oostvaardersplassen

Discussie in '2009-2010' gestart door Anonymous, 27 jan 2010.

 1. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vanmorgen prima gereden op de oostvaardersplassen, opmerkelijk genoeg met slechts een 20 tal personen terwijl uit een meting bleek dat het ijs 16 cm dik was.
  Ijskwaliteit was goed en met hier en daar een klein beetje slalommen waren de sneeuw restanten goed te ontwijken
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  Waar ben je opgestapt? Aan de kant van Almere? Is daar een baantje? Ik wilde vandaag gaan...maar ben bang dat de sneeuw roet op het ijs gooit (weer!)
 3. Anonymous

  Anonymous Guest

  Waar ben je opgestapt? Aan de kant van Almere? Is daar een baantje? Ik wilde vandaag gaan...maar ben bang dat de sneeuw roet op het ijs gooit (weer!)
 4. Anonymous

  Anonymous Guest

  Opstapplaats Knardijk..........De grote plas. Was 1 van de 20...Maar dat was woensdag..............
  Intussen geregend en gesneeuwd.
 5. jfpm@freeler.nl

  jfpm@freeler.nl New Member

  Gisteren geschaatst op de Oostvaardersplassen. 's Ochtend op de kleine (bij het informatiecentrum), 's middags op de grote plas aan de Knardijk/Oostvaardersdijk. Ik was bijna de hele dag alleen, pas om drie uur een mede-schaatser getroffen. Hoe kan dat? Het is waarschijnlijk heel onverwacht dat het zo snel kan gaan.
  Het ijs is dik, geen gekraak, geen open stukken, en zeer glad. Je kan zelfs dwars oversteken. Wel veel luchtbellen zodat je af en toe een 'hol' geluid hoort. De scheuren zijn mooi dichtgevloeid en bevroren. Zelfs een hert op het ijs gezien! (zoek op youtube op 'hert ijs oostvaardersplassen')

  Bijgevoegde bestanden:

 6. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ik ga vrijdag!
 7. Anonymous

  Anonymous Guest

  Beste mensen,

  Heel aardig dat jullie de oostvaardersplassen vanmiddag aan een 6tal personen en mij hebben overgelaten maar de perfecte ijsvloer van vandaag wil ik probleemloos met meerderen delen.
  Geen wakken tegengekomen op de plas liggend tussen de oostvaarders en de knardijk en de ijskwaliteit was op afstand de beste van dit seizoen.
  Op geringe afstand evenals vorige schrijver in mijn geval een 4 tal edelherten tegengekomen dus voor mij al met al een perfecte middag.
 8. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ik wil aan de kant van het informatiehuisje/uitkijkpost in Almere opstappen.
  Weet iemand wat de kwaliteit daar is? Wordt je niet tegen gehouden door de boswachters? En als je verder er op wil ook niet?
 9. Anonymous

  Anonymous Guest

  Hoi Jip,

  Je kan daar goed het ijs op. ik ga altijd naar de hugo de vriesweg (bij glastuinbouwgebied buitenvaart) naar een parkeerveldje en loop dan nog een paar honderd meter naar de plas.
  Dit is iets westelijk van het informatiehuis. Je kunt er ook heen fietsen. Die plas is morgen zeker beschaatsbaar, met wat klunnen kun je ook naar de grote plas komen.
  Kijk maar op google earth. boswachters houden schaatsers niet tegen.

  veel plezier, Theo
 10. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ik kan pas in het weekend...hopelijk dan nog mogelijk!

  Bedankt Theo voor de info!
 11. Anonymous

  Anonymous Guest

  wil morgen gaan schaatsen op de oostvaardersplassen.
  Kan iemand vertellen of dit door de sneeuw nog mogelijk is

  alvast bedankt !!
 12. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vanochtend heerlijk geschaatst op de kleine plas. Het had toen nog maar een beetje gesneeuwd. Opgestapt aan de Knardijk bij het infocentrum.
 13. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag met 4 man 56km geschaats volgens de GPS. De eerste rondes toonden een mengsel van een mooie ijsvloer met wat sneeuwvegen. Naarmate het harder ging sneeuwen en de wind harder ging blazen ontstonden de welbekende sneeuwduinen. Onder zo'n sneeuwduin bevond zich soms een verholen wakje, waar een schaatser die zich telkenmale in onze omgeving bevond, zich preventief liet vallen om ernstiger lichaamsschade te voorkomen. Althans dat beweerde hij.
  Daarnaast heb ik een krukje meegenomen om mijn schaatsen beter aan te kunnen doen. Het krukje bleek een goede vondst. Als leenkrukje leverde me het een energierijke Twix op afkomstig van een Amsterdamse dame, die deel uitmaakte van de bekende AAEI- schaatsgroep.
  Wie gaat er geheel belangeloos vegen, opdat ik vrijdagmiddag opnieuw van de partij kan zijn? JAGVB
 14. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag een rondje gedaan op de Oostvaardersplassen.
  Het ijs was goed, maar op een gegeven moment kon je niet meer zien of er überhaupt een wak was. En die waren er, alleen heel weinig. 99,9% van het ijs was perfekt. Dik, glad, maar ja, zoals je kan lezen hierboven was er dus wel een kans dat je in een wak kon vallen, en die zag je dus niet omdat er wel één cm sneeuw lag.
  In de loop van de middag werd dat 2 cm.
  Jammer!
 15. Anonymous

  Anonymous Guest

  Chips...balen zeg! Ik had zo gehoopt vrijdag te kunnen gaan bij het infocentrum aan de Almere, kassenkant... Vorige keer was er een baantje geveegd, misschien doet iemand dat nu weer...Als er een schuiver ligt dan wil ik best een stukje vegen hoor! Krijg ik dan ook zo'n lekkere twix?
 16. Anonymous

  Anonymous Guest

  Gaat er morgenochtend nog iemand schaatsen op de grote plassen aan de kant van lelystad? (knardijk)

  Ik wil morgenmiddag gaan hiervoor moet ik echter wel eerst een stukje rijden.
  Als iemand zin heeft zou ik graag voor vertrek (13:00) willen weten of er nog te schaatsen valt ondanks de sneeuw.

  Alvast bedankt voor de reacties.
 17. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag van 15.00 tot 17.15 geschaatst op de grote plas. Opgestapt bij de Knardijk.
  Het ijs was op zich uitstekend, maar door de sneeuw en wind waar anderen het ook over hebben, was het af en toe slecht te doen.
  Aan de andere kant waren er ook stukken die door de wind weer schoongeveegd werden. En de stuifsneeuw leverde een mooi schouwspel op.
  Over de hierboven genoemde wakken zou ik me geen zorgen maken. Ten eerste zijn er weinig wakken, maar bovendien ontstonden juist door die stuifsneeuw op de wakken een soort papsneeuwhopen van 10cm hoogte. Die remmen je zo snel af dat je het wak niet eens haalt. De wat grotere wakken bleven uitstekend zichtbaar.
  Al met al genoten en als het nog even een paar uur doorwaait zal er weer meer ijs aan de oppervlakte komen.
 18. FransS

  FransS New Member

  Woensdag geschaatst, er lag al een laagje sneeuw waardoor de (schaarse) wakken slecht zichtbaar waren, en door de hevige sneeuw(storm) kwam er nogal wat bij waardoor er helemaal niets meer te zien was. Dus voorzichtigheid geboden. Op de "Aalscholversplas", tussen de grote en de kleine, is het ijs van bedenkelijke kwaliteit.
  Zie voor kaartje en impressie: http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=495162
 19. kra

  kra New Member

  Net terug van de Oostvaardersplassen. Opgestapt bij het bezoekerscentrum van staatsbosbeheer, (kitsweg1, Lelystad, is vlak bij de knardijk).
  Wat een schitterend ijs! En i.p. overal veilig, je kon ook dwars over de plassen schaatsen. Wel zijn er stukken waar sneeuwijs ligt, maar dat was duidelijk te zien en soms zijn er sneeuwdijkjes, waar je op moet letten.
  Er is een plek waar je door kunt klunen naar een volgende plas, hoewel mij dat op de terugweg wel een natte voet opleverde. Maar erg ondiep dus alleen vervelend, niet gevaarlijk. En verderop, voorbij t aalscholverbos (hoe mooi dat nu vanaf t ijs te zien) was zelfs een stuk open water. Ook al van verre te zien. En een nieuwe ervaring voor mij om op besneeuwd ijs te schaatsen. Gelukkig geen scheuren, zoals in januari wel bij Ankeveen (ook niet veel).
  De zon scheen, de wind stoof t sneeuw soms van t ijs af en soms tot een paar centimeter hoog. De wind in de rug was heerlijk, je hoefde bijna niets te doen. Dat kon dan wel weer op de terugweg:)
  Na afloop nog even stukje gewandeld en specht, buizerd en diverse edelherten gezien, net voor de schitterende zonsondergang. Ook foto's gezien van een dood hert, heel vredig.
  Heb horen zeggen dat ook op de "grote plas" geschaatst kan worden. En nog even t kruiend ijs bij t IJsselmeer bekeken, ook heel apart! (ijsijsijskoud toen) Kortom een heerlijke schaatsmiddag.
 20. Anonymous

  Anonymous Guest

  Net terug van een paar uurtjes op het ijs gestaan te hebben met nog 5-6 anderen. Veel wind! Er is geen baan geveegd, maar dat is mi ook niet nodig. Ijs is van goede kwaliteit, voor zover ik erover kan oordelen. Ben geen geoefende schaatser, en ik ben niet gevallen, dus dat zegt al genoeg ;-)
  De sneeuw is weggewaaid en ligt wel met plukjes bij elkaar. Een paar grote wakken, maar met langs de kant klunen kun je weer iets verder schaatsen. Ik weet niet of je ook over de kant naar een volgend stukje kan, heb ik niet geprobeerd. Ik zag te weinig mensen en wilde niet in mijn eentje verder.

  Ben aan de kant van de kassen bij Almere opgestapt. Prima te doen! (Wel een krukje mee of zitten in de sneeuw!)

Deel Deze Pagina