Schaatsen in de media 2021/2022

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door proeme, 10 okt 2021.

 1. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

 2. Camila

  Camila Well-Known Member

  Wat een drama weer allemaal zeg. En dan te bedenken dat schaatsen weinig door jongeren wordt gekeken omdat het saai zou zijn :D
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  G1ant en strawbale vinden dit leuk.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Geldschieters, de hoeveelheid grote namen, noem maar op. Je hebt ook een beetje mazzel nodig dat je zulke unieke sponsoren treft als Jumbo en Reggeborgh die én voor de lange termijn én met serieus geld willen investeren. De meesten zijn er toch maar voor één Olympische cyclus. Of halen dat zelfs niet.

  Anema kreeg zelf 4 jaar geleden easyJet aan de haak, maar die investeerden in eerste instantie niet bijster veel geld (in de zomer van 2018-2019 was er zelfs geen geldschieter en heeft Anema zelf geld moeten investeren). Vorig jaar waren er ambitieuze plannen dat easyJet zijn sponsorschap financieel flink zou uitbreiden (en zou verlengen tot 2026) en dat er enkele sponsoren bij zouden komen. Dan hadden ze in budget een flinke stap gemaakt, maar dat ging helaas niet door vanwege de coronapandemie. Uiteindelijk is Zaanlander ingestapt - een product van A-ware (al jarenlang de marathonsponsor van het team) en Albert Heijn. Daardoor hebben ze een gezond budget en kunnen ze alle trainingskampen (waar bij Anema misschien wel de grootste kosten in zitten) draaien, maar het is zeker niet vergelijkbaar met de twee grootste ploegen. Zoiets moet misschien ook groeien. Je ziet dat ze dit seizoen de sponsoring ook een stuk serieuzer aanpakken dan vorig seizoen.

  In het marathonschaatsen gaat overigens niet zo veel geld rond. Een deel van het herenpeloton werkt er (parttime) naast. Bij de dames zijn de profs eerder uitzondering dan regel. Een sponsor zal dan ook niet zo snel een groot budget beschikbaar stellen voor een team met een paar goede langebaanschaatsers en voor de rest voornamelijk marathonschaatsers. Totdat De Tocht wordt uitgeschreven natuurlijk. Dan blijken marathonschaatsers een briljante investering ;)
 5. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ja mee eens. Van een professioneel team als Zaanlander zou ik verwachten dat ze a) goed nadenken over het uitbrengen van een docuserie vlak voor de OS, en vooral heel goed nadenken over wat je wel, en vooral wat niet, in beeld wil brengen, en b) je controle houdt over de uiteindelijke inhoud van de uitzendingen.

  Een paar dingen die ze op camera zeggen zijn gewoon vrij dom zo vlak voor de spelen, inclusief voor henzelf, sportief gezien, want je kan vrij makkelijk voorspellen wat niet echt lekker gaat vallen bij andere mensen/teams.
  G1ant vindt dit leuk.
 6. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Is het wel zo duidelijk dat dat vooral over Wust ging? Er was nl. ook al wat gedoe over ADJ qua samen trainen, ook ivm wel/niet al gevaccineerd zijn.
 7. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Is er wel echt ooit zoveel frictie geweest dan? Ik heb altijd de indruk gehad dat het vooral door bepaalde media wat opgeklopt is geweest. Wat ik me kan herinneren is dat ADJ moeite had dat de aandacht vooral naar Wust uitging, en dat het een beetje 'opboksen tegen de gevestigde orde' was dat lastig was. Echt persoonlijke problemen hebben ze toch nooit gehad? Ja, ze waren duidelijk geen beste vrienden, maar verder was er toch nooit zoveel aan de hand? Ik kan het ook absoluut gemist hebben, ik krijg niet altijd alles meer mee in het buitenland....
 8. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Volgens mij is dit een beetje hetzelfde als Kramer/Bergsma. Er is een keer wat wrijving geweest tussen de schaatsers en dat wordt door de media groot uitgemeten, maar in de werkelijkheid hebben ze geen problemen om professioneel samen te werken.
 9. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ja, de media heeft het behoorlijk opgeklopt. Wust stond in die tijd onder grote druk en was op haar manier gewend om bepaalde dingen gewoon te eisen, ADJ moest hier er erg aan wennen en vond het lastig om daarin samen te werken en idd ook te dealen met alle aandacht die Wust kreeg, terwijl zij Wust toch vaak de baas was op de baan (haar woorden).

  Grappig genoeg is wat ADJ toen omschreef hetzelfde wat Wust tijdens haar beginjaren bij TVM omschreef. Het idee dat je soms dingen moet eisen die in jouw voordeel zijn, maar niet in die van je ploeggenoot. Wust benoemde destijds een voorbeeld waarin ze op op trainingskamp ging in de zon en een fysio en een trainer van de ploeg mee nam, wat betekende dat er voor haar ploeggenoten minder mensen beschikbaar waren. Dat vond ze lastig omdat je daarin dus een vrij egoïstische beslissing moet maken. Als je van nature erg sociaal bent is dat een behoorlijke aanpassing, maar één waaraan je wel moet wennen als je wereldtop wil zijn, ADJ moest dat nog leren bij Team4Gold, Wust had dat tegen die tijd natuurlijk al lang onder de knie.

  Ze hebben zover wij weten nooit slaande ruzie gehad en het is ook nooit zover gekomen dat ze niet samen konden werken. Beste vrienden zullen het vast nooit worden, maar op professioneel gebied samenwerken kunnen ze echt wel.

  Overigens ook wel weer grappig hoe het tussen de Jong junior en Wust dus wel uitstekend klikt haha. Ach topsporters staan onder grote druk en dan botst het soms, daar kun je denk ik weinig aan veranderen.
  Camila vindt dit leuk.
 10. mi

  mi Well-Known Member

  Zo! De toon van hun eigen verklaring op social media verraadt in mijn optiek dat Maurits Hendriks en consorten behoorlijk met de vuist op tafel hebben geslagen.
  Hopelijk komt het hiermee tot rust maar gedane uitspraken kun je toch niet zomaar wissen (ook als ze in context gedaan zijn, ze zijn gedaan).
 11. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  De aanname dat er frictie is tussen Wust-de Jong, komt die niet uit die tijd dat Rutger Thijssen Wust uit (haar eigen) ploeg wilde zetten om met AdJ als kopvrouw verder te gaan, zonder Wust daarover tijdig te informeren.
 12. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Tja, vooral eigenbelang natuurlijk, tenslotte wil Schouten wel gewoon goud proberen te halen met de TP, en Bergsma zal toch ook graag een medaille willen op de MS, en voor beide zijn ze nou eenmaal afhankelijk van de BC en KNSB
 13. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dat kwam later, maar ja Rutger hielp niet echt mee in die situatie
 14. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik vind het echt iets voor onze favoriete oliekoeken-zegger om er hier ook een paar van te maken. Daarom nodig ik @sysya uit om er een stel te bedenken.
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 15. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ik dacht toch nog eens die aflevering kijken, en dat in verschillende artikelen wordt beweerd dat Schouten het zou hebben over Wust aan het einde, dat komt helemaal niet zo naar voren. Schouten heeft het in het algemeen over gezeik omtrent de TP, en niet echt specifiek over iemand. Ze kan (en zal ongetwijfeld) ook net zo goed ADJ in gedachten hebben.
  Alleen door het knip- en plakwerk van het AD door het te mixen met scenes van commentaar van Samplonius over Wust's optreden bij 1 wedstrijd proberen ze te insinueren dat Schouten het ook puur over Wust heeft.

  Steeds meer het gevoel dat het AD en de regisseur dachten wel even een opwindend filmpje te maken en een beetje drama te creeren (missie geslaagd!), en dat Zaanlander gewoon de fout heeft gemaakt niet even wat kritischer naar de uiteindelijke montage te kijken (of uberhaupt controle te houden over de inhoud)
  Camila, HaagscheBluf, sysya en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 16. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Los van of alle beweringen wel kloppen vind ik het tot nu toe een vermakelijke serie. Die "Slag om de Schelde" poster was niet overdreven! Het is echt oorlog op de ijsbaan en het is best interessant om te zien hoe Team Zaanlander zich positioneert in de topteams. En vooral hoe ze over hun concullega's denken. Dat verongelijkte gevoel van politieke spelletjes komt toch ergens vandaan. Grappig ook om te zien hoe een vrij neutraal appje van Wüst meteen als bevestiging wordt gezien dat zij van de andere ploegen hebben: 'zie je wel, ze nemen ons niet serieus'. Terwijl er met dat appje op zich eigenlijk niets mis is. Waarom vragen ze Wüst dan niet wat ze daarmee bedoelt? Hetzelfde geldt voor Wijfje, waar gelukkig wel aandacht voor is van de documentairemakers. Waarom vraagt Wijfje niet aan Wüst waarom ze zogezegd niet geduwd zou hebben? Vervolgens wordt daar dan niets mee gedaan en dat is wel jammer. Het maakt het vooral een verzameling uitspraken zonder al teveel context.

  Het lijkt een beetje op die Movistar-serie op Netflix. Ook daarin heerst een behoorlijk wij-tegen-de-rest gevoel en veel ongenuanceerde uitspraken waar eigenlijk maar één kant wordt belicht. Een hoop zal niet kloppen en echt slim is het niet niet voor hun eigen imago, maar ach... Negatieve publiciteit is ook publiciteit?

  Buiten die laatste controversiële aflevering vind ik het wel echt een inkijkje geven in de keuken van Team Zaanlander. Neem bijvoorbeeld de vierde aflevering. Daar wordt dieper ingegaan op hoe bijvoorbeeld Jorrit in elkaar steekt. Hij praat openlijk over z'n slaapproblemen en dat ie wel eens nachtelijke wandelingen moest maken om van de spanning af te komen. Hij heeft daar zelfs therapie voor gehad. 'Ben je dan niet bang dat je hiermee de concurrentie wijzer maakt?" Waarop Jorrit vervolgens een beetje ontwijkend antwoordt, door te zeggen dat schaatsen naast fysiek vooral een mentaal spelletje is.

  Die scène op de Jaap Eden Baan na de marathon is ook veelzeggend. Veel heisa om niets, met flink wat misbaar en verwensingen in het heetst van de strijd. Dat is hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat en om dat voor de eerste keer buiten de context van de NOS-camera's en media-gladheid te zien is gewoon interessant.
  HaagscheBluf en chicagodude vinden dit leuk.
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

 18. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  Joining the overall hype and watching the docu now :) I'll say more once it's over, but so far I find Jillert the most interesting part of the series. His way of thinking, fascinating to say the least.
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 19. sysya

  sysya Well-Known Member

  Je vraagt wel veel van me zeg ;)

  • Nils van der Poel kust zijn tegenstander na zijn race. Erben Wennemars wil hem 4 jaar schorsen.
  • Dai Dai Ntab wordt scheidsrechter, "ja ik dacht, het wordt eens tijd dat ik mag starten"
  • De ISU introduceert een nieuw onderdeel, mixed relay voor koppels met hetzelfde kapsel, Koen Verweij is enthousiast.
  • JumboVisma ontwikkelt nieuw pak in samenwerking met maandverband magnaat Always. Het pak heeft een revolutionaire nieuwe vleugel technologie.
  • "Patrick Roest (46) is op weg naar zijn 7e spelen, waarop hij hoopt zijn eerste individuele gouden medaille te behalen. Zijn grootste concurrent is de 16 jarige Jochem van der Poel."
  • Bert Maaldrink is zijn microfoon kwijt, de schaatswereld reageert opgelucht.
  • Merijn Scheperkamp (bijnaam Schepie) over de blowers in Thialf, "ik wil graag Hollandse wind in mijn zeilen."
  • Verwarring over Covid testen leidt tot de diskwalificatie van Chris Huizinga, "Ik dacht echt dat het stokje daarin moest."
  • Virgil van Dijk geeft Sven Kramer een high five tijdens het sportgala, Kramer breekt drie ruggenwervels.
  • (BREAKING NEWS) Jillert Anema vindt Jac Orie een oetlul. Jan Coopmans reageert geschokt. Coopmans gaat volgende week koffie drinken met Anema om de lucht te klaren.
  • (BREAKING NEWS) Jillert Anema vindt Jan Coopmans een oetlul. Maurits Hendriks reageert geschokt. Hendriks gaat volgende week koffie drinken met Anema om de lucht te klaren.
  • (BREAKING NEWS) Jillert Anema vindt Maurits Hendriks een oetlul. Starbucks reageert geschokt, "we blijven niet bezig he, onze koffie voorraad raakt op."
  Skate the grate, Camila, Eelco en 15 anderen vinden dit leuk.
 20. sysya

  sysya Well-Known Member

Deel Deze Pagina