NK Junioren A/B/C Allround, Afstanden & Mass Start

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 31 jan 2019.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Komend weekend staat niet alleen de WC in Hamar op het programma, maar ook het NK Junioren. Wat mij betreft, gelet op het deelnemersveld in Hamar, net iets interessanter. Bij de dames hebben we bij de junioren A en B (C-junioren ken ik niet zo goed, en valt vaak weinig over te zeggen) net als de voorgaande jaren groot (;) ) talent rondlopen. Zowel kwantitatief als kwalitatief. Dat worden mooie wedstrijden om te volgen. En ook niet onbelangrijk; Femke Kok doet weer mee. Ze heeft sinds het NK Afstanden niet meer in wedstrijdverband gereden en lijkt even een pas op de plaats te hebben gemaakt om hier alvast in topvorm aan de start te staan. Een aantal van haar concurrenten zoals Groot en Verhaar heeft gewoon nog in de kou van Helsinki gereden afgelopen weekeinde op een WCJ. Toch een klein voordeeltje voor Kok voordat er überhaupt al gereden is.

  Bij de heren staat er, òòk zoals de voorgaande jaren, aanzienlijk minder groot talent aan de start. Bij de junioren B wel wat interessante rijders zoals Westenbroek en Tukkie. En laten we eerlijk wezen; we zijn toch berebenieuwd naar wat de zoon van Wennemars kan op de ijsvloer van Kardinge? Bij de junioren A ken ik vooral de marathonbeloften zoals Vergeer, De Wit, Van Workum en Immerzeel. Die laatste deed nog droogjes mee op de natuurijswedstrijden in Haaksbergen en op de Weissensee, dus we moeten afwachten of die zijn slag op tijd terug kan vinden. En belangrijker; of hij beschikt over een noodzakelijk reusachtig herstelvermogen. Vergeer, De Wit en Van Workum zullen de favorieten zijn voor de Allroundtitel me dunkt. En voor de afstandzeges op de afstanden 1500m e.v. Met hun marathonachtergrond kan de Mass Start ook een spannend leuk potje opleveren. Tenslotte doet Mika van Essen nog mee voor de individuele titels op de 500/1000m. Die wist reeds op het NK Afstanden indruk te maken, dus de ogen zullen ook deels gericht zijn op zijn prestaties komend weekend.

  Hier de deelnemerslijsten (definitief):
  https://www.schaatsen.nl/media/3900...n-allround-afstanden-deelnemers-def-jun-a.pdf
  https://www.schaatsen.nl/media/3901...n-allround-afstanden-deelnemers-def-jun-b.pdf
  https://www.schaatsen.nl/media/3901...allround-afstanden-deelnemers-def-combi-c.pdf

  En het spoorboekje voor de komende drie dagen:
  https://www.schaatsen.nl/media/39015/programma-nk-junioren-allround-afstanden-mass-start.jpg
  Duif, fransvanbakel en G1ant vinden dit leuk.
 2. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Is er ergens een livestream te bekijken? Ik meen mij te herinneren dat dit voorgaande jaren wel het geval was, maar ik kon er nu nergens een vinden.

  Verstuurd vanaf mijn TA-1033 met Tapatalk
 3. Duif

  Duif Well-Known Member

  Pien Smit en Rinze Bart de Glee zijn nationaal kampioen geworden bij de C junioren. Op schaatsen.nl staat een kort verslagje.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Jammer dat er dit jaar geen livestream is. Zeker nu er zo weinig afstanden gereden worden in Hamar, en het programma daar laat begint, was het een mooie aanvulling geweest. Goed, het volgende gebeurde gisteren in de top van de klassementen.

  Schreef ik bij de junioren-A eerder nog dat Femke Kok veel van plan was voor dit toernooi; nou, dat klopt ook. Op de 500m blijft ze haar allround concurrentes ver voor en wordt ze derde. Beuling (rijdt alleen individuele afstanden) won niet geheel verrassend, net voor Michelle de Jong. Ook op de 1500m zou Kok tijd pakken op haar concurrentes, ware het niet dat ze gediskwalificeerd werd. Volgens mij stapte ze op een blokje. Dat is héél zuur. Hopen dat de selectiecommissie haar alsnog gaat aanwijzen voor het WKJ (alleen de kampioenen zijn rechtstreeks geplaatst voor de internationale toernooien). Robin Groot won in ieder geval met enig gemak de 1500m voor Verhaar en Beuling en gaat nu vier aan de leiding in het allroundklassement.

  Bij de heren verslaat marathon/skeelertalent Scheperkamp verrassend genoeg Mika van Essen op de 500m. Ook Brandsen en Botman komen er niet aan (meer erkende 500m rijders). Op de 1500m haalt Scheperkamp ook nog eens een 2e plaats, zodat hij op een goede plek staat in het Allroundklassement. Zijn ploeggenoot bij Okay Van Workum won de 1500m. Volgens mij staat er geen 5000m op het programma vandaag, zodat Scheperkamp in een zetel zit voor de eindzege op het NK Allround. Het verschil in PR's tussen Scheperkamp en Van Workum is op de 5000m erg groot, maar op de 3000m vrij gering. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat Van Workum genoeg tijd kan terugpakken zonder 5000m.

  Bij de junioren B (heren) laat toptalent Westenbroek zich tweemaal verrassen. Kundig pakt hij twee keer zilver, maar vooraf was hij toch zeker topfavoriet voor tweemaal goud. Op de 500m laat hij zich zeer nipt aftroeven door Diniz. Op de 1500m verliest hij van Tukkie (die twee weken geleden op deze afstand al een hele straffe tijd neerzette in Thialf). In het Allround klassement staat Westenbroek nog bovenaan, maar het is afwachten wie op dag 2 het best zal zijn onder de moeilijke omstandigheden in Kardinge.

  Bij de dames (junioren B) liet Isabel Grevelt zich zien. Onder moeilijke omstandigheden (haar opa overleed gistermorgen - op de wedstrijddag dus - na een ziektebed) wist ze zowel op de 500m als op de 1500m de zege naar haar toe te trekken. Op de 500m verslaat ze haar concurrenten met overmacht. Op de 1500m pakt ze zelfs een PR met 2.05,01. Ze reed 3 weken geleden nog 2.07,89 in Heerenveen! En 2.14,68 twee weken geleden op dezelfde baan als waarop ze gisteren won! Die zet stappen. Vandaag zal ze op de 1000m nog meer tijd moeten pakken op haar concurrentes; haar 3000m is in vergelijking met naaste belagers Conijn en Bats een flink stuk minder. Maar ik sluit niet uit dat Grevelt ook op deze afstand een PR pakt. Ondanks moeilijke privé-omstandigheden verkeert ze overduidelijk in zeer goede vorm. Ook Myrthe de Boer rijdt prima tijden. En een Sokolov zal vandaag ook kunnen klimmen in het klassement; ze beschikt over een prima 3000m ten opzichte van het gros van het deelnemersveld.

  Daarnaast komt er vandaag nog een viertal Mass Starts om de Nederlandse titels. Daar ben ik ook benieuwd naar. Zal vast weer een mooi dagje zijn in Kardinge.
  Laatst bewerkt: 3 feb 2019
  Duif en EenBrabander vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina