Schaatsen op de Fluessen

Discussie in '2010-2011' gestart door FSijm, 24 dec 2010.

 1. FSijm

  FSijm New Member

  Kan iemand mij vertellen of er op de Fluessen geschaatst kan worden. Vorig jaar was het helemaal top maar ik lees er nu niets over. Bij voorbaat dank voor je reply!!
  Frank
 2. SchaatserIJ

  SchaatserIJ New Member

 3. VvW

  VvW New Member

  afgelopen woensdag vanaf Elahuizen dwars over de Fluessen naar Woudsend, vervolgens naar het Slotermeer tot bijna in Balk. Veel wind maar prima ijs.

  Groeten Vincent
 4. FSijm

  FSijm New Member

  Hallo Vincent,
  Hoe is het met de sneeuw, ligt er veel op deze meren? Zoja zijn er
  ook banen geveegd? Bedankt voor je reaktie.
  Frank
 5. Anonymous

  Anonymous Guest

  Frank er ligt in friesland geen sneeuw de meren zijn goed te doen ,maar de sloten er om heen zijn niet vertrouwt
 6. Coen Swart

  Coen Swart New Member

  Vandaag rondje Workum, Bolsward, IJlst, Heeg, en over de Fluessen weer naar Workum gereden. Prachtige stukken glad zwart ijs afgewisseld door wat mindere stukken, vrijwel geen sneeuw. Alleen klunen bij de meeste bruggen en bij de kistwerken op de Fluessen. Grote stukken ook geveegd. Een fantastische tocht. Aanrader!
 7. thijs1963

  thijs1963 New Member

  Heb vandaag rondje Elahuizen-Heeg achterlangs naar Oudega- Workum-Hindelopen- Staveren en dan weer terug via de fluessen gereden. Voor de kwaliteit sluit ik me helemaal aan bij mijn voorganger. Wat heb ik een heerlijke dag gehad!
 8. luitzenb

  luitzenb Member

  Thijs1963,

  Zou je iets meer informatie kunnen geven over de route die je hebt gereden? Ben je via Idzegeaster Poel, Ringwiel of de Grons naar Oudega gereden? Workum buitenom of door het centrum? Welke route van Hindeloopen naar Stavoren? Verder ben ik erg benieuw hoeveel er geklund moet worden in de steden. Alvast dank.

  Luitzen.
 9. thijs1963

  thijs1963 New Member

  Hallo luitzen,

  Van Elahuizen via de fluessen en Heegermeer achter het eiland rakkenpolle door het centrum van Heeg door naar de Idzegasterpoel (even bij een versmalling door het riet op klein nevenvaarwater omdat een versmalling niet goed is. Dan de smalle sloot naar Oudega. (5 keer klunen omdat de bruggen of te laag of niet goed zijn. Dan via de Oudegasterpoelen naar workum toe. Bij de bombrekken is een groot windwak. Daar moet je door het weiland lopen. Gelukkig staat er veel water op het weiland waardoor in het weiland kan schaatsen. Dan dwars door Workum. Elke brug klunen. Dan via de Oude oostervaart naar Hindelopen. Via de Indijk en de gronzen zijn we bij Molkwerum zijn we achterlangs Stavoren binnen gereden. Vervolgens via het Johan Friso kanaal en de galamadammen weer terug naar Elahuizen. In Hindelopen srak ik een groepje die via de Luts uit Sloten kwamen, maar nogmaals bij elke brug ongeveer dan moet je er even af.
 10. Coen Swart

  Coen Swart New Member

  Vandaag nieuw rondje gereden vanuit Workum: Hindelopen, Stavoren, (Morra) Oudega, Balk (Slotermeer) Sloten (Slotermeer) Woudsend (Heegermeer) over Fluessen weer naar Workum (69 km) Prachtig ijs, geen sneeuw. Wel wat kluunwerk bij de Luts (5x langs netten die eendewakken moeten dichten) en ook een flink stuk in Woudsend. En verder natuurlijk bij een aantal bruggen.
 11. Anonymous

  Anonymous Guest

  Zijn er vandaag nog mensen op de fluessen geweest? Zelf zou ik morgen willen gaan maar er komt wat dooi aan volgens de vorspelling dus ik vraag me af hoe het daar is..

  Alvast bedankt voor de reactie!
 12. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag mooie tocht bij de fluessen gereden, dankzij de goede tips in dit onderwerp. Gestart bij Woudsend richting Hegemeer. Prima IJS. Door Heeg heen naar Idzegaster Poel en via slootjes naar Oudega. Bij Oudega het Aldegaster Brekken op en daar lag richting Zuid een enorm wak waar ik niet zag hoe ik er langs kon komen, Tot hier overigens allemaal schitterend ijs. Ik van een tegenligger dat hij een stuk over weiland was gegaan. NIettemin ik ben na paar rondjes op een mooi geveegde baan afegslagen richting Noord: via een kleine poeul de Riedmar vol met eendenpoep en bobbels in het ijs, naar de vaart die tussen Ijlst en Bolsward loopt. Prachtige baan lag daar met weer prima ijs. Vanaf Bolasward tot Workum minder ijs, maar nog steeds goed te doen. Met wat dooi zal dat stuk eerder beter dan slechter worden. Bij Workum onder het Spoor door richting de Fluessen, via Gaastmeer over de vaargeul heen. Dit stuk was verreweg het mooiste ijs. vanaf Gaastmeer tot Heeg een geveegde baan, ook prima. Naast de geveegde banen is het ijs op de meren wat bobbelig door eerder gesmolten sneeuw. Als je er aan gewend bent is geen probleem. Al met al nog goede condities. Morgen kan er zeker nog geschaatst worden.
 13. françois

  françois Member

  Ook mijn dank nog voor de tip van voorgaande posters. Geweldige ervaring en een weerzien na 14 jaar! Gisteren rondje van 40 km gedaan als troost dat ik niet mee mocht doen aan de marathon op het Schildmeer :( . Gestart in IJlst, via Heeg en Fluessen doorgestoken bij Heideskip richting Workum. Dan 11stedenroute naar Bolsward en daar rechtsaf weer terug naar IJlst. Grotendeels zwart spiegelijs, maar Workum > Bolsward en IJlst > Heeg juist vrij slecht.
  Hier mijn filmverslag: http://www.vimeo.com/18303293

Deel Deze Pagina