nieuwe schaatsen: ja of nee?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door denise, 3 okt 2009.

 1. denise

  denise New Member

  Binnenkort ga ik beginnen met een schaatscursus in A´dam. Heb al wel eerder 2 seizoenen les gehad, ben nog niet heel erg goed maar wel gemotiveerd :D

  Net heb ik mijn oude Vikings (ooit 175 gulden voor betaald bij Perry Sport) weggebracht om te laten slijpen maar al lezend op dit forum begin ik me af te vragen of het na 13 jaar niet eens tijd wordt voor een paar mooie nieuwe (2e handse) schaatsen. Klapschaatsen lijkt me een beetje overdreven op mijn niveau maar wat is een goed beginnersmodel? Of kan ik prima op die ouwe dingen blijven schaatsen tot ik een beetje flitsend de bochten door kom?

  Alvast dank!
 2. pieter1958

  pieter1958 New Member

  denise,

  als je goed gemotiveerd bent moet je zeker wat investeren in een paar goede schaatsen dat is zeker de moeite waard en dan meteen klapschaatsen de overstap is niet zo groot en je hebt er op den duur meer plezier van. er zijn een paar prachtige merken verkrijgbaar in nederland of een combinatie van 2 merken (schoen en onderstel) bij de sportzaken op de ijsbanen geven ze je over het algemeen goed advies.
  veel succes en veel plezier.
 3. denise

  denise New Member

  Hoi Pieter,

  Dank voor je reactie.

  Zijn klapschaatsen niet een beetje "overdone" voor een beginnende schaatser?
  Moet je daar niet eerst een goede techniek voor beheersen? Die je dan met je klapschaats vervolgens verfijnt.
 4. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Hoi Denise,

  klapschaatsen zijn helemaal niet overdreven. Het enige waar klapschaatsen nadelig voor zijn is dat je niet gedwongen wordt om achterop te gaan zitten. Omdat ze open kunnen klappen zal je minder snel onderuit gaan doordat je punt niet in het ijs snijdt. Door het klapmechanisme zal het misschien iets langer duren voordat je echt goed achterop gaat zitten. Het grootste voordeel is dat je niet zo snel onderuit zal gaan en dat je daardoor meer plezier in het schaatsen houdt.

  Het is vooral belangrijk om goede schoenen te hebben. De ijzers kan je later wel wijzigen. Als je toch twijfelt kan je bij een goede schoen eerst vaste ijzers nemen en later een klapsetje kopen.

  Persoonlijk ben ik niet zo'n fan van 2e hands schoenen. De betere schoenen zijn thermoplastisch vervormbaar. Sommige schoenen verliezen wat van hen stijfheid bij opnieuw verwarmen en vervormen.

  Informeer eens bij wat goede schaatsers of trainers waar ze hen schaatsen vandaan halen en hoe hen ervaringen zijn. De ene zaak is wat zorgvuldiger in hen voorlichting dan de ander. Ik weet niet waar je vandaan komt. In de buurt van Utrecht en Alkmaar kan ik je wel wat zaken aanraden.
 5. MartijnBlaas

  MartijnBlaas Member

  bij klapsschaatsen wordt je juist gedwongen om achterop te zitten als je te ver naar voren hangt dan val je :? Als je begint met schaatsen is het meestal verstandig het te leren op vaste schaatsen, je kunt dan al wel thermoplastische schoenen nemen omdat je veel meer stevigheid hebt je kunt later altijd nog overwegen om klappers er onder te zetten.
 6. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Denise,

  Als ik je verhaal zo lees vraag ik me af of je al toe bent aan nieuwe schaatsen.

  - Zitten je huidige schaatsen nog goed?
  - is het ijzer van je schaats nog goed?
  - Heb je niet ergens overdreven veel last van tijdens/na het schaatsen wat veroorzaakt kan worden door je schaatsen?

  Als je ja-ja-nee antwoordt, dan zou ik gewoon nog even doorrijden op je huidige schaatsen tot je echt gemotiveerd bent om veel te gaan rijden. Klapschaatsen wel of niet is een discussie die al veel gevoerd is hier, kan je genoeg leesvoer over vinden ;)

  Maar áls je toch aan nieuwe schaatsen begint, zorg voor goed zittende schoenen!! Het ijzer maakt - relatief - weinig uit.
 7. denise

  denise New Member

  Mijn huidige schaatsen/schoenen zijn een beetje aan de krappe kant (geworden). Kennelijk leef ik nu op wat grotere voet dan toen ik ze kocht. Het is wel altijd een enorme opluchting als ik ze uit kan doen :wink: maar misschien is dat normaal.
  De ijzers zijn nog goed en ze zijn geslepen door iemand die er verstand van heeft. Verder heb ik nooit echt ergens last van na het schaatsen.

  Mijn schaatsen zijn trouwens echt van die absolute basic Viking schaatsen zonder enige versteviging en met van die platte metalen plaatjes tegen de zool.

  Denk dat ik volgende week inderdaad eerst maar gewoon met mijn lessen begin en met dan daar laat adviseren.

  Bedankt voor de reacties!
 8. BlueSinquel

  BlueSinquel New Member

  Als je goede schoenen hebt, zitten ze lekker en voel je niet de behoefte ze uit te doen. Je tenen mogen nèt niet tegen de voorkant aankomen wanneer je erop staat.
  Schaatsen zonder versteviging zijn enkel geschikt voor mensen die echt heel vaak trainen, waardoor ze erg sterke enkels hebben. Maar zelfs die kiezen er tegenwoordig voor om schoenen te nemen welke volledig thermoplastisch vervormbaar zijn van hiel tot enkel, dan heb je veel meer controle over je ijzers en je kan langer door schaatsen.
  Als ik jou was zou ik nieuwe kopen, al is het maar om de extra versteviging. Skeeler schoenen kunnen ook gebruikt worden voor het schaatsen, en bieden (omdat je met skeeleren hoger boven de grond staat) meer steun dan een conventionele schaatsschoen. Powerslide is een fijn merk als je brede voeten hebt, Bont als je wat smallere voeten hebt. Bont maakt tevens hele goede thermoplastisch vervormbare schaatsschoenen voor weinig geld, de materialen die ze gebruiken zijn echter enkel synthetisch(zelfde geldt voor Powerslide, overigens), dat komt de duurzaamheid niet ten goede.

  Specifieke schoenen die ik je kan aanraden zijn:
  Powerslide R2 (niet hitte vervormbaar, ze moeten dus meteen goed zitten en goed steun bieden).
  Bont Jet LT (longtrack) of ST (shorttrack) (is 0,5cm hoger bij de enkels (= meer steun) en de bevestigings gleuven onderop zijn niet identiek aan elkaar (kan lastig zijn bij het monteren van ijzers met lengte sleuven)).

  Beide schoenen zijn voor <200 euro te vinden.

  Viking maakt ook prima schoenen, maar voor een paar dat evenveel steun biedt betaal je minimaal 350-400 euro. Ze zijn dan wel naar mijn idee super afgewerkt, en gemaakt van echt leder, dus duurzamer.
 9. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Bezuinig niet op de schoenen, goed zittende schoenen zijn essentieel om goed en lekker te schaatsen. Voor de recreant is de kwaliteit van het ijzer van minder belang dan goede schoenen. En de kans is erg groot dat kuipschoenen (al dan niet thermoplastisch) al veel steviger zullen zitten dan de conventionele schoenen die je nu hebt, dat zijn slappe dingen.

  Of je klapschaatsen moet nemen valt op dit forum veel te vinden, de meningen verschillen nogal. Bedenk daarbij dat je de meeste vaste schaatsen tot klapschaatsen kunt omtoveren met een klapsetje dat je los kunt aanschaffen.
 10. MartijnBlaas

  MartijnBlaas Member

  let wel op dat de ijzers mee groeien met de schoen

Deel Deze Pagina