Overstap van Salomon. Naar Evo Helium in voorbereiding weissensee

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Leonjill, 11 nov 2019.

 1. Leonjill

  Leonjill Member

  Forumleden,

  Ik rij al een aantal jaren op Salomon Free skate. Ik heb vandaag Evo Helium schaatsen gekocht en een klein uurtje op geschaatst. Wat mij op en tegenviel was de pijn in de onderrug en bovenbenen dit al na 45 ronden minuut per ronde. Op mijn salomon free skate kan ik dit makkelijk 200 ronden volhouden op een sneller tempo. Nu zit ik in de voorbereiding voor de alternatieve 11 stedentocht. Nu was mijn vraag: Moet ik doorgaan met trainen op mij salomon schaatsen?Of proberen technisch te gaan schaatsen op mijn Evo schaatsen?
  Ik hoop dat iemand hier mij gepast advies kan geven.
  Bij voorbaat dank
 2. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Member

  Persoonlijk zou ik altijd kiezen voor een "echte" schaats zoals de Evo Helium. Deze schaatst wel heel anders dan uw oude Salomons, maar ik denk dat u nog meer dan genoeg tijd heeft om de techniek op deze nieuwe schaatsen onder de knie te krijgen.
  Heeft u ook les? Misschien dat u uw trainers dan om wat extra tips kunt vragen.
  Bedoelt u dat u een uur lang rondjes van 45 seconden kon rijden? Het is best logisch dat het de eerste keer op nieuwe schaatsen nog niet zo soepel gaat als op uw oude schaatsen. Dat is waarschijnlijk gewoon een kwestie van gewenning.
  Mocht u echt last houden van uw bovenbenen en rug, dan zou u hiervoor eventueel wat versterkende en lenigmakende oefeningen kunnen doen. Succes!

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
  Leonjill vindt dit leuk.
 3. Leonjill

  Leonjill Member

  Schaatsdaan,

  Aller eerst bedankt voor je reactie. Nee mijn rondjes waren niet 45 seconden.Die waren ongeveer een minuut per ronde. En na 45 ronden zat ik er aardig doorheen.
  Wat betreft de bovenbenen denk ik wel dat het gewenning is. De onderrug ben ik bang dat me lichaamsgewicht een gedeelte mede verantwoordelijk is. Op de salomon kan ik redelijk rechtop blijven schaatsen. Met de EVO moet je meer de schaatshouding aan nemen en ik denk dat dat zijn tol eist. Ik ben al bezig met het versterken van de buikspieren. Ik hoop dat dit mijn rug ondersteunt.
 4. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Hallo Leon,

  als ik je verhaal lees denk ik dat je totaal niet fijn op de Heliums staat, waarschijnlijk omdat je constant bezig bent met je houding te corrigeren. Niet zo vreemd natuurlijk want je schakelt over op een lage schoen. Eerste vraag: lukt het je om op één been (knie boven tenen) goed balans te houden en een flink stuk te glijden? En lukte dat bij de Salomons?
 5. Leonjill

  Leonjill Member

  Jazeker lukt me dat. als ik de bocht uitkom en ik lukt dat zeker een meter of 50. Ik heb dat gisteren geprobeerd. Met beide schaatsen.
 6. Eelco

  Eelco Active Member

  Ik denk dat het te maken heeft met het aanpassen van je lichaam aan een andere houding. Je hebt tijd nodig om aan nieuw materiaal te wennen. Het kan tot ongeveer 3 maanden duren voordat je lichaam is gewend aan je nieuwe materiaal. Het is aan jezelf om te beoordelen of je genoeg tijd hebt of dat je dit tekort vind.

  Als je nog steeds twijfelt zou je er voor kunnen kiezen om de helft van je trainingen op de Salomons te doen en de andere helft op je EVO's. Dan heeft je lichaam tijd om te wennen, krijg je voldoende trainingsuren (snelheid is nu niet van belang) en kan je op dé dag altijd nog kiezen welk materiaal je gebruikt.
 7. Leonjill

  Leonjill Member

  Ik overweeg om gewoon lekker de trainings uren op de salomon te maken. Daarbij aan te sluiten bij een vereniging om technische vaardigheden onder de knie te krijgen en eventueel wat lessen te nemen.
  Bedankt voor je advies.
  Eelco vindt dit leuk.
 8. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Dan is het net zoals Eelco zegt m.n. de andere houding waar je aan moet wennen. Misschien kun je op de Salomons proberen dieper te zitten (kleinere kniehoek, bolle rug, buikspieren aanspannen) zodat je daarna makkelijker op de Evo's overstapt.
 9. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Member

  Aansluitend bij een vereniging zou ik zeker doen! Wie weet kom je er wel mensen tegen met wie je de tocht kunt gaan rijden. Anders is het sowieso altijd erg gezellig en zul je er veel van leren. Misschien is het een idee om de lessen bij de vereniging juist op de Evo's te rijden, aangezien je op dit soort schaatsen beter technisch kunt schaatsen.
  Persoonlijk zou ik niet elke training wisselen van schaatsen, aangezien het mij lijkt dat het dan elke keer wat extra tijd kost om weer even in te komen op de andere schaatsen. Echter heb ik hier geen ervaring mee, dus het valt zeker te proberen. Misschien werkt het juist wel heel goed.

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Misschien zou je combinoren kunnen overwegen. Dan heb je wel de steun aan je voeten, maar ook een ijzer waarmee je bochten beter kan lopen.
 11. Leonjill

  Leonjill Member

  Bochten lopen gaat me met de salomons en de EVO prima af. Het gaat puur om de lichamelijk belasting/ houding.
 12. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Member

  Koop een pull-up bar en trek jezelf dagelijks een paar keer op. Dan ben je zo van de pijn af.

  Salomon's zijn comfortabele 'Grand Tourer' schaatsen, Evo Heliums zijn 'Formule 1' schaatsen. Dat vraagt wat anders van je lichaam.
  Laatst bewerkt: 1 dec 2019
 13. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Dat je pijnen voelt die je voorheen niet voelde is niet zo gek. De Salomons zijn veel lager waardoor je veel meer laterale stabiliteit hebt. Daarnaast ligt bij de Salomons het middelpunt van de ronding van je ijzers veel meer naar voren t.o.v. het scharnierpunt dan bij de Evo's. Hierdoor bieden de Salomon's ook veel meer steun in het coronale vlak. Je kan dus ook makkelijker achterop zitten. Dit is iets waar je lichaam aan moet wennen. Zoals gezegd kan het wel 3 maanden duren voordat je volledig aan zo'n verandering gewend bent. Maar dat betekend niet dat je 3 maanden lang pijn zult houden of niet lekker zult schaatsen. Dat zal waarschijnlijk veel sneller gaan.

  De evo's dwingen je echter wel om een houding aan te nemen die uiteindelijk beter is om harder en makkelijker te schaatsen. Te veel voorover leunen en over de punten schaatsen wordt eerder afgestraft. Ik denk dat je op de EVO's veel sneller goed zal leren schaatsen, waardoor je er uiteindelijk meer plezier aan zal beleven.
 14. Leonjill

  Leonjill Member

  Bedankt voor je antwoord maar ik denk dat je me vraag niet gelezen heb.
 15. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Hoe gaat het nu leon. Gaat het al wat makkelijker op de Evo's nu?
 16. Leonjill

  Leonjill Member

  Ik heb er niet meer op geschaatst. Ik ben uren/km aan het maken op me salomon schaatsen ivm de tocht. Zodra ik deze tocht gereden heb sluit ik me aan bij SVR om goed technisch te leren schaatsen.

Deel Deze Pagina