schaatsen invetten

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Anonymous, 12 jan 2009.

 1. Anonymous

  Anonymous Guest

  Nu de ijspret voorbij lijkt vroeg ik me af waarmee anderen hun ijzers invetten: zelf gebruik ik vaseline
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  van de schaatsenverkoper begreep ik dat vaseline kan, als het maar gezuiverd is. Er is speciale vaseline voor schaatsen, die is heel licht. Het lijkt mij hetzelfde als de supermarkt vaseline maar ik kan mij vergissen.

  Ik geloof dat wanneer de vaseline niet helemaal gezuiverd is er nog iets in zit wat het schaatsijzer aantast . . .
 3. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Gebuik GEEN vet of vaseline.
  Schaatsen na gebruik goed drogen, schoenen poetsen evt. alleen het lemmet heel lichtjes insmeren met iets olie.

  Waarom geen vet.. nou vaseline droogt toch in bij buitenlucht en is dan bijna niet van je ijzer te halen. Als je ze dan wil slijpen/laten slijpen loopt de steen direct vol.

  TIP: laat nu tijdens de dooi je schaatsen slijpen zodat ze klaar zijn voor de volgende keer schaatsen!!!
 4. Lieke

  Lieke New Member

  Ik heb schaatsen geslepen voor mensen die hun schaatsen ingevet hadden (eerst schoongemaakt uiteraard, anders is het niet zo best voor de steen) maar ik zag dat er vaak ook dingen als zand enzo aan zat vast geplakt, lijkt me ook niet erg prettig! Ik zou ze gewoon goed drogen, en in een droge doek op een droge plek wegleggen..
 5. Anonymous

  Anonymous Guest

  Gewone vaseline kan zuurbestanddelen bevatten. Dit tast staal meer aan dan gewoon goed geventileerd en vochtvrij opbergen. Haal de beschermers er af!
 6. Anonymous

  Anonymous Guest

  Bedankt voor de tips. Goed schoonmaken deed ik altijd al, beschermers had ik er nooit omheen en vaseline zal ik dus niet meer gebruiken.

  Op naar de volgende vorstperiode...
 7. Anonymous

  Anonymous Guest

  Als het goed is kan je bij de schaatsshop zuurvrije vaseline speciaal voor schaatsen halen, deze kan je gebruiken om je schaatsen in te vetten.
 8. Anonymous

  Anonymous Guest

  schaatsbeschermers

  Dit is mij ook overkomen bij schaatsen die ik voor iemand heb geslepen. Het bleek dat de beschermers, die er netjes om zaten de boosdoeners waren... Deze zijn na een paar keer gebruik op natuurijs niet per definitie schoon. Borstel ze goed uit en zorg dat ze goed droog zijn. Anders doet achtergebleven zand en vocht ongemerkt toch nog veel schade.

  Misschien beter om ze er helemaal niet om te doen!
 9. Anonymous

  Anonymous Guest

  schaats vet

  vaseline bevat een zuur,maar lannete creme is een zuur vrij vaseline lijkt me goed
 10. Lieke

  Lieke New Member

  Re: schaats vet

  maar waarom zou je dat doen? je kunt ze net zo goed gewoon droog wegleggen dan roesten ze ook niet (hoef je ze ook niet schoon te maken als er ijs ligt/als ze geslepen worden)
 11. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  Persoonlijk vet ik ze ook niet in. Ik doe er schaatskousjes overheen en het volgend seizoen zien ze precies zo uit zoals ze de kast ingingen in de lente.
 12. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Ik doe er ook helemaal niks op. Gewoon goed schoon en droog maken (doe ik sowieso na elke keer schaatsen), slijpen, en dan leg ik ze alleen in een doek op zolder. Als de zomer voorbij is, zien ze er nog precies zo uit als toen ik ze opborg.
 13. jan marten

  jan marten Member

  Ik vet ze wel in, met een speciaal soort vet voor schaatsen. Is een klein blikje van viking. En ik heb er nooit problemen mee, zit ook nooit vuil in mijn vet of iets dergelijks als ik mijn schaatsen na de zomer weer uit het vet haal.
 14. schaatsfan88

  schaatsfan88 New Member

  Maakt het nog uit of je ze aan het einde van het seizoen slijpt of aan het begin van het seizoen bot uit de kast haalt en dan laten slijpen?
 15. rovar

  rovar New Member

  gewoon schoon en droog opbergen. dacht je dat viking die 1.000.000 paar schaatsen die daar al 20 jaar opgeborgen lagen en nu eindelijk verkocht zijn, ook ingevet heeft? nee dus.
 16. john069

  john069 New Member

  Ik gebruik al jaren siliconenspray, wie heeft het niet staan. Beetje inspuiten en uitwrijven. Werkt perfect.
 17. The020

  The020 New Member

  De schaatsen nooit opbergen in de plastic kluunhoezen, als je je schaatsen in hoezen wilt opbergen gebruik dan van die ouderwetse leren hoezen. Mochten die niet passen door een afwijkende vorm van de ijzers rol je schaats dan in oude kranten.
  Uiteraard de schaatsen geslepen opbergen want voor je 't weet is het weer raak!
  Ik "vet" de ijzers wel in, maar dan heel lichtjes met een zeer dun filmpje vaseline. De luchtvochtigheid in menige berging is hier in Nederland zo hoog dat ze onbehandeld ijzer spontaan laat roesten.
  Ik kan me vergissen, maar volgens mij is alle vaseline op de nederlandsche markt zuurvrij.

  Ik kan me overigens niet voorstellen dat die 1000000 schaatsen zó in de berging van Viking belanden. Die zullen echt wel even met een WD 40 achtige spray zijn behandeld. Lijkt me een vraagje aan meneer Viking waard. Wie o wie?
 18. MaartenF

  MaartenF New Member

  Een spuitbus met olie die heel ergens anders voor bedoeld is, bijvoorbeeld voor fietsen, is dat een heel dom idee?
 19. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Re:

  Ja. Als je ze nu laat slijpen en opbergt, kun je in september/oktober zo wegrijden. Als je ze dan pas laat slijpen moet je waarschijnlijk (langer) wachten, omdat veel mensen het dan laten doen. Door het lange liggen worden ze echter niet bot of zo.
 20. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Nee hoor. Ik gebruik vaak genoeg kettingolie, naaimachineolie, arachideolie, olijfolie en ook wel WD40. Iemand heeft hier een aardig olie-overzichtje gemaakt.

Deel Deze Pagina