natuurijs, baanverzorging, ijsmeester, schaatsclub

Discussie in 'IJs' gestart door janneman, 4 dec 2010.

  1. janneman

    janneman New Member

    onlangs ben ik lid geworden van een kakelverse ijsclub (SC hitland in nieuwerkerk aan den ijssel http://www.sc-hitland.nl/).

    Daar ben ik in de technische commissie terechtgekomen, maar ik weet eigenlijk niet zo veel van ijs, hoe je een baan goed verzorgd, hoe je het meeste kans op een mooie ijsvloer krijgt buiten, wat je kunt doen om "het weer" een handje te helpen enzovoorts.

    Nu weet ik wel dat de KNSB daar wel wat in doet, maar als club zijn we daar nog geen lid van.

    Er wordt hier kennelijk niet gesproken over dat soort dingen? is niemand daar mee bezig?
  2. Lammert

    Lammert Member

    Poeh, het enige wat ik me zo kan herinneren van de tijd dat mijn vader iets soortgelijks deed bij de plaatselijke ijsclub is het aanschaffen van een deugdelijke veegmachine, het 's avonds na sluitingstijd repareren van de scheuren met heet water in een gieter en het geworstel met het weglekken van het water onder het ijs. Bij dat laatste moest dan bijgepompt worden en het was de kunst om de pomp op tijd weer uit te zetten. Dat ging nog weleens fout, met desastreuze gevolgen voor het ijs...

    Maar er is ongetwijfeld ergens op het net wel wat te vinden van die cursus natuurijsmeester.

    Maarre... Je bent dus echt in de ban van het ijs geraakt? En niet meer van: ik skeeler gewoon het hele jaar door, al vriezen de mussen dood op het dak? ;-)
  3. Voorwaarts

    Voorwaarts New Member

    Ben zelf al 23 jaar "ijsmeester" bij een actieve ijsvereniging.
    Machinepark: 2x BCS 2wiel tractoren met rolbezem (1 meter en 1.50 meter breed)
    eigenbouw dweilmachine
    sneeuwblazer (Oostenrijk)
    Behalve activiteiten op de ijsbaan organiseren wij 2 toertochten en een wedstrijdtocht over 60 km op de kanalen.

    Mvg,
    Voorwaarts
  4. janneman

    janneman New Member

    Maak je niet ongerust, dat blijft gewoon. Maar ja, er ligt sneeuw op straat en pekel waar geen sneeuw ligt... dus helaas, da's net zo min te skeeleren als schaatsen op het gras.... :(

    Maar zo heel af en toe voor de afwisseling best leuk 8)


    en alles in die 23 jaar praktijk geleerd? nooit cursus gedaan of je kennis ergens opgeschreven / gefilmd / ... ?

    eigenbouw... ben nogal technisch en heb al fantasien over een zelfstandig rijdende sneeuwschuiver/dweil op rupsbanden.... onze geleende sneeuwschuiver (op twee wielen) zakte namelijk door het ijs. En m'n rug zegt dat het kreng best zwaar was :?
  5. Voorwaarts

    Voorwaarts New Member

    10 jaar geleden op verzoek van de KNSB meegedaan aan de cursus ijsmeester 1 en 2.
    Wel interresant, want je hoort dan ook de ervaringen van anderen.
    Maar: geen winter is gelijk. De afgelopen 3 dagen reden wij op een ijsvloer van 6 cm. (400 bezoekers) terwijl je in de ijsperiode van februari 2010 een ijsvloer van 11 cm nodig had.

    Dweilmachine: 500 liter tank op een slee met brede ijzers. De uitloop bestaat uit een cv buis van 22 mm met daarin om de 5 cm een gaatje van 2 mm. Hierachter is een wollen deken bevestigd die over het ijs glijd. De tank word getrokken door een 2wiel tractor, met een touw van ruim 7 meter lengte. Dit in verband met de spreiding van gewicht.
    De tank vullen wij met water van +/- 50 graden .
    http://www.assen.nu/?s_id=476&n_id=128176

    Mvg,
    Voorwaarts
  6. spietjuh

    spietjuh New Member

    Ik heb afgelopen winter de cursus ijsmeester 1 van de KNSB gevolgd. Het was eigenlijk als grap begonnen omdat ik als vrijwilliger bij de speeltuin tot ijsmeester benoemd was (ik was de enige die op ijzers kon staan :wink: )

    De cursusavond was leuk, je hoort de mooiste verhalen, maar er worden ook menig open deur ingetrapt. Voor de prijs hoef je het echter niet te laten, koste € 10,-- dat was inclusief koffie en thee.

    De belangrijkste les was inderdaad om gewoon je gezond boeren verstand te gebruiken. Deze vorstperiode begon met behoorlijke vorst zonder sneeuw, dat geeft ijzersterk ijs. Vorige winter begon het met sneeuw, daardoor ontstond vrij bros ijs en was het een stuk zwakker.

    Qua machines heb ik geen ervaring, we leggen een baan aan van 10 x 25 meter dus bij ons is het gewoon armenpower :D en een tuinslang. In de cursus is het wel behandeld, misschien begin ik nog een keer bij een grotere vereniging dan kan het nuttig zijn.

    Ook belangrijk wat wel behandeld wordt in 1 maar vooral in 2 is de organisatie van een toetocht, wat komt er bij kijken, wat heb je nodig, veiligheid, randzaken zoals berijkbaarheid en hulpdiensten. Als je die ambitie hebt, zeker goed denk ik.

    Ik zou zeggen, als de prijs nog steeds € 10,-- is dan is het zeker een goed besteed tientje en nog een leuke avond ook.

    Groeten Piet

Deel Deze Pagina