Olympisch Stadion

Discussie in 'IJs' gestart door willemw, 2 feb 2014.

 1. willemw

  willemw New Member

  Ondanks de verschrikkelijke naam ('Coolste baan van Nederland') vanmiddag naar de tijdelijke ijsbaan in het Olympisch Stadion in Amsterdam geweest. Ik kwam er met gemengde gevoelens weer uit, maar kan iedereen desondanks aanraden om er in ieder geval 1 keer te gaan schaatsen.
  Pluspunten zijn de locatie. Schaatsen in een stadion van bijna 100 jaar oud is gaaf, heel erg gaaf. Tweede pluspunt is de ijskwaliteit. Ik had me daar niet veel van voorgesteld, maar ze hebben een heel behoorlijke buitenbaan neer weten te leggen. Derde grote pluspunt is dat het zo op het eerste gezicht een groot succes lijkt te zijn. Het was enorm druk, met heel veel mensen en kinderen die duidelijk niet vaak of zelfs nog helemaal nooit hadden geschaatst. Als er een deel van die mensen enthousiast voor de sport zou worden lijkt me dat erg goed nieuws.
  Nadelen zijn er ook. Het belangrijkste is wel dat het eigenlijk van de gekke is om in een stad, die al de coolste baan van Nederland heeft, de Jaap Eden die al tijden in financieel zwaar weer verkeert, voor een paar miljoen een tweede ijsbaan neer te leggen voor een paar weken. Een tweede nadeel hangt sterk samen met het succes: het was heel erg druk met mensen die geen enkel idee hadden wat een ijsbaan is. Er werd kriskras op de baan gereden, overgestoken, met grote plastic zeehonden rondgesjouwd, tegen de richting in. En er werd vanuit de organisatie ook niet echt iets gedaan aan de risico's die dit met zich meebrengt. Echt doorschaatsen zit er dus niet in, maar a la, dat hoeft ook niet altijd. Een derde nadeel, maar dat is een kwestie van smaak denk ik, was het apres ski-gehalte. Een jolige omroeper, veel feestverlichting, ontzettend veel rare bouwwerken (zelfs het Elfstedenbruggetje is nagebouwd).
  Dus nog een keer samenvattend: er zijn voordelen en nadelen, maar ik zou het vooral een keer zelf bekijken.
  Tsuki vindt dit leuk.
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik heb al kaartjes besteld. Moet ook wel, want op de site was het voor veel tijdstippen al uitverkocht. Dus wie het ook wil proberen moet niet te lang wachten.
  Ik ga pas eind februari (voorjaarsvakantie), dus ga vooral niet op mijn bevindingen wachten met besluiten of je nog gaat of niet.

  Als ik jou verhaal zo lees heb ik er wel zin in. De voordelen klinken me zwaarwegender in de oren dan de nadelen (al is dat kriskras rijden wel irritant. Op tv leek daar een apart middenterrein voor te zijn).

  Aangezien jij er al geweest bent een vraag: mijn vrouw en ik plakken er een dagje Amsterdam aan vast en overnachten in een hotel. De volgende ochtend ga ik door naar Schiphol en zij blijft ook nog een paar dagen in Amsterdam voor een cursus. We hebben dus enige bagage bij ons (iets meer dan een rugzakje met noodzakelijke dingen). Kunnen we dat in het stadion ergens kwijt of moeten we dan eerst langs het hotel?
 3. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Voor gezelligheid en schaatsbeleving een aanrader. Om lekker snelle rondjes in een treintje te rijden, niet doen.
  Afgelopen maandag werd het ijs tussen 19.30 en einde avond niet meer gedweild en tegen het einde werd het ronduit gevaarlijk.
 4. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  Ik herken veel in de bovenstaande berichten. Doordat KPN massaal gratis kaartjes heeft gedumpt (ja, ook ik heb al drie keer gratis geschaatst) is het bijzonder druk op de baan. Er zijn inderdaad erg veel mensen die nooit op een schaatsbaan geschaatst hebben en het gevolg hiervan was dat er veel gevaarlijk situaties ontstonden. Ik heb meerdere mensen onderuit zien gaan doordat treintjes niet meer konden remmen voor plotseling "invoegende" krabbelaars. Op een gegeven moment was er zelfs een vechtpartijtjes tussen enkele snelle schaatsers en de vader van een pubermeisjes dat onderuit gereden was.
  Ik vond dat de organisatie hier erg in gebreke bleef.
  1 Geen enkele keer werd gemeld door de speaker dat snelle rijders binnen en langzame buiten moeten rijden.
  2 Er waren teveel mensen op de baan om veilig te kunnen uitwijken wanneer er snelheidsverschillen optraden.
  3 Voor het feestpodium stonden tientallen mensen stil op het ijs, midden op de baan. Ook hier werd niet voor gewaarschuwd door de organisatie. Gevolg is dat er een flessenhals ontstond en er tientallen mensen op elkaar knalden.

  Opmerkelijk vond ik dat er wel elke 5 minuten werd opgeroepen dat er stampot te koop was, maar geen enkele keer werd er gewaarschuwd om zo de vele schaatsers veilig te laten schaatsen.

  Overigens wil ik beslist niemand afraden om te gaan. De sfeer in het stadion is heel bijzonder, het ijs is beter dan je zou verwachten en het is er best gezellig. Houdt er rekening mee dat je niet lekker door kan schaatsen, maar gewoon in de schaatspolonaise staat en dan heb je gewoon een leuke middag of avond.
 5. Globeskater83

  Globeskater83 Member

  Ik ben ondertussen ook al 2 keer wezen schaatsen in Olympisch Stadion, de eerste keer was in begin ijskwaliteit redelijk maar tegen het einde werd het ronduit slecht dit was op zondag de 9e. Dit was in de avond en er wordt alleen voor een nieuwe shift gedweild en daarna niet meer.

  De tweede keer was afgelopen donderdagmiddag (13e) het ijs was toen enorm zacht en door een beetje regen werd het helemaal een schuurbaan. Die middag nog even met Wouter Oldeheuvel geschaatst en die hoopt dat het met het NK een stuk beter zal zijn of eventueel hard regent zodat het ijs wel beetje blijft glijden. Het voordeel die donderdagmiddag was dat het ijs afgehuurd was door NOC*NSF en dat het daardoor niet heel druk was... de man die achter mij schaatste toen wij nog even wat rondjes gingen rijden, liet ik wel even flink schrikken toen het ijs onder mij afbrak en ik maar met moeite op de been bleef.

  Ik heb nog voor 2 keer kaarten van de KPN, maar ligt echt aan wat voor weer het zal zijn of ik nog een keer ga ;)
 6. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Drommels, ik lees net dat de baan voor publiek toegankelijk is, maar enkel vandaag nog. Zit vanaf morgenavond weekendje in Amsterdam, had gehoopt nog een uurtje te kunnen meepikken.
  Is de Jaap Edenbaan een alternatief? Ik ben (zeker qua bochtentechniek) nog een beginneling, en mijn vriendin al helemaal (die schaatst trouwens op kunstschaatsen, ik op noren), weet niet goed of wij dan iets te zoeken hebben tussen al die snelle Nederlanders.
  En is het in't weekend wel te doen qua drukte?
  En is die baan open als het regent?

  Ben een complete noob als het op 400m banen aankomt, volg nu sinds een paar maanden schaatsles, maar da's op een shorttrackbaantje. :cool:
 7. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Jaap Edenbaan is zeker zo gezellig....
 8. willemw

  willemw New Member

  En stukken beter ijs, veel goedkoper en goed toegankelijk voor mensen van alle niveau's. Hij is tot 23 maart altijd open, tenzij het te warm is waardoor het ijs smelt. Als je komt, kom dan vroeg. Het is momenteel schoolvakantie en vanaf een uur of 12 wordt het erg druk.
 9. HA01761

  HA01761 Active Member

  Ook (juist) recreatief valt er prima te schaatsen op de JE!
  Na afloop choco in de Skeeve Skaes.

  Jaapeden.nl kun je de openingstijden vinden.
 10. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

Deel Deze Pagina