Mass-start weer op de agenda ISU

Discussie in 'Marathon' gestart door Krizz, 20 feb 2008.

?

Mass-start ipv 100m tijdens World Cups

  1. Ja, graag eindelijk eens een echt onderdeel op het programma

    1 stem(men)
    100,0%
  2. Ja, graag als er geen deelnemers voor de 100m zijn schrappen

    0 stem(men)
    0,0%
  3. Nee, voegt niets toe

    0 stem(men)
    0,0%
  1. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Als ik het korte persberichtje in het AD van van maandagochtend moet geloven is er nog hoop voor de marathonneurs.
    De 100m gaat zeer waarschijnlijk van het Worldcup programma af ivm tegenvallende belangstelling door de deelnemers, vaak is er met moeite een deelnemers veld te creeeren. Er is volgens Jan Dijkema (ISU) zeker plaats voor de mass-start, komend weekeinde zal dit bij het WK-junioren op het programma staan. De team relay stond ook als eerste op het programma bij het WK junioren voor het werd doorgevoerd naar zelfs Olympisch Nivo!!!!
    Het is nog niet duidelijk over welke afstand de Mass-Start zal gaan mogelijk 10-15 km (voor ons gevoel dus tekort!!!)

    Nu is de tijd om het puntenkoers/afvalsysteem van de Essent-Cup te promoten!!!

    Zelfs in verkorte versie (beter iets dan niets).

    zo maar een ideetje: (grotendeels gebaseerd op puntenkoers baanwielrennen)

    Wedstrijd 40 ronden:
    - puntensprints van 2 ronden iedere 10de ronde (dus bel op 9 en 10, 19 en 20, 29 en 30 en 39)
    - eindsprint dubbele punten
    - ronde voor gaat voor punten
    - teams van 3 man (zodat ook kleinere schaatslanden een team neer kunnen zetten)
  2. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Zelf verwacht ik dat op de OS van 2014 dit onderdeel voor het eerst Olympisch zal zijn. Wat mij betreft als een soort 5 daagse waarbij de mass-start na iedere afstand van de tegenovergestelde sexe wordt verreden. Dus als vrouwen een afstand klaar hebben rijden daarna de mannen een mass-start. Maar het zal wel eenmalig als een soort slotonderdeel gereden worden.

    OS kampioen Mass-start 2014: De dan 20 jarige Kai Verblij na reeds 3 gouden medailles op de individuele afstanden (500-1000-1500) en de ploegenachtervolging ook de 5de gouden!!!
  3. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    De Olympische Spelen van 2014 lijkt mij eerlijk gezegd een beetje optimistisch. De kans dat het er niet komt acht ik groter dan de kans dat het er wel komt, maar ik vind dat er wel weer wat meer variatie in de World Cups mag komen. Nog een paar jaar terug bestonden er ook World Cups met de kleine vierkamp er in, die hebben we ook al vijf jaar niet meer gezien. Het lijkt me dus een experiment waar ik wel voor in ben.

    Trouwens, teams van drie man zorgt er dan weer voor dat er in het totaal echt niet superveel deelnemers gaan zijn, stuk of twaalf landen zullen maar meedoen waarschijnlijk. En is het alleen een mannenonderdeel of doen de vrouwen ook mee?
  4. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Komend weekeinde word er bij het WK-junioren volgens mij gewoon een mannen en een vrouwen mass-start gereden.

    Hoop dat we de ISU kunnen warm maken voor het puntenkoers (lees Essent Cup) principe, leverde afgelopen jaar erg mooie gevechten op.
    Anders word het echt de beste sprinter wint verhaal...

    Moet natuurlijk staan teams van maximaal 3 man/vrouw... dan kunnen echt kleine landen met individuele rijders ook meedoen. Doe je grotere ploegen zullen deze de wedstrijd teveel kunnen controleren.
    (je wilt ook niet met 100 man aan de start staan is compleet onoverzichtelijk en levensgevaarlijk)
  5. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Mee eens Krizz. Puntenkoersprincipe zou heel goed werken. Levert in skeeleren prachtige wedstrijden op. Daar worden op WK's en EK's bijna geen gewone ritten in lijn meer gereden, maar vrijwel alleen maar afvalkoersen en puntenkoersen.

    Jouw andere voorstel over de teams van drie ook. Mogen ook vier of vijf zijn. Maar in ieder geval geen sponsorteams, of vrije inschrijving. Dan krijg je 70% Nederlanders aan de start en dat zal buitenlanders de-motiveren. Teams van vier of vijf krijg je misschien hopelijk dertig a veertig mensen aan de start, een ideaal aantal. Als de groep veel groter wordt, wordt het ook te moeilijk voor de langebaners om de overstap te maken, want dat wordt blijven staan in zon groot peloton een kunst op zich.
  6. Eagle

    Eagle Active Member

    Mass-start gebeurt op dit moment in wedstrijdverband al (of nog steeds...) in USA en Canada. Ook in Japan wordt het wel gedaan en ik dacht ook in Zuid-Korea. Maar hoe die wedstrijden er uit zien (afstanden, altijd dezelfde die de eindsprint wint en zo) dat weet ik niet. Overigens uit de oude doos: de Olympische Spelen van Lake Placis in 1932 werden ook met mass-starts verreden.
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Stel nou dat zo'n evenement het aankomende jaar tijdens de World Cup in Heerenveen in November op het programma zou staan. Hoe groot achten jullie de kans dat alle landen hun sterkste rijders gaan opstellen? Ben benieuwd in hoeverre Sven Kramer, Håvard Bøkko, Paulien van Deutekom en Anni Friesinger zin hebben in zo'n wedstrijd!? Uiteindelijk is de kans op blessures toch iets groter dan in een normale wedstrijd en hoe veel eer is er nu daadwerkelijk te behalen?
  8. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Datzelfde gevoel was er ook bij de Nederlanders tijdens de eerste keren dat de team-relay op het programma stond maar dat gevoel is 100% omgeslagen.... we weten hoe ze daar nu over denken. Zeker internationaal is daar een medaille net zoveel waard als een individuele medaille.
  9. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Het lijkt me ook zeer interessant, zo'n mass start met puntenkoers, en ik hoop dat het bij wijze van experiment de komende jaren een paar keer gedaan wordt, maar ergens verwacht ik er toch minder van dan van de ploegenachtervolging.

    Bij de ploegenachtervolging is het zaak om gewoon hard te rijden. Voor de dames is het 2325 meter en voor de heren 3100. Dat betekent dat het voor de meeste allrounders een redelijk normale afstand is, vrijwel precies halverwege de 1500 en de korte lange afstand. Je hoeft er dus geen specifieke conditietraining (duurtraining, intervallen) voor op te bouwen en bovendien ligt het gewoon in het bereik van de meeste schaatsers die ook een 1500 meter aan kunnen.
    Tot slot is de Team Pursuit een voor het publiek overzichtelijk, snel en daardoor ook vrij spectaculair onderdeel.

    Voor een puntenkoers die meer dan 10 kilometer duurt moeten schaatsers meer specifieke training beginnen. Ze moeten namelijk veel langer hard schaatsen dan normaal en bovendien wisselvallig rijden met tussensprints, demarrages en andere "abnormale" omstandigheden voor een normale allrounder of 1500 meter rijder. Als je specifiek traint op zo'n puntenkoers kan het bijna niet anders dan dat je andere afstanden er minstens een beetje onder lijden.
    En als je hier naar het publiek kijkt, in Nederland zullen de meeste fans het wel een interessant onderdeel vinden, maar in veel andere landen (zonder marathontraditie) weet ik niet of mensen er überhaupt meekrijgen. Vergeet niet dat in Amerika of Rusland veel schaatskijkers nog steeds denken dat de ritwinst belangrijker is dan de tijd. Zo'n heel systeem met tussensprints en rondes voorsprong is voor veel mensen net te ingewikkeld en bovendien duurt het lang.

    Kortom, ik ben erg benieuwd of het iets wordt, maar ik betwijfel het ten zeerste. Maar voor de World Cups in Heerenveen zou het wel een aanwinst zijn.
  10. Vieuxtemps

    Vieuxtemps New Member

    Net zei Jan Dijkema van de ISU op tv (bij WB-wedstrijden in Thialf) bij een interview met Mart Smeets over het thema veranderingen dat volgend jaar bij WB-wedstrijden begonnen wordt met Massa-start. "Lekker snel afgelopen" reageerde Mart Smeets, die eerder in een Metrointerview toegaf marathonschaatsen mooier te vinden dan lange baan schaatsen, "want dat was meer iets voor de NOS om de winter door te komen". Maar Mart Smeets was eerder ook sceptisch over ploegenachtervolging en later laaiend enthousiast, dus hier gaat hij wellicht ook z'n opinie bijstellen.
    Voordeel van dat "lekker snel afgelopen" zijn van een 10 km met massa-start in plaats van 10 series van 2 rijders in 2 banen, is dat er dan ook ruimte komt voor andere afstanden daarna met massastart. Bijvoorbeeld 20, 40 of 42,195 km met massastart of het ideetje van Krizz hierboven.
    Allemaal veel boeiender dan 10 series moeten kijken van 10 km met 2 rijders in de baan. Ik ben dan allang weggezapt.
    zie ook de discussie hierover op het ISU forum: http://forums.isu.org/viewtopic.php?t=4 ... 938d51fa88 Mass start international/Olympic?
    http://forums.isu.org/viewforum.php?f=2 Speed Skating

    Volgende puntje van het baanwielrennen overnemen is dan in plaats van wielrennen achter de dernies, schaatsen achter icespeedwaymotoren.

    En ipv van 100 m schaatsen, dat internationaal geen succes is geworden, kunnen ze ook korte baanwedstrijden op een 160 meterbaan houden. Beetje die 400m-ovalen aanpassen.
    Kunnen ze nou niet eens een 800-meter of 1000-meter ijsbaan maken a la Flevonice, maar dan overdekt en veel en veel breder dan die 400-meterbanen, want daar is het op een doordeweekse schaatsavond gevaarlijk druk.
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Nou, dat een je een massastart veel boeiender vindt dan bv. een 1000 of 1500 meter in tien of twaalf heats dat snap ik niet zo goed. Iedereen zijn ding, maar ik kan me ook volledig richten op slechts twee (of zelfs één) schaatser. De techniek bekijken, de rondetijden voorspellen en kijken of ze uitkomen. Allemaal ruim genoeg om mij langebaanschaatsen interessant te laten vinden.
    Marathonschaatsen bijvoorbeeld, vind ik een leuke samenvattingssport, maar toch gewoon te traag om echt te kijken, daarvoor is er net te weinig afwisseling. Vergelijk het met een wielerwedstrijd zonder heuvels en met alleen Nederlanders, dat is ook gewoon net iets te saai voor mijn doen.

    Schaatsen achter ijsmotoren lijkt me een slecht plan, fietsen achter brommers heb ik ook altijd al een debiel idee gevonden. Wat wielrennen en schaatsen tot mijn favoriete sporten maakt is dat de snelheden enorm zijn (40 tot 70 km/u) en dat alle kracht benodigd om de lucht en grond te overwinnen gegenereerd wordt door de beenspieren van de rijders, niet meer en niet minder. Een man of vrouw tegen de wrijving, zonder verbrandingsmotoren of al te ingewikkelde technische snufjes.

    Tot slot, de 100 meter is geen succes geworden. Dan zou de 140 of 160 meter dat wel worden?
  12. Vieuxtemps

    Vieuxtemps New Member

    Sorry onduidelijkheidje mijnerzijds. Ik bedoelde dat 10 of 12 heats (of eigenlijk 8 heats volgens mij) van 10 km met 2 schaatsers niet interessant zijn en te lang duren, waardoor ik wegzap. 20 of 22 schaatsers met massa-start allemaal tegelijk laten starten en dan in 1 keer de 10 km af te werken maakt het wat mij betreft veel aantrekkelijker om naar te kijken.
    De 1000 of 1500 meter duren minder lang en kan je in heats blijven houden en zijn interessanter om naar te kijken.

    Schaatsen is geen atletiek, hoewel ze internationaal beide 400meter ovalen hebben, maar bij atletiek is de 100 meter het koningsnummer. 10 km en 1500 meter wordt met massa-start gestart.
    Voordat 100 meter ook het koningsnummer bij schaatsen wordt, daarvoor heeft het te weinig traditie. Maar door het snelheidsverschil tussen hardlopen en schaatsen zou de 200 meter als sprintnummer misschien voor schaatsen geschikter zijn. Net als atletiek start je dan in de bocht met de laatste 100 meter op het rechte stuk.
    Vanwege het snelheidsverschil tussen hardlopen en schaatsen zou een 800 meterovaal voor schaatsen handiger zijn, zodat sprinters na de finish rustiger kunnen uitschaatsen/remmen.
    Op natuurijs (en 1 wedstrijd op Flevonice) zijn korte baan wedstrijden van 140 of 160 meter populair en hebben een traditie (vooral in Nederland/Friesland, maar dat geldt voor alle schaatsafstanden) dus dat zou op termijn uit te bouwen moeten zijn tot het koningssprintnummer als WB-wedstrijd.
    Idem dito voor marathonschaatsen. Ik denk dat veel lange baanschaatsfans ook een uurtje of halfuurtje langer zouden blijven kijken bij een all round tournooi of WB-wedstrijden als meteen daarna een 50 of 100 ronden marathon met massastart zou worden gehouden of 40 ronden met tussensprints zoals Krizz hierboven schreef. Bijvoorbeeld op dag 1 (vrijdag) voor de vrouwen dag 2 (zaterdag)voor de mannen A-rijders, dag 3 voor de B-rijders. En als je de 10 km (en 5 km?) met massastart afwerkt in plaats van 8 heats heb je nog ruim tijd hiervoor om het programma te vullen zo'n middag.
    Gister zag ik gedurende een interview met een WB-schaatser wat ijsdansers pirouettes maken. Net als bij atletiekwedstrijden, waar van alles gebeurt op het middenterrein aan technische onderdelen als kogelstoten, hoogspringen, verspringen etc. , is het voor Thialfbezoekers en tv-kijkers ook leuk als tijdens dweilpauzes of tijdens wedstrijden er op het middenterrein ijsdansers bezig zijn en curlingspelers een demonstratie geven/wedstrijd spelen.
    Vroeger had je alleen het dweilorkest om de tijd door te komen.(en op tv de reclame en interviews/beschouwingen van Smeets/Visser of anderen)
  13. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    De tien kilometer is inderdaad niet het spannendste onderdeel van zo'n World Cup circuit, maar met een massastart ben ik het niet helemaal eens. De essentie van langebaanschaatsen is dat het een soort tijdrit is. Je rijdt eigenlijk alleen tegen jezelf en een klein beetje tegen de tegenstander. Als je de 10 kilometer massastart gaat rijden kan je er zeker van zijn dat toppers als Sven Kramer die nog vaker laten schieten. Grote blessurerisico, je moet er heel anders op trainen etc. Kwartetstarten kan ik nog wel mee leven.

    Die 140/160 meter is een leuke wedstrijd voor op natuurijs, maar ik blijf bij mijn mening dat het verschil met de 100 meter echt te klein is. Bovendien bestaat die lokale traditie dus alleen in Nederland, terwijl de Wereldbeker juist zo internationaal mogelijk wil en moet zijn.
    De 200 meter is een andere optie, maar daar wil je niet in de bocht beginnen, daarom verschuiven ze bij de 1000 meter de start en finish ook altijd tot halverwege het rechte eind.

    800 meter-banen zijn natuurlijk onhaalbaar. Dan kan je alle traditionele stadions (Calgary, Inzell, Heerenveen) ineens niet meer gebruiken en het is nog al een investering. Bovendien zijn de schaatsers het intussen wel gewend om na de finish naar links te draaien, denk dat ze wel kunenn.

    Marathonschaatsen voor een deel parallel laten lopen met langebaanwedstrijden lijkt me opzich wel een leuk experiment. Je kan er inderdaad wat extra kijkers mee trekken en dan met name in het buitenland. Dat heb ik hier boven ook al gezegd over de Mass Start. Ik heb liever een 10 km gewoon in heats van 2 (of 4), maar een extra onderdeel is wel het uitproberen waard.

    Waar mijns inziens de prioriteit moet liggen is het promoten van de schaatssport in binnen- en buitenland. En sorry voor alle marathonliefhebbers, dat is toch echt iets te veel een Nederlands onderonsje (met een handjevol Fransen). Elke poging om een paar extra buitenlanders richting de marathon te trekken is mijns inziens dus helemaal mooi meegenomen.

Deel Deze Pagina