Nieuwe schaatsen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door AnneP, 4 mrt 2020.

 1. AnneP

  AnneP New Member

  Beste allemaal,

  Sinds oktober ben ik wat fanatieker gaan schaatsen. Daarvoor deed ik op recreatief niveau en vooral als er (lang geleden) natuurijs lag.
  Ik volg nu een cursus en schaats 1/2 keer per week. Ik kom nu best aardig de bochten door en ben mij nu aan het focussen op het dieper zitten en het maken van een bolle rug. De rechte stukken gaan redelijk, ik vind het nog wel moeilijk om mijn lichaamszwaartepunt te verplaatsen boven mijn linkerschaats en ik merk ook dat ik dan niet helemaal recht op de schaats sta. Met rechts gaat dit beter. In de bocht merk ik soms dat ik met mijn schaatsschoen het ijs raak als ik met links afzet.
  Nu het seizoen ten einde loopt ben ik gaan nadenken over wat ik volgend seizoen wil doen en ik heb besloten om mij volgend jaar te gaan aansluiten bij een schaatsvereniging.
  Drie jaar geleden heb ik voor mijn verjaardag schaatsen gekregen met de gedachte 'daar kun je nog lang mee doen', dat is nu even anders gelopen omdat ik wat fanatieker ben gaan schaatsen ;). Ik schaats nu momenteel nog op deze schaatsen en dit zijn de 'viking unlimited slider' schaatsen. Een prima schaats, maar als ik mij verder wil ontwikkelen moet ik er denk toch aan geloven om andere schaatsen te kopen.
  Mijn vraag nu is dus welke schaatsen adviseren jullie? Ben ik al aan een klapschaats toe of moet ik daar nog even voor wachten?
  Ik weet zelf erg weinig over wat voor schaatsen er allemaal zijn en wat voor verschillen daar in zitten. Nog een ander dingetje is de prijs van de schaatsen, ik ben slechts een (arme) student en zou graag voor zover mogelijk de prijs wat beperkt willen houden. Omdat ik niet goed weet wat voor soort schaatsen er allemaal zijn en wat voor prijs daaraan vast zit vind ik het moeilijk om een goed budget te stellen. Ik zit ook te denken over tweedehands schaatsen, hoe denken jullie daar over? Is dit een goede optie of is het verstandiger om in één keer goede, nieuwe schaatsen te kopen?

  Ik hoop dat jullie mij hierin wat advies kunnen geven, alvast bedankt!
 2. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Wat voor budget heb je maximaal in je hoofd? Het 2e hands kopen van schaatsen kan zeker geen kwaad, maar het is vooral belangrijk dat de schaats goed past. Aangezien je nog geen lessen hebt gehad, zou ik je adviseren om te beginnen op thermoplastische schaatsschoenen met vaste ijzers. Deze ijzers kun je later verwisselen voor een klap onderstel, zodat je niet een compleet nieuwe schaats hoeft te kopen.

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
 3. Mannes viking

  Mannes viking Member

  Ik weet niet wat je schoenmaat is maar bij Norg in alkmaar staan niet te dure klapschaatsen te koop 2dehands en maar 1 maand oud
 4. AnneP

  AnneP New Member

  Bedankt voor jullie reacties? Ik heb het vanavond er nog even over gehad met mijn schaatstrainer en die geeft aan dat ik lagere schoenen (dus lager dan die van nu) nodig heb en klapschaatsen. Hij zegt dat ik er met 350-400 euro wel zou kunnen komen. Hebben jullie nog tips voor schaatsen die hier een beetje aan voldoen?
 5. AnneP

  AnneP New Member

  Ik heb maat 39. Ik had even gekeken op de webshop en gaat het om die viking silver schaatsen? Er staat geen prijs bij, heeft u enig idee hoe duur die zouden kunnen worden? Ook is alkmaar voor mij best wel ver weg, is laten bezorgen een goede optie of kun je beter in de winkel komen en daar goed kijken of de schaats bij mij past?
 6. Mannes viking

  Mannes viking Member

  Die staan ook op marktplaats bij Norg
  Je kunt beter langsgaan want dan worden de schaatsen naar jou voet gezet doormiddel van theromoplastich verwarmen en vacuüm getrokken zodat ze helemaal naar jou voet staan en dat zit altijd bij de prijs inbegrepen als je dat niet zou doen en ze zitten niet lekker dan kan je dat ook bij jou in de buurt doen. Dan moet je wel rekening houden met een bedrag tussen de 30 en 40 euro
 7. Mannes viking

  Mannes viking Member

  Was 350 euro wat ik weet bij norg
  Maar even een vraag over het ijs raken in de bocht dat kan volgens mij 2 dingen zijn. Als ik het fout heb mogen jullie mij verbeteren. 1 of je staat niet goed op de schaatsen 2 of je schoenen zijn juist te laag te lage schoenen dan heb je er eerder last van. Ik vind het erg vreemd dat jou leeraar je juist nog lagere adviseert.
  Laatst bewerkt: 4 mrt 2020
 8. AnneP

  AnneP New Member

  Bedankt, ik ga het overwegen.
  Over de lagere schoenen, misschien zeg ik dat dan verkeerd: ik bedoel met lagere schoenen dat ik letterlijk 'minder schoen' heb en dan met name voor, zodat ik ook meer een hoek kan maken in mijn enkel en meer naar voren kan leunen, dit kan namelijk nu niet. Mijn schaatsleraar zei ook iets over 'hoger op' staan, als ik het goed betekent dat dan dat de schoen verder boven het ijs is? Heb ik dat zo goed begrepen?
 9. Mannes viking

  Mannes viking Member

  Ik denk dat ik het verkeerd gelezen heb ik dacht lage noren. Dan kun je idd het probleem krijgen met ijs raken.belangrijk is dat je een schoen hebt die net boven de enkelknobbel zit dan heb je genoeg steun. En door je knieën naar voren te drukken zit je als het ware je enkels op slot en de rest is techniek en balans en probeer als je een beetje snelheid hebt maar 1 been van het ijs te halen en gleien op 1 schaats
 10. Mannes viking

  Mannes viking Member

  Wat schastdaan ook zegt is waar een thermoplastische schoen geeft meer steun dan een niet thermoplastische schoen
  En met klapschaatsen zijwaarts afzetten
  En erg belangrijk achterop zitten

  Nu wat betreft je schaatstechniek. Probeer altijd je knieën iets gebogen te houden tijdens het schaatsen en druk daarbij je knie recht boven je tenen. Dan komt je enkel als het ware op slot te staan en hoeven de stabiliserende spieren in je onderbeen minder hard te werken. Probeer daarbij wel je gewicht achterop te houden. Je moet zo veel mogelijk op je hakken staan en je tenen vrij kunnen bewegen. Wanneer je teveel voorop komt, boort het ijzer het ijs in, en hang je als het ware voorover in je schoen. Dit kost enorm veel nutteloze kracht van je scheen en kuitspieren
  Dit is een citaat van dsdevries
  Laatst bewerkt: 4 mrt 2020
 11. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Voor schaatsen van €350-€400 zou je eens bij skatedump.nl kunnen kijken. Hier hebben ze veel goedkopere schoenen van "b-merken" die best prima zijn, maar niet zo veel kosten. Mocht dat (Middelburg) te ver weg voor je zijn, dan zou je ook marktplaats eens kunnen proberen. Voor dat geld kun je misschien wel een setje Maple sl-800 met een blizzard ijzer, of misschien zelfs een gold 2005 schoen op de kop tikken. Het is ook mogelijk om losse schoenen en losse ijzers te kopen.
  Uiteindelijk maakt het niet zo heel veel uit welk type schoen je kiest, als de schoen maar goed past. Dit kan een vrij dure schoen zijn, maar als een goedkope schoen past is dat ook prima. Ik zou geen schoen kopen die niet thermoplastisch is, want de kans is groot dat je dan uiteindelijk toch nog last krijgt van je voeten.
  Ook kun je beter wat meer geld investeren in een goede schoen dan een goed ijzer. Koop nooit een schoen voordat je hem hebt gepast.
  Ga anders ook eens bij jouw plaatselijke schaatswinkel langs. Mogelijk heeft die nog wat oude modellen liggen, nu het zo richting het einde van het seizoen loopt.

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
 12. Mannes viking

  Mannes viking Member

  thermoplastiche schoenen worden helemaal naar jou voet gezet
  thermo schoenen zijn stijver en harder zodat ze goed om de voet blijven zitten en niet slapper worden na verloop van tijd
  een niet thermoplastiche schoen gaat op den duur slapper worden en geeft dan minder steun
  Laatst bewerkt: 5 mrt 2020
 13. AnneP

  AnneP New Member

  Bedankt voor al jullie tips! Wordt erg gewaardeerd.
  Als ik dit zo lees en de tips van mijn schaatsdocent meeneem denk ik dat een thermoplastische schoen voor mij geschikter is, omdat deze ook wat steviger is.
  Ik ga denk ik binnenkort maar eens langs bij een plaatselijke schaatswinkel voor verder advies en om te kijken of ze daar wat voor mij hebben liggen. Ook zal ik marktplaats maar blijven doorspitten.
  Als ik nog vragen heb zal ik ze nog stellen en als jullie nog tips hebben hoor ik het graag!
  Mannes viking vindt dit leuk.
 14. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Wat betreft het met de schoen het ijs raken in de bocht. Dit heeft denk ik meer te maken met je techniek dan met je schaatsen. Het komt doordat je te veel naar achteren afzet. Hierdoor loopt je schaats bij je weg in plaats van dat hij met je mee loopt on de bocht waardoor je afzethoek je onnatuurlijk klein wordt. Probeer je linker schaats in de bocht een halve tot een hele schaatslengte voor je rechter te plaatsen. Je gewicht komt dan gelijk veel meer op je hak te staan. Wanneer je dan je heup in de bocht duwt alsof je op een barkrukje wilt gaan zitten, voel je automatisch dat je schaats met je mee de bocht in wil lopen. De punt van je ijzer zal veel minder in het ijs gaan krassen.

  Aan het einde van het seizoen vind ik het altijd leuk om een paar keer met houten noren de ijsbaan op te gaan. Zo ook afgelopen dinsdag weer. Ik heb toen een uur lang rondjes van ongeveer 40-43s gereden op die dingen. Als je dan niet zijwaarts afzet in de bocht raak je zeker met je schoen het ijs. Maar als het op houten schaatsen kan, kan het op combinoren helemaal! Gewoon goed blijven oefenen. Succes!
  Laatst bewerkt: 5 mrt 2020
  Mannes viking, AnneP en EenBrabander vinden dit leuk.
 15. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Als je goedkoop een paar tweedehands schoenen wil kopen, zou ok even wachten tot eind augustus/september. Aan het begin van het seisoen is er altijd ruime keus aan kleinere maten tweedehands schoenen. Veel kinderen die fanatiek (wedstrijd)schaatsen ruilen dan hun oude schaatsen in voor een maat groter. Een maat 39 moet daar altijd wel bij zitten. Ga je echter te dicht op het nieuwe schaatsseizoen, dan zijn alle maten alweer weg.
  AnneP en Mannes viking vinden dit leuk.
 16. JJS

  JJS Member

  Als ik me er even mee mag bemoeien.... Hoeveel moet ik me eigenlijk voorstellen bij het themoplastische effect? Is het wel relevant om ongevormde schoenen te passen of is dat vormen slechts een minimaal puntjes op de i effect?
 17. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Het heeft zeker zin om omgevormde schoenen te passen. De pasvorm wordt significant verbeterd door de thermoplastische eigenschappen, en qua lengte en breedte maat moet je wel weten of de schoen past. Als een schoen omgevormd verschrikkelijk zit is de kans klein dat hij hierna wel lekker zit. Met thermoplastische vervorming kun je wel goed dingen als drukpunten weghalen. Bovendien geven ze veel meer steun.

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
 18. Mannes viking

  Mannes viking Member

  er staan bij Norg in alkmaar nu viking nagano 2005 met sprint ijzers te koop voor niet te duur maat 39.maar hou er wel rekening mee dat viking groot uitvalt ik zelf heb maat 40 en rijd op 39 van viking
  AnneP vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina