[Review] Magnetische Diamant afbraamsteen

Discussie in 'Reviews; materiaal, boeken, enz.' gestart door Reitse, 8 feb 2011.

 1. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Inleiding
  Van Custom-sport.de ontvingen wij voor een review een, door hen zelf ontwikkelde, magnetische diamant afbraamsteen. Het toeval wilde dat deze steen binnen het test-team ook al in gebruik was, zodat de review gebaseerd is op al wat langer gebruik in de praktijk.

  Productbeschrijving
  De basis voor deze afbraamsteen is een ferriet-magneet met een sterkte van 3,5 kg. Hierdoor hecht de steen aan het ijzer, waardoor hij tijdens het afbramen minder snel wegglijdt. Ook blijft de hoek tussen de steen en het ijzer dan steeds hetzelfde.
  Op de magneet zijn twee lagen 3M diamant drager geplakt. De ene zijde is 10 micron (gelijk aan ongeveer P600), de andere zijde is fijn, 20 micron (Ca. P1000) voor het polijsten.

  [​IMG]
  De grove kant van de steen

  [​IMG]
  De fijne kant van de steen

  De afmetingen van de steen zijn 60 x 19 x 15 mm. De steen is geschikt voor alle ijzers, waarvan de hardheid van het mes ten minste 55 HRC is. Hieraan voldoen alle grote merken (wedstrijd-) schaatsen.
  De steen kan gereinigd worden met water of olie.


  Ervaringen
  Het “braamsteentje” is tot nu toe enkele malen gebruikt tijdens en na het slijpen. Wat met name opvalt is het gebruiksgemak. Als je het “braamsteentje” eenmaal goed tegen het ijzer hebt zitten blijft deze ook goed zitten door het magnetisme. Dan nog per ongeluk een braamfoutje maken is bijna niet meer mogelijk. Je moet echt moeite doen om de “steen” weer van het ijzer af te plukken.
  Het afbramen van de schaats gaat wel sneller en voor het gevoel ook strakker. Mijn oude braamsteentje leek wel eens wat moeite te hebben met wat grotere bramen, dit “braamsteentje” lijkt overal doorheen te gaan als een mes door de boter. De “steen” blijft minder hangen.
  Wel moet je goed opletten dat je de “steen” er op de juiste manier opzet en afhaalt. Als je het “braamsteentje” erop zet moet je aan de schoenkant beginnen en dan tegen het ijzer zetten, als je de steen eraf haalt aan de ijzerkant verwijderen richting de schoen. Anders loop je de kans, ervaring(!), dat het steentje over het glijvlak van je ijzer gaat en daar een botte plek achterlaat.

  Conclusie
  Dit “braamsteentje” is een goede vervanger voor oude braamsteentjes. Voor wedstrijdrijders zeker aan te raden. Voor de recreatieve schaatser is het een leuke gadget maar die zullen het verschil met een gewone braamsteen waarschijnlijk niet merken. Gezien de kracht waarmee het “braamsteentje” zich wil hechten aan het ijzer is enige ervaring en oplettendheid bij het slijpen / afbramen zeker vereist!

  Pluspunten
  + snel en strak resultaat
  + gebruiksgemak
  + trekt zich goed vast aan het mes, dus weinig kans op botte plekken veroorzaakt door het braamsteentje

  Minpunten
  - enige afbraamvaardigheid vereist

  Beoordeling:
  [​IMG]

  Prijs:
  22 euro

  Website: www.custom-sport.de

  Gebruikerservaringen:
  Lees ervaringen van andere gebruikers in het topic [Gebruikerservaringen] Magnetische diamant afbraamsteen

Deel Deze Pagina