Mooie techniek om je ijzers over te zetten op andere schoenen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door dsdevries, 1 jun 2017.

  1. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Na wat denk- en probeerwerk ben ik op de volgende methode gekomen om mijn ijzers van mijn oude schoenen op exact de zelfde plek over te zetten onder mijn nieuwe schoenen. De techniek is geïnspireerd op de shoe-cleat-rigs uit de wielerwereld. Het ijzer heb ik bovenop mijn slijpblok klem gezet. Vervolgens heb ik op kritieke punten lijmklemmen tegen de schoen aan gezet. De lijmklemmen staan op de punten waar de schoenen niet afwijkend kunnen zijn en waar geen extra padding of andere verdikkingen in de schoen zitten. Zo staan ze rond de hiel en de hak, bij de bal van de voet en bij de grote teen.

    Daarnaast wil ik benadrukken bij het schaatsen de stand van de voet ten opzichte van het contactpunt van het ijzer op het ijs belangrijk is en niet het montage punt onder de schoen. Vandaar dat ik voor deze opstelling gekozen heb en niet simpel weg de montagepunten onder de schoen heb opgemeten. De hoek waaronder het ijzer op de schaats staat kan namelijk verschillen tussen de schaatsen. Door de schaats zo hoog mogelijk op het slijpblok te bevestigen maar je dit verschil zo klein mogelijk.

    Uiteraard is het plaatsen van het ijzer precisiewerk en deze opstelling blijft een benadering van de oude situatie. Fine tunen zal dus nog wel nodig zijn. Gelukkig biedt het zomerijs in Thialf uitkomst!
    Groet,

    Daan

    IMG_0353.JPG IMG_0354.jpg IMG_0355.jpg IMG_0357.jpg
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het ligt er toch ook aan in hoeverre de leesten van elkaar verschillen? M.n. bij de voorkant zou dat kunnen spelen. De schoen heeft daar een vaste breedte. Heb je nog moeten bijstellen?

    Bedoel je hiermee dat de schoen precies midden op het ijzer moet staan, dus even veel ijzer voor als achter de schoen? Aannemend dat het hoogste punt van het ijzer in het midden zit.

    Wat waren je overwegingen om voor Groothuis te kiezen en niet voor bv. Viking custom?
  3. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Afgezien van enkele hele kleine optimalisaties (een half mmtje her en der) stonden de ijzers in eerste instantie heel goed onder de schoen. Ik heb nog wel wat geëxperimenteerd met voor-/achterstand, maar uiteindelijk bleek ook die correct overgenomen te zijn. Gebaseerd op het gevoel dat ik had in de bocht en de mate van terugsturen. Toen ik de ijzers 2mm verder naar achter zette liepen de ijzers minder makkelijk mee in de bocht en schraapte de achterkant eerst wat over het ijs bij elke overstap. Toen ik de ijzers juist 2mm verder naar voren zette liepen me benen eerder vol en met een start prikte ik eerder met de punten in het ijs.

    Wat ik bedoel te zeggen is dat niet de stand van de brug onder je schoen belangrijk is, maar het raakpunt van het ijzer met het ijs ten opzichte van de stand van je voet. Dit geld voor zowel de zijwaartse positie, als de voor-/ achterstand van het ijzer.
    In het onderstaande schematische voorbeeld is het montagepunt van de ijzers verschillend, maar omdat de hoek waaronder het ijzer gemonteerd is ook anders is, is het raakpunt van het ijzer met het ijs nog steeds hetzelfde.

    Achteraanzicht schoen & ijzer:

    ...|..|
    ../....\
    .|___|
    .....|
    --------------

    ...|..|
    ../....\
    .|___|
    ...../
    --------------


    Overwegingen waren:
    1. Negatieve ervaringen/verhalen met Viking & positieve ervaringen/verhalen over Groothuis
    Ik hoor regelmatig mensen klagen over dat hun Viking custom made schoenen toch niet zo lekker zitten en dat schoenen soms wel 3x opnieuw gemaakt moeten worden.

    2. Groothuis schoenen worden in Nederland gemaakt.
    Het voordeel hiervan heb ik al ervaren. Ik ben meerdere keren langs geweest tijdens het proces. 1x gipsen, 1x proefschoen passen, 1x laatste aanpassingen bespreken & thermoplastisch vervormen.
    Het resultaat is een schoen die vrijwel in 1 keer super goed zit. De tweede keer schaatsen was gelijk een wedstrijd waarin ik de veters altijd superstrak aantrek. In mijn oude schoenen had ik dan altijd wel met kramp te maken. In deze nieuwe schoenen helemaal niets! Wel moeten er wat nog kleine aanpassingen worden gedaan. Hiervoor kan ik de schoenen gewoon opsturen of langs brengen en zullen ze binnen enkele weken weer klaar zijn. Bij Viking ben je ze dan maanden kwijt omdat ze opgestuurd moeten worden naar een lagelonenland.

    3. Groothuis maakt zowel schaatsschoenen als skeelerschoenen.
    Ik heb in 1 keer zowel skeelerschoenen als schaatsschoenen besteld in mijn eigen ontwerp. Custommade skeelerschoenen waren voor mij misschien wel belangrijker dan custommade schaatsschoenen. Ik heb ontzettend moeilijke voeten en snel last van drukpunten of kramp. Op mijn Viking gold kon ik aardig vooruit zonder veel kramp te krijgen omdat ze goed thermoplastisch te vervormen zijn. De skeeler markt is echter veel kleiner en de skeelerschoenen die thermoplastisch te vervormen zijn, zijn dat altijd maar gedeeltelijk. Ik kon zelfs in het hoogste segment skeelermerken geen schoen vinden waar ik niet binnen 5 minuten enorme kramp van in in mijn voeten krijg. Ik heb zodoende dit jaar voor het eerst echt lol beleefd met skeeleren!

    3. En als laatste de Prijs.
    Viking custom mades zijn ruim 200,- duurder.



    Al met al ben ik zeer tevreden over mijn aankoop. Hopelijk resulteert dit in hele mooie pr's aankomend seizoen!
    groet,

    Daan
  4. Mannes viking

    Mannes viking Active Member

    merk je ook beter contackt met het ijs zowel sturing en andere belangrijke zaken tijdens het schaatsen of zijn de custom made schoen er enkel dat ze goed passen naar jou voet? ben wel beniewd ik bedoel niet zo zeer dat je gelijk beter gaat schaatsen maar merk je verschil in techniek en meer

Deel Deze Pagina