Nieuwe schaatsen kopen?? lees hier de ervaringen van anderen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Flipkikker, 6 dec 2009.

 1. Flipkikker

  Flipkikker New Member

  Bij de aankoop van nieuwe (kostbare) producten is het niet zo heel gek dat je op internet (of waar dan ook) eerst opzoek gaat naar informatie over het product dat je wil kopen.
  Je wil hierbij niet alleen weten wat de producent van zijn eigen product vindt, maar misschien liever nog wat andere gebruikers vóór jou er van vinden, zodat je een goed beeld kan maken van de voor- en nadelen an een bepaald product.

  Ook bij de aankoop van nieuwe schaatsen, wat ik toch echt een erg kostbaar "product"vind, is het altijd prettig om eerst van ander schaatsers te horen of zij tevreden zijn over hun aankoop (zeker omdat je schaatsen niet echt nog kan ruilen als blijkt dat ze toch niet lekker rijden).
  Op dit forum heb ik ontdekt dat er op zich wel her en der gebruikers ervaringen staan van de verschillende merken/type schaatsen maar als dit kost enige tijd zoeken en niet altijd is de "reiview"volledig. En ook op internet zijn er niet echt sites die een beoordelingen schrijven over schaatsen (die heb je bijvoorbeeld in overvloed voor andere producten zoals computerspellen)

  Dus daarom leek het mij een goed idee om een topic te open waarin iedereen zijn ervaring kan delen van de schaats waar zij/hij op rijdt, zodat mensen die in de toekomst nieuwe schaatsen willen kopen, hier makkelijk kunnen zien hoe andere schaatsers die schaats ervaren hebben.

  Ik zal de eerste "review" in deze topic schrijven over mijn schaatsen, dan weten jullie (als je het nog niet snapte) een beetje wat de bedoeling is. (aangezien ik pas 1 keer op mijn nieuwe schaatsen gereden heb zal mijn "review"niet heel uitgebreid zijn, maar mocht deze topic een succes worden dan zal ik hem later deze winter up to date maken)

  MIJN SCHAATSEN:

  ik ben zelf in het bezit van de volgende combinatie:

  Raps Raven schoen(model van voor 2009/2010):
  Schoen zit erg lekker, geeft veel steun (zeker in vergelijking met mijn oude schaatsschoenen) ben over deze aankoop zeer tevreden. Over der kwaliteit/duurzaamheid van de schoenen kan ik nog weinig zeggen aangezien ik ze pas 1 keer echt heb gebruikt.

  Powerslide Finishline alu gold onderstel:
  Erg mooi onderstel (qua uiterlijk), voelt erg robuust aan. De klapveren lijken makkelijk te vervangen(heb dit nog niet hoeven doen natuurlijk) en zijn instelbaar, zodat je zelf de klapkracht kan bepalen. Er zit een soort stootkussntje in het klapsysteem waardoor het een heel stil en prettig onderstel is.
  Over der kwaliteit/duurzaamheid van het onderstel kan ik ook nog weinig zeggen aangezien ik ze pas 1 keer echt heb gebruikt.

  Mening over totale combinatie:
  Erg tevreden, heeft goede rij eigenschappen en stuurt lekker. Geen last meer van pijnlijke voeten/enkels door de stevige schoen.

  Zoals je ziet hoeft het niet vreselijk uitgebreid te zijn dus dan is het nu jullie beurt om een korte review te schrijven over je eigen schaatsen.
  Ik denk persoonlijk dat vooral dat duurzaamheid een belangrijk punt is voor mensen die informatie willen bij de aankoop van nieuwe schaatsen (aangezien het "lekker zitten van een schoen"persoonlijk is). Hierbij kun je denken aan zaken als "hoe snel worden de buizen bot?" en "hoe stevig voel de klapmechanisme nog aan na vele kilometers op het ijs?"
  ook kun je natuurlijk (indien relevant) iets schrijven over je vorige schaatsen en de reden dat je ze hebt vervangen.

  In mijn geval:

  Viking Marathon 1 schoen:
  Had al behoorlijk wat gebruiksporen toen ik hem 2e-hands kocht, was toen al een jaar of 8 oud.
  Ze zitten opzich wel lekker en gaven redelijke steun, had tijdens schaatsen soms wel last an pijnlijke voeten/enkels.
  Ik heb ze moeten vervangen omdat de schoen versleten was.

  Viking Marathon onderstel:
  Schaatste goed, alleen moesten ze vaak geslepen worden want het mes was erg braam gevoelig.

  Mening over totale combinatie:
  Was toen nog geen harde thermoplastische schoenen gewend en waren mijn eerste klapschaatsen, was er over het algemeen tevreden over.

  hopelijk vinden jullie deze topic net zo nuttig als ik denk dat hij is en staan hier binnenkort vele persoonlijk ervaring met de verschillende schaatsen, zodat de aankoop van nieuwe schaatsen voor andere in de toekomst makkelijker wordt.

  groet,

  Jochem
 2. Arepol

  Arepol New Member

  Goed initiatief, maar nog wel iets om te verbeteren:
  Misschien verstandig om bij te schrijven waar je ze voor gebruikt (toeren, wedstrijden, etc.) en op welk niveau

  Zelf heb ik de volgende ervaringen:
  Ik ben wedstrijdrijder (21 jaar) (39.0, 2.01)

  Momenteel rijd ik met Viking Nagano Gold 2005 schoen en Maple Comet Steel Laser onderstel.

  De Vikingschoen heeft voor mij een goede pasvorm (is immers naar de voet te vormen), en gaf in het begin wel veel stevigheid.
  Nu na 3 jaar gebruik kan ik wel zeggen dat de stevigheid van de schoen wat verloren is gegaan.
  Als ik een nieuwe schoen zou mogen kiezen zou ik een stijver exemplaar willen.

  De Maple ijzers heb ik tegelijk met de schoenen aangeschaft. Na een half seizoen waren ze echter al een keer kapot gegaan (las tussen de buis en het scharnierpunt was gescheurd) Dit is wel onder garantie gerepareerd. Een jaar later stond ik echter weer met hetzelfde probleem. Weer gerepareerd onder garantie (dat dus wel). Vorig seizoen was het echter binnen 3 maanden weer 2x mis. Omdat ik mijn reserve setje (oude) viking ijzers zo vaak moest gebruiken, ben ik daar maar op blijven rijden. Sinds dit seizoen toch weer terug naar de (wel weer gerepareerde) Maples.
  De reden dat ik teruggegaan ben naar Maples is dat ik ze ongelooflijk lekker vind rijden. Ik ben veel beter in staat om hiermee te sturen en druk op te bouwen.
  Vervangen van veren is een makkie, ook al is er bij mij nog geen een stuk gegaan. Hardheid van het ijzer is ook een voordeel (minder slijpen).

  Mijn vorige materiaal bestond uit de Viking Nagano Gold 2000 sprint combinatie.
  Ik heb daar 3 jaar heerlijk op rondgereden. Het 4e jaar waren ze toch wel behoorlijk slap geworden. Ik heb toen geprobeerd om met losse powerslide buckles dit probleem op te vangen. Deze half-half oplossing bleek toch niet helemaal geweldig, dus na 4 jaar waren de schoenen gewoon afgeschreven. Ik gebruik ze nu nog als ik moet lesgeven of een enkele keer op natuurijs onder barre omstandigheden.
  De ijzers zijn een stuk duurzamer. Ik gebruik die nog steeds als reserve setje. Een keer het achterste dopje van de buis afgebroken. Deze is onder garantie vervangen. Veren van viking gaan wel wat minder lang mee dan die van maple.

  Klinkt misschien allemaal niet zo positief als het verhaal van flipkikker, maar laat jullie nou niet denken dat ik het geen prettige schaatsen vind!
  In het begin zitten ze super en gaat het schaatsen heerlijk. Het is de duurzaamheid die te wensen overlaat en daar baal ik wel een beetje van.
 3. MrBean

  MrBean New Member

  Combinatie
  Schoen: Viking Nagano 2005 gold
  Onderstel: Maple Comet steel (laserlas)

  Schoen.
  Veel stevigheid door de hardheid van de schoen tot en met het enkelgedeelte. Geen gedoe met veters: deze gaan onder de rits. Inmiddels bijna 3 jaar oud en twee keer thermoplatsich gevormd. Afgezien van wat gebruikerssporen nog erg goed, de stevigheid neemt niet af. Door de stevigheid misschien iets minder flexibel, maar dat is een persoonlijke voorkeur. Zeker voor mensen die een stevige schoen met goede steun zoeken vind ik dit een aanrader.

  Onderstel
  Onderstel is 2 jaar oud. Met name de afstelling van de buis onder de schoen heeft mij veel tijd gekost. Dit heeft natuurlijk met name te maken met mijn eigen 'schaatsgevoel'. Over het ijzer ben ik zeer tevreden. Niet bot te krijgen. De Maple onderstellen zijn in vergelijking met Viking iets hoger (volgens mij ook hoger dan het sprintonderstel van Viking). Dat is in het begin even wennen en vraagt naar mijn idee meer precisie in de afstelling. Het klapmechanisme vraagt in mijn geval om wat meer onderhoud dan ik gewend ben (voorheen Viking), maar de kwaliteit is wel bertouwbaar. De veren zijn makkelijk zelf te vervangen. Ik zou dit onderstel niet aanraden voor iemand die zijn of haar techniek nog niet helemaal onder controle heeft. Dit is een onderstel voor de geoefende schaatser.
 4. Flipkikker

  Flipkikker New Member

  Dank je wel voor jullie reacties, zeker goed idee om ook je ervaring er bij te zetten zodat mensen weten waarvoor de schaatsen geschikt zijn.
  Het zou helemaal top zijn als er meer mensen met minder gebruikelijke merken/type schaatsen hier een reacties achter laten. Ook beoordelingen van combinoren of softboots zijn natuurlijk welkom.
  Dus voor iedereen die misschien eerst dacht dat hun ervaring te kort schoot, dat maakt helemaal niet uit want ik ben ook helemaal geen kenner, ik schaats pas (weer sinds) 1,5 jaar. dus laat allemaal weten hoe je schaatsen rijden etc.
 5. Stuif

  Stuif Member

  O, dit vind ik een leuk topic

  Ik rij momenteel op
  Schoenen: Groothuis
  onderstel: Maple comet steel laser (alweer)

  Hiervoor reed ik op Viking gold 2005 schoenen, die bevielen niet maar dat kwam vooral door mijn smalle voetjes. Schoenen verloren snel stevigheid en ik moest ze maximaal naar binnen duwen bij het vervormen om ze te laten passen. Daarvoor had ik de gewone golds, die zaten prima maar geven minder steun.
  Ik ben heel erg tevreden over mijn Groothuis schoenen, was een flinke uitgave maar heel erg de moeite waard.

  Over de maple buizen: lekker stug, rijden lekker, maar was zeker wel even wennen. Hiervoor reed ik op Viking Nagano sprint,die deden het ook wel goed. Die maples zijn stijver, en dat stuurt anders. Ook een voordeel: die viking buizen moest ik meer dan een half uur mishandelen voordat er geen braampjes meer opzaten en ze eindelijk scherp waren, en de maples zijn in 10 min. vlijmscherp..
 6. Enkeltje

  Enkeltje New Member

  Leuk initiatief, maar dit wordt na verloop van tijd natuurlijk een paginalang zoekwerkje. Het zou beter zijn om een aparte rubriek te maken, waarin iedereen per soort zijn of haar ervaring kan geven. Dan kan de geinteresseerde op soort zoeken en dan de reviews lezen (zoals bijvoorbeeld bij Kieskeurig).
 7. MartijnBlaas

  MartijnBlaas Member

  ja of per merk sorteren dat is misschien wat makkelijker
 8. Flipkikker

  Flipkikker New Member

  Bedankt al voor de reacties die er zijn, goed om te horen dat ik niet als enige dacht dat dit misschien nuttig was..

  maar jullie hebben wel allemaal goede ideeën aangedragen, heb alleen geen idee of de forum moderaters het leuk vinden als we voor elk merk een topic openen waar iedereen zijn gebruikers ervaringen kan delen.
  maar het zou wel een goed idee zijn, want dat maakt het wel overzichtelijk..
 9. Enkeltje

  Enkeltje New Member

  Je kan een van de moderators een pb sturen om ze hierop te attenderen. Ik denk dat iedereen het een goed idee vindt.
 10. Rinus

  Rinus Member

  Goed plan!

  Welliswaar geen klapper, maar toch een bekend merk:

  Schaatservaring: tweede seizoen les, recreant hardrijder. Sinds begin dit seizoen ('09/'10) op Raps. Schaats 2x per week.

  Schaatsen: (2ehands) Raps Lion (oud model) met Raps Lion vast onderstel.

  Schoen: Zit lekker. De schoen is tamelijk breed, maar toch nog aan de smalle kant voor mijn brede platvoeten. Tijdens het schaatsen standaard pijn in mijn voorvoet. Voetboog wordt goed ondersteund, niet te hoog. Ik heb door mijn platvoet een nogal lage wreef, maar toch kan ik de veters gewoon sluiten zonder het leer aan beide kanten tegen elkaar te trekken. Geen enkele last van drukplekken, de schoen sluit naadloos aan. Vrij stevig en relatief hoog contrefort.
  Ik zou zeggen geschikt voor de normale tot brede voet. Nog geen slijtage kunnen bemerken door het korte gebruik.

  Onderstel: Goede en makkelijke verstelmogelijkheden in ieder geval met een raps onderstel. Ik kan makkelijk even na een rondje naar de kant om m'n ijzer wat bij te stellen, daarvoor hoef ik de schaats niet eens uit te trekken. Ringsleuteltje erop en klaar. Harde messen (volgens mij 62HrC), worden niet snel bot, maar ik moet ze wel vaker slijpen dan m'n vriendinnetje, die Raps AMV10 (64HrC) eronder heeft staan, wellicht dat mijn slijptechniek nog te wensen overlaat. Het voorste dopje van de buis wil nog wel eens kwijtraken (had m'n vriendin ook), maar gelukkig zijn die los verkrijgbaar (iig bij Van der Hoorn). Van eventueel lastig stuurgedrag door de stijve driehoeksbuis heb ik nog niks gemerkt.

  Ik zal m'n vriendinnetje ook eens vragen of ze wat wil bijdragen aan dit topic. Ze reed vroeger op Raps Stringers met Finn klapset en AMV10 buizen. Nu heeft ze de Viking Gold 2005 schoen gecombineerd met het oude onderstel. Tot nu toe zeer tevreden naar ik meen.

Deel Deze Pagina