Peidooi voor de kombinoor

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door EMGEE-IKS1, 24 jan 2009.

  1. EMGEE-IKS1

    EMGEE-IKS1 New Member

    In LAMMERTS gevraagde advies "wat te doen na de combinoor ?"
    bleken er uiteenlopende opvattingen over combinoor. Is daar al eens een debat over geweest? Ik vond het tijd voor een pleidooi voor deze schaats waar nogal eens geringschattend over wordt gedaan:

    In mijn kennissenkring kom ik nog wel eens mensen tegen die half getraumatiseerd reageren op de vraag of ze ook schaatsen. Ze zijn als kind met houtjes onder rubberen laarzen of met te grote noren het ijs op gestuurd. Zo van doe je best maar terwijl ze met hun enkels op het ijs stonden. Het hele idee van schaatsen is voor hun een gruwel. En ik zie ook nu weer veel kinderen die wanhopig op van die ondingen krabbelen onder het "stimulerend" commentaar van hun ouders.
    :shock:
    Binnen mijn kennissenkring adviseer ik die teleurgestelde mensen dan om eens van die COMBINOREN te proberen. En ik ken meer dan tien mensen voor wie er een wereld openging en die alsnog een groot plezier in schaatsen kregen. :lol:
    Dat komt om dat ze in de eerste plaats stabiel staan en zo de slag kunnen leren, ( zijwaarts afzetten en vallend glijden). Verder kunnen ze hun enkels daarmee op een comfortabele manier trainen in plaats van via de martelmethode. Daarna stappen ze vaak alsnog over op "echte"noren maar meestal omdat ze voor "vol" willen worden aangezien. :oops:
    Ik heb de kinderen en partners van mijn schaatsmaten met veel plezier het schaatsen zien leren op Combinoren. :lol:

    Ik krijg wel eens het idee dat mensen die afgeven op de Combinoor, die mensen zijn die wel gelijk goed op hun schaats stonden, en zich daardoor niet kunnen verplaatsen in het leed van de zwakke zwikkers.
    Ook van het commentaar dat je de techniek niet kunt leren, dat je niet diep kunt zitten of dat je geen bewegingsvrijheid hebt, snap ik eigenlijk niets. het doet me erg denken aan de fanatiekelingen die in het begin met hun leren schoenen op skeelers gingen staan, daar zie je er weinig meer van. Ze zijn allemaal overgestapt op steunende thermoplastische schoenen, maar dat zijn nog geen plastic kombischoenen, geef ik eerlijk toe

    Let op, ik schaats zelf op hoge klapijzers met sprintschoenen en ik zou nooit naar Combinoren terug willen. Maar ik had laatst de Combinoren van mijn vriendin even aan op natuurijs voor mijn huis, en het reed eigenlijk prima. Ook diep zitten en snelheid maken in de bocht gaat goed, al ging ik niet full speed. ik voelde me helemaal nergens in beperkt. En wanneer je schaatst vanuit je heupen in plaats van vanuit je benen hoeven je enkels ook helemaal niet zover door te knikken. In de bocht raken die schoenen pas het ijs als je rondjes 38 gaat rijden. Dat lukt mij misschien een rondje en de meeste recreatieve schaatsers niet.

    Ik denk dus dat je best kunt leren schaatsen op Combinoren, zeker als je zwakke enkels hebt, en ze gewoon kan houden als je niet met de snelle jongens of meiden meehoeft.
  2. Lieke

    Lieke New Member

    Het is leuk, als je een keertje op natuurijs wilt rijden. Maar als je écht wilt leren schaatsen moet je niet op combinoren gaan. Tuurlijk, in het begin is het makkelijker, je hebt goede steun en het lijkt goed te gaan, maar je traint je enkels er niet mee omdat je enkels niets hoeven te doen in die combinoren. Dus zodra je overstapt naar 'gewone' schoenen krijg je alsnog dat probleem met de enkels. Dan kun je denk ik beter meteen beginnen met het trainen van je enkels.
  3. EMGEE-IKS1

    EMGEE-IKS1 New Member

    Ik wil je wel geloven maar ik heb juist aardig wat mensen en vooral kinderen redelijk probleemloos heb zien overstappen van hun combis naar lage noren. Ik denk dat die combischaatsers eerst een tijd lang met hun enkels tegen de enkelsteunen aan hangen, maar uiteindelijk toch zelf stabiliteit met hun voet zoeken en trainen. Je ziet dat ook bij die hoge toerskates, waar mensen uiteindelijk noodgedwongen stabiel gaan staan om aan zere plekken en blaren op hun been te ontkomen.
    :?
    ben trouwens ook wel benieuwd naar wat je bedoeld met "echt" leren schaatsen. Want als je kijkt naar die nieuwe populaire Nagano's dan zie je dat die ook een steuntje op enkelhoogte hebben, juist om zelfverzekerd de bocht in te kunnen stuiven. doei
  4. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Ik ben het wel een beetje met EMGEE-IKS1 eens. De schaats-aanschaf-adviezen op deze site worden meestal gegeven door mensen die zelf beregoed kunnen schaatsen. Ik lees met verbazing dat aan beginners wordt aangeraden om meteen HOGE potten te nemen, want anders 'zit je zo met je schoen op het ijs'. Kom op jongens, dat gebeurt echt pas als je heel erg goed bent, heel erg hard gaat, en heel erg scheef de bocht door kunt! Maar een hoop mensen zijn helemaal niet zo goed, en willen gewoon lekker schaatsen (recreatief). En voor hen zijn combinoren toch uitstekend? Ikzelf ben enige tijd geleden gaan informeren naar de Zandstra 9977 Race HH, en kreeg bij de ene winkel te horen dat ze geen "gehandicaptenschaatsen" verkopen. In de andere winkel (naast de ijsbaan, waar ze dus dagelijks iedereen zien schaatsen) werden ze bejubeld en als zeer goed bestempeld voor mensen die wat extra steun willen. Er zijn vele mensen die daar gewoon lekker op schaatsen, en die niet op blote voeten in custom made Vikings met 50km per uur de baan over willen/kunnen vliegen!
  5. ben

    ben New Member

    ik ben het helemaal met de voorstanders van combi-noren eens. Ik had zelf als klein jochie (ben ik eigenlijk nog :wink: ) last van mijn enkels. Toen heeft mijn vader me vaste combi-noren van hard plastic gekocht. Ik heb daar een aantal winters lang eens in de maand op geschaatst en die periode heeft mijn vader mij enigszins leren schaatsen: overstappen in de bocht, diep zitten, rust in de slag. De beginpunten zegmaar.
    Op mijn 19e begon ik last te krijgen van mijn schenen, omdat ik tegen de schoen aankwam. Toen ben ik het jaar daarop bij een studenten schaatsvereniging gegaan en heb, overmoedig als ik ben, direct de viking skeelerschoen met nagano speciaal onderstel gekocht. Die overstap ging zonder problemen met mijn enkels en anderhalf jaar later heb ik een rondje van 33 laag in de benen.
    Het is dus heel goed mogelijk om de beginselen van schaatsen op combi-noren te leren en vervolgens over te stappen naar betere lage schaatsschoenen zonder last te krijgen van de enkels.
  6. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/ar ... atsen.html

    Leuk artikeltje over de combinoor.

    Ik ben niet pertinent tegen de combinoor, al lijkt dat misschien niet zo in het topic over de zoon van Lammert. Maar daar zit 't 'm juist: het verschilt per persoon. Voor mensen die 10 jaar niet geschaatst hebben en nu lekker willen toeren, of kinderen die uberhaupt nog niet kunnen schaatsen, is een combinoor wel fijn. Lekker stevig. Maar meer geschikt om lekker rechtop mee te toeren, dan om echt goed mee te leren schaatsen. Het hangt er dus vanaf wat je doel is, of combinoren geschikt zijn of niet. Voor veel Nederlanders wel. Maar voor de meeste mensen die op schaatsles zitten geldt toch dat zij goed willen leren schaatsen, en op een gegeven moment, wanneer je wat uit de voeten kunt op het ijs, zijn noren gewoon beter om de techniek mee te leren.
  7. Lieke

    Lieke New Member

    Ik zei 't misschien verkeerd, kijk op combinoren kun je ook schaatsen, maar dat is niet schaatsen zoals in trainingen of wedstrijden. Voor veel mensen die af en toe naar de baan gaan, of alleen rijden als er natuurijs ligt is het natuurlijk fijn. Maar als je vaker wilt schaatsen en de juiste techniek wilt aanleren kun je beter 'gewone' schoenen aanschaffen, uiteraard is een schoen met steun dan wel fijn. En de steun van de Nagano's is wel wat anders dan de steun van de combinoren waar je in feite gewoon tot heel hoog in vast zit.
  8. ducatif1

    ducatif1 Member

    Op de Scheg in Deventer rijdt een wat oudere man met combinoren rondt met Stouwdam traningspak. Onder deze combinoren zit een Maple klapset. En hij schaats daar met gemiddelde tijden van rondje 45-50 seconden en dat gewoon een uur lang.
    Dus ook met de combinoor kun je hard gaan als je dat wilt.
  9. Raymond

    Raymond New Member

    Even een vraagje, wat wordt er eigenlijk verstaan onder de term combi-noor?
    Zijn dit alleen de noren met de hoge kunstof schoen?

    Ik heb mijzelf namelijk een week geleden een paar Raps schaatsen aangeschaft met een Ampere schoen hierop.
    Dit is een vrij lage schoen, maar wel soft aan de binnenkant en steun om de enkels.

    Ik ben wel benieuwd waar die onder zouden vallen?
  10. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Maakt dat wat uit? Ook op die schaatsen zie ik ze goed en snel de binnenbaan rijden (net als op piposchaatsen, etc). En op peperdure zie ik sommige echt heel "fout" schaatsen. Als ze maar lekker zitten, en jij er goed op rijdt, toch? Ze zullen wel onder de 'recreative schaatsen' vallen. Zijn iig geen combinoren.
  11. Lammert

    Lammert Member

    Combi-noor is een term die Viking gebruikt voor een schaatsschoen voor beginners die de karakteristieken van een gewone lage noor combineert met het comfort van een hoge ijshockeyschoen met losse (zachte) binnenschoen. Zandstra heeft een soortgelijke schaats die Comfort-noor gedoopt is. Raps heeft de Blackbirdschoen die ook in dat segment zit.
  12. Raymond

    Raymond New Member

    Oke dank voor de info, dan zal ik wel iets hebben wat er tussen in zit.
    Ik heb ze helaas nog niet uitgeprobeerd, maandag wordt de vuurdoop op de Jaap eden baan :)

    Ontopic maar weer.
  13. martelino

    martelino New Member

    met alle respect voor iedereen die begint, maar moeten we niet een onderscheid maken tussen degenen die zich op combi-noren begeven en degene die op lage schoenen schaatsen?
    er zijn nogal wat verschillen tussen wat je technisch doet op een lage schoen met hoge klapschaats en op een hoge ski-schoen met lage vaste schaats...
  14. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Ik versta zelf dit onder een combi noor (Viking ook)
    [​IMG]


    [​IMG]
    [​IMG]

    Deze? Dat vind ik geen combi noor, want de schoen is niet van hard plastic en minder hoog. Deze heb ik zelf ook op mijn skeelers (de versie met de kleurtjes), en daarmee is de kniehoek wel prima te maken. De enkelhoek soms iets minder, maar ze zijn voldoende flexibel om fatsoenlijk op te schaatsen. De tong is namelijk zacht, waardoor je benen ruimte hebben om naar voren te buigen, terwijl je toch steun hebt rondom je enkels. De pasvorm is alleen iets minder perfect dan een thermoplastische schoen (waar ik op schaats), maar dit is een prima schoen om op te schaatsen en je ziet ze ook veel. Ik heb ze zelf voor het skeeleren omdat mijn schaatsschoenen niet stevig genoeg bleken om op te skeeleren.
  15. Tjark

    Tjark Active Member

    Er is niks mis mee om op combi's te beginnen. Mensen die gewoon leuk willen schaatsen een paar keer in het jaar of 'cursisten' die 1x in de week komen schaatsen rijden prima op die dingen!
    Ook mensen die motorisch minder begaafd zijn, rijden daarmee prima rond (en kom niet met het smoesje dat je soepele enkels hebt, dat hebben meer mensen ;) )
    En mensen die alleen met natuurijs 1x in de 3-8 jaar op het ijs staan: koop combinoren! easy as that!

    De nadelen zijn dus dat je minder diep kan zitten (het _kan_ wel maar kost veel moeite en is niet fijn) en dat de schoenen 'lomp' zijn in 2 opzichten:
    1. ze zijn zwaar.
    2. je hebt er geen nauwkeurig ijsgevoel mee. Hoe meer 'gewatteerd' de schoenen zijn hoe minder nauwkeurig je je ijzers en het ijs voelt. Sloffen zitten erg lekker, maar je hebt er niet dezelfde controle mee als klimschoenen voor muurklimmen. Hetzelfde geldt voor combinoren: voor 't grofmotorische werk is het prima, maar je hebt er minder fijnmotorische feedback mee.
    Is dat erg? Niet als je net leert schaatsen of het maar 1x in het jaar doet. Rij je vaker? Dan wel.
  16. Raymond

    Raymond New Member

    Dank voor je heldere omschrijving.
    De schoenen die ik heb lijken sterk op die van de High Voltage alleen zitten ze net even iets beter.

    Goed om te lezen dat ze ook voor het skeeleren gebruikt kunnen worden want dat zit ik ook nog te overwegen :)
  17. spietjuh

    spietjuh New Member

    LEVE DE COMBINOOR

    Alle commentaar ten spijt, ik ben zojuist overgestapt van lage noren van viking naar Raps Herz zogenaamde combinoren met klap onderstel, schaats gemiddeld 1x per maand op de baan en wil na de eerste ervaringen toch echt niet meer terug naar de oude lage noren. Ik vind de schoenen geweldig zitten en groot voordeel is ook de mogelijkheid in de zomer te skeeleren ermee.

    Groeten Piet
  18. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    @ Spietjuh, bedoel je deze?
    [​IMG]

    Als je mijn post met de plaatjes even leest, dan lees je dat de Hertz niet onder de combinoren valt, maar onder de softboots.
  19. spietjuh

    spietjuh New Member

    @schaatsfan,

    yep, sorry ik heb niet goed gelezen. :oops:
  20. Madeleine

    Madeleine New Member

    Hier in Finland kun je bij de ijsclub combinoren lenen wanneer je zelf nog geen schaatsen hebt. Ze worden hier gezien als 'trainingsschaatsen', voor wanneer je leert te schaatsen.
    Hier is het eigenlijk zo: of je hebt een combinoor, of een dure klapschaats...aan vaste schaatsen met een lage schoen doen ze hier niet!

Deel Deze Pagina