rugpijn

Discussie in 'Techniek & training' gestart door casselt, 13 nov 2009.

 1. casselt

  casselt New Member

  ik heb soms als ik aan het schaatsen ben dat ik na een tijdje last krijg van mijn onderrug, weet iemand hoe dat komt?
  schaats ik dan misschien te gespannen ofzo?
  hoe kan ik dat veranderen??
 2. Lieke

  Lieke New Member

  Die rugpijn ontstaat eigenlijk doordat je in een rare houding zit, een houding waar je normaal gesproken niet in zit. Door je buikspieren te trainen, en aan te spannen, kun je deze rugpijn voorkomen.
 3. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Het schaatsen is een sport waarbij je je buik- en rugspieren heel veel gebruikt. Trainingen daarvoor worden core-trainingen genoemd. Wat je voornamelijk moet doen is veel trainen van je buik- en ruspieren.

  Daarnaast kan het een technisch probleem zijn. Daar moet je een trainer/ goede schaatser naar laten kijken.
 4. casselt

  casselt New Member

  ik denk niet dat het aan mijn techniek ligt..
  ik moest laatst naar de dokter voor medicijnen...
  maar die zei dat ik voor mijn leeftijd (14) al hele goede buikspieren heb.. dus ik denk ook niet dat het daar aan ligt..
  ik hoorde iemand zeggen dat het door spanning kan komen ofzoiets.. dat je te gespannen schaatst en zo weer spieren aanspant ofzo :?:
 5. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Maar goede buikspieren hebben betekent niet automatisch goede rugspieren hebben! Schaatsen is een samenspel van vele spieren in je romp. Het zou na een een aantal weken beter moeten gaan als je rugspieren de belasting beter gewend zijn.
 6. MartijnBlaas

  MartijnBlaas Member

  bijna iedereen die schaatst heeft goede buikspieren vergeleken met andere niet schaatsers, dat hoeft niet te betekenen dat het daar niet aan ligt je moet jezelf vergelijken met andere schaatsers. Ik heb het ook een tijdje gehad toen ik nog wat minder en op lager niveau schaatste maar uiteindelijk gaat het vanzelf over
 7. casselt

  casselt New Member

  ok dat hoop ik ook :wink:
 8. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Het gaat niet alleen om buik- en rugspieren maar het hele spierencorset wat je hebt. Dat moet getraind worden om je bovenlichaam stabiel te houden in een eigenlijk instabiele situatie.
  Omdat nog niet alle spieren sterk genoeg zijn ga je overcompenseren met andere spieren en die gaan zeer doen ;)
  Rustig trainen dus, wel goed belasten maar niet overbelasten, werken aan je techniek en als het kan in een sportschool je rompspieren proberen bij te trainen.
 9. MartijnBlaas

  MartijnBlaas Member

  een sportschool lijkt me een beetje vergaan voor een kind van 14, ik mag ook nog niet in de sportschool omdat ik niet uitgegroeid ben, zo maak je alleen maar dingen kapot. Je moet het echt met schaatsen trainen
 10. HA01761

  HA01761 Active Member

  Mwa, ligt er maar net aan hoe je traint.
 11. xRedStar

  xRedStar New Member

  Je kunt gewoon thuis stabiliteit & buikspier(etc) oefeningen doen, daar is een sportschool niet voor nodig
 12. casselt

  casselt New Member

  ok dankjulliewel voor de reactie's ik doe elke avond ook situps en beenspieroefeningen
  heeft iemand nog oefeningen waarmee je je rugspieren kan trainen?
  dan kan ik die ook gewoon thuis doen
 13. HA01761

  HA01761 Active Member

 14. casselt

  casselt New Member

  haha kende ik nog niet.. dankjewel
 15. Lieke

  Lieke New Member

  Iemand ervaring met een hernia? Ik loop nu al een tijd met rugklachten en lichte uitstraling in mijn rechter been(sinds mei), naar de huisarts geweest maar volgens hem was er niets aan de hand. Aangezien de rugklachten steeds erger werden en ik steeds meer pijn in mijn been ging krijgen toch maar naar de fysiotherapeut gegaan. Hier bleek dat ik een verschoven heup had en een hernia. De heup gaat steeds beter, ik merk echt dat ik daar bijna geen last meer van heb. Echter van de hernia krijg ik steeds meer last, heb ontzettend veel pijn in mijn been en ook rug, kan niet lang zitten en stilstaan. Eigenlijk alleen als ik plat lig heb ik bijna geen pijn. Volgens de fysiotherapeut kan dit met fysiotherapie worden opgelost, maar dan ben ik volgens haar zeker nog 3 maanden bezig. Nou vraag ik me af wat er naast oefeningen bij de fysiotherapeut nog meer mogelijk is. I
  k ga volgende week wel naar de dokter om te kijken of hij idee├źn heeft, maar gezien eerdere ervaringen met huisartsen ben ik zelf ook een beetje aan het rond kijken naar de verschillende manieren waarop een hernia behandeld kan worden.
  Ik heb geen zin om nog 3 maanden met deze pijn rond te lopen, ik wil gewoon weer kunnen schaatsen, zitten, stilstaan, bukken, etc... Met de kerst ga ik naar Collalbo, en ik weet dat dat heel snel is maar ik hoop tegen die tijd toch wel genoeg pijnvrij te zijn om in ieder geval een beetje te kunnen schaatsen.
 16. HA01761

  HA01761 Active Member

  Bezint eer gij begint, wandelt eer gij behandelt, lijdt eer gij snijdt.

  Dat wordt altijd gezegd bij een hernia ;)

  Nee serieus, de 1-jaars prognose bij opereren is niet beter dan bij niet opereren, en een hernia-operatie is niet niks, dus opereren is geen holy grail.
  Als de klachten echter toenemen en 'ondraaglijk' worden kan overwogen worden te opereren.
 17. Lieke

  Lieke New Member

  Zijn er nog andere mogelijkheden behalve een operatie? Een operatie zit ik inderdaad ook niet zo op te wachten. Maar misschien andere soorten therapie oid? Want ik ben de rug- en beenpijn ondertussen toch wel zat!
 18. HA01761

  HA01761 Active Member

  Ontstekingsremmers?
  (paracetamol, ibuprofen, diclofenac)
 19. Lieke

  Lieke New Member

  Helpt dat ook? het is toch geen ontsteking, maar een uitstulping? De tussenwervelschijf is bij mij waarschijnlijk naar achter geschoten tijdens het niezen. ik moet zeggen dat mijn kennis van het lichaam is blijven steken bij de biologielessen in de tweede klas, wat na vijf jaar toch al wat weggezakt is waardoor ik niet helemaal weet hoe het allemaal werkt...
 20. HA01761

  HA01761 Active Member

  Het is een uitstulping van de tussenwervelschijf, die daardoor op een zenuwwortel drukt
  --> inklemming zenuw --> ontstekingsreactie --> zwelling --> nog meer inklemming

  Dus ontstekingsremmers kunnen helpen :)

Deel Deze Pagina