NK marathon 2016

Discussie in 'Marathon' gestart door SprintMaster, 3 jan 2016.

 1. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Vanmiddag live de NK's bij de dames en heren op de Jaap Eden baan in Amsterdam. Gezien de windkracht 4 wordt het een zware wedstrijd.

  Bij de dames verwacht ik een strijd tussen de 2 topfavorietes Irene Schouten en Janneke Ensing. Beide kunnen rekenen op 2 sterke ploeggenotes. Kleibeuker en Achtereekte voor Schouten, Van der Geest en Sharon Hendriks voor Ensing. Daarnaast heb je de dames die dit jaar hoog in het klassement staan en/of al een wedstrijd wonnen zoals Iris van der Stelt, Jade van de Molen, Aggie Walsma, Emma Engbers en Kelly Schouten.
  En wat kunnen oudgedienden als Daniëlle Lissenberg-Bekkering en Elma de Vries? Misschien profiteren van de 2 ploegen die naar elkaar gaan kijken?

  Bij de heren heeft Anema weer heel veel kanshebbers: o.a. Ingmar Berga, Bob de Vries, Evert Hoolwerf, Niels Mesu en Simon Schouten. Het is nog onzeker of Bergsma zijn titel zal verdedigen.
  Stroetinga kon wel eens niet dé grote favoriet zijn (won nog geen wedstrijd). Gary Hekman heeft dit seizoen namelijk al 3 wedstrijden gewonnen en zal gebrand zijn om dan eindelijk eens de titel te pakken en heeft een sterke ploeg om hem te helpen. Daarnaast heb je mannen als Frank Vreugdenhil, Thom van Beek en Robert Post die goed in het klassement staan. En misschien wel thuisrijder Jouke Hoogeveen, altijd goed in zware omstandigheden.
 2. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Mijn voorspelling is als volgt:

  Dames: Irene Schouten
  Heren: Gary Hekman

  Ensing heeft wel al 5 zeges op haar naam staan dit seizoen, maar dat was vaak bij races waar Schouten niet meedeed. In de wedstrijden waar ze wel aan de start stond, won iemand anders. Bij de heren is het erg lastig te zeggen. De laatste wedstrijd in Amsterdam werd gewonnen door Evert Hoolwerf. Het zou een sensatie zijn als hij op zijn 19e de Nederlandse titel op zijn palmares kan laten bijschrijven. Toch denk ik dat Hekman hem gaat pakken, ook gezien zijn vorm in de afgelopen wedstrijden.
 3. proeme

  proeme Well-Known Member

  Schouten wint! Wat een machtige eindsprint zeg. Nice.

  ze moet nog wel even bij de jury langs vanwege die botsing met VdGeest, maar als ze Schouten DQ'en kunnen ze het halve peloton wel DQ'en en stoppen met marathonschaatsen.
  Sidekick vindt dit leuk.
 4. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Dit was een honderd procent DQ. Handen moet je altijd thuishouden. Handjes naar voren richting de kont van je voorganger wordt gedoogd. Maar dit was een overduidelijke duw om iemand tegen te houden. (Dat merkte je zelfs in de reactie van Schouten). Schandalig dat ie niet wordt gegeven. Kan ik heel boos om worden. Ik moet me inhouden om niets te zeggen over 'twee maten' enzo...

  Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
  Patrick510 en Nogevendit vinden dit leuk.
 5. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Vrouwenkoers niet gezien want op Sporza naar fraaie zege van Toon Aets zitten kijken maar nu de mannen wel op de NOS.
  Wat wordt hier weer bevestigd dat het marathonschaatsen op TV vele malen een fraaier kijkstuk is dan dat langebaan gedoe.
 6. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  wat zijn precies de regels? Als ik als betrekkelijke leek kijk, zie ik wel degelijk de volle intentie. Maar als jurylid moet je een regel kunnen toepassen.
  Mag trouwens vd Geest niet na een rondje weer inhaken? Had ik zeker gedaan. en dan Schouten nog effe opzoeken...
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  kijk de beelden nog eens terug. Die handen komen er pas bij als ze al uit balans zijn, in een poging de balans te bewaren. Volkomen natuurlijke reactie.

  Over twee maten: als ze wél geDQt zou worden was het met 2 maten. Heb je gezien hoeveel duw-en-trekwerk er aan te pas kwam voorin het peloton de hele race? Een moment tussen Zielman en Kelly Schouten kwam nog wat extra in beeld, maar zo ging het er constant aan toe.

  Daarom zou ik ook: als je Irene DQt moet je het halve peloton DQen.
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  mannenwedstrijd: prachtig begin met meteen al een kopgroep op een ronde.

  Daarna een kado'tje van Anema's ploeg1 aan Anema's ploeg2. Stroetinga gaf in het interview gewoon toe dat ze er niet achteraan gegaan waren. "Dat moeten de anderen maar doen." Pardon? JIJ bent de beste sprinter in de kopgroep en je laat een andere vrij aardige sprinter erbij komen, en dat vind je logisch? Een andere ploeg had jouw plekje moeten verdedigen? Ga je schamen.

  Daarna was Anema dusdanig sterk vertegenwoordigd dat de wedstrijd op slot zat. Jammer.

  Uiteindelijk natuurlijk wel heel sterk gereden van Stroetinga.
  G1ant vindt dit leuk.
 9. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Verder nog een ander dingetje dat op het randje zat:
  Na zijn kopbeurt in de finale waaierde Mesu nogal ver uit naar buiten waar juist op dat moment Ariëns en Van Beek aan kwamen stormen. Die waren na deze actie meteen kansloos.

  Verder probeerde Hoolwerf probeerde nog binnendoor te komen in de laatste bocht, maar tikte hij net Stroetinga aan, waarna hij zichzelf uit balans bracht en kansloos was voor de zege.

  En ja, Hekman zette zichzelf in de eerste ronden al gelijk buitenspel door niet mee te springen. Dat probeert hij later nog een keer recht te zetten, maar die pogingen waren niet bepaald overtuigend. Robert Post had nog een mooie actie tegen het einde, maar die wind speelt je in je eentje toch behoorlijk parten.

  Tactisch heel slim gespeeld van Team Anema. Een welgemikte 'pre-emptive strike' en de strijd werd volledig lamgelegd.
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  van Mesu kun je nog zeggen dat hij voor Hoolwerf reed, maar het feit dat Stoltenborg en Hoolwerf zo makkelijk rond kwamen is een beetje sneu...
  maarja, daar kan een Hekman zijn nederlaag niet op gooien natuurlijk. Die had gewoon beter moeten opletten.

  ik hoopte dat Post wat hulp van ploeggenoten zou krijgen, maar daarvoor werd het gat niet snel genoeg groot helaas.
 11. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Ik vond de actie van Irene Schouten dubieus, ze wilde Van der Geest er persé niet langs laten. Ze hadden haar kunnen DQ-en. Van de zomer was Irene betrokken bij een soortgelijk incident bij de sprint van het ONK inline in Hallum, tegenstandster toen Francesca Lollobrigida, van de ploeg Athleteshop/Koopjesdrogisterij. Schouten won de sprint maar werd toen geDQ't. Na afloop veel verontwaardiging over deze beslissing. Zie http://www.schaatsen.nl/nieuws/archief/2015/8/swings-en-lollobrigida-zegevieren-bij-onk-hallum/ Kan me voorstellen dat men Schouten geen tweede DQ durfde te geven in zo'n belangrijke wedstrijd. Overigens wel een erg overtuigende sprint waarmee ze dan wint. De wedstrijd was weer eens een ouderwets saaie optocht (helaas).

  Bij de mannen was ik teleurgesteld dat Thom van Beek en Crispijn Ariëns geen ontsnapping waagden in de finale, nu laten ze zich gewoon naar de nederlaag rijden. De KNSB mag van mij wel een keer wat doen tegen 2 ploegen die eigenlijk hetzelfde belang hebben. Nu vind ik de herenploegen met 5 man sowieso al te groot, nu rijden de Anema ploegen effectief met zijn 10-en en is het voor de concurrentie al helemaal geen doen meer. Dus wat mij betreft zou men die 2 ploegen als 1 ploeg moeten gaan tellen.
  G1ant vindt dit leuk.
 12. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Heb het wsl. tien keer terug gezien nu. Schouten is, zoals ik het zie, absoluut niet uit balans op t moment van haar duw. Staat heel stevig op twee benen. Pas wanneer Van der Geest valt raakt ze uit balans. Haar duw is gewoon een blok.

  Jury heeft trouwens gezegd dat ze niet geDQd hebben omdat ze geen tv beelden willen/mogen gebruiken en ze de acties live niet goed gezien hebben. Echt. Je verzint het niet.

  Verder vat de reactie van SprintMaster dit NK perfect samen.

  Anema (geweldige trainer en coach!) en zijn rijders komen al jaren overal mee weg. Van het samenwerken van zijn twee ploegen zijn al jarenlang genoeg voorbeelden. Koen Verweij, die een jaar voor Renault reed, gaf destijds gewoon toe dat ie van Anema niet achter BAMers mocht rijden.

  Ander voorbeeld: drie jaar geleden werd Lisanne Soemanta gediskwalificeerd voor een val bij de finish en werd de titel haar afgepakt. Een paar maanden daarvoor mocht Bob de Vries na exact hetzelfde vergrijp zijn zege gewoon houden.

  Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
  EenBrabander vindt dit leuk.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  Dan verschillen we van mening over Schouten. Nou wil ik best toegeven dat ik Schouten-fan ben en dus wat bevooroordeeld, maar ook als ik dat probeer zo veel mogelijk uit te zetten zie ik geen verschil met ander duw-en-trek-werk in het peloton.

  Geen tv-beelden mogen gebruiken is belachelijk, dat Anema er mee weg komt dat hij een groter team heeft is ook belachelijk en Soemanta moet gewoon haar titel terugkrijgen.
  G1ant vindt dit leuk.
 14. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Schouten heeft wel een gele kaart gekregen. Ik vond het jammer dat ze die actie nodig had (ze wint uiteindelijk makkelijk), al mag je best een beetje gemeen zijn. Volgens mij staat er in de regels dat je je positie alleen kunt verdedigen door dicht op je voorganger te rijden. Ik ben het wel met je eens dat er vaak geduw en getrek is, daar zouden ze best strenger in kunnen zijn. Een rode kaart is vaak een te zware straf, dan moet je het wel heel bont maken.
 15. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Een belangrijk criterium moet denk ik, een beetje als bij Formule 1, zijn of iemand in een gat sprint dat er is, of zich probeert ergens tussen te wringen. VD Geest sprong in een gat binnendoor dat Schouten had opengelaten. Dan kun je niet dat gat zomaar dichtgooien wanneer iemand er al bijna naast zit. Wat je in marathons ook heel vaak ziet is dat iemand buitenom langs het peloton rijdt en zich er dan aan de binnenkant ergens tussen gaan wringen waar helemaal geen ruimte is. Dan is het niet gek dat je er niet tussen wordt gelaten en dat daarbij zelfs wat handen worden gebruikt.

  Je kunt veel over shorttrack zeggen, maar daar zijn de regels wel duidelijker en worden ze consequenter nageleefd. Ook al heb je daar nog veel meer lastige incidenten. Er worden in het shorttack ook veel minder handen gebruikt.
 16. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  Volgens mij was dat geel voor iets anders dan die actie met van der Geest. Wat mij betreft had die actie met van der Geest dan haar 2e keer geel geweest hoor, maar op basis van de beelden valt inderdaad over de opzet te discussiëren. Het ingezoomde beeld laat zien dat beiden uit balans zijn, maar volgens mij raakt van der Geest daarvoor (te zien op het grotere uitgezoomde beeld) uit balans doordat Schouten bewust de deur op een niet zo nette manier dicht gooit.

  Hoe dan ook, wat Schouten betreft: je ziet haar vaker met haar armen zwaaien. Lijkt me een pittige tante.

  Wat ik eigenlijk erger vind, is dat als je iemand onderuit schopt, dan wel expres dan wel per ongeluk, dat A-ware zo hard door reed. Het argument van van der Geest dat zij dat niet deden toen Kleibeuker viel vind ik iets minder sterk, maar om als 'schuldige' aan de val vervolgens op kop te gaan sleuren vind ik niet sportief. Schouten kan roepen dat Kleibeuker moet rijden, dus ook dat ze even in moet houden.
  Joris180 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina