Met sokken of met blote voeten in de schaats?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door MJK, 14 jan 2024.

 1. MJK

  MJK New Member

  Ik begrijp dat toppers blote voeten in hun schaatsschoenen hebben. Dat is al heel lang zo. Toen ik jong was had ik maar al te graag zo’n set prachtige Viking special LC schaatsen gehad. Deze schoen met zacht leer zou zich helemaal naar je voet zetten. Hierin zat je natuurlijk ook met blote voeten in. Sindsdien is er veel veranderd aan de schaats schoenen, er zijn veel (top) merken bijgekomen, de schoenen zijn vaak thermoplastisch, en zijn veel stijver dan toen.
  Ikzelf rijdt nu op Bont Jet schoenen, en ben daar erg tevreden over. Ik heb wel zonder sokken gereden, maar daar krijg ik toch last van schuur plekken. Ondanks dat die schoenen supper goed om mijn voeten gezet is.
  Ik heb nu het idee dat sommige schoenen beter geschikt zijn voor blote voeten dan andere. Schoenen met leer aan de binnenkant lijken super geschikt voor blote voeten. De microfiber die gebruikt wordt in mijn Bont Jets iets minder.
  Wat denken jullie hierover? En wat is jullie ervaring?
 2. ReneW

  ReneW Active Member

  Kan alleen praten over lederen vikings. Heb altijd alleen zeefit sokjes aan.
 3. JJS

  JJS Active Member

  Ik rij altijd met blote voeten. Elk seizoen probeer ik het wel een keer met (dunne) sokken maar kan er niet aan wennen. (Ben overigens beslist geen topper)
 4. MJK

  MJK New Member

  upload_2024-1-15_18-18-1.jpeg
  Blote voeten op deze ijzers lijkt me erg oncomfortabel. ;)
  Bedankt voor de reactie.
  JJS en ReneW vinden dit leuk.
 5. JJS

  JJS Active Member

  Je moet het eens proberen!

  (Geloof het of niet, deze foto is ruim 45 jaar uit maar die ijzers liggen hier 2 meter van mij vandaan - kan ze zo pakken, alleen ze passen niet meer)
  MJK vindt dit leuk.
 6. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Zelf rijd ik al sinds ik thermoplastische schoenen heb met blote voeten in mijn schaatsen. Je hebt dan toch net iets meer contact met de schoen en kunt het gevoel beter overbrengen. In mijn ervaring heb ik juist minder blaren sinds ik zonder sokken rijd. De afgelopen jaren sowieso geen last meer van gehad.
  Om me heen zie ik vrijwel alle wedstrijdrijders ook met blote voeten in hun schaatsen gaan, zeker degene die custom made schoenen hebben. Aan de andere kant heb ik ook wel eens een jongen rondjes onder de 30 seconden zien rijden op de schaatsen van zijn pa, met 2 paar dikke sokken over elkaar. Uitzonderingen zijn dus altijd mogelijk ;).

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 9 Pro met Tapatalk
 7. mi

  mi Well-Known Member

  Die jongen verdient wel een paar mooie nieuwe schaatsen dan!
  SchaatsDaan vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina