Ronding controleren

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door JJS, 10 feb 2020.

 1. JJS

  JJS Member

  Ik slijp mijn schaatsen zelf (mezelf aangeleerd en het lijkt te werken)
  Maar is het ook mogelijk om vast te stellen of de ronding nog een beetje in orde is? Enige wat ik kan bedenken is om de ijzers tegen elkaar te zetten en dan zie je dat er ronding inzit en dat deze over het hele ijzer aanwezig lijkt te zijn.
  Is het dan zinvol om naar een speciaal zaak te gaan en ze te laten controleren / ronden?
 2. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  Dat is zeker verstandig! Het heeft bij mij persoonlijk even geduurd om zo te leren slijpen dat ik mijn ronding lange tijd (lees meer dan een seizoen) goed kon houden. Zelf neem ik mijn schaatsen altijd mee als ik naar de schaatswinkel ga, ook voor iets anders, dan vraag ik meteen even of ze daar de ronding willen controleren. De meeste schaatswinkels doen daar nooit moeilijk over zolang je maar af en toe iets bij ze koopt en ook daadwerkelijk je schaatsen daar laat ronden als de ronding eruit blijkt te zijn.

  De ronding kun je op 2 manieren controleren, je kunt dit ook zelf doen:
  1 - Met een liniaal waar de ronding in zit waarbij je de schaats tegen die liniaal houdt en voor een lamp houdt. Als er licht tussen de liniaal en schaats door komt zit de ronding er niet meer perfect in.
  Zie https://www.oomssport.nl/nl/zandstra-rondings-liniaal
  2 - Met een rondingsmeter, een soort klokje waarbij de wijzer heen en weer gaat als je deze over het ijzer schuift. Als de wijzer stil staat is de ronding perfect, gaat hij heel erg heen en weer dan weet je dat de ronding eruit is. Zie een voorbeeld bij deze link:
  https://www.schaatspro.nl/rondingsmeter-radiusmeter-vd-ing-pro
  De rondingsmeter geeft nauwkeurige feedback op het slijpen, maar heeft als beperking dat er 2 contactpunten met de schaats zijn en de ronding precies in het midden van deze punten wordt gemeten. De ronding op de uiteinden van de ijzers kun je daarmee dus lastiger meten en dat is precies waar de meeste mensen geneigd zijn te weinig te slijpen omdat de steen anders over het ijzers klapt. Daarnaast kost een rondingsmeter snel al 120 euro.

  Omdat ik regelmatig langs mijn schaatswinkel kom en het dan even kan vragen heb ik zelf bovenstaande investeringen nooit gedaan. Anders zou ik kiezen voor de zandstra liniaal, die is betaalbaar. Wel even erop letten dat je de goede radius koopt, als je ze hebt laten ronden vraag dus even welke radius ze erin hebben geslepen.
  JJS vindt dit leuk.
 3. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Ik zou gewoon even langs de winkel gaan. Als het goed is hebben ze daar een metertje liggen en kost het je 2 minuten om de ronding te laten controleren. Mocht hij niet kloppen, dan kunnen ze heb er gelijk opnieuw in zetten. Als de ronding nog goed is zullen ze die er niet zomaar opnieuw in gaan zetten. Zeker als je specifiek vraagt of ze hem alleen controlleren zullen ze daar niet moeilijk over gaan doen lijkt me.

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
 4. JJS

  JJS Member

  Gisteren even bij een schaatszaak langsgegaan en gelijk mijn schaatsen daar achtergelaten. Ze waren behoorlijk vlak en moeten opnieuw gerond worden. Ben benieuwd of ik zo opnieuw moet leren schaatsen of dat ik ineens een stuk beter rij als mijn materiaal op orde is.
 5. Mannes viking

  Mannes viking Member

  Dat ga je zeker merken welke ronding
  Zetten ze er in voor je?
  Vooral de bochten gaan vast beter lopen
  Laat het even weten hoe het gaat nu
 6. JJS

  JJS Member

  Zit nu 21 m in. ben benieuwd wat ik ervan ga merken.
 7. senior

  senior Member

  Kleine opmerking: niet zo vaak je "Enter" gebruiken. Een forum als dit kent tekstomloop. Dat komt de leesbaarheid van je berichten ten goede.
 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik kreeg inderdaad het idee dat de toets waarmee je een punt typt, bij Mannes al een tijdje kapot is.
  Mannes viking vindt dit leuk.
 9. Mannes viking

  Mannes viking Member

  ja ik moet een nieuw qwerty boord hebben denk ik .
 10. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  Mooi! Als ze in de winkel nu de ronding controleren, kijk dan ook even mee bij het opmeten van de ronding. Dat is waardevolle feedback op de manier waarop je slijpt!
  JJS vindt dit leuk.
 11. dsdevries

  dsdevries Active Member

  In Principe geldt, als je zo'n twee a drie keer per week schaatst, dan is om de week slijpen en 1 keer per seizoen ronden prima.
  Wanneer je wedstrijden rijdt en elke week slijpt, dan zeker twee keer per seizoen ronden.

  Persoonlijk laat ik ze aan het einde van het seizoen ronden zodat ik het volgende seizoen op goed materiaal start. En dan halverwege het seizoen nog een keer.
  Normaal rij ik op 23m. Dit is voor mij op zachter ijs een soort middenweg tussen ontspannen schaatsen op wedstrijden, maar wel nog kunnen sturen op uitgetrapte trainingsuren. Voor belangrijke wedstrijden in Thialf, Leeuwarden of Twente laat ik soms een iets grotere ronding zetten.

Deel Deze Pagina