Overijsselse Merentocht (200 km)

Discussie in '2010-2011' gestart door SchaatserIJ, 26 dec 2010.

 1. SchaatserIJ

  SchaatserIJ New Member

  Dit schreef de Steenwijker Courant op zondag op hun website:

  Overijsselse Merentocht nog ver weg

  zaterdag 25 december 11:40

  Hogeweg - De inmiddels lange vorstperiode ten spijt, zit een Overijsselse merentocht er voorlopig nog niet in. 'We hebben vandaag bij Muggenbeet de ijsdikte gemeten, maar daar ligt nog maar vier centimeter. We kunnen er nog niet eens vegen', aldus Jente Muis, vrijdag op het ijs bij Hogeweg.

  Er zijn nog veel meer delen van de route die over onvoldoende ijskwaliteit beschikken. Zo bleek ook gistermiddag tijdens de Weerribbentocht het ijs tussen Hogeweg en Ossenzijl erg geleden te hebben onder de schaatsdrukte. Behalve veel scheuren kwam er heel veel water op het ijs en moest veel gekluund worden. De Weerribbentocht, voor het eerst sinds ruim dertien jaar weer verreden, trok zo'n 5.000 deelnemers.
  Op de site van de Overijsselse Merentocht wordt ook aangegeven dat op veel plaatsen de ijscondities uitstekend zijn, maar dat er nog te veel gevaarlijke stukken bij zitten. Op de weersite http://www.weeronline.nl is echter wel te lezen dat het de komende twee weken gewoon blijft vriezen. Een andere site, http://www.buienradar.nl, is weer een stuk minder optimistisch en geeft temperaturen van rond het vriespunt de komende week. De meningen van de weersvoorspellers zijn dus sterk verdeeld.
  =

  Tot zover de krant.
  Dit is de website van de organisatie zelf: http://www.overijsselsemerentocht.nl. Je kunt nog lid worden.

  We kunnen de 'grote' vraag misschien zelf ook proberen te beantwoorden door de kaart van de tocht in te kleuren en knelpunten te benoemen. De weersverwachting geeft voldoende hoop dat deze nog nooit gehouden tocht heel dichtbij komt. Ik ben gister nota bene bij Blauwe Hand, tussen de Beulaker- en Belterwiede, onder de brug doorgegaan. Die zit weliswaar niet in de route, maar het zegt wel wat!
  Wie helpt een handje?
  Over de ijskwaliteit hebben we het later wel, nu eerst de vraag of je erop kunt?
  Waar heb je zélf geschaatst?

  Als netjes inkleuren niet lukt, meld je je route hier (nauwkeurig) en een ander doet het dan wel voor je.

  Bijgevoegde bestanden:

 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik weet niet precies hoe de route van de Weerribbentocht liep afgelopen vrijdag, maar daar kun je overheen. Alleen het slechte stukje dat in het persbericht genoemd staat is twijfelachtig of daar opnieuw duizenden mensen overheen kunnen.
 3. bantega

  bantega New Member

  leuk topic Schaatserij. Ik heb al aardig wat stukken vd route verkend. Inkleuren lukt me niet. Ik voeg hier een link toe naar mijn tocht afgelopen woensdag. http://connect.garmin.com/activity/60355248. Bij Ossenzijl zag ik dat het kanaal richting steenwijk vol schotsen was, dat lijkt me een probleem. Van Kalenberg zuid richting Steenwijk waren al wel wat schaatsporen. Muggebeet zal idd een probleem zijn en gister leek de oversteek bij Beltschutsloot naast de n334 ook nog niet gedaan (hoewel jouw Blauwe hand brugpassage hele goede hoop geeft!) En dat kanaal was aan de oostkant al wel geveegd, dus het natuurgebied achter wanneperveen lijkt dan ok.
  Alle kanaaltjes rondom Beltschutsloot en de weerribben zijn volgens mij wel bereden. En als daar ergens iets echt kapot zijn, dan zijn er altijd wel alternatieve routes, dus lijkt mij nooit een probleem.
  Morgen wil ik een poging doen om van Zwartsluis naar Friesland te schaatsen; dus na Ossenzijl naar Oldemarkt of Kuinre. Vorig jaar kon dat, dus ik heb goede hoop. Dit alles wel met de opmerking dat 10000 man natuurlijk wat anders is dan een eenling!!
 4. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ik heb de kaart ietwat aangepast. Van een boel stukken weet ik wel dat het vertrouwd is, alleen zijn de verbindingsvaarten niet te beschaatsen (bv de stouwen in Giethoorn)

  [​IMG]
 5. Wakrijder

  Wakrijder Member

  Inkleuren lukt me niet, maar hele deel ten oosten van Arembergergracht is betrouwbaar, maar ijs, met uitzondering van Schutsloterwijde en Kleine Belte, van matige kwaliteit.
 6. SchaatserIJ

  SchaatserIJ New Member

  Oké, al weer wat groener, maar door de drukte en eerdere sneeuw ook veel natte plekken, die opvriezen en echt beroerd zijn of worden.
  Je vraagt je af wat de ijsclubs belangrijk vinden? Alleen hun eigen toertocht? En wat doet de OM zelf? Want er zijn toch stukken van de route die niet geveegd zijn en nu met de dooi van vanmiddag slechter en slechter worden. Maar goed, het was Kerst en het zijn vrijwilligers!
  We moeten al héél blij zijn met wat we nu hebben en nog een week genieten, maar ik heb minder hoop gekregen.

  Bijgevoegde bestanden:

 7. IJskrasser

  IJskrasser Member

  Mooi initiatief! De organisatie laat het traditiegetrouw afweten wat dit betreft .
  Houd ons op de hoogte a.j.b.!
 8. marieke

  marieke New Member

 9. SchaatserIJ

  SchaatserIJ New Member

  Dit is het korte nieuwsbericht (tekst) van RTV Oost:

  Er komt op korte termijn geen Overijsselse Merentocht. Dat heeft het bestuur van de 14 aangesloten ijsclubs besloten.
  De tocht over 200 kilometer door de kop van Overijssel staat al jaren gepland maar is nog nooit verreden. Ook dit jaar is er sprake van te slecht en op vele plaatsen nog te dun ijs. De veegmachines kunnen lang niet alle plaatsen bereiken en het is te gevaarlijk om duizenden schaatsers op het ijs te hebben. In feite is het wachten op een korte dooiperiode gevolgd door strenge vorst.
  ==

  Alle schaatsers die er de afgelopen dagen reden, zullen het met ze eens zijn. Mede gevoed door het huidige kwakkelweer en de weersverwachtingen.
  De voorzitter is ervan overtuigd dat het later deze winter wel kan.
 10. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Gegeven de berichtgeving hierboven, mijn kennis van het gebied en de winters de afgelopen jaren, en de drift van het bestuur om toch eens eenmaal live te gaan, is het m.i. te overwegen om indien mogelijk een 120 of 150 km variant indien mogelijk wél van start te laten gaan.

  Van de gehele route ligt het kanaal Ossenzijl-Steenwijk er nog redelijk onbeschaatst bij voor zover ik kon bekijken. Ook de Wetering kent nog haar bekende knelpunten. (brug bij Muggenbeet is nog niet gereden, gemaal ligt ook open.
  Het kanaal Beukers-Steenwijk is nog lang niet over te steken met zovelen.

  Een lus door de weerribben is wel te maken, die kan groen ingekleurd worden.

  Overigens biedt het ijs op vele plaatsen slechts een smalle doorgang, de rest is echt slecht sneeuwijs. Prima om bij langs te schaatsen, maar voor 10.000 man kan dit problemen opleveren.
 11. appelpieter

  appelpieter New Member

 12. Anonymous

  Anonymous Guest

  rondje van 103 km

  Beste Appelpieter, denk je dat dit rondje morgen 29 dec nog te rijden is? Ik kom ervoor vanuit de Randstad!
 13. appelpieter

  appelpieter New Member

  Dat denk ik wel. ben vandaag niet geweest, morgen wel weer en het overgrote deel zal zeker nog te doen zijn
 14. bantega

  bantega New Member

  En TvdV thuis; hoe ging het? Want dan wil het oudejaarsdag nog ns proberen
 15. Anonymous

  Anonymous Guest

  Gisteren (29/12) vanuit Zwartsluis rond de Wieden gereden. Prachtig mooi, zal vandaag 30/12 ook zeker nog zo zijn en hopelijk ook nog op oudjaarsdag. Tot en met Giethoornsemeer, Blokzijl goed ijs (vooral op de Wieden). Daarna probeerden we via Muggenbeet en Nederland in de Weerribben te komen om naar Ossenzijl te gaan. Afrader ! Verschrikkelijk slecht ijs, dus weer omgekeerd en genoten op de Wieden. Have fun !
 16. Anonymous

  Anonymous Guest

  Tsja, alleen rondjes rijden kan ook op een kunstijsbaan..
  Vandaag na de Weerribbentocht doorgestoken naar Blokzijl voor de Natuurtocht Dwarsgracht. Het is inderdaad een stukje werkijs, met 2 keer klunen, maar prima te doen en zelfs grotendeels geveegd.
 17. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  En van Ossenzijl naar Oldemarkt zou ook erg slecht zijn. En Kadoelermeer/zwartemeer hoor ik ook maar niemand over. Op mijn proefballonetje is niet gereageerd, daarom herhaal ik hier even mijn stelling:
  de Merentocht zou nu toch echt een keer gehouden moeten worden, desnoods maar over een toch ook mooie 120 of 150 km
 18. SchaatserIJ

  SchaatserIJ New Member

  Het is allemaal mosterd na een fantastische maaltijd, maar toch een update.
  Nu met oranje lijnen van stukken waar ik niet heb gereden, maar anderen wel. (Ik ben uitgegaan van de originele kaart van de organisatie, dus geen mooie Google Map.)
  Dat ziet er niet slecht uit. Die lange kanalen zullen deels echt wel schaatsbaar zijn. Ik ben ervan overtuigd dat je met een beetje mazzel en een auto in de nabijheid (voor kluunstukjes) op donderdag 30 dec tussen de 150 en 175 km had kunnen rijden.
  Dan moet je soms wel bar en boos ijs voor lief nemen, zoals op de Thijssengracht (stuk van Giethoorn tot bos bij Dwarsgracht) en het stuk van de Driewegsluis naar Ossenzijl (met dank aan dat schip).
  Ik denk dat de stukken in en om Giethoorn doorgaans ook best te doen waren. Bij Giethoorn oversteken naar de Thijssengracht (of in ieder geval de wal) zou moeten hebben gekund, er lag ook een geveegd baantje op dat ijs. Net buiten Steenwijk lag het overigens nog helemaal open, maar dat zou niet veel klunen zijn, wel op een cruciale plek.
  Natuurlijk heb je met dit alles nog lang geen echte tocht. Voordat er ook een peloton wedstrijdrijders overheen kan, ben je een ijstijdje verder. Als dat al een bottleneck is, kunnen we het voorlopig echt vergeten. En een kortere race is niet mijn favoriete optie. Dan moet je gewoon een andere tocht organiseren. Zonder wedstrijd!
  Het lijkt er ook op dat de organisatie van de OM niet bij machte is veel te doen aan de knelpunten. Of laten ze die bewust ongemoeid om ze op het laatst schoon te vegen? Dat is een tactiek (zoals tussen Blokzijl/Muggenbeet en Nederland). Je zag op de vaart van Jonen naar de Beulaker dat er na het vegen van woensdag toch een heel behoorlijke ijsvloer lag. En dat was vorig jaar ook het geval, toen aan het einde van die lange sneeuwrijke winter met veelal hopeloos ijs er ineens een prachtige ijsvloer op de Beulaker bleek te liggen.
  Het is jammer dat de OM niet veel van zich laat horen, dat de lokale pers ze niet echt op de huid zit en dat er ogenschijnlijk veel meer gedaan kan worden. Maar misschien hebben ze op basis van de slechte plekken weinig initiatieven willen en hoeven nemen...
  Toch schort het aan een goede pr, aan duidelijkheid en dat zie je al aan het armetierige routekaartje op de site van de OM. En aan de kritische vragen die hier en op hun site worden gesteld.
  Of zijn wij te ongeduldig? Op naar de Weissen- of Reschensee dus...

  Bijgevoegde bestanden:

 19. jwvandalen

  jwvandalen New Member

  Ossenzijl - 3wegsluis. Een baggerschip heeft het traject verknalbuisd.
  Baggerwerkzaamheden blijken in opdracht van de provincie Overijssel te gebeuren.
  Zeer ernstig dat geen rekening met de schaatsers wordt gehouden.
  DIT MAG NOOIT MEER GEBEUREN. PROVINCIE OVERIJSSEL REGEL DAT!

Deel Deze Pagina