Mass Start 2019/2020

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 9 jul 2019.

Tags:
 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  In voorgaande jaren is over dit onderdeel aardig wat gezegd en gesproken over dit onderdeel, zodat het nu wellicht zijn eigen topic verdient. Zeker nu de Mass Start-competitie in eigen land is vernieuwd en uitgebreid (van 2 wedstrijden + NK naar 8 incl. NK). Zie hier nog de reglementen voor komend seizoen: https://knsb.nl/wp-content/uploads/...ss-Start-competitie-2019-2020-190606-v1_0.pdf

  Vanaf komende zaterdag, 13 juli aanstaande, gaat de competitie van start met de gebruikelijke Zomer Mass Start. Een relaxte en vaak leuke wedstrijd middenin de hete zomer met vaak twee of zelfs drie groepen aan de start. Ook dit jaar is de deelnemerslijst lang met 23 dames en maar liefst 37 heren die op het ijs van Thialf zullen verschijnen.

  Dit jaar is de opzet van de competitie dus anders en dienen schaatsers zichzelf in te schrijven. Individueel kan worden meegedaan, maar het is de bedoeling dat schaatsers zelf duo's vormen. Teamlicenties doen er niet meer toe, zodat het leuk wordt om te kijken wie onderling duo's gaan vormen zonder dat ze bij elkaar in de ploeg zitten. Ook gaat er deze wedstrijd niet meer met A- en B-groepen worden gewerkt, maar simpelweg met meerdere halve finales om zo goed mogelijk de internationale wedstrijden te simuleren.

  De deelnemerslijst (https://inschrijven.schaatsen.nl/?_...4b40b5-0de4-47f1-8488-e3cf966086a3/deelnemers) voor aanstaande zaterdag ziet er leuk en vol uit, maar er missen toch aanzienlijk wat toppers. Zo mist, op Scheperkamp van de nieuwe opleidingsploeg na, het complete team van Jumbo-Visma, ontbreekt Reggenborgh en laat Anema bij zowel de mannen als de vrouwen slechts 1 duo verschijnen. En dat zijn niet de voor de hand liggende duo's Schouten/Kleibeuker of Bergsma/Stroetinga, maar Groenewoud/Kleibeuker en De Boer/Harink. Opvallend, aangezien het gehele team van Anema doorgaans meedoet aan de zomerwedstrijden. Nu hoeft Schouten zich niet zo nodig te bewijzen natuurlijk, maar die doet dit soort wedstrijden normaliter gewoon voor het plezier en de gratis taart. Bij Bergsma en Stroet heb ik ergens het idee dat ze er een beetje klaar mee zijn, maar we zullen ze vast bij aanvang van het nieuwe seizoen wel weer zien verschijnen. Zeker nu er meer wedstrijden zijn om jezelf te laten zien en het nu weinig waarde heeft om te winnen daar JV, Verweij, Blokhuijsen en Hekman ontbreken. Ergens zou het mij ook niet verbazen als Jorrit en Stroet zich gewoon zijn vergeten aan te melden.

  Wie zijn er dan wel bij?
  Er zijn aardig wat rijders van TalentNED van de partij met Geerdinck, Jorritsma, De Vos en Bosker. Bij de mannen doet Bouw-en Techniek weer eens mee met een drietal rijders, zijn er twee shorttrackers van de partij, missen - niet verrassend - de inliners (Hekman, Ariëns, De Gier), ontbreken evenzeer de Hoolwerfjes (op Bart na allemaal geblesseerd) en doen er met Vergeer, de eerder genoemde Scheperkamp en Harm Visser interessante talenten mee.

  Bij de dames staat Ter Mors voor het eerst sinds lange tijd weer op het ijs; doet Schulting bovendien weer eens mee; komt Rianne de Vries kijken; staan Wijfje en Visser wel aan de start; doet Carla Ketellapper-Zielman toch ook gewoon weer mee (que?) en wordt het interessant wat talenten als Verhaar (sterk in de World Cup wedstrijden voor junioren), Kok en Jonkers kunnen aanrichten. De dameswedstrijd zal evenzeer aardig openliggen nu Schouten en Dul uit het team van Anema niet meedoen. Maar Groenewoud/Kleibeuker is anders ook geen beroerde combinatie.

  Worden weer plezierige wedstrijden om het nieuwe seizoen vèèèl te vroeg in te luiden :)
 2. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Zou Jorritsma het nog kunnen? Bij de dames interessant wat het duo Schulting-Ter Mors gaat doen.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  @SprintMaster

  Qua eindsprint doet Jorritsma voor niemand onder gelet op deze deelnemerslijst. Ondanks mindere vorm de afgelopen seizoenen, heeft hij natuurlijk meer dan genoeg snelheid. Veel zal afhangen van wat voor wedstrijd het wordt. Blijft het peloton bij elkaar onder een strak tempo, dan zijn dat optimale omstandigheden voor een snelle eindsprint. Zonder Hekman, Stroet, Hoolwerf, Schouten en Verweij kan Jorritsma best wel eens dat sprintje winnen. Gaat bijvoorbeeld een ploeg zonder sprinter, denk Bouw- en Techniek, vol in de aanval, dan is ie afhankelijk van zijn ploegmaat (of een andere duo dat eveneens gokt op een eindsprint - Scheperkamp en Vergeer bijvoorbeeld) en of die de gaten die ontstaan rap genoeg kan dichten. Dan is nog wel de vraag of Jorritsma het allemaal bij kan benen. Ik zie een Geerdinck of Bosker (mannen met meer diepgang) uit zijn ploeg in dat scenario eerder als potentiële afmaker opdoemen. Daarnaast zijn dat ook mannen die meer dan genoeg snelheid bezitten om zelf een sprintje af te maken (en die stiekem best in een aanvallend groepje willen zitten). Maar goed, zonder Bergsma, zonder JV-mannen en zonder AB Vakwerk zal het tempo ook weer niet direct extreem hoog liggen. Denk dat we wat dat betreft moeten hopen op veel aanvalslust van De Boer/Harink en Bouw- en Techniek.
  Laatst bewerkt: 9 jul 2019
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Uitslagen van de finales:

  Mannen
  1) Bosker
  2) Blokhuijsen
  3) De Boer

  Dames
  1) Groenewoud
  2) Schulting
  3) Kok
  SprintMaster vindt dit leuk.
 5. sysya

  sysya Well-Known Member

  Goed voor Bosker dat hij wint, bij de mannen ligt de strijd een stuk meer open dan bij de vrouwen zou ik zeggen (lijkt mij een geval van met wie wil Schouten rijden en die wordt tweede rijder). Bij de mannen zijn er heel veel mogelijkheden en is er vind ik kijkend naar vorig seizoen niet 1 rijder of een duo die er boven uit springt.
 6. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Even zoeken naar de transpondertijden denk ik dat deze wel eens van Marcel Bosker geweest kunnen zijn:

  https://sporthive.com/Practice/Activity/690735335
  15 rondes in 7:24.

  Overigens zeker bij de dames een teleurstellend deelnemersveld. In de halve finales moesten 4 dames afvallen.

Deel Deze Pagina