Schaatsen in en om Steenwijk

Discussie in '2009-2010' gestart door SchaatserIJ, 3 jan 2010.

 1. SchaatserIJ

  SchaatserIJ Member

  De natuurijsbanen van diverse clubs in en om Steenwijk waren zaterdag 2/1 open.
  Als ze na de fikse sneeuw van zaterdagavond (10cm) geveegd worden, kun je er de komende week/weken volop terecht.

  Zaterdag open: Steenwijk, Giethoorn, Scheerwolde en Kadoelen/De Krieger (IJsclub Nooitgedacht). De laatste baan is (op 1 dag na) al twee weken open!

  De website van de diverse clubs & banen zijn te bereiken via de website van de Overijsselse Merentocht: http://www.overijsselsemerentocht.nl (onderaan die pagina).

  Let ook op de berichtgeving in de Opregte Steenwijker Courant: http://www.steenwijkercourant.nl.
 2. SchaatserIJ

  SchaatserIJ Member

  De baan in Giethoorn was zondagmiddag bar slecht.
 3. SchaatserIJ

  SchaatserIJ Member

 4. SchaatserIJ

  SchaatserIJ Member

  Slechte berichten uit Steenwijkerland, de regio (Weerribben/Wieden) die zoveel water en moois te bieden heeft.
  Weer wat sneeuw afgelopen etmaal, beetje dooi overdag.

  Schaatsbaan Steenwijk tot nader order gesloten. IJs veel te slecht.

  Bericht van website IJsclub Giethoorn:
  'In tegenstelling tot de berichtgeving in de Stentor is het absoluut niet aan de orde dat er a.s. zondag een HollandsVenetiëTocht gereden zou kunnen worden!!! '

  Mooi filmpje van KNSB.tv over de ijsbaan op het Molengat in Giethoorn, maar zeer matig ijs:
  http://www.knsb.nl/topsport/knsb-tv/item/18934/

  Een (ander) bestuurslid van de Overijsselse Merentocht is ook somber over doorgang van het evenement over 200 km. Het meeste ijs onder de sneeuw is broos en slecht, en vooral gevaarlijk voor een grote massa schaatsers.
 5. SchaatserIJ

  SchaatserIJ Member

  De baan in De Krieger/Kadoelen nabij St. Jansklooster lijdt enigszins onder slijtage, met name de bocht voor het clubhuisje wordt link. Kwam ook door het ontbreken van een veegploeg, gisteravond.
  Zij waren op het Zwarte Meer in het donker bezig een baan te vegen voor een eventuele toertocht (Kadoeler Rondetocht, zaterdag?). Het eerste bericht klonk positief, 'beter dan verwacht', maar ik moet het nog zien.
  Check: http://www.ijsclubnooitgedachtsintjansklooster.nl

  'Ondanks de sneeuwval hebben de baanvegers van de ijsclub in Scheerwolde er toch voor gezorgd dat er een prachtige ijsbaan klaar ligt. De ijsbaan is open voor jong en oud', staat op: http://www.ijsclubscheerwoldewetering.nl/index.php?menu_id=60

  Deze baan wordt door de Opregte Steenwijker Courant als één van de betere banen in de regio genoemd, samen met De Krieger, Darp en Wilhelminaoord. In Steenwijk is al twee keer een veegauto door het ijs gezakt.
 6. SchaatserIJ

  SchaatserIJ Member

  Voor wat het (ijs) waard is...

  Eerste toertocht?
  Kadoelen/De Kreiger/St. Jansklooster (zie ook link naar website hierboven):
  'Het is 85% zeker dat de "Kadoeler Rondetocht " a.s. zaterdag wordt verreden. De ijsmeesters controleren dagelijks de toestand van het ijs op het parcours. Er is gisteren een begin gemaakt met het sneeuwvrij maken van de baan. Deze toertocht gaat per ronde van 5 km en wordt gereden op een parcours dat is uitgezet op het Zwartemeer, rondom het Vogeleiland. Bij uitstek een toertocht voor gezinnen, maar ook voor scholen.'
  Lees zeker ook: http://www.steenwijkercourant.nl/?n_id=127303&s_id=668.

  Eerste wedstrijden
  Van de website van IJsclub Giethoorn:

  'De IJsclub Giethoorn is de afgelopen dagen druk geweest om een redelijke ijsvloer over het gehele Molengat te prepareren.

  Zaterdag 9 januari a.s., aanvang 19.30 uur, organiseert de Steenwijker IJsclub het Marathon Kampioenschap van Steenwijkerland. Ivm. de slechte toestand van het ijs op onze eigen ijsbaan, wordt de wedstrijd verreden op het Molengat te Giethoorn. De IJsclub Giethoorn heeft ons het Molengat aangeboden om de wedstrijd doorgang te kunnen laten vinden. De wedstijd wordt verreden in 3 klassen. Dames, heren en veteranen.

  De brandweerpost Giethoorn, Gemeente Steenwijkerland en de IJsclub Giethoorn organiseren zaterdag op Het Molengat in Giethoorn weer de Nederlandse kampioenschappen marathonschaatsen voor brandweerlieden m/v op natuurijs. Na overweldigend succes van voorgaande jaren hebben de Gieterse spuitgasten hierover besloten voor organisatie op herhaling te gaan. De start zaterdagmorgen is om 10.00 uur. De wedstrijd gaat over één uur en twee ronden. De huldiging vindt direct na de wedstrijden plaats.'

  Die brandweerlui hebben zeker in Giethoorn een wit voetje gehaald en mogen als eerste aantreden...
 7. SchaatserIJ

  SchaatserIJ Member

  Baan Darp wel wat klein om km's te maken.

  Slechts van 'horen-zeggen', nog niet zelf gezien:
  - baan Steenwijkerwold goed
  - baan Steenwijk onder water gezet en opnieuw open!
  - baan Giethoorn verbetert zich (door gebruik?)
  - baan Scheerwolde??
  - dan zaterdag maar naar Zwarte Meer / Kadoelen Rondetocht....
 8. Anonymous

  Anonymous Guest

  Niet gaan schaatsen in en om Wieden. Zie ook nieuwsberichten bij RTV oost. Alleen Molengat is open.
 9. SchaatserIJ

  SchaatserIJ Member

  Langzamerhand blijkt er onder de sneeuw hier en daar toch schaatsbaar ijs ín de natuur i.p.v. op de ijsbaantjes te liggen! Zoals al langer natuurlijk in Giethoorn (Molengat).

  Ook zonder toertocht kun je vandaag natuurlijk nog naar De Krieger/Kadoelen (rondje van zo'n 4,5 km), maar het ijs was zaterdag wel zwaar, ook al viel het me mee (had het slechter verwacht) en kun je - als je wilt - er behoorlijk wat kilometers maken. Zeker zonder massa mensen en water op het ijs...

  De grote vraag is (overal) of er nog stukken worden geveegd, want de 5-10 cm sneeuw van zaterdag/zondag en de wind hebben weer veel verpest.

  Het mooiste stuk ijs in de regio ligt waarschijnlijk ten oosten van Blokzijl, richting Giethoornsche Meer. Daar heeft de ijsclub 2,4 km heen en 2,4 km terug geveegd en dat is voornamelijk mooi zwart ijs (ietwat hobbelig, maar héél goed te doen) en verder wat minder goed ijs, waar je wel makkelijk over heen komt. Alleen 20 m klunen op het keerpunt.
  Met storm tegen en de eerste sneeuwduinen was het wel lekker afzien. Eerst met 5 mensen, later met hooguit 40... Het hoogtepunt van het eerste rondje was een ree op het ijs, gezien in de richting van gehucht Nederland. :D
  Opstappen aan zuidkant van Noorderdiep in Blokzijl, in Beatrixstraat; veel meer parkeerruimte verderop bij camping Tussen de Diepen.

  Ook schaatsers gezien en gesproken die een rondje rijden in en om Dwarsgracht/Thijssengracht (zo'n 5km). Er is een baan geveegd, maar het ijs is broos, zwaar, niet mooi zwart. Wel erg pittoresk!

  Een enkeling maakt de oversteek tussen dit gebied en het vorige (Blokzijl), over het Giethoornsche Meer, maar de algemene conclusie is (ook van ijsclub Blokzijl): slecht ijs, niet te schaatsen.
 10. dikkedirk

  dikkedirk New Member

  ijsbaan in darp is weer sneeuwvrij heeben ze vrijdagavond onderwater gezet superglad
 11. SchaatserIJ

  SchaatserIJ Member

  De meer dan 24 uur sneeuw van zaterdag en zondag heeft z'n sporen achtergelaten. Zondag geen fatsoenlijk schaatsen mogelijk bij Blokzijl en op Molengat in Giethoorn. De gele prut was op delen van het ijs weer terug. Andere slechte plekken werden door de sneeuw aan het oog onttrokken.

  Schaatsbaan Steenwijk lang niet slecht, maar dan moet de baan wel geveegd worden als er veel sneeuwresten op liggen. Na een half uurtje zie je de paar diepe scheuren en matige plekken niet meer. De mensen van de IJsclub doen er wel hun best, maar met de drukte, sneeuwbuien en lichte dooi, wordt het echt moeilijk.
  Verder vooral veel kinderpret, dus echt schaatsen: ho maar.
 12. janzwabu

  janzwabu New Member

  De ijsbaan in Scheerwolde was gistermiddag heel goed (en ook heel rustig)....
 13. SchaatserIJ

  SchaatserIJ Member

  Hoe lang is het rondje daar?
 14. SchaatserIJ

  SchaatserIJ Member

 15. HilbertG

  HilbertG New Member

  Is er al iets bekend over de toegankelijkheid en kwaliteit van het ijs op de Belterwiede, Beulaker, Gieterse meer en Jonen/Blokzijl/Dwarsgracht?
 16. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Ik ben maandag in Blokzijl geweest. Er was niemand op het ijs, een grote prut met van die geel geworden
  sneeuw. Ben even het ijs opgelopen, de schoenen meteen al nat, 5 cm dikke prut.
  Je kon nog wel zein waar ze die baan geschoven hadden.
  Het was volgens mij ook dooiig, de rijp was van de bomen af en de straten waren net even iets te schoon.
  Heb maar besloten er een duurloopje van te maken.
  Ben wel benieuwd hoe het woensdag/donderdag wordt, want als het baantje tot het Gieterse meer even over
  getrokken wordt, moet het te doen zijn.
 17. janzwabu

  janzwabu New Member

  Allemaal erg slecht. Er lag volgens mij alleen een (slechte) baan DwarsGracht-Thyssengracht-Giethoornse meer-Jonen-Dwarsgracht, maar die lag er vanmiddag ook helemaal troosteloos en leeg bij..Wellicht dat ze die morgen na de vorst van vannacht weer wat op kunnen poetsen en dan zou het een mooi rondje zijn...
 18. Anonymous

  Anonymous Guest

  Is er een beetje te schaatsen in de omgeving Giethoorn?

  Hoi,
  wij zijn fervente weekeindschaatsers :) Volgend weekeinde zijn we, pa, ma en de kinderen een weekeindje in Giethoorn. Wij dachten: veel water dus nu veel ijs. Maar het gevoel bekruipt me dat er helemaal geen schaatsijs is in de omgeving van Giethoorn? Of toch? Wie kan ons geruststellen?
  Groet en dank
  Greetje
 19. SchaatserIJ

  SchaatserIJ Member

  Hallo Greetje,

  Helaas, het weerbericht zegt alles...
  Alleen de schaatsbanen op weilanden (De Krieger, Steenwijk, Scheerwolde, Steenwijkerwold/Marijenkampen, Darp) zijn 's ochtends misschien nog goed begaanbaar.
 20. Anonymous

  Anonymous Guest

  Hoe het ijs volgend weekend is, weet ik natuurlijk niet. de situatie van woensdag j.l. (laatste keer dat ik heb geschaatst) is dat je op het Molengat in Giethoorn kan schaatsen. wij hebben in Dwarsgracht geschaatst (nou ja gekluund op schaatsen), moeilijk maar wel een geweldige omgeving. De meren rond Giethoorn zijn niet geveegd.

Deel Deze Pagina