Schaatsen heel snel bot, normaal?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door paul82, 8 dec 2011.

 1. paul82

  paul82 New Member

  Afgelopen week begonnen met net geslepen schaatsen. maandagavond 97 ronden bij de vechtse banen en vanmiddag 7 ronden op flevonice. Ik merkte vanaf ronde 5 vanmiddag dat mijn rechter schaats al enorm bot was en ik met name op de gladde stukken bijna niet meer kon afzetten. Vorige week ging ik met vers geslepen schaatsen de flevobokaal schaatsen (8 ronden) en daarna waren ze ook al meteen enorm bot. Ik heb maple comet laser. Dit is dus keihard staal. Is het normaal dat ze zo snel alweer bot zijn? Bij Flevonice zei de meneer van het servicepunt dat hij na 3 dagen op flevonice geschaatst te hebben zijn schaatsen nog steeds scherp genoeg waren. hij dacht dat mijn schaatsen misschien een keer te warm geslepen zijn. Maar volgens mij zijn ze telkens handmatig geslepen, dus dan kan dat niet. Heeft iemand toevallig met ook dat ze zo snel bot zijn? en kunnen ze bij een goeie schaatswinkel bijvoorbeeld de ijzers controleren of deze wel goed zijn?
 2. wortelzicht

  wortelzicht New Member

  Zou het niet zo zijn dat door de wind van afgelopen tijd er veel zand en stof op de baan ligt van Flevonice?
  Dat wil wel botte schaatsen geven!
 3. paul82

  paul82 New Member

  Ja dat is zeker wel het geval. En het lijkt mij ook dat ze dan erg snel bot zijn. Ik vind zowiezo tot nu toe het ijs bij Flevonice best tegenvallen. Maar ik ging het me afvragen omdat de meneer bij Flevonice vond dat zulke schaatsijzers niet zo snel bot zouden moeten worden. En hij zei dat er anders iets met mn ijzers aan de hand zou kunen zijn als ze telkens heel bot zijn. Kun je het zien als ze een keer te warm geslepen zijn?
  Zijn er anderen met maple comet laser die ook na één keer flevonice de schaatsen heel erg bot hadden?
 4. Tjark

  Tjark Active Member

  Ben gestopt na 20 woorden toen ik Flevonice zag... tja... ;)
 5. Rinus

  Rinus Member

  Ik denk dat 't aan de baan van Flevonice ligt. Te warm slijpen heb ik nog nooit van gehoord, maar dat hoeft niets te zeggen.
 6. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Ligt vast niet aan je schaatsen1 een keer op natuurijs is al voldoende, als je op de baan gewend bent!
  Misschien goed idee indien je toch graag beiden doet, om een schaatsslijpblok te kopen, dan heb je t beter in e hand zelf!
 7. iceman

  iceman Member

  Hoi Paul82

  Dit is op Flevonice al jaren een probleem, wij gaan er 1x per jaar heen (18 dec) in dit geval , en de eerste 2 maal ging naar VDHoorn een dag later om ze opnieuw te laten slijpen.
  Terwijl ik al jaren zelf mijn schaatsen slijp, maar naar 2x Flevonice kreeg ik mijn schaatsen niet meer scherp.
  De laatste 2 x heb ik op Flevonice op mijn Salomons geschaatst dan heb je een minder probleem, want ik kom niet op de ijsbaan met mijn Salomons.

  Dus dat probleem van slijpen is een stuk minder , het antwoord geen idee

  De slijper
 8. le franlandais

  le franlandais New Member

  Bekend verhaal, dat ligt niet aan je schaatsen maar aan het ijs op flevonice. Ik gebruik ook mijn salomonschaatsen daar en de anderen bewaar ik voor op de baan !!!
 9. paul82

  paul82 New Member

  Ik ben er inmiddels achter dat het inderdaad normaal is dat je na een middag schaatsen op Flevonice je je schaatsen behoorlijk bot kunt rijden. Ik werd alleen even aan het twijfelen gebracht om dat de meneer van het slijpen bij flevonice vertelde dat hij na drie dagen achter elkaar te hebben geschaasts op Flevonice, zijn schaatsen nog steeds scherp genoeg waren. Maar misschien heeft hij toen 1 rondje per dag geschaatst :?

  Te warm slijpen kan trouwens wel. Dat kan als ze je schaatsen machinaal slijpen en dat ze dit dan te intensief en te snel doen. Dan wordt het staal dus te warm. Je kan het dan zien als er na het slijpen wat donkere plekjes op je ijzers zitten. En deze plekjes remme je enorm af schijnt!
 10. schaatsbart

  schaatsbart Member

  van dat te heet slijpen wist ik niet , maar dat is dan goed om te weten , en daar op te letten! Iedereen is t erover eens, maar goed dat je even informeert, zal je die man geloven !!!!

Deel Deze Pagina