi Daniel,
  Je balans vinden (en durven te zoeken) is nummer 1. De enige manier daarvoor is om te beginnen je enkel- en kniehoek juist uit te voeren.
  Je zult merken dat als je enkelhoek klein genoeg is en je goed achterop staat, je eigenlijk min of meer 'vanzelf' rechter op je schaats komt, omdat je enkel zijwaarts praktisch blokkeert. In een hoge schoen kan dat niet, omdat (zoals eerder al opgemerkt is) je enkelhoek te groot is: je staat té rechtop in hoge schoenen. Je balans vinden is minder afhankelijk van je materiaal dan van je lef en techniek.
  Ik denk dat in jouw geval de kwaliteit schoen belangrijker is dan het ijzer (op dit moment) dus besteedt het grootste deel van je budget aan je schoenen. Een lage thermoplast zou je voorkeur moeten hebben. Gelijk in het diepe dus... :D (skeelerschoenen zijn géén schaatschoenen...)
  En onthoudt: Eérst techniek, dan snelheid. Schaatsen is een combinatie van techniek, lenigheid en kracht. Alledrie zullen in voldoende mate aanwezig moeten zijn om mee te kunnen. Zomertrainingen met schaatssprongen en een schaatsplank, zijn onontbeerlijk. Skeeleren is niet hetzelfde als schaatsen...
  Inhoud kun je verbeteren met fietsen of mountain biken en eventueel hardlopen, alhoewel dat laatste een behoorlijke belasting voor je gewrichten kan betekenen als je dat zonder goede technische begeleiding doet. Hardlopen is niet zo vanzelfsprekend als veel mensen denken, ook hier komt techniek bij kijken om uit de blessures te blijven.
  Kortom: wordt lid van een schaatvereniging die ook een zomerprogramma heeft

  Succes,
  Waldemar
 12. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Deze EVO adore, klinkt heel aantrekkelijk in prijs kwaliteit. ik zie er in no time veel mensen op rijden.En dat ombouwen is erg aantrekkelijk, dat heb ik met de viking marathon mid gedaan destijds maar ik vond toch de schoen net niet stevig genoeg. Beste is te gaan passen!
 13. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member

  Hoi Daniël,

  De Evo Adore is een hele goede keuze in die prijsklasse. Je kan ze huren en uitproberen bij de Vechtsebanen in Utrecht (Collard Schaatssport is de winkel die daar zit). Zij verkopen hem ook.
  Waar je tevens in diezelfde winkel naar kan kijken is de Powerslide Infinity schaatsschoenen. Elke los te schroeven schoen valt te combineren met elk onderstel, dat is wat veel mensen niet weten. Zoek er een leuk onderstel set bij (bijv. Viking Marathon op lage potten) en je bent compleet.
 14. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

 15. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Als je zoals hiervoor geopperd naar Collard op de Vechtsebanen wil gaan, kijk dan ook bij Mijnten in Achterveld. Je komt er langs. Mijnten staat bekend om zijn goede service, deskundige adviezen en brede assortiment.
 16. Joris180

  Joris180 Active Member

  De EVO Adore is ook in Enschede te huur

Deel Deze Pagina