Meer Sporten op de Winterspelen?

Discussie in 'Lange baan' gestart door LeeMoZovski, 18 nov 2014.

  1. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Hmmm,

    Ik zag zojuist op teletekst-pagina 605 het nieuws over een veertigtal voorstellen van de nieuwe IOC voorzitter Thomas Bach. Als ik het goed begrepen heb, wil hij het mogelijk maken dat er meer sporten Olympisch worden, maar dat het aantal deelnemers en medaille evenementen wel gelijk blijft. Volgens mij betekent dat automatisch dat er bij de bestaande sporten (A) minder atleten mee kunnen doen en er (B) onderdelen geschrapt moeten worden. Toch?

    Wat denken we hier van?
    Onderdelen weg?
    Minder deelnemers per afstand?
    Minder deelnemers per afstand per land?

    Mijn eerste gedachte ging overigens richting het Skeeleren. Als dat Olympisch wordt, zou dat kunnen betekenen dat het schaatsen het in de toekomst wellicht zonder kleurrijke en belangrijke figuren als een KC Bouttiete, Cedric Michaud, Derek Parra, Chad Hedrick, Alexis Contin, Heather Richardson, Bart Swings en Brittany Bowe moet stellen.

    Wat denken we daar van?

    In December gaan de bobo's erover stemmen...
  2. McSmit

    McSmit Active Member

    Ze willen voor de zomerspelen een max van 10.500 atleten instellen (Londen 11.000) en voor de winterspelen 2900 atleten (Sotsji bijna 2800).
    Tevens een max van 100 onderdelen (Sotsji 98). Winterspelen mogen dus nog iets groeien of zo groot blijven, alleen de zomerspelen moet echt kleiner.

    Een ander voorgesteld punt is gemengde sporten/onderdelen. Korfbal minnend Nederland stond de polonaise al zowat te lopen, maar ik denk dan eerder aan gemengde estafettes zoals bij het rodelen of zwemmen.
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Wat het belangrijkste is: ze willen het meer in overleg met het organiserende land doen (de Spelen zullen straks nog wel een hoofdstad hebben, maar onderdelen worden door het hele land verspreid. Eigenlijk logisch dat dat eindelijk beslist is, want bijvoorbeeld Munchen 72 had ook al 3 steden waar het georganiseerd werd, ondanks dat dat toen officieel nog niet mocht).

    Het toegewezen land zal meer invloed hebben op de spelen. Ze willen daarbij het aantal atleten laten krimpen en het aantal verschillende sporten vergroten. Dit gaat inderdaad ten koste van onderdelen van die sporten, zoals zeilen, roeien, baanwielrennen in de zomer en langlaufen, biathlon en ook schaatsen in de winter.

    En vanwege die invloed van het organiserende land (of soms zelfs 2 landen, is het voorstel) stond korfbal inderdaad te juichen. Ze hopen op een spelen in Nederland of zelfs Nederland en België. En dan is korfbal niet kansloos om eenmalig olympisch te zijn. Waarschijnlijk is honkbal eenmalig olympisch in 2020, gezien de populariteit in Japan.


    @McSmit: gelukkig is de limiet voor de zomerspelen 310 evenementen. Geen 100. Je zou geen spelen meer over houden, het zou bijna alleen nog maar atletiek (waar ze echt niet in gaan snijden) zijn.
    Laatst bewerkt: 19 nov 2014
  4. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik hoop trouwens dat dat Olympisch tv kanaal er komt. Dat zou misschien ook wel meer wereldwijde uitzending van schaatsen betekenen...
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  5. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Bij de Winterspelen kan ik me eigenlijk niet veel nieuwe sporten meer indenken. Voor Sotsji 2014 zijn de aanvragen van toerskiën (wat?), oriëntatie-skiën (wat?) en wintertriatlon (wat?) afgewezen en van de in Nederland wel bekende sporten hebben volgens mij veldrijden en bridge het wel eens geprobeerd maar zijn afgewezen voornamelijk omdat ze niet op sneeuw of ijs plaatsvinden. De icecross downhill (Red Bull Crashed Ice) is het niveau "commercieel spektakel" zoals ik het zie nog niet ontstegen. Een maximum van honderd onderdelen betekent dus dat als inderdaad de massastart langebaan erbij komt we op 100 zitten en er verder dus geschrapt zal moeten worden als er nog meer onderdelen bij willen komen.

    Qua Zomerspelen denk ik dat korfbal zeker niet internationaal genoeg is, maar daar zijn er natuurlijk wel veel sporten die staan te wachten, denk aan inline-skaten, karate, squash, wushu, honkbal/softbal. Over inline-skaten op de Olympische Spelen heb ik al eerder mijn gemengde gevoelens uitgesproken, als sport vind ik het veel spannender dan bijvoorbeeld badminton, worstelen, ritmische gymnastiek, paardrijden, moderne vijfkamp of synchroonzwemmen, maar het zou inderdaad slecht zijn voor het internationale langebaanschaatsen.

    Verder dus minder atleten, maar eventueel meer sporten. Dat betekent dus automatisch minder atleten per sport, zeker omdat je in het geval van meer verschillende sporten en minder onderdelen per sport, ook minder dubbelaars hebt.
  6. proeme

    proeme Well-Known Member

    wintertriatlon is toch niet raar? Zwemmen vervangen door langlaufen en je bent er. Of door schaatsen, maar dat is wel een erg Nederlandse variant...
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Het ging er meer om dat ik het niet echt ken als grote sport. Toch is er zowaar zelfs een wereldkampioenschap! De wedstrijd bestaat dan uit 6 km rennen, 12 km mountainbiken en 9 kilometer langlaufen. Maar het lijkt me nog minder internationaal dan marathonschaatsen, hoewel dat natuurlijk ook mijn eigen Nederlandse bias kan zijn.
  8. proeme

    proeme Well-Known Member

    De 24 deelnemers aan het laatste WK (categorie Elite Men) kwamen uit Rusland, Italië, Noorwegen, Slowakije, Spanje, Frankrijk, Tsjechië en Groot-Brittannië.
    Bij de junioren ook nog Oostenrijk en Hongarije.
    Dat zijn toch al 10 landen. Als ik door wat obscure categorieën blader zie ik ook nog een Zwitser, een Duitser en een Est.

    Nee, geen grote sport, maar dat is bv skeleton ook niet. Maar internationaal kun je het wel noemen.
  9. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    De Wintertriatlon is geen kleine sport. Ooit werden er international wintertriatlons gehouden met schaatsen en langlaufen er beiden in, maar dat sloeg international niet aan omdat buiten Nederland weinig mensen kunnen schaatsen. Nu in deze combi (sinds een jaar of vijftien, gok ik) zijn de goede langlauf-landen oppermachtig. Machiel Ittman (een van de meest veelzijdige Nederlandse sporters ooit) was jarenlang de beste Nederlander daarin, maar brak internationaal geen potten. Denk dat het qua grootte best mee zou kunnen, maar het IOC wil alleen echte sneeuw- of ijssporten op de winterspelen. Tot die tijd maakt de favoriete sport van meneer 49, modderfietsen rond een biertent, ook geen kans.

    De Nederlandse wintertrialon-variant bestaat trouwens uit hardlopen, wielrennen en schaatsen. Wordt elk jaar een NK in gehouden.
    dedeut vindt dit leuk.
  10. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik denk dat dit trouwens vooral voor de zomerspelen zal gelden. Bij de winterspelen is elke enigzins serieuze sport al olympisch. In de zomer kunnen ze heel evenement (de Wereldspelen) organiseren met 20+ sporten die niet olympisch zijn. Denk aan inline skaten, karate, squash, cricket, sportklimmen, zaalvoetbal, bowlen... zouden allemaal niet misstaan als olympische sport. Maar denk ook aan de extreme sporten die je op de X-Games ziet. Die zijn op de winterspelen vaak wel olympisch, maar in de zomer nog niet.

    Interessanter voor het schaatsen is de vraag of inline skaten nu wel olympisch gaat worden. Ik vind het er persoonlijk (met wat aanpassingen, zoals minder onderdelen) echt thuishoren. Maar voor het schaatsen zou het wel eens een heel slechte ontwikkeling kunnen zijn. Al die sporters die puur vanwege het olympische overstappen op schaatsen, dat mis je dan. Misschien dat Swings, Mantia en wie al niet meer weer terug moven als het in 2020 op de agenda komt.
    <edit: ik zie dat topicstarter Lee dat ook aanstipt. Sorry, slecht gelezen. Maar we zijn het dus eens>
    leenstrafan vindt dit leuk.
  11. Mey

    Mey Well-Known Member

    Ik volg dat inline skaten totaal niet. Maar ik heb het idee dat er iets van 6382 onderdelen zijn? Aangezien ze het aantal onderdelen willen maximeren kan ik me voorstellen dat ze bij dit soort sporten maximaal 1 of 2 onderdelen olympisch laten worden.
  12. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Zo erg is het ook niet.
    Je hebt een baantoernooi met 300 m (tijdrit), 500 m (heats, als bij shorttrack), 1000m (heats, als bij shorttrack), een afvalkoers, een puntenkoers en een relay.
    En een wegtoernooi met 200m (tijdrit), 500m (in heats), een puntenkoers, een afvalkoers, een relay en een marathon.
    Maar het is wel te veel en te verwarrend voor een buitenstaander.

    Maar je kunt natuurlijk 1, 2 of 3 onderdelen kiezen om olympisch te maken. Ik zou, als ik het overkoepelende inline-bond was, kiezen voor twee wegonderdelen. En dan bijvoorbeeld de 500 meter en de marathon. Dan hoeft de organisatie geen dure inlineskate-baan aan te leggen. Een 500 meter kun je ook gewoon op een brede weg ergens in het centrum afwerken. Prachtig voor het publiek. Voor de marathon kun je ook gewoon een mooi circuit in de stad uitzetten. Of van het wielerparcours gebruik maken.
  13. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Zoals je opsomt heeft skeeleren te veel onderdelen maar de "uitblinker" hierin is toch met ster het zwemmen. Ik zou het toejuichen als daarin alle verschillende slagen werden afgeschaft. Dan blijft alleen de vrije slag over en dan ook wat snoeien in de afstanden en dan is het weer in de juiste proporties. Ook het roeien en kanoën kan analoog wel wat worden opgeschoond.
  14. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het inline-skaten heeft 6 piste en 6 wegonderdelen per sexe. Het shorttrack heeft 4 onderdelen op de OS (5 op EK/WK) en het schaatsen 6. Het is dus een sprookje dat het inlinen zoveel (meer) onderdelen heeft. Dat komt waarschijnlijk omdat tegelijk met de senioren óók de junioren hun EK/WK hebben.

    Verder denk ik dat het inlinen en schaatsen elkaar kunnen versterken, alleen wil het grootste (conservatieve) deel van de schaatswereld daar niet aan. Hedrick tweette onlangs dat hij er spijt van heeft dat hij volledig als een schaatser trainde, naar aanleiding van het succes van Michel Mulder.
  15. Mey

    Mey Well-Known Member

    12 is 2x zoveel dan bij het schaatsen en 3x dan bij het shorttrack. Dan noemt ik het geen sprookje hoor.
  16. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Piste (200 m baan met krappe bochten) kun je niet vergelijken met schaatsen op een 400m baan.
  17. Mey

    Mey Well-Known Member

    Ja, de 1500 meter zwemmen ook niet met de 100 schoolslag. En toch zijn het te veel nummers. Schaatsen heeft er niets mee te maken. 12 is gewoon heel veel onderdelen.
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dan zou ik zeker de 10 km puntenkoers toevoegen, toch wel het zwaarste onderdeel.
  19. proeme

    proeme Well-Known Member

    Als het schaatsen met 6 onderdelen per sexe kan, kan het inlinen dat ook.
    200m(tijdrit), 500m (heats), puntenkoers, afvalkoers, relay, marathon. Allemaal op de weg, zodat er geen baan aangelegd hoeft worden (IOC wil immers de kosten omlaag hebben)

    Laat maar komen!
  20. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    @SprintMaster redeneert dat het inlinen de wieltjes-equivalent van zowel shorttrack als langebaanschaatsen is. Dat gaat om twee belangrijke redenen niet op.
    • Bij het inlinen zitten piste en weg in één toernooi op het NK, EK, WK en Wereldspelen. Soms zit er een rustdag tussen, maar dan nog zijn ze in dezelfde week op dezelfde locatie. Shorttrack en langebaanschaatsen vormen een heel apart circuit met eigen wereldbekers, eigen nationale, Europese en wereldkampioenschappen. Alleen bij de Olympische Spelen zijn shorttrack en langebaanschaatsen in dezelfde stad in dezelfde twee weken.
    • Het verschil tussen piste en weg is toch echt dan tussen langebaanschaatsen en shorttrack. Je rijdt volgens mij op dezelfde schaatsen (corrigeer mij als ik fout zit) en de switch lijkt vrij makkelijk te maken. Op het zojuist afgelopen WK in Argentinië wonnen Pedro Causil, Elton de Souza, Alexis Contin, Ewen Fernandez, Patxi Peula, Juan Cruz Araldi, Ezequiel Capellano, Ken Kuwalda (acht mannen), Hellen Montoya, Yersi Puello, Erika Zanetti, Johana Viveros, Maira Arias, Yang Ho-chen, Paola Serrano, Francesca Lollobrigida, Lee Meng-chu, Rocio Berbel, An Yi-seul, Lee Seul, Shin so-yeong (dertien vrouwen) een medaille op zowel piste als weg. Als 21 verschillende sporters in één jaar een WK-medaille winnen in sport A én in sport B, dan liggen die sporten toch wel erg dicht bij elkaar. Zuid-Korea (vrouwen) en Argentinië (mannen) wonnen een medaille op de relay piste én op de relay weg en deden dat met exact hetzelfde trio.
    Inline-skaten staat nu op het programma van de al eerder genoemde Wereldspelen (de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten) en daar is het een van de belangrijkere sporten, zeker toen de Wereldspelen vorig jaar in Colombia worden gehouden en daar mogen ze dus veel onderdelen hebben (achttien in Colombia 2013). Als inline-skaten olympisch wordt zullen ze het echt met een handjevol onderdelen moeten doen.
    ZeeKoei en G1ant vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina