Schaatsen bij Enschede

Discussie in '2009-2010' gestart door MaartenF, 24 jan 2010.

 1. MaartenF

  MaartenF New Member

  Vandaag 3 uurtjes heerlijk rondgeschaatst op het Rutbeek. Eindelijk mag ik wel zeggen, want bij de vorige koude periode lag er teveel sneeuw. Al die sneeuw is weg en het ijs is mooi hard en goed op het meer. Enkele stuken zijn hobbelig omdat er mensen door de papsneeuw hebben gelopen 2 weken geleden.

  Heb nog niet het hele meer rond geschaatst, want halverwege is een groot vogelwak. Ik vond het ijs aan de andere kant wat minder dus heb ben in de rechter zijtak gebleven (nog steeds wel een rondje van 1-2 km)

  De verwachting is -8 en -9 rond dinsdag nacht dus dan ga ik zeker nog een keer om het hele rondje te doen.

  Er waren nog een paar tieners op ijshockeyschaatsen die me vertelden dat ze al een paar dagen bezig waren.
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  Rutbeek is een aanrader voor degene die niet helemaal naar het noorden willen rijden voor mooi ijs. De plas is schitterend bevroren nu. Laagje losliggende sneeuw maar prima ijs.
 3. MaartenF

  MaartenF New Member

  Vanmiddag weer geweest. iets meer mensen maar nog steeds slechts een handjevol, en na een praatje blijkt altijd weer dat het import tukkers zijn, gewoon geen schaatstraditie in dit gedeelte van Overijssel.

  IJs nog steeds prima, nu 1 cm sneeuw. Plekken met slechter ijs door bobbels zijn nog goed te zien door lichte accentverschillen in de sneeuw.

  Er zijn nu een aantal gigantische scheuren, ik denk omdat het zo koud was dat het ijs uitzet en knapt. Dit is wel lastig, want die scheuren hebben ongeveer 1 meter slecht ijs doen ontstaan. Maar er is een goede route te schaatsen, ben nu het hele meer rond geweest, een rondje van een paar kilometer.

  Leuk is om te zien hoe een wilde kat (of vos?) elke ochtend langs en over het meer loopt naar het grote vogelwak om een slapende eend of meerkoet te verschalken. De sporen geven een heel verhaal weer. 2 Zwanevleugels en wat restjes skelet liggen er nog als getuigen. Zo'n grote vogel is denk ik door de kou al dood of heel erg verzwakt anders zie ik hem niet gevangen worden door een klein roofdier.
 4. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vanmiddag (27-01) waren ze bezig een baan te vegen rondom de vijver. Dat leverde een heel leuk rondje rondom de vijver op, met een bocht rond dat vogelwak. Ik sprak 1 van die baanvegers, ze verwachten dat het later in de week weer gaat vriezen. Laten we het hopen.
 5. MaartenF

  MaartenF New Member

  2 weken voorspelling ziet er toch goed uit voor het schaatsen:

  [​IMG]
 6. Anonymous

  Anonymous Guest

  Net even bij Rutbeek geweest. Dun laagje sneeuw aanwezig. Daaronder een dun laagje ijs met daaronder nog een dun laagje water. Als deze weer is bevroren zal er weer geschaatst moeten kunnen worden.
 7. onno10

  onno10 New Member

  thnx voor update, toch maar naar de ijsbaan in enschede vanmiddag...
 8. MaartenF

  MaartenF New Member

  morgen ga ik 's middags weer eens kijken, met deze sneeuwval verwacht ik er niet veel van, maar ik wil ook nog steeds eens de ijsdikte meten, gewoon uit nieuwsgierigheid.
 9. MaartenF

  MaartenF New Member

  vanochtend mooi zonnig en had weer wat gevroren dus ik ging er weer eens kijken.

  Ijs nog voldoende dik (ditmaal echt gemeten, 9 cm en 11 cm) Ook was er mooi ijs op een stuk, maar er lag wel water onder. De lichte nachtvorst net niet genoeg. Ik ben het meer over en weer gelopen maar niet geschaatst. Weer de resten van een verslonden vogel, ditmaal een meerkoet.

  Het wak was echt gigantisch groot, minstens 3 keer zo groot als een week eerder. Het dooit erg snel waar het ijs aan het open water grenst.

  Ik denk dat het hier wel helemaal afgelopen is. De koude voorspelling is niet uitgekomen, zowel overdag als 's nachts 5 graden warmer dan het plaatje hierboven. Ik vrees dat de delen van het meer die nog goed bevroren zijn nu snel ijsdikte gaan verliezen.
 10. RR1991

  RR1991 New Member

  Is het rutbeek nog/weer beschaatsbaar?
 11. MaartenF

  MaartenF New Member

  Ik denk het wel, maar ik ben er niet meer geweest sinds vorige week. Weinig tijd helaas. Ik hoop eind deze week nog wel weer een mooi rondje te kunnen schaatsen, in de tak waar de waterskibaan is moet zeker nog goed ijs zijn. Maar ik ben bang dat bij het 'scharnierpunt' over de hele breedte open water is geweest dus pas goed op waar je heen gaat . (Zie google maps en je snapt wel wat ik bedoel, de waterskitak is de arm die naar de stad Enschede wijst)
 12. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ben vanmiddag even geweest. De waterskitak ziet er goed uit. Het verbindingsstuk van daar naar andere deel Rutbeek nog helemaal open. Het wak verdeeld het rutbeek nu in 3 stukken ijs, waarvan de waterkistak het grootst is.
 13. MaartenF

  MaartenF New Member

  Vanmiddag nog even langs gereden en een wandeling over het ijs gemaakt. Schaatsen kon prima qua ijs, maar ik vond het te guur, harde wind en sneeuw voelde onaangenaam. Ik kwam 1 Duitser tegen op het ijs, het grappige was dat ik die man een maand geleden ook al tegenkwam.
 14. MaartenF

  MaartenF New Member

  Gister was er een mooie brede baan geveegd met machines door een lokale ijsclub. Dat was ook nodig, want hoewel er een dun laagje sneeuw is waarop prima te schaatsen is, zitten er erg veel gevaarlijke luchtbellen in het ijs, waarin je kan blijven haken en vallen. Op de 5 meter brede baan kun je die plekken goed ontwijken. Nog steeds weinig volk. De komende dagen zal het vooral in het begin van de dag heel goed schaatsen zijn gezien de voorspelde nachttemperatuur.

Deel Deze Pagina