Natuurgebied De Alde Feanen

Discussie in '2012-2013' gestart door vettejus, 17 jan 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. vettejus

  vettejus New Member

  Vandaag uren geschaatst in Oudega (Gemeente Gaasterland) in de Alde Feanen. Veel veenplassen, rondjes van 3 a 4 km. Zaterdag hier FamilieToertocht, kluunbruggen werden al opgebouwd. Totaal zo´n 1000 man vandaag schat ik, toezichthouders op netjes in de bermen parkeren. Opstappen bijvoorbeeld bij Hotel Ie Sicht.
 2. Sprinter

  Sprinter New Member

  Dank voor de info. Lag er sneeuw op het ijs? Was de ijskwaliteit goed?
 3. vcalado

  vcalado New Member

  Beslist geen sneeuw en uitstekende ijskwaliteit. Ik heb een foto (met gps coordinaten) bijgevoegd om een indruk te krijgen.

  Bijgevoegde bestanden:

 4. ruurd

  ruurd New Member

  Dat moet een eind verderop in gemeente Smallingerland zijn, denk ik.
 5. vasco

  vasco New Member

  Prachtig ijs! Op de sloot om het gebied heen kun je ook schaatsen. Het gbied waar alde veanen op de kaart staat (met vaargeul) ligt aan de oostkan nog open. Verder kun je over de dijk klunnen naar een andere plas
 6. jws23

  jws23 New Member

  Zou iemand misschien kunnen aangeven op welke stukken je wel en niet kan schaatsen? Is schaatsen alleen mogelijk in de Jan Durkspolder? De Alde Feanen zijn veel groter dan alleen die polder. Is het gebied ten noordoosten van de Jan Durkspolder ook toegankelijk op de schaats, richting Eernewoude en ten westen daarvan?
 7. AlexKok

  AlexKok New Member

  Parkeren tegenover De Veenhoop, daar het plasje op en links aanhouden. Volg de sporen en na paar stukjes klunen zit je op een prachtig groot stuk. Wel de sporen blijven volgen op het grote water, niet overal betrouwbaar. Via Jan Durksepolder, ga op het tweede meertje achter de witte koek en zopietent rechts op het kleine slootje. Na drie duikertjes(klunen) links richting blauwe ophaalbrug(klunen).over de brug sta je tegenover De Veenhoop. Zie verder beschrijving hierboven. Succes :D
 8. vanrobbert

  vanrobbert New Member

  Heerlijke koude schaatsdag gehad en mijn eerste dit jaar op natuurijs ...zo'n 1000 enthousiaste schaatsers. Het verspreid zich redelijk goed...dus je kunt lekker schaatsen. Enige nadeel is dat je steeds hetzelfde rondje doet. Het was erg koud en veel wind ....gevoelstemperatuur <-10 en buitentemperatuur -5 mooi zwart ijs. Al vroeg op het ijs. Ook koek en zopie tentjes aanwezig...Wanneer je de auto parkeert bij het bezoekerscentrum van Earnewald, dan kun je makkelijk naar het ijs toelopen.
 9. Fopke

  Fopke New Member

  Antwoord op de vraag over er geschaatst kan worden in de Jan Durks Polder. Kijk, geniet en ga morgen lekker zelf schaatsen! Fantastisch zwarte ijsplaten. Zaterdag 19 jan waren er vele schaatsers actief uit het hele land!! Met nog een nachtje vorst zal het er morgen niet minder op zijn. Veel plezier!

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=91-SM03xqTs[/youtube]
 10. martin.vanreeuwijk

  martin.vanreeuwijk New Member

  Fantastische schaatsdag gehad. Toen we om 9 uur op het ijs stapten was het nog rustig, om 14 uur flink druk. Alle plassen en sloten en vaarten mooi ijs.
  Met hier en daar wat klunen om van plas naar sloot en zo te komen, kun je heel ver schaatsen. Bij "Ie Zicht" (?) lekker koffie drinken.
 11. ventoux15

  ventoux15 New Member

  Woensdag(23 januari) kan de toertocht misschien gereden worden.
  Ik begreep dat als er maandag sneeuw valt er geveegd gaat worden.
 12. pietandringa

  pietandringa New Member

  Wie weet of er sneeuw geveegd is? In dat geval zou ik morgen gaan schaatsen hier.
 13. ventoux15

  ventoux15 New Member

  Er is vandaag (maandag) niet geveegd. Veel poeder-sneeuw-duintjes op het ijs.
  Er waren in de middag ongeveer 35 schaatsers.
  weet niet of de tocht nog doorgaat.
 14. pietandringa

  pietandringa New Member

  Maar is er wel redelijk te schaatsen? Geen wakken en niet te hoge sneeuwduinen?
 15. ventoux15

  ventoux15 New Member

  Nee geen enkel wak, de duintjes zijn niet hoog, maar hoe hoog is moeilijk in te schatten dus je hebt de neiging je evenwicht te verliezen. (Als oefening is het wel prima) De wind staat haaks op het ijs: aan de hoge kant liggen er weinig duintjes en aan de lage kant meer.

  Deze info is van maandag 21 jan.
 16. jessepaints

  jessepaints New Member

  Filmpje van de Alde Feanen!

  Vorig jaar hadden we ook een leuke registratie gemaakt op het Schildmeer (met iets meer zon), maar dit jaar was de Jan Durkspolder aan de beurt.
  Een leuke greep uit alle schaatspret die we tegenkwamen op deze prachtige natuurijs-dag.

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=91-SM03xqTs[/youtube]
 17. jancellara

  jancellara New Member

  Waar kun je hier in dit gebied het beste opstappen? Ben hier niet zo bekend, weet waar de camping ligt, maar kun je daar ook op en bij het ijs komen?
  Alvast bedankt voor de eventuele info.
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina