Minimaal 3 tochten tegelijk

Discussie in '2016-2017' gestart door proeme, 21 nov 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. proeme

  proeme Well-Known Member

  een regel die in Noord-Holland al geldt moet ook in Friesland gaan gelden: een toertocht mag pas doorgaan als er tenminste op 2 andere plekken ook een toertocht is...

  IJsclubs zijn het er niet mee eens (goh). KNSB heeft vermoedelijk taferelen als bij de Vijf Merentocht in januari 2013 in het hoofd...

  nieuwsbericht over de regel: http://nos.nl/artikel/2144370-eerste-schaatstoertochten-moeten-wachten.html

  ter herinnering nieuwsbericht over die tocht in 2013: http://nos.nl/artikel/465701-eerste-toertocht-eindigt-in-deceptie.html
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 2. H2O-s

  H2O-s Active Member

  Lijkt mij een verstandig besluit. Laat ze hier maar het algemene belang van de veiligheid verkiezen boven de individuele belangen van de verenigingen.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 3. proeme

  proeme Well-Known Member

  op zich mee eens. Maar het is natuurlijk wel zo dat op de ene plek al veel sneller een veilige tocht georganiseerd kan worden dan op de andere plek. Dan is het zonde als je moet wachten (en misschien wel niks hebt daardoor terwijl het best had gekund)
 4. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Ik zie dit nu pas, het wintert nu pas echt.
  Inderdaad een besluit, of is het een proefballonnetje, dat volstrekt voorbijgaat aan de realiteit. Het is vaak al dagelijks de thermometer in de gaten houden of het kan, u moet je dat dan op drie plaatsen tegelijk gaan doen? En als er een onverhoopt wordt afgelast dan?
  Voor mj is de lol er wel af, als er een tocht is, is het adagium: vooral daar niet komen. Tegen de stroom in deed ik soweiso al niet, maar ook een stukje meerijden is abslouut niet meer te doen.
  De ijsvloer is ook meteen kapot na zo'n tocht, tenminste bij de kluunplekken.

  Traditioneel kan het altijd op de ene plek net wat eerder dan op een andere. Ook dat zorgt voor spreiding.
 5. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Nou, niet bij de allereerste tocht, hoor. Zeker niet als het eind van de ijsperiode al in zicht is. Dan wil iedereen die ene tocht rijden. Weet ik uit ervaring: een paar jaar geleden was de eerste (en enige) tocht hier op het meer , en op de dag van de tocht kon ik nog net een paar rondes rijden voor de opening van de toertocht. Daarna werd het te druk, en het ijs werd gesloopt.

  Spreiding werkt alleen als het duidelijk is dat het nog een tijd blijft vriezen. Maar dan kun je ook rustig nog een dagje wachten tot het op 3 plekken kan.
 6. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Verkeerde oplossing voor het probleem.
  In de jaren '80, '90 waren er minder regels voor het organiseren van tochten. IJsverenigingen trokken zich niets of minder aan van de KNSB en organiseerde tochten zo gauw als het maar mogelijk was. Dat leidde tot een breed aanbod en dus spreiding. Ik kan me uit die jaren geen ernstige ongelukken herinneren. Nu wachten we op KNSB en mogelijk andere goedkeuringen en is er uiteindelijk 1 (of in het voorstel 3) plek(ken) waar gereden kan worden en daar komt dan half schaatsend Nederland op af. Files, parkeerproblemen, te grote horden op het ijs, geoefenden die wat sneller door willen trekken en botsen met minder geoefenden, kapot getrapte kluunplekken, enz., kortom een grote ellende.
  Minder regelzucht zou m.i. meer helpen.
  Ik ga in ieder geval schaatsen en ik mijd daarbij die enkele over bezochte toertocht die voldoet aan alle goedkeuringscriteria.
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina