Pijnlijke tenen in schaatsen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door ReneRutten, 26 jan 2013.

 1. ReneRutten

  ReneRutten New Member

  Vandaag een voor mij vreemd geval meegemaakt.

  de afgelopen 3 winters tot vandaag schaatste ik op +/- 25-30 jaar oude vaste Viking noren ( ik vermoed Viking Mid laag) in volgens mij maat 44. De maat kan ik nergens terugvinden in de schoen.

  Afgelopen week via Marktplaats een setje klapschaatsen Viking Thermo Marathon met special ijzers gekocht die volgens de vorige eigenaar 13 jaar oud zijn (oud model klaponderstel met de ronde pot achter) in de maat 43.

  Ikzelf heb in mijn recent aangeschafte schoenen (Floris van Bommel) maat 9 1/2 H-breedte. In mijn sportschoenen (Adidas) heb ik ook 9 1/2 UK maat. Volgens Adidas komt dit overeen met maat 44.

  Nu wordt overal geschreven dat men de schaatsen een maat kleiner dient te nemen als normaal. De vaste Viking schaatsen die ik gebruikte waren inderdaad aan de grote kant, ruim bij de tenen, echter hiermee goed kunnen schaatsen.

  De nieuwe klapschaatsen vandaag voor het eerst gebruikt, eerst 's morgens een uur op de 400mt baan in Grefrath, daarna nog 2 uur op zwaar gebruikt natuurijs op een Ven, met veel uitgeholde scheuren waar je regelmatig in haakte. Ik voel natuurlijk dat ik met de tenen krapper zit, echter hier niks achter gezocht. Aardig wat keren blijven haken in die scheuren op een baantje van 1,50 mtr breed.

  Bij thuiskomst met het uit de auto stappen voelde mijn tenen vreemd aan. Binnengekomen constateer ik na het uittrekken van schoenen en kousen, dat bij elke voet 1 teen een teennagel heeft met een bloeding eronder, en de tenen voelen "gekneusd" aan.

  Ik heb de schoenen nog niet warm gemaakt en aan mijn voeten aangepast, zou dit de oorzaak zijn?

  Zouden de klapschaatsen te klein zijn?
 2. BdeB

  BdeB New Member

  Zo te horen, zijn je schoenen te klein. Een maat kleiner kopen gaat niet altijd op. Hangt ervan welke type schaatsschoen enz schaats je bijv met sokken?

  Verwarmen gaat niks aan de lengte van de schoen veranderen, volgens mijn wordt voornamelijk de kuip rond je enkel gevormd voor optimale stabiliteit.


  Eerste passen zoals zo vaak hier op het forum geschreven wordt, gelukkig treedt de dooi in voor je kunnen je tenen herstellen
 3. Frozen

  Frozen New Member

  Het is inderdaad mogelijk dat de schoenen te klein zijn, maar ik zou ze nog niet meteen afschrijven. Ik heb bij het skeeleren van een lange tocht deze zomer iets gelijkaardigs meegemaakt, dit was echter in een schoen (powerslide vision) die ik al een aantal maanden gebruikte zonder problemen. De oorzaak hierbij was dat ik verscheidene keren redelijk bruusk gestuurd heb waarbij mijn nagels de voorkant van de schoen raakten. Normaal zou dit niet mogen gebeuren, maar mijn schoenen waren niet helemaal goed gesnoerd en door de lange tocht van meer dan 4 uur waren mijn voeten ook "vermoeid". (voeten zijn namelijk niet altijd even dik/dun voor en tijdens een langdurige inspanning)
  Steviger mijn schoenen snoeren en de pasvorm rond de enkel veranderen zorgde ervoor dat ik niet meer "schoof" in de schoen, dat was voor mij de oplossing.

  Wat je met je nagel voor hebt is volgens mij een "blauwe teennagel" of iets in die aard. (blauwe nagels variƫren van een klein plekje met bloed onder de nagel tot het volledige oppervlak, het nagelbed is namelijk beschadigd door druk op de nagel en bloedt daardoor)
  Op het internet zijn er natuurlijk wel middeltjes te vinden maar die zijn niet altijd even orthodox. Als het pijn blijft doen zou ik gewoon naar de dokter gaan.
  Ikzelf heb de nagel zo gelaten op aanraden van een kennis met verstand van zaken maar na enkele maanden kwam mijn nagel volledig los en ondertussen groeit er langzaam maar zeker een nieuwe nagel :)

  Maar als je denkt dat het inderdaad de maat van je schoen is die verkeerd is zou ik zeker een andere maat proberen, maatvoeringen zijn soms erg afwijkend tussen merken en modellen. Ik heb normaal een maat 46 maar in de praktijk varieert het tussen 45 en 47... :wink:
 4. ReneRutten

  ReneRutten New Member

  Bedankt voor de reacties.

  De eerstvolgende schaatsles zal zaterdag 9 februari weer zijn, dus de tenen hebben 2 weken om te herstellen. het zijn nu alleen nog 1 hele blauwe nagel en 1 half-blauwe. Zoals gesteld vermoed ik ook dat er door de klappen in de scheuren ik ook met de tenen tegen de voorkant van de schoen ben blijven stoten.

  Voor wat betreft het verwarmen van de schaatsen weet ik niet precies waar ik terecht kan rondom Venlo / Noord-Limburg. Weet iemand dat wel? Ik heb reeds gezocht via google, echter dichterbij als Schinnen ( Zuid-Limburg) en Nijmegen (Gelderland) kom ik niet... Misschien ergens de grens over in duitsland?
 5. wmandemaker

  wmandemaker New Member

  Het verwarmen kun je evt. ook zelf doen met een verfstripper o.i.d., maar dat is natuurlijk niet zonder risico!

  Verder zou je bij elke schaatszaak terecht moeten kunnen... Heb je bijv. al op Viking dealers gezocht (kan via de site van Viking)?
 6. EMGEE-IKS1

  EMGEE-IKS1 New Member

  Vormen kan nog behoorlijk wat oplossen, en... schaatsen aantrekken is ook een kunst. Ik heb zelf ook af en toe blauwe teentopjes omdat ik strak prefereer boven friemelende tenen. Daarbij maakt het zeer veel uit hoe ik de schaatsen aantrek. Als ik de schoen goed "openbreek" en de eerste 2 tot 3 lussen voor los laat, zitten ze goed. Regel is dat de tenen wel gestrekt de neus raken , en niet opgekruld zitten. succes
 7. ReneRutten

  ReneRutten New Member

  Vandaag weer schaatsles gehad. Ik heb dit keer geen last gehad van pijnlijke tenen, dan ga ik er dus vanuit dat de tenen met bloeding eronder zijn gekomen door de slechte kwaliteit van het natuurijs en het constante "gebonk" tegen de voorkant van de schaats door scheuren in het ijs.
 8. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Ik weet t niet , maar dit klinkt echt niet goed,
  Je moet je voeten niet afknellen, en je tenen moeten kunne pingelen ahw.
  vandaag de dag is dat helemaal niet meer nodig, met al die mooie thermos!
  zou daaar echt eens goed over na denken, en orienteren, want je doet jezelf tekort!

Deel Deze Pagina