Materiaal voor 'beginners' m.b.t. alternatieve elfstedentocht

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door MiKeZZa, 3 mrt 2021.

 1. MiKeZZa

  MiKeZZa New Member

  Beste allemaal,

  Ik heb me hier geregistreerd omdat ik al jaren het idee heb om een keer 'de Weissensee' te gaan schaatsen. Afgelopen schaatsperiode kwam dit plan weer helemaal op. En mijn vrouw sport de laatste jaren ook steeds meer; zij wil deze uitdaging ook graag aangaan. Oftewel; als het gezien Corona e.d. komende winter mogelijk is willen wij op de Weissensee gaan schaatsen. Bij voorkeur de volle 200 km.

  Onze situatie is als volgt; beide regelmatig aan het sporten. Ik loop zo'n 3x per week hard, meestal zo'n 10 km, maar ook uitschieters naar boven. Mijn vrouw loopt wat minder, maar doet ook wat andere sporten.

  Op dit moment schaatsen wij eigenlijk alleen als er natuurijs ligt. Dan tikken we rustig 50 km weg op een dag en zou er indien het moet nog wel iets meer kunnen, maar we hebben zeker nog een hoop training nodig.

  Ons idee is om de komende maanden te blijven lopen, maar ook te gaan skeeleren en in Oktober aan te sluiten bij een trainingsgroep op een ijsbaan.

  Natuurlijk heb ik heel veel vragen en zijn alle tips of kritische kanttekeningen welkom. Maar aangezien we hier in het materiaal forum zitten de concrete vraag: waar doen wij goed aan qua skeelers en schaatsen?

  We weten dat dit wel wat geld gaat kosten en dat mag ook. Maar gevoelsmatig is vele honderden euro's voor een schoen + vele honderden euro's voor een ijzer + dure skeelers (en dat allemaal maal 2) wel heel heftig. Ik kan slecht inschatten of dat nodig is.

  Wij schaatsen momenteel beide op een Nijdam semi softboot combinoor. Van lage traditionele noren krijgen we beide zere enkels. Gevoelsmatig zou het helemaal top zijn als je met 1 schoen kunt skeeleren en schaatsen qua gewenning, maar ik kom het niet tegen in mijn zoektocht. Dus misschien zoek ik verkeerd, is het een hele domme zoektocht van me omdat het helemaal niet logisch is.... Ik weet het niet en als ik zo de nodige topics hier lees durf ik wel te zeggen dat er hier mensen rond moeten lopen die ons hier goed advies over moeten kunnen geven....

  Hopelijk wil iemand daar de tijd voor nemen om ons op weg te helpen... Dit zodat we goed beslagen ten ijs (ja ik maak hem gewoon) een aankoop kunnen gaan doen.
 2. JGB07

  JGB07 Member

  Hi MiKeZZa,

  De Weissensee is een superleuke uitdaging die je zeker aan moet gaan als je goed kunt schaatsen en plezier haalt uit lange-afstandsuitdagingen. Ik ben er zelf in 2015 en 2016 geweest en heb em de laatste keer uitgereden in 9 uur en 14 minuten. De eerste keer was mijn tempo uiteindelijk te laag om tijdig te finishen en ben ik na 150km uitgestapt.

  Naast goede schaatsen, is goede kleding misschien wel net zo belangrijk. Enerzijds moet het warm zijn (in 2016 startte ik met -16 meen ik), maar anderzijds moet je er ook goed in kunnen bewegen. Ook heb je goede handschoenen, helm en mogelijk andere bescherming nodig. Daarnaast zijn reis en verblijf natuurlijk ook kostenposten.

  Je moet je uiteindelijk vooral afvragen hoeveel investeringen je wil doen voor één uitdaging. Ik heb er destijds voor gekozen om de kosten beheersbaar te houden door geen nieuwe schaatsen te kopen maar te rijden op mijn bestaande klapschaatsen (Viking Nagano Marathon I).

  Heb je wel budget over voor schaatsen, dan worden doorgaans zogenoemde Zweedse schaatsen geadviseerd. Dit zijn eigenlijk langlaufschoenen met afzonderlijk ijzers die je er onder kunt klikken. Ik heb er zelf nooit op geschaatst, maar op de Weissensee zag ik ze heel veel. Op de ijsbaan zie je ze minder, omdat (naar ik heb begrepen) het toch minder comfortabel is in de bochten. Het is daarom vooral een investering voor natuurijs(tochten) en minder voor op de kunstijsbaan. Een compleet setje begint meen ik bij € 400,- maar zal ongetwijfeld hoger uitvallen na goed advies en het passen van de schoenen.

  Qua training wordt vaak gezegd dat je moeiteloos 100 ronden in 100 minuten moet kunnen rijden op een kunstijsbaan (Dat komt dus neer op het rijden van de door jou genoemde 50km in ongeveer 2 uur). Ik reed dit zelf beide winters grofweg 2x per week als voorbereiding en 1x per maand probeerde ik minimaal 4 uur te schaatsen (toen bestond Flevonice nog). Daarnaast wist ik uit de perioden van natuurijs dat ik de hele dag op de ijzers kon staan zonder (veel) pijn te krijgen aan voeten en andere gewrichten. Ik weet van een aantal rijders in Haarlem dat ze de eerste maanden vaak gewoon trainen op hun kunstijsmateriaal en pas een paar weken voor vertrek naar Oostenrijk overstappen op de Zweedse schaatsen om daar aan te wennen.

  Voorbereiding op skeelers heeft mij ongetwijfeld ook wat geholpen, maar over het algemeen kan je je duurvermogen en bovenbeenspieren ook trainen door veel te fietsen. Ik begrijp dat je nog geen skeelers hebt, je kan daarom eventueel overwegen om het budget voor de skeelers in te zetten voor schaatsen. Wat ik begrepen heb (maar dat weten anderen hier beter) is het niet wenselijk of verstandig om een schoen te gebruiken voor skeelers en schaatsen.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
 3. Eelco

  Eelco Well-Known Member

 4. ReneW

  ReneW Active Member

  Geldt dit ook voor de Zweedse langlaufschoenen die men veel op de weissensee gebruikt? Hiervoor worden namelijk ook passende skeeler onderstellen verkocht. Zijn die zweedse schoenen wel te vergelijken met de cadomotus of dat type schoen uit het artikel dat je aandraagt? Wil je niet verbeteren hoor, het is gewoon een oprechte vraag.
 5. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Dat zou ik niet zeker weten. Ik heb gezocht op skeeleronderstellen voor de langlaufschoenen en heb ze niet kunnen vinden. Als ze beschikbaar zijn dan denk ik dat het een prima alternatief is.

  Ik raad je echt aan om even met de Vasashop te bellen. Zij kunnen je vragen zeer waarschijnlijk tot in detail beantwoorden.
 6. ReneW

  ReneW Active Member

  Misschien tegenwoordig wel niet meer hoor. Heb ze in het verleden zelf namelijk gehad. Ijzers en skeeler allebei. Skeelerde zelf weinig en met schaatsen had ik toch liever lage schoenen vandaar dat ik alles toen verkocht heb en weer schaatsen terug gekocht heb.
 7. JGB07

  JGB07 Member

  https://www.cadomotus.com/nl/blogs/cadowiki/verschil-tussen-schaats-en-skeelerschoenen/

  Deze blog is het vervolg op voorgaande blog van Eelco.

  Ik heb nooit geweten dat er zoveel verschil zat tussen schaatsen en skeeleren #weerwatgeleerdvandaag
 8. MiKeZZa

  MiKeZZa New Member

  Nou, ik heb in ieder geval wat geleerd over (verschillen tussen) skeelers en schaatsen :) Die combinatie is dus geen optie; helder.

  Dan de vraag; wat adviseren jullie:

  Qua kleding heb ik als fanatieke skiër een hoop spullen tegen kou. Gevoelsmatig moet je met iets warms voor je kruis en je voeten er bij een heel eind zijn. Of is dat te simpel gedacht?

  Qua skates; gevoelsmatig heb ik hier niet echt heel fancy spul nodig. Het gaat met name om oefenen op tempo/beweging/houding lijkt me?

  Qua schaatsen; deze vind ik lastig. Kunnen we fatsoenlijk die tocht schaatsen op Nijdam semi softboot combinoren of moet ik echt aan die Zweede schaatsen? Ik lees hele verschillende berichten als ik hier lees, Google en reviews op YouTube lees...
 9. JGB07

  JGB07 Member

  Nadeel van wintersportkleding is dat de broek veel te dik is om lekker in te schaatsen. Mij is destijds een Windstopper lange onderbroek (https://www.triathlonaccessoires.nl...SEYug4pfNpvpYR8Iy-Rh0VhAlGonk5QsaAmiEEALw_wcB) geadviseerd met een wat dikke strakke schaatsbroek. Mij is dat tot dusver altijd goed bevallen tijdens schaatsen.

  Qua bovenkleding moet je beseffen dat schaatsen een stuk intensiever is dan skiën. Al kan je inderdaad veel kleding gebruiken. Ik kan niet beoordelen wat je in je kast hebt, maar een goede first layer die het vocht afvoert naar de overige lagen is in ieder geval heel belangrijk net als het ademend vermogen van je buitenste laag. Een ouderwetse warme winterjas ademt vaak onvoldoende, zodat je het gevoel hebt dat je jezelf opblaast.

  Skeelers heb ik weinig verstand van. Punt van aandacht is wel dat goed materiaal veel comfortabeler rolt, waardoor het trainen van lange afstanden prettiger is. Met mindere kwaliteit kan dit snel ten koste gaan van je plezier tijdens het trainen.

  Schaatsen vind ik lastig om te adviseren, omdat dit ook heel persoonlijk is (Veel zal ook afhangen van je techniek, sterkte van je enkels etc.). Ik heb destijds nauwelijks problemen gehad met mijn gewone klapschaats en ook profs rijden niet op speciale schaatsen, maar ik geloof zonder meer dat de Zweedse schaats een stuk comfortabeler is. Mocht je kiezen voor je huidige schaatsen, dan zijn goede overhoezen met eventueel bubbeltjes plastic er tussen ideaal om warme voeten te behouden.
 10. ReneW

  ReneW Active Member

  Veel schaatsers willen op de baan een gewone schoen omdat dit makkelijker rijd in de bochten. Hoe harder je gaat hoe platter je door de bocht gaat. Schoenen kunnen dan het ijs gaan raken. Dit is dus sneller het geval bij een zweedse schoen. Bij Nijdam schaatsen zal dit hetzelfde zijn. Voordeel van de Zweedse schaats is dat je makkelijker uit scheuren komt. Andere schaatsen zal je dus eerder willen aanschaffen voor het rijden van bochten op de ijsbaan. Niet zozeer voor natuurijs.
 11. MiKeZZa

  MiKeZZa New Member

  Helder @ReneW. Dat is inderdaad ook wat ik overal lees. Maar als in principe alleen schaatser in de enkele situatie dat er in Nederland natuurijs ligt ben ik in principe niet echt in de omstandigheid dat ik Zweedse schaatsen nodig heb. Die paar scheuren overleef ik wel.... Het is alleen meer de vraag of ik in Oostenrijk in grote problemen kom als ik geen Zweedse schaatsen heb.

  En jij geeft aan dat ik in NL in bochten last kan krijgen. Speelt dat ook bij mij met mijn recreatieve rondjes? Want ik heb nog nooit op een binnenbaan gereden en streef ook niet naar een rond in 30 seconden. Ik wil me puur prepareren voor een eenmalige grote uitdaging.
 12. ReneW

  ReneW Active Member

  Dan zou ik dus geen Zweedse schaatsen aanschaffen. De nijdam schaatsen zijn in principe warm genoeg om een alternatieve mee te schaatsen. Heb zelf in 95/96 ook hele dagen bij -15 geschaatst met leren schoenen zonder overschoenen. Dan lijken me die Nijdam warmer.
  Laatst bewerkt: 6 mrt 2021

Deel Deze Pagina