Oostvaardersplassen

Discussie in '2012-2013' gestart door Bart Vreeken, 16 jan 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Bart Vreeken

  Bart Vreeken Member

  Vandaag een beetje tegen beter weten in naar de Oostvaardersplassen gegaan, al was het maar vanwege het mooie weer.
  De verrassing: in de buurt van de Knardijk ligt helemaal niet zo veel sneeuw, zo'n 2,5 cm. Bijna alles ligt dicht, en is besneeuwd. Natuurlijk ook natte plekken en wat kleine wakken. De ijsdikte viel wat tegen, voor zover ik kon zijn hoogstens 5 cm, waarschijnlijk vaker 4 cm en soms ook minder. Maar we konden er op schaatsen. Met veel gekraak en scheurende geluiden, maar de sneeuwlaag bleef daarbij droog. Van de losse sneeuw hadden we (nog) niet veel last. We maakten een spoor van 1 km langs de kant en nog een rondje wat verder van de kant. Een andere dappere schaatser zakte wel even op een niet erg afwijkende plek deels door het ijs maar was er gelijk weer uit. Conclusie: it ken net. Morgen zullen er wel meer mogelijkheden zijn.

  Probleem is wel de toegankelijkheid. Het hekje bij de knardijk zat opeens dicht. Dat gaat pas open als de ijsvereniging het daar tijd voor vindt, zei men in het bezoekerscentrum. Wanneer dat is kan Staatsbosbeheer niet zeggen. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt hier. Volgens Staatsbosbeheer kon er vandaag toch nog niet geschaatst worden ('gisteren zakten de vogels er nog door heen'), en was het hekje ook vanwege de rust van de dieren tijdens de vorstperiode. Op zich begrijpelijk, maar die behoefte aan rust wordt in de loop van een vorstperiode groter. Hopelijk betekent dat niet dat Staatsbosbeheer de schaatsers er nu helemaal uit wil gaan houden.
 2. pascal87

  pascal87 New Member

  Er wordt langs de knardijk inmiddels geschaatst (bron: www.ekkel.com). Er ligt 2 a 3cm sneeuw op het ijs. Is dit ook het geval bij de 'grote' plas? Heeft iemand misschien meer informatie?
 3. Bart Vreeken

  Bart Vreeken Member

  Vandaag weer op de Oostvaardersplassen geweest. De aangroei van het ijs viel tegen, dat zal een gevolg zijn van de sneeuwlaag.
  Toch werd er nu door tientallen mensen geschaatst, en wie niet bang is voor flink krakend ijs en een kans op een nat pak kan vanaf de Knardijk een groot deel van het gebied door. Langs de scheuren is het nu opgevroren. Met een laag goed begaanbaar fondantijs erbij zal het daar wel 7 cm.
  Elders ijsdikte geschat 4-5 cm, (aan de geluiden te horen plaatselijk ook minder dan 4 cm) met nog steeds een sneeuwlaagje waar goed door te schaatsen is.

  Het goede nieuws: Staatsbosbeheer heeft het hek open gemaakt. Dank SBB! Het is een prachtig gebied.
 4. Bart Vreeken

  Bart Vreeken Member

 5. vasco

  vasco New Member

  Vandaag heerlijk geschaatst op de OVP, buiten ons drieen was er niemand. Stukken ijs waren kaalgewaaid, wel het en der wat sneeuwduintjes. Veel oude schaatssporen maakten sommige stukken fondantijs moeilijk begaanbaar, maar dat was geen punt want er lag zoveel strak ijs omheen. We hebben een rondje geschaatst en verschillende keren middenover. Vaak over opgevroren scheuren.
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina