Opzet WK vanaf 2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 27 mrt 2019.

 1. sysya

  sysya Well-Known Member

  Door de WK's in even jaren te doen kom je uit op een grootschalig WK allround om de 4 jaar want in een olympisch jaar krijgt het geen focus. Als ze echt het WK hadden willen behouden hadden ze het in de oneven jaren moeten doen, dan hebben schaatsers namelijk alle mogelijkheid om zich te richten op zo'n allround toernooi. In het jaar van de spelen zie je minder kwalitatieve bezetting, minder aandacht en vaak minder grote namen. Het Wk afstanden en de OS worden met deze opzet nog belangrijker gemaakt dan dat ze al waren en specialisatie zal nog meer gaan plaatsvinden. Het WK allround zal daarom voor alle toppers een bijnummer worden, omdat ze zich moeten specialiseren om kans te maken op titels. Met nog een paar jaar is het allrounden helemaal weg want dan is er dankzij de ISU geen mogelijkheid meer om de toppers een allround kampioenschap te laten rijden.
  Skøyteranking en Duif vinden dit leuk.
 2. mi

  mi Well-Known Member

  Maar kwalificeren voor de OS moest toch al per afstand? Het allrounden was al niet Olympisch. Enige issue wordt dat de ISU sporters kan gaan uitsluiten van hun toernooien als ze zich bij andere initiatieven aansluiten. Daarom is de macht van een Kramer (en Wust, Takagi, Roest, Pedersen, Sablikova, de Jong) zo belangrijk om dat te kunnen doen.
 3. sysya

  sysya Well-Known Member

  Kramer, Wust, Sablikova, de oude garde zeg maar zie ik wel een statement maken. De jonkies niet eigenlijk, wat kunnen die hieraan doen? Ze lopen het risico dat ze dus worden uitgesloten van toernooien wanneer ze kritiek uiten en andere initiatieven steunen. De oudjes hebben niet veel te verliezen, een Roest is nog maar net begonnen aan zijn carrière.
 4. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Er is geen enkele bond die toe laat dat hun deelnemers aan andere wedstrijden, onder een andere vlag georganiseerd, mee doen. Dat zorgt altijd voor een afscheiding en het oprichten van een andere bond.
 5. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Omdat het WK afstanden belangrijker is. En daar kan ik ze in volgen, gezien de belangstelling van de schaatsers. Ik vind het al niet zo slim als ze in 2024 geen WK Afstanden gaan houden, maar volgens mij staat dat er niet.
 6. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Daar lijkt het wel op, de leiding die het nieuwe format er gewoon doordrukt zonder steun van het congres.
 7. Marcel van Dieren

  Marcel van Dieren New Member

  Waarom probeert men niet een specialisme vierkamp aan het WK afstanden toe te voegen met gespecialiseerde deelnemers... Misschien is dat de enige oplossing: allround als een specialisme... Zoals de tienkamp/zevenkamp in de atletiek is.
 8. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat is het bij de mannen eigenlijk al jaren: de deelnemers achter Kramer (en zeker vanaf plek 4) zijn gewoon schaatsers die niet goed genoeg zijn om een WK Afstanden te winnen. Het is al jaren een 'specialisme', zeker niet meer een toernooi waar de beste schaatsers ter wereld aan mee doen. Door het veel betere format bij de vrouwen is het daar nog wel beter, maar blijkbaar is ook het afschaffen van de 10 onbespreekbaar (dat hebben ze al eens geprobeerd) en dan blijf je met dit vrij magere toernooi zitten.

  Het WK Sprint is wat dat betreft meer zonde als het verdwijnt.
 9. sysya

  sysya Well-Known Member

  Waarom zou je niet in 1 jaar een wk afstanden en een wk allround organiseren, dat gebeurd al jaren, heb ik nog nooit een schaatser over horen klagen. Doe je in de even jaren OS en alleen wk afstanden (desnoods een ek spint/allround erbij sinds ze daar blijkbaar zo dol op zijn) en in de oneven jaren wk afstanden en wk allround/sprint. Ander heb je dus in de oneven jaren, maar 1 groot toernooi in een seizoen.
  mi vindt dit leuk.
 10. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Dat is niet de consequentie van deze plannen; dat is het doel er van. Meer dan 1 WK is namelijk niet uit te leggen aan kleuters, en dat is zo te zien de beoogde doelgroep van het Nieuwe Schaatsen.

  Het is stuitend te lezen dat er nog steeds geen idee is hoe de nieuwe opzet van de kalender er uit gaat zien, terwijl daar toch al jaren over gedacht en gepraat wordt. Maar nu wordt het weer vooruitgeschoven. Ondertussen gaan de sloopwerkzaamheden gewoon door, wordt het sterrenrestaurant gesloten en is er straks alleen nog een frietkraam waar je kunt eten.
  chicagodude en Monique vinden dit leuk.
 11. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Omdat ze wat aan het aantal "grote" wedstrijden willen doen, denk ik.

  Wat dat betreft lijkt mij het invoegen van het allrounden in de WK Afstanden het meest ideaal. Heb je gewoon een WK week, is het maar 1 groot toernooi. EKs misschien wel helemaal afschaffen (dat 4 continents ding dus ook). En de punten van de WK Afstanden laten meetellen in de WB, of nog liever: alleen de top van het geschoonde WB klassement mag naar het WK Afstanden, waarbij het WK Afstanden de afsluiting van de WB is.

  Gewoon wereldbekers van oktober t/m februari en begin maart afsluiten met een grote WK week met daarin de WK Afstanden en het WK Allround. Volgens mij is dat het meest ideaal, dan krijg je een belangrijke wereldbeker.

  Grootste nadeel: als je plaatsing voor de WB mist, mis je ook het hele seizoen.
 12. Kristian

  Kristian Active Member

  As you also have noticed, we now get two alternating WK Events: One with Olympic events and one with non-Olympic...
  I agree with Mjøsaman that ISU is acting as if they got all time in the world. Because this will probably only be a provisional solution. The Congress of 2020 will be eager to implement a new one from 2023: A Super WK. Three WKs in one. At least this is a probable outcome given the information from ARD following the recent member discussions. How to solve the "tension" between single distances and samalogs? You could cut the season in two distinct halves culminating with each of the two models. A large majority of the participants on the 5k for men in Inzell were also in Calgary. Seems to me that you dont need completely different training programs to be able to be competitive on both. But the idea is to have only one WK each season. The design of the three-WKs-in-one (non-olympic years) will be essential.
 13. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dat nadeel is wel echt ontzettend groot voor een land als Nederland, de meeste andere landen zal het niet veel kunnen schelen, een sablikova plaatst zich toch wel in het begin van het seizoen ook als ze geblesseerd of ziek is. In Nederland krijg je dan de situatie dat toppers een heel seizoen geen wedstrijd kunnen rijden en dat geldt nog keer 10 meer voor aankomende talenten, kans op plaatsing is nu al klein, maar wordt dan onmogelijk. Komt nog eens bij dat de kwalificatie momenten in oktober zijn en het wk in februari/maart, dat is voor de schaatsers met een doorgaans mindere seizoensstart dramatisch en ook voor talenten die zich in een seizoen ontwikkelen oneerlijk.

  En wie mag het WK allround dan rijden? Degene die in een combinatie klassement van 1500 en 3/5km het hoogst staat in de wb? Visser kan zich in NL nooit tussen het geweld op de 1500 plaatsen in de wb, die is dan al uitgesloten van het wk allround. Sterker nog zelfs Kramer is dan gezien want die plaatst zich echt niet voor de wb 1500 meter met het huidige geweld.
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  Maar als je van oktober t/m februari WB's rijdt, heb je er véél meer dan nu. Doe gewoon elk weekend een WB. Geen enkele schaatser gaat dat allemaal rijden (puntentelling moet dan zo zijn dat je wat mag missen, maar niet te veel. En er moet goed nagedacht worden over reisschema's). Dus ruimte zat om te rouleren met de schaatsers. Moet je wel zo doen dat schaatsers ook daadwerkelijk naar het WK gaan en niet zo veel afwezig zijn dat ze buiten de boot vallen, maar dat kan vast wel. Ik denk dat de "tweede garde" (dus achter de top5 die de WB's in mag) dan meer internationaal schaatst dan nu het geval is. En wij hebben elk weekend schaatsen op de livestream :)

  probleem: ik vraag me af of het financieel haalbaar is om elk weekend ergens een WB te hebben.
 15. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Tja, dat is dan een Nederlands probleem, die zullen de kwalificatie dan moeten aanpassen. Met bijvoorbeeld roulerende deelnemers zou je het misschien kunnen ondervangen. Maar goed, daar gaat het hier niet om.  Ik ben in elk geval veel enthousiaster over een 3-in-1 WK dan over drie losse WKs. Ik denk ook eerder dat een 3-in-1 WK de redding is voor het allrounden, niet de doodsteek. Maak er een schitterende WK week van, een groot toernooi. Zoals (bijna) elke wintersport 1 grote WK week heeft. Maar het duurt even voor je dat kunt invoeren, blijkbaar. Tot die tijd zijn er wat suboptimale oplossingen, maar dat is maar tijdelijk.
 16. Forza

  Forza Active Member

  I am yet to see a convincing motivation why this is necessary. Fewer tournaments isn't going to make the sport more attractive. It seems they're proposing a solution for a problem that doesn't exist.
 17. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Het idee dat je een WK allround binnen een WK afstanden kunt houden gaat nooit werken met de huidige randvoorwaarden. De vierkamp moet binnen 2 dagen afgewerkt worden. Kanshebbers op medailles op de 1500m en 10km gaan hun kansen niet te doen door de dag ervoor een 5km te rijden. De 1500m en 10 km verspreiden over de week zal de spanningsboog teniet doen. Slecht plan dus.
  mi vindt dit leuk.
 18. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dan kun je die randvoorwaarden veranderen, maar dan haal je wel de ziel uit het toernooi. Als het een klassementje is dat erbij wordt opgesteld, dan raakt het in de vergetelheid. Dan wordt het net zoiets als de Grand World Cup.
 19. mi

  mi Well-Known Member

  Tja het blijft suboptimaal allemaal, 1 super WK lijkt mij wél de doodssteek van het allrounden.
  Ik ben meer voor het opknippen van het seizoen. Tot januari afstanden/worldcups, wk afstanden als world cup finale en febr/maart voor de klassementstournooien. Ek (4-continenten) en Wk alternerend om het jaar kan ik mee leven maar dan wel in de oneven jaren de WK aub!
 20. mi

  mi Well-Known Member

  Precies dit...

Deel Deze Pagina