NK 2017

Discussie in 'Marathon' gestart door G1ant, 1 jan 2017.

 1. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Nog geen topic voor, zag ik.

  Wat een wedstrijd. Ik word al moe van het kijken ernaar. Ik gun Bob de Vries absoluut deze titel.

  Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  chaos!

  Bob de Vries en Remco Schouten hebben het meeste rondjes voorsprong. Maar welke groep nou het peloton is en wie er dan hoeveel rondjes voorsprong heeft is een raadsel. A-ware rijdt een soort ploegentijdrit en rijdt alles aan gort. En we zijn pas op de helft...
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  G1ant vindt dit leuk.
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  we waren ongeveer tegelijk...

  wat een chaos zeg!

  discussie over het 'afzakken' snap ik niet. Als dat de regels zijn dan doen ze het toch gewoon heel slim? Als je dat stom vindt moet je zelf maar slimmer zijn.

  ben heel benieuwd naar wat er straks gebeurt tussen Schouten en De Vries.
  G1ant vindt dit leuk.
 5. proeme

  proeme Well-Known Member

  Bob maakt het netjes af


  Wat gebeurde er nou met Van Ham? Hij leek het er niet mee eens dat hij er al uit moest. En als je nu de uitslag ziet ligt hij een ronde voor op de jongens die er tegelijk met hem uit moesten. Huh??
 6. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Wát een koers. De A-Ware TGV bleef maar gaan, als een soort ploegentijdrit. Pas na 100 ronden was er een momentje rust. Nog nooit zo'n NK marathon op kunstijs gezien. Bob de Vries is gewoon de sterkste man uit het peloton en pakt hier heel terecht de titel. Wat kan die man beuken!
  fransvanbakel, SprintMaster en G1ant vinden dit leuk.
 7. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Eens. Ploeg(en) Anema zoeken regelmatig de randjes op van wat mag, dus die kunnen bij sommigen niets meer goed doen. Maar hier gebeurde volgens mij niets verkeerds.

  Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
 8. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik herinner me de paar jaar dat marathonschaatsen live op SBS6 was. Prachtige duels elke week tussen Bob de Vries en Cedric Michaud. Sindsdien heb ik een zwak voor Bob. Erg mooi dat hij deze titel nu eindelijk pakt.

  Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
 9. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Bij de dames ook eens een groepje dat een ronde pakt. Jammer dat Kleibeuker niet probeerde weg te rijden. Ensing had de meeste moeite met het tempo toen ze voorop waren en voluit moesten gaan maar kon later herstellen.

  Van de wedstrijd van de heren heb ik alleen de tweede helft gezien. Mooie zege voor Bob de Vries. Zo te zien hebben beide ploegen van Anema samengewerkt om rondes voorsprong te pakken.
  G1ant vindt dit leuk.
 10. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Als ik op Twitter kijk zie ik veel negatieve reacties over de wedstrijd. Mensen die het niet konden volgen of die het rijden van Anema onsportief vonden. Jammer voor deze prachtige sport.

  Denk dat het marathonschaatsen die terugzakregel af moet schaffen. Is, ook als je naar andere sporten kijkt, niet logisch dat dat mag.

  En ga die regel over het niet mogen samenwerken van ploegen eens toepassen.

  Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  dat Anema's ploegen hebben samengewerkt heb ik niet gezien. Maarja, het was ook zo'n chaos. Het was toch vooral lichtblauw dat op kop sleurde.

  Terug laten zakken verbieden. Tsja, hoe ga je dat doen? Als een aantal rijders een ronde voorsprong hebben gepakt, mogen ze dan ook niet in de rug van hun ploeggenoten gaan rijden? Wanneer is het dan afzakken en wanneer ben je gewoon gelapt?

  Ik begreep dat de regel nu op zich heel helder is: als je 1 ronde achter het peloton ligt moet je er uit. Maar pak je eerst een ronde voorsprong, dan kun je die dus nog weer verliezen zonder dat je er uit moet. Dat deed A-ware slim.
  En in de chaos van vandaag, wie is er dan nog peloton? Bij de peloton-sprint waren dat 5 man ofzo...
 12. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Dat afzakken heeft Aware slim toegepast en maakt de sport ook attractiever. Een ronde voorsprong pakken wordt makkelijker. Het afschaffen zou dat weer teniet doen. Het is nu trouwens voor de laatste 2 (?) rondes wel verboden.
  Ik denk dat het eerder de tweede ploeg van Anema is (nu met Kooiman, Niels Mesu en Huizinga) die de frustraties bij o.a. Hekman veroorzaakt. Meer mankracht dus hoger tempo wat hem opbreekt.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  die frustratie kan ik me dan op zich wel voorstellen, maar gisteren heb ik daar niks van gezien. Vorig jaar (of is dat al 2 jaar geleden) was dat wel heel duidelijk. Dat was echt triest.
  G1ant vindt dit leuk.
 14. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Ik heb Kooiman heel even op kop zien rijden voor Evert Hoolwerf, maar daar had Bob de Vries uiteindelijk helemaal niets aan. Volgens mij heeft A-Ware dit binnen de regels gewoon slim aangepakt. Snel met z'n allen een ronde pakken en daarna laten afzakken om Bob de Vries ronde na ronde te helpen de boel te slopen. De Vries is ijzersterk, misschien wel de sterkste in koers. Een ander was waarschijnlijk kapot gereden door z'n eigen trein.
  G1ant vindt dit leuk.
 15. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  Even de situatie terug halen hoor... Link! (Filmpje start op bewuste moment)

  Op het moment dat Hoolwerf aan kwam was hij nummer één in koers. Kooiman zit op dat moment duidelijk achter in het peloton en neemt Hoolwerf meteen mee op sleeptouw. Dus is het wél problematisch, ondanks dat de Vries de uiteindelijke winnaar is.

  Het grootste probleem is dat het niet hard te maken is, maar ik acht het heel waarschijnlijk dat hier weer afspraken gemaakt zijn óf dat Kooiman bewust Hoolwerf heeft willen helpen. Ik vind het wel vrij opvallend dat Kooiman in het peloton zit, terwijl hij in dit type koers (één tempo, maar wel hard) in principe goed mee moet kunnen komen met de betere rijders, dus helpt hij misschien een maatje omdat hij de slag toch al gemist heeft.

  Maar ja, alle A-ware mannen waren nog bezig het peloton te lappen, dus komt de aanwezigheid van Kooiman in het peloton wel even heel erg goed uit: terwijl iedereen bezig is zijn handjes vrij te maken om te mogen afzakken, en dus de kaarten te schudden voor de rest van de koers (andere ploegen kunnen dit namelijk in mindere mate dan), helpt Kooiman op 'een ogenschijnlijk onbelangrijk moment' 'eventjes' Hoolwerf naar voren. Daarnaast geeft hij, op het moment dat de vluchtpoging niet slaagt en het peloton weer bij elkaar geeft, Hoolwerf nog een keer de mogelijkheid om mee te springen in een eventuele ontsnapping (rond 19.45).

  Het afzakken op zichzelf was wat mij betreft slim gebruik maken van de regels. Maar ik vind dat wel duidelijk te zien is dat Kooiman Hoolwerf opwachtte aan het einde van het peloton en dat hij hem naar voren bracht op het moment dat hij leider was in de koers.

  En dat bovendien allemaal op het moment dat Niels Mesu nog in een kopgroepje tussen de kop en staart van het peloton in hing. Áls je dan voor de kansen van je eigen team wilt strijden moet je alle ballen op Mesu spelen en hem opwachten. Het zag er namelijk niet uit dat hij Hoolwerf 'in de toom' wilde houden, omdat hij stug door reed.

  Wat mij betreft ben je dan fout bezig. Maar ja, Hekman reed ook voor Vreugdenhil uit frustratie over de gang van zaken en dat is eigenlijk ook fout. Maar vooral tussen A-ware en AB-Transport mag het niet omdat die net iets te goede vriendjes zijn samen. En omdat het al een aantal keer is gebeurd snap ik het ook wel, het frustreert de schaatsers zelf ook. Het zou me dan ook niet verbazen als Okay, AB vakwerk en Bouw en Techniek de krachten wat meer gaan samenwerken als A-ware op volle oorlogssterkte aantreedt.
  leenstrafan, G1ant en fransvanbakel vinden dit leuk.
 16. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Verhaal in combinatie met de beelden is meer dan duidelijk. Ik had dit stukje gemist, waarschijnlijk was ik even oliebollen halen. :) Dit had absoluut tot een straf moeten leiden, maar de teams van Anema mogen, zoals altijd, erg veel.

  Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
 17. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  Ja, daarom mag dat niet van Anema: "Je moet verdorie de koers volgen!!!"

  (Interviews met Anema zijn toch wel een van de leukste dingen in het schaatsen haha)
  G1ant en SprintMaster vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina