maten wielen skeelers

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door ronv, 2 mrt 2010.

 1. ronv

  ronv Member

  hoi heb even een vraag over skeelers/skates. ik ben dit seizoen vrij fanatiek aan het schaatsen geslagen en nu wil ik dit een beetje doorzetten dmv de aakomende tijd te gaan skeeleren/skaten. ik heb zelf een paar inlineskates kun je hier ook gewoon als recreant leuk wat km's op maken en wat is dan een beetje goede maat wiel hoor er veel over 100 en 110mm wielen spreken. nu zitten er bij mij 80mm wielen op met 78a (hardheid ofzo) wat zijn daar de verschillen in behalve de maat dan :mrgreen:
 2. kavee

  kavee Member

  Met grote wielen ga je harder, zo simpel is het.

  Je vertelt er niet bij op welk niveau je skeelert.
  Ben je van plan bent om komende zomer aan skeelertochten mee te doen?
  Zo ja, aan welke afstanden denk je dan? En was je ook pelotonstochten van plan?

  Vorig jaar was ik toe aan nieuwe skeelers. Ik had mijn zinnen gezet op een frame met 3 x 100mm + 1 x 90mm wielen. Mijn skeelerwinkelier zei: 'Dat zou ik niet doen, want dan sta je volgend jaar weer hier voor nieuwe skeelers.'
  Het werd dus 4 x 110mm. En ik heb er geen moment spijt van gehad.
 3. ronv

  ronv Member

  het is nog beginnersnivo maar wil gewoon mijn conditie een beetje op peil gaan houden dus echt recreatief heb nog geen ambities om er grote peletonstochten te gaan doen of wedstrijden ofzo. ga wel straks in (ik hoop dat ze het weer doen) een cursus hier in groningen doen (kardinge) en verder gewoon zelf wat rijden eerst maar eens zien hoe het loopt met skate's en mss dat ik ltr wel echte skeelers aanschaf maar dat ligt an het budget
 4. Enkeltje

  Enkeltje New Member

  Ik heb eerst gereden op 4 x 90 en rijdt nu op 5 x 80. Ik rijd gemiddeld drie tochten per week. Ik merk niks qua verschil in snelheid tussen de ene maat wielen of de andere (ook niet in de groep waarin ik les, en iedereen wat anders heeft). Wel sta ik op de 80 wat lager en dus stabieler. Het schijnt zo te zijn dat je op grotere wielen ook makkelijker over obstakels op de weg rijdt, maar daar merk ik ook niks van. 110 lijkt mij geschikt voor echte wedstrijdrijders, maar of dat nou iets is voor recreanten betwijfel ik.
 5. Tjark

  Tjark Active Member

  Dat zeiden ze ook met de eerste 80/84mm wielen toen 76mm regulier was ;)
 6. kavee

  kavee Member

  Ik ben overgestapt van 84mm naar 110mm en merk wel degelijk verschil. Bedenk ook dat andere factoren een rol spelen, zoals smering van de lagers, grip op de weg, hardheid van de wielen en je stabiliteit.
  Op mijn nieuwe skeelers rijd ik zeker 2 km/uur sneller dan voorheen.
  Met grotere wielen rijd je gemakkelijker over grof asfalt. Het gaat dus niet om obstakels alleen.
  Ik ben toch echt een recreant. Als je eens wist hoeveel ik beleef aan een gezellige toertocht.
 7. Lammert

  Lammert Member

  Jawel hoor, als recreant kun je ook wel uit de voeten met 110 mm. Het vereist wat meer kracht om ze op snelheid te krijgen en van wat ik erover gehoord heb, zijn het daardoor vooral de grotere mannen die er erg veel baat bij hebben. Ben je wat minder groot & sterk en zou je er wedstrijden op willen rijden waarin het tempo heel vaak wisselt, dan wordt het waarschijnlijk wel een lijdensweg. Maar als recreant kun je natuurlijk in principe gewoon lekker in één tempo rijden zonder je dat je je wat van anderen hoeft aan te trekken. Dus ik zou zeggen dat 110's juist voor (grotere) recreanten heel geschikt zijn.
 8. ducatif1

  ducatif1 Member

  Afgelopen jaar in het skeelerpeleton zag je verschillende skeelers met verschillende frame maten en grootte van wielen. Alles kom je tegen van 4x110mm tot 5x 80mm of zelfs 5x 76mm met een gewone Viking schaatschoen eronder. Zelfs bij de tocht om het Ysselmeer zag je iemand op een Vikingschoen met 5x80mm rijden..

  Ben ooit begonnen op 5x80mm en dat was toen erg grote wielen.. Daarna overgestapt en nu al jaren op 5x84mm.. gemiddelde snelheid bij een training van een uur ca 27 km/uur. :twisted:
  Fabrikanten hebben in een paar jaar tijd de skeelersport op een hoger niveau gezet door nieuwe materialen (=schoenen) maar ook steeds grotere wielen incl frames.
  Tuurlijk zul je met grotere wielen sneller kunnen maar als je basis al niet goed zal je op grotere wielen ook niet uit de voeten kunnen.
  Maar als je toch wilt investeren..doe het dan gelijk goed.. en als eerste.. SCHOENEN PASSEN..
  Als die niet goed zitten dan heb je ook niks aan je hypermoderne skeelers met 4x110mm wielen eronder..
  ps..Skeeleren heet officieel inline skaten.. :!:
  Zie ook: http://www.knsb.nl/bond/nieuws/2009/sbn ... h-besluit/
  Inline-skaten
  Vanaf heden is de familienaam voor skaten of skeeleren gewijzigd in: Inline-skaten.
  Inline-skaten wordt ook in het buitenland gebruikt voor alle disciplines: baan, weg, marathon, toer, downhill, freestyle en skateboarden. Er is voor gekozen om dit vanaf heden ook in Nederland te gebruiken.
 9. Enkeltje

  Enkeltje New Member

  Ik heb alleen maar mijn eigen recreatieve ervaringen opgeschreven, en hetgeen Norg alhier (speciaalzaak) mij over de 110 heeft verteld. Ik rijd gewoon lekker op die 5x80, en ik merk het verschil niet (behalve meer stabiliteit). Ik rijd wel tochten van ca 2 uur, dus mag (recreatief :D ) een beetje meepraten, en volgens mij ging het ook om iemand die het voor dat doel wil.
 10. Klaas

  Klaas New Member

  Vorig jaar ook overgestapt van softboots met 5x84 naar thermoplastische schoenen met 4x 110 (bont jet). Het bevalt mij perfect, ga inderdaad zo'n 10% sneller als voorheen. Het is volgens mij een fabel dat je gemakkelijker over obstakels of grof asfalt gaat.
  De grotere wielen, zijn volgens mij standaard harder als de kleine, de schoenen zitten perfect maar ook daar zit totaal geen demping meer in en tussen het frame en de schoen zit ook niets meer wat trillingen dempt. Gevolg is dat als je iets groffer asfalt hebt je voeten zo trillen dat je toch blaren krijgt. Alles wat niet ect 100% vlak is krijg je 1 op 1 door naar je voeten.
  Zoek een glad stuk asfalt of beton op en je gaat op hard spul met grote wielen als een speer
 11. ronv

  ronv Member

  zo heb alle reacties ff doorgenomen mijn dank hiervoor. Voor mij is dus echt om puur recreatief er mee te rijden. zal er wel wat km's op maken maar dan op mijn eigen tempo en niet als een speer zo hard mogelijk zo veel mogelijk km's te rijden. gewooon als het weer het toelaat er even op uit en een beetje aan mijn conditie te blijven werken en zal ook wel vaker op de fiets gaan en over iets meer als een half jaar weer op schaatsen :D

Deel Deze Pagina