[Review] DMT slijp-/wetsteen (W8NB EF en CX)

Discussie in 'Reviews; materiaal, boeken, enz.' gestart door allard, 25 okt 2011.

 1. allard

  allard Active Member

  Inleiding
  De firma Dito.nl is gespecialiseerd in de verkoop van diamant slijpmaterialen. Naast industriële toepassingen hebben ze ook voor de schaats- en ski-sport diverse slijpmiddelen. Wij konden twee DMT slijp-/wetstenen met diamant (W8N8 EF en W8N8 CX) uitproberen.

  Productbeschrijving
  Diamant is het hardste materiaal ter wereld. Voor het slijpen van de harde staalsoorten die voor schaatsen worden gebruikt is het dus uitermate geschikt.
  De DMT slijpsteen bestaat uit een gele kunststof plaat waarop 2 diamant slijpplaten zijn gemonteerd. Deze zijn uitgevoerd in twee verschillende grofheden. De grofheid is te herkennen aan de gekleurde stip op het uiteinde. Het verschil tussen de twee geteste stenen zat in de grofheid.
  De fabrikant raad aan om de stenen met water te gebruiken. Olie is ook toegestaan, maar droog slijpen wordt afgeraden omdat de diamantlaag anders zeer snel kan slijten. Na gebruik met water moet je de steen dan wel goed laten drogen, omdat de achtergebleven metaaldeeltjes anders voor roestvorming kunnen zorgen.

  Het is ook mogelijk om de stenen schoon te maken als ze lang gebruikt zijn en minder goed lijken te slijpen. Dit kan door met een schuurspons en schoonmaakmiddel de stenen schoon te schuren.
  [​IMG]
  De DMT slijpsteen

  Een goede slijpsteen voldoet aan een aantal kenmerken, namelijk:
  - De steen is recht/vlak. Als de steen niet vlak is zullen de hoeken van de schaatsen nooit precies 90 graden zijn. De scherpte van de schaatsen zal dan niet optimaal zijn.

  - De steen slijpt snel. Natuurlijk is het frustrerend als er een botte plek op je schaats zit die vrij diep is. Het kost dan veel tijd om de schaats goed scherp te krijgen.

  - De steen slijpt goed. Dit deel hangt sterk samen met de vlakheid. Hier wordt echter niet alleen de scherpte beoordeeld, maar ook hoe goed de polijstwerking is.

  - De steen is duurzaam. Het is niet de bedoeling om elk jaar nieuwe stenen te moeten kopen. Daar zijn ze simpelweg te duur voor. Het is dus belangrijk dat een steen een zo hoog mogelijke duurzaamheid heeft.

  - De steen is goed te hanteren. Als een steen niet goed vast te houden is, maak je veel meer fouten bij het slijpen, wat de kwaliteit van de slijpbeurt kan verminderen. Het is dus belangrijk dat de steen goed vast te houden is en stabiel is.

  Op elk van deze punten zullen de slijpplaten beoordeeld worden in deze review, behalve de duurzaamheid. De testperiode is te kort om hier op in te kunnen gaan.

  Ervaringen
  Over de vlakheid kan ik kort zijn: Ik heb dit eerst op het oog getest met een winkelhaak, en daarna in de praktijk door de schaatsen om te keren tijdens het slijpen. Beide methoden gaven mij geen zichtbare afwijkingen, dus de claim dat de platen zeer vlak zijn kloppen. De andere claim van de fabrikant, namelijk dat ze niet uithollen, kan ik nog niet toetsen omdat de testperiode daarvoor nog te kort is, maar ik heb geen reden om aan te nemen dat dit niet klopt.

  Ik heb de stenen getest op een set Viking Junior buizen, en een set Viking PM buizen.
  Bij de beide schaatsen viel op dat de stenen in eerste instantie aanvoelden alsof ze zeer grof waren. Dit was echter verwacht aangezien dit vermeld wordt op de site van de fabrikant. Dit gevoel werd na enkele slijpbeurten al minder op de plekken van de steen die het meest gebruikt worden.
  Wel was merkbaar dat de stenen zeer snel slepen, zonder dat daar veel moeite voor gedaan moest worden. Zeker de zwarte zijde van de stenen sleep erg snel. Deze grofheid zou ik zelf enkel inzetten bij schaatsen waar zeer botte plekken op te vinden zijn.
  De blauwe zijde is goed om mee te beginnen als je op een halfoverdekte baan schaatst. Deze slijpt nog behoorlijk snel, zodat gewone botte plekken er mee weggeslepen worden, maar niet zo snel dat je je erg veel zorgen moet maken over je ronding.
  Als je normaal gesproken schaatst op een zeer schone ijsbaan, zoals Heerenveen of Enschede, is normaal gesproken de rode of zelfs de groene zijde genoeg om je schaatsen weer in topconditie te krijgen.
  Na het slijpen met zelfs de grofste zijde is er nauwelijks een braam te vinden op de zijkant van de ijzers. Dit is erg prettig omdat deze bramen op sommige ijzers erg hardnekkig kunnen zijn, en dus veel tijd kunnen kosten om weg te halen.

  Als met de rode en groene stenen lang genoeg gepolijst wordt, is er een zeer goede afwerking te krijgen op het glijvlak van de schaatsen. Er zijn in de lengte nog wel enkele kleine sporen te zien, maar die zijn weg te krijgen door nog wat langer te polijsten.

  De ergnonomie van deze stenen is uitstekend. Door de zeer geringe hoogte, en behoorlijke breedte ligt de steen erg stabiel op de ijzers. Ook zijn de stenen behoorlijk licht, en goed vast te houden.

  [​IMG]
  De DMT slijpsteen op de slijptafel

  Conclusie
  De DMT slijpstenen zijn een zeer goed product om de schaatsen goed mee te slijpen. Ze slijpen significant sneller dan conventionele slijpstenen, en hebben veel minder onderhoud nodig om goed te blijven slijpen. Het enige minpunt aan deze slijpstenen is de vrij forse prijs in vergelijking met conventionele stenen.

  Pluspunten
  + de stenen blijven vlak
  + onbreekbaar
  + bramen nagenoeg niet
  + slijpen en wetten sneller
  + goede ergonomie

  Minpunten
  - prijs

  Beoordeling:
  [​IMG]

  Prijs:
  95 euro (ex BTW)

  Waar te koop:
  De DMT slijpstenen zijn te koop bij de gerenommeerde schaatswinkels.

  Website:
  www.dito.nl

  Gebruikerservaringen:
  Lees ervaringen van andere gebruikers in het topic [Gebruikerservaringen] DMT slijp-/wetsteen

Deel Deze Pagina