Plannen voor de Olympische Spelen

Discussie in 'Lange baan' gestart door Hakkie2, 15 aug 2017.

 1. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Nou niet echt vind ik. Wüst die door de harde wind op de 3km zo diep moest gaan dat ze de dag erop kansloos de 1500m verloor van Sablikova met 3 sec. verschil. Zo'n verschil slaat nergens op. Stel dat Kramer het toernooi had verloren omdat hij tegen windkracht 5 moest rijden op de 5km en Blokhuijsen een paar ritten eerder tegen slecht windkracht 4. Dan zal toch iedereen roepen dat de omstandigheden duidelijk niet gelijk waren.

  Dan kan een atleet nog even wachten. Of juist gewoon maar schieten en de strafrondes accepteren. Met schaatsen kun je niet even wachten.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 2. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  En dat laatste interesseert toch eigenlijk niet? Vergelijk het nou eens met andere sporten, daar speelt dat hele 'gelijke omstandigheden' totaal geen rol. Waarom dat bij schaatsen wel zo enorm belangrijk is geworden, ik snap het echt niet. Ergens is iets helemaal mis gegaan.
  proeme vindt dit leuk.
 3. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Door dat gedoe in Albertville dus. Volgens mij was er de belofte dat omstandigheden gelijk zouden zijn en dat er een ervaren ijsmeester was. Toch ging het mis.

  En serieus, denk je niet dat Kramer woest geweest zou zijn? Om maar te zwijgen als zoiets op een OS zou gebeuren.
 4. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Kramer zou nu woest zijn omdat hij niet beter weet. De skiërs en biathleten die niet beter weten dan ongelijke omstandigheden heb ik nooit woest gezien. Zat afdalingen gezien waarbij alleen de eerste 10 een kans maakten omdat daarna er nauwelijks meer een afdaling lag, toch nooit enige boosheid bij de skiërs. Juist ook bij de slalom, waarbij het doel is na de eerste run 30e te staan, dan heb je regelmatig meer kans dan als je na de eerste run in de top 10 staat. Zo erg zal het bij schaatsen bijna nooit zijn, hoe vaak slaat het weer nou drastisch om in de tijdspanne van 1 afstand?

  Kortom: als schaatsen altijd buiten was geweest, was Kramer volgens mij niet woest geweest.
 5. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Nee, zeker niet. Kramer is een prima buitenschaatser, daar is hij ook topfavoriet voor de 1500 meter. Ook nog een reden om WK's en OS af en toe eens buiten de doen. Er zijn buitenijsspecialisten, waarom zouden die niet eens hun voordeel mogen uitbuiten? Dat is ook de reden dat Wüst in Boedapest niet won. Geen ongelijke omstandigheden, maar het feit dat Wüst nou eenmaal net iets minder is op buitenijs.
 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Toen had Wüst toch ook een botte schaats op de 3 km?
 7. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Laatst bewerkt: 20 aug 2017
 8. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Een stukje geschiedenisles op de zondagavond. En ter onderbouwing van mijn eerdere posts vandaag. Hoe zat het ook al weer met Albertville in 1992? Met een simpele Google opdracht (albertville 1992 schaatsen ijsmeester) vind ik zo al drie artikelen met heel veel informatie.

  Stuk 1: een jaar voor de Spelen was men optimistisch.

  https://www.nrc.nl/nieuws/1991/02/20/optimisme-over-antieke-schaatsbaan-alberville-6957636-a268781

  De toezegging dat er een ervaren ijsmeester zou zijn:
  Bij deze quote springen je de tranen in de ogen:
  De eventueel ontbrekende ervaring van de ijsmeester komt in de slotalinea ook uitvoerig ter sprake:
  Stuk 2: over de temperatuur die het ijs kan verpesten.

  https://www.nrc.nl/nieuws/1992/02/08/temperatuur-kan-van-het-schaatsen-farce-maken-7132224-a741969

  Het begint met een verwijzing naar het WK in 1988 :
  Juist, de bobo's zijn belangrijker dan de schaatsers.

  Dan komt Ard Schenk aan het woord die al voorziet dat de omstandigheden een probleem gaan worden:
  Juist, het TV schema, want commercie.

  Stuk 3: de dag na de 5km heren.

  http://leiden.courant.nu/issue/LD/1992-02-14/edition/0/page/23

  Blijkbaar was er niet echt een Olympische sfeer, want dit zegt Falko Zandstra:
  Over Bart Veldkamp:
  Over Veldkamp en Koss:
  Dan nog een alinea over het uitstellen van de wedstrijd (wat dus niet gebeurde) vanwege de regen waar de ijsmeester niet mee overweg kon. Men had Bertus Butter moeten inhuren. Wat dus niet gebeurde.

  Conclusie: men voorzag eigenlijk alles. Wat werd er mee gedaan: HELEMAAL NIETS !!!!!
  ZeeKoei en Duif vinden dit leuk.
 9. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Lausanne - Sankt Moritz is iets van vijf uur rijden naar de andere kant van Zwitserland; ruim meer dan de twee uur rijden tussen Innsbruck en Inzell.

  Een skiër die het zo uit weet te kienen dat hij na één run slalom of reuzenslalom precies 30e staat, mag van mij een extra gouden bonusmedaille krijgen. Het kan prettig zijn, maar uitkienen lukt natuurlijk niet.
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Geen OS in Inzell/Innsbruck. 53% van de bewoners van Tirol stemde tegen te komst van de OS.
 11. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Dan maar naar de Zwitsers in Sion.
 12. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Benieuwd wat Sion/Zwitserland met het schaatsen gaat doen. Na het sluiten van Davos is er geen 400-meterbaan meer. Voor de Jeugd Olympische Spelen van 2020 is bedacht een natuurijsbaan te gebruiken op een meer in Sankt Moritz. Daar zullen die seizoen al de Zwitsers kampioenschappen plaats vinden.
  Ben benieuwd. Eis voor de echte Olympische Spelen is dat er een dak op moet. Maar er is nog wel even tijd om dat te veranderen in de regelgeving.

  Maar trouwens: we hebben nog wel wat te goed van de Zwitsers. In 1928 kreeg Nederland de Olympische Spelen. Dat was toen zowel Zomer als Winterspelen. Maar ja, die winterspelen konden we natuurlijk nooit organiseren en die zijn toen naar de Zwitsers gegaan. Dus het langebaanschaatsen in 2026 gewoon in Heerenveen houden, zou ik zeggen.

  EDIT: Ik zie net de plannen van Sion. Daarin is een overdekte ijsbaan gepland in Aigle, vlakbij het hoofdkwartier van de wielerbond UCI. Gebruik makend van de overtollige energie van een verbrandingsinstallatie in de buurt.
  Laatst bewerkt: 18 okt 2017
  strawbale en ZeeKoei vinden dit leuk.
 13. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  jammer, op 'slechts' 400m hoogte
 14. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Ik ben al lang blij als de Winterspelen na 2x Azië straks weer in Europa zijn. Dat levert waarschijnlijk toch een gunstiger tijdschema op. En Zwitsers kunnen vast wel een goed toernooi organiseren. Sion 2026, ik teken ervoor.

  Wel jammer dat er tegenwoordig nog in weinig steden animo om OS te organiseren.
 15. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Wel ff een valse start doen ;)
 16. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  De provincie Telemark (zuid Noorwegen) heeft ook het oog laten vallen op kandidatuur voor 2026.

  Bronnen o.a.: Telemark vil arrangere vinter-OL i 2026
  en Vil ha vinter-OL til Telemark i 2026.


  De provincies Buskerud en Vestfold zouden eveneens mee moeten doen met de plannen. Zodoende komen de verschillende locaties nogal ver uit elkaar te liggen maar dat schijnt tegenwoordig niet meer zo'n probleem te zijn. In geen van deze drie provincies is een overdekte schaatshal, die dan dus nog gebouwd moet worden. Tenzij men Stavanger of Hamar er ook nog bij wil betrekken.
  Het zal allemaal wel afhangen van het benodigde budget, of van een volksraadpleging. De kandidatuur van Oslo voor 2022 werd immers door de inwoners weggestemd.
  Vanwege het wegstemmen van Oslo en de kritiek vanuit Oslo op de strikte voorwaarden van het IOC, werden die voorwaarden daarna overigens wel enigszins versoepeld.

  Ook in Stockholm zijn er plannen om mee te doen in de race voor deelname in 2026. Bron: Vinter-OS i Stockholm 2026.
 17. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Stockholm zou ik een hele aansprekende optie vinden. De mooiste stad van Scandinavie. Nadeel is wel dat de bergen vrij ver van de stad liggen. Zweden is ook het meest succesvolle wintersportland dan nog nooit de Winterspelen organiseerde. Nederland is overigens na ook nog Finland de nummer drie in dat lijstje.

Deel Deze Pagina