schaatschoenen met klaponderstel

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door casselt, 2 nov 2009.

 1. casselt

  casselt New Member

  hallo

  ik ben van plan klapschaatsen te kopen maar ik heb een paar vragen..

  kan ik het het beste met elkaar kopen of los?
  kan je het beste een termhoplastische schoen nemen?
  wat voor klapstel is een goede?

  ik heb max 800 euro in totaal te besteden

  heeft iemand suggesties?

  alvast bedankt :wink:
 2. Tjark

  Tjark Active Member

  Ga eerst sowieso naar een schaatsspeciaalzaak :)

  Uit je andere berichten zie ik dat je pas net bent begonnen met schaatsen. Daarnaast krijg ik de indruk dat je nog niet zo oud bent (klopt dat?)

  800 euro is veel geld, maar als je dat bedrag wil uitgeven, zou ik zeggen, gooi er toch 100 euro bij, dan heb je de "standaard-topset" a-la viking: 2005 gold nagano's. (hoewel sommige schaatszaken gelukkig korting geven op de hoge adviesprijzen van Viking). Daar val je nooit een buil aan. Het kan ook net goedkoper, die schoenen met een ander onderstel. Als beginnende schaatser is dat helemaal geen probleem. Zolang je maar _goede_ schoenen koopt! En aangezien erg veel verschillende voeten zijn, zit niet elke schoen bij iedereen lekker.
  Om nog even terug te komen op je leeftijd (indien dat klopt hoor): als je nog groeit is het een beetje jammer om 800 euro schaatsen te kopen terwijl je nog 'niet eens kan overstappen in de bocht'.... Tenzij je geld teveel hebt, maar dan zeg je ook niet dat je max 800 euro te besteden hebt ;) Dan kun je misschien beter kijken naar een paar mooie 2e handse uit de prijsklasse nieuw 800+ euro.
 3. casselt

  casselt New Member

  dat klopt ik ben 14 jaar, maar ik heb al ruim een jaar maat 41-42
  ik hoef het ook niet nu te kopen maar gewoon alvast kijken voor volgend seizoen, vind ik wel leuk..
  want mijn trainer zegt dat ik het heel goed doe en ik misschien volgend jaar in de selectie kan, maar dat het dan handig is als ik klapschaatsen heb, snapje?

  is het denkje handig om dan nieuwe schaatsen te kopen en te laten slijpen enz...
  of gewoon een 2e handse van wat minder geld? maar kan je een schoen dan opnieuw laten vervormen (thermoplastisch)?
 4. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Als jij denkt dat je voeten uitgegroeid zijn, dan kun je wel nieuwe schaatsen kopen (er vanuitgaande dat je het geld er ook voor hebt). Als je voeten nog niet uitgegroeid zijn, dan zou ik tweedehands kopen, thermoplastische schoenen zijn zo'n 2-3 keer vervormbaar, daarna wordt het minder.

  Het belangrijkste: de schoen! Die moet goed zitten. Gezien je budget zou ik eens kijken naar de Viking Gold, Gold 2000 of Gold 2005 schoen. Die zijn allemaal vervormbaar en erg stevig, welke het beste zit kun je in de winkel bekijken. Het is dan het handigste om gewoon een complete schaats te kopen, met het ijzer en klapset erbij. Ben je in één keer klaar en hoef je niet zelf te sleutelen.

  Met 800 euro heb je veel keus, en alle schaatsen rond die prijs zijn wel goed volgens mij. Je kan ook nog bij merken als Raps en Maple kijken.
 5. allard

  allard Active Member

  Niet om jouw hoop de grond in te boren hoor, maar denk je echt dat ze volgend jaar iemand in de selectie willen die nog niet kan overstappen?
  Dat jouw trainer dat zegt is misschien wel bedoeld als stimulans om je goed te blijven ontwikkelen.
  Het kan heel goed zijn dat je een uitzonderlijk talent bent, en zeer snel leert, maar over het algemeen gaat de ontwikkeling niet zo snel dat je het ene jaar nog niet kan schaatsen, en het volgende uitgenodigd wordt voor een selectie.
  Misschien ook wel leuk om een linkje naar je OSTA hier neer te zetten, dan kunnen we ook even zien wat voor tijden je rijdt.

  Daarnaast denk ik dat je het best rond je 15-16e jaar het best met dure schoenen kan beginnen. De voeten van de meesten zijn dan vrijwel uitgegroeid, dus dan koop je een dure set als investering in je sport, niet als wegwerpartikel. Ik zou voorlopig nog even blijven rijden op de wat simpelere schaatsen. Denk aan een budget rond de 400-500 euro. Dan zit je bij de duurdere vaste schaatsen, en de goedkopere klappers.
  En op je vraag wat een goed onderstel is zeg ik maar weer: Viking(of anders Raps)!
 6. casselt

  casselt New Member

  dus ik kan gewoon op marktplaats kijken voor goede klapschaatsen of moet ik eerst gewoon een goede schoen kopen.
 7. casselt

  casselt New Member

  ik snap wat je bedoelt, ik weet nou niet precies wat mijn trainer bedoelt. maar ik lig meestal gewoon makkelijk een paar rondjes voor op de andere kinderen waarmee ik train..
  ik heb mijn tijden nog niet egt goed gemeten, heb eind november wedstrijd dan zal ik het erbij zetten.

  maar moet ik dan een goede schoen kopen met een vast onderstel die je kan vervangen door ene klaponderstel?
 8. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Heb het andere topic van je ook even gelezen, en ik heb nu een betere inschatting van je niveau. Als je nog niet goed kunt overstappen, dan ben je in mijn ogen ook nog niet toe aan klapschaatsen. Ik zou nu in elk geval vaste schaatsen kopen als ik jou was. Je kunt later, misschien volgend jaar, een losse klapset kopen en monteren, dan heb je ook klapschaatsen.
  Als je zeker weet dat je voeten uitgegroeid zijn (dat is wel moeilijk zeker te weten bedenk ik me nu, maar ik geloof dat bij mij dat ongeveer rond mijn 15e was, ik weet niet of dat voor jongens en meisjes verschilt, ik ben een meisje) dan kun je best zoiets (plaatje) kopen en daar later een klapset onder monteren. Dan heb je schaatsen waar je jaren mee kunt.
  Maar je kunt ook naar de schaatswinkel gaan voor tweedehands, die op het plaatje zijn ook wel gebruikt te krijgen en zijn opnieuw vervormbaar.

  [​IMG]

  Ga sowieso naar een goede schaatswinkel, waar ze je goed advies kunnen geven! Marktplaats kan ook, maar dan moet je alsnog naar een winkel om ze opnieuw te laten vervormen als je thermoplastische schoenen koopt, en dan krijg je geen advies over welke schaats en schoen het beste voor je zijn. Eerlijk gezegd zou ik met een budget van 800 euro niet op Marktplaats kijken maar gewoon naar de schaatswinkel gaan.
 9. MartijnBlaas

  MartijnBlaas Member

  dat dacht ik vorig jaar ook, kwam toen 2e hands schoenen tegen van iemand die ze te groot had gekocht(slim :shock: ) maar dit jaar voelde ik toch dat ze net een klein beetje zijn gegroeit(uiteindelijk laten uit knobbelen bij mijn tenen maar als dat niet kan ja dan heb je een probleem)
 10. casselt

  casselt New Member

  bedankt voor je reactie, ik vind dat je gelijk hebt
  welke schaats is die op dat plaatje? hoeveel kost hij en weet je zeker dat je dan bij zo'n schaats het vaste onderstel kan vervangen voor een klaponderstel? ik schaats zelf in leiden.. daar is wel een schaatswinkel maar die is volgens mij egt bagger slecht.
  heb je suggesties voor goede schaatswinkels in zuid-holland?
 11. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Die schaats komt van www.viking.nl en kost 575 euro. Kijk maar eens op die site voor wat meer inspiratie, daar staat zoveel op. En dan zie je ook dat de vaste modellen dezelfde zijn als de klapmodellen qua schoen en ijzer, alleen de klapset is het verschil. Kijk vooral naar de schoenen, de ijzers zijn minder belangrijk.

  Ik geloof dat er een goede schaatswinkel in Ter Aar zit, maar dat weet ik niet zeker, ik woon niet in die buurt. :wink:
 12. Tjark

  Tjark Active Member

  ik zou dus juist _NIET_ die schoen kopen. Als je dan toch al veel uitgeeft voor zo'n schoen (want de gewone Gold is niet de goedkoopste schoen), koop kan een Gold 2000 of Gold 2005. Die bieden veel meer steun omdat de versteviging tot boven de enkel doorloopt terwijl bij de oude Gold's (op het plaatje dus) de versteviging ophoudt onder de enkel! (m.a.w. de Gold 2000 is _niet_ een Gold met alleen maar een extra ritsflapje!)
 13. HA01761

  HA01761 Active Member

  Maar niet iedereen past de 2000 of 2005.
 14. casselt

  casselt New Member

  dus ik kan het beste de gold 2000 kopen, omdat die veel meer steun heeft en een rits..
  ik wou ook graag een schoen met een rits..vind ik wat handiger :wink:
  oké, ik denk dat het dan het beste is als ik de marathon gold 2000 koop (die is steviger dan de gewone gold en hij heeft en rits, vind ik wat handiger)
  dan kan ik daar volgens seizoen op schaatsen en daarna een klaponderstel kopen..
 15. casselt

  casselt New Member

  in mijn vorige bericht heb ik dus gezet wat mij dus het handigst lijkt..
  ik had volgensmij al wel gehoord dat er in Ter Aar een schaatswinkel zat maar ik weet niet precies..
 16. MartijnBlaas

  MartijnBlaas Member

  nee het allerbeste is de 2005... nog steviger en met zachter leer afgewerkt binnen in
 17. Tjark

  Tjark Active Member

  true true, ik zeg ook niet hard dat hij voor Viking moet gaan, het allereerste wat ik zei is dat hij naar een schaatsspeciaalzaak moet gaan.
  Maar de Gold schoen is een beetje en sneue keuze vind ik. Qua leest is die niet veel andere dan de 2000/2005. En van die laatste is er ook nog een extra brede versie, mocht je 'lompe'* voeten hebben...


  * lompe voeten zijn met schaatsen veel handiger dan dunne voeten btw....
 18. casselt

  casselt New Member

  oke ik moet nog kijken wanneer ik naar een schaatswinkel kan..
  maar ik zal zekr al deze tips en adviezen gebruiken bij de koop van nieuwe schaatsen
 19. casselt

  casselt New Member

  maar kan je onder die marathon gold 2000
  kan je daar ook klapijzers onderzetten?
 20. HA01761

  HA01761 Active Member

  Klapsetje, jep, dat kan.

Deel Deze Pagina